Päiväkoti – lahja jokaiselle aikuiselle

Pääsiäinen, mikä ihana tekosyy askarrella. Meillä tehtiin tänä vuonna ensimmäiset virvon varvon -vitsat ja eihän siitä mitään tullut. Liimaa oli kaikkialla muualla kuin vitsassa ja koristeet löysivät tiensä alta aikayksikön taaperon suuhun. Tätä riemua kesti ehkä kymmenen minuuttia, kunnes ilmoitin ”äiti jatkaa tästä, menkää tekemään jotain muuta”. Ratkiriemukasta puuhaa etten sanoisi. Tämä meidän askarteluhetki laittaa miettimään, miten päiväkodissa on onnistutaan askarteluhetkissä tai yhtään missään muussakaan? Siellä lapsia on kuitenkin yli kymmenen ja minä en selviä edes yhdestä, tai jos selviän on ainakin hermoja koeteltu. 

Jasper aloitti päiväkoti taipaleensa 10 kuukautisena ja vaikka se kuulostaakin ehkä pahalta, oli se meille oikea ikä. Jasper ei kokenut ikävää juurikaan vaan jäi aina mielellään hoitoon. Luulen myös, että nuorena on huomattavasti helpompi aloittaa hoito kuin esimerkiksi 2 vuotiaana. Sopeutuminen on helpompaa ja päiväkodista tule rutiini heti pienestä pitäen. Edelleenkin Jasper jää hoitoon mielellään ja itkuisia aamuja on harvoin. Päiväkodissa on kuitenkin kavereita ja touhuamista aivan eri tavalla kuin kotona. Itselleni tottakai on myös helpottavaa nähdä, kuinka aamuisin Jasper juoksee huoneeseen leikkimään, eikä jää roikkumaan itkuisena jalkaan kun yritän itse tehdä lähtöä.

Äidit jakautuvat tässäkin asiassa kahteen, osa ei ymmärrä miksi hankkia lapsi jos niitä ei itse kasvata. Jasper on oppinut paljon päiväkodissa ja hän ottaa isommista mallia, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Minä en jaksa alkaa rakentamaan viikottain temppurataa tai ulkoilla montaa tuntia päivässä. En jaksa työpäivän jälkeen lähteä pimeään metsään ihmettelemään mäntyjä, mutta onneksi päiväkodissa jaksetaan. Kaikki äidit eivät viihdy hiekkalaatikolla ja luojan kiitos ei tarvitse. Jasper saa enemmän virikkeitä hoidossa kuin kotona ja lusikalla syöminenkin opittiin pääasiassa päiväkodissa. Miksikö? Jasper syö 3 ateriaa päivässä päiväkodissa ja yhden kotona, tottakai hän oppii tällöin lusikan käyttöä enemmän siellä. Vaikka lapseni oppii paljon asioita päiväkodissa, en nää että häntä kuitenkaan siellä täysin kasvatetaan. Päiväkoti on mukana kasvatuksessa, mutta ei pääsääntöinen kasvattaja. 

Jasper rakastaa tanssia, ulkoilla, laulaa ja kiipeillä. Näitä kaikkia asioita hän myös saa tehdä päivittäin päiväkodissa. Jos olisin hoitovapaalla ja Jasperin kanssa kotona, ei näitä asioita tapahtuisi päivittäin. En itse nää päiväkodissa huonoja puolia, vaikka osalle se tuntuu olevan se viimeinen vaihtoehto. Lapsi oppii ja sopeutuu, hän saa ystäviä ja pääsee kasvamaan ihan erilailla kuin kotona. Olen monesti törmännyt siihen, kun äidit pelkäävät päiväkodin aloitusta ”mitä jos lapsi ei pärjää”, ”mitä jos hän ei saa nukkua päiväunia”, ”mitä jos hän ei tykkää ruuasta” – mitä jos lapsesi viihtyykin päiväkodissa tai saa ystäviä? Minusta tuntuu, että osa vanhemmista pitää päiväkotia vähintäänkin keskitysleirinä, jossa ei ole kenellekään mukavaa. Lapsia kohdellaan huonosti, ei anneta syödä ja pidetään vielä väkisin hereilläkin.  

Päiväkodeissa on tottakai omanlainen päivärytmi ja siihen rytmiin lapsia ohjataan. Minusta ihan järkeen käypää. Et sinä töissäkään voi aina valitan, mihin aikaan menet sen kahvin juomaan. Kuitenkin, ainakin meillä toimitaan hyvin lapsia kuunnellen. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun meidän ikiliikkuja onkin nukahtanut keinuun tai ruokapöytään. Tällöin hänelle otetaan ruoka jemmaan ja hän saa syödä kun herää. Ei siitä ole koskaan tehty ongelmaa tai sanottu meille vanhemmille pahasti. Jokainen ymmärtää, että lapsella voi olla huonoja öitä ja silloin ollaan päivällä hieman unisia. Meillä päiväkoti on ollut lahja ja arjen pelastus. Olen todella onnellinen, että valitsimme tämän kyseisen päiväkodin. Hoitajat ovat todella mukavia, kiinnostuneita lapsen arjesta ja kaikin puolin ystävällisiä. He tekevät retkiä kirjastoon, luontoon ja leikkipuistoihin. Viikottain heillä on temppurata jumppasalissa ja tätähän meidän poika rakastaan. Ei minusta kuulosta kovinkaan pahalta paikalta, vai mitä olette mieltä?

Onko teillä millaisia kokemuksia päiväkodeista?

/Elina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *