Perheen projektipäällikkö

Kotityöt – yleisin riidanaihe parisuhteessa, enkä ihmettele. En montaa paria tiedä, joilla tämä osa-alue olisi täydellisessä balanssissa. Omissa parisuhteissani se ei ole koskaan ollut, enkä oikeastaan oleta, että tulisi olemaan. Uskon siihen, että kotitöiden jakautumiseen vaikuttaa paljon jo luonteenpiirteet sekä kotoa opittu tapa. Tästä syystä kotitöitä olisi vaikea koskaan saada täydelliseen balanssiin kahden ihmisen välillä. Toista ei haittaa eilisen vaatteet huoneen nurkassa, kun toiselle se aiheuttaa migreenin – toinen haluaa laittaa tiskit kerralla koneeseen, toinen ei halua tiskipöydälle yhtään likaista asiaa. Lista on loputon, mutta ideasta saa kiinni – toiset vaan ovat perusluonteeltaan siistimpiä kuin toiset. Ja itse satun kuulumaan siihen neuroottisen siistiin lohkoon. Olen tästä yrittänyt joustaa ja hieman hellittää siivoamista, mutta täysin samaan en tule koskaan pääsemään kuin mieheni. 

Kotityöt eivät kuitenkaan rajoitu vaan fyysiseen tekemiseen vaan toinen puolisko, niin kutsuttu metatyö jää monesti huomioimatta tästä balanssista. Kun fyysisen työn lisäksi lisätään metatyöt kotitöihin putoaa meidän perheessä oma vaakakuppini jo pöydästä läpi. Kysyin mieheltäni, tietääkö hän mitä metatyöt tarkoittaa. Sain vastauksen: En tiedä, pitäisikö minun tietää? Kai se jotenkin liittyy laboratorioihin ja huumeisiin. Eli, sen verran meillä on metatyöt hallussa. 

Mitä siis on metatyö?

Lyhykäisyydessään metatyöllä tarkoitetaan kotitalouden pyörittämiseen tarvittavaa ennakointia, suunnittelua ja organisointia. Eli se on 100 % ajatustyötä.  Onko ensi viikon halloweenbileisiin taskulampussa toimivat patterit? Entä naamiaisasu? Burana näyttää olevan melkein loppu, sitä täytyy muistaa ostaa lisää. Lapsen talvihaalari jäi pieneksi, täytyy laittaa ostoslistalle ennen pakkasia. Sillä siis yksinkertaisesti varmistetaan, että kaikki tulee hoidetuksi – mielellään ajoissa. Yleensä metatyö käsite on tuntematon siihen asti kun tulee lapsia. Lapsiarki kun nostaa päätään, korostuu metatyön tärkeys.

Monesti metatyö osuu naiselle ja se nähdäänkin enemmän naisten työnä. Niinhän se on aikojen alusta ollut. Nainen hoitaa kotityöt ja mies sitten tekee miesten juttuja. Mitä ne sitten ikinä onkaan? Ja tässä kohtaa menee väärin. Kotityöt – niin fyysiset kuin metatyöt olisi hyvä saada edes jollain tasolla tasapainoon. Jos vain yksi ihminen hoitaa näitä on siinä taattu burnout. Vaikka itse rakastan siivoamista, oraganisointia ja järjestystä, en jaksa tehdä toista täyspäivästä työpäivää jo yhden työpäivän jälkeen. Kotona ei pitäisi jakaa titteleitä, mutta kyllä välillä tuntuu, että cv:hen voisi lisätä projektipäällikön tittelin, ihan vain koska sitä työtä tulee tehtyä 24/7 – ilman palkkaa.

Monesti on kuullut, että erossa suurempi shokki tulee miehelle, varsinkin lapsiperheen eroissa. Enkä yhtään ihmettele. Osakseen tilanne on täysin verrattavissa siihen, kun sinulta työpaikalla häviäisi esimies. Siinähän sitten seisot ja mietit, että mitäs helvettiä täällä pitäisi nyt tehdä. Ne ketkä ovat oma-aloitteisia, eivätkä pelkää uusia haasteita selviävät tästä koitoksesta, mutta ne ketkä ovat jo tottuneet siihen, että arki pyörii ilman suuria ponnisteluja on suoraan sanottuna pulassa. Koska seuraavien kuukausien aikana termi metatyö tulee tutuksi. 

Jos mietitään ruokakaupassa käyntiä, mitä ennen kassalle menemistä on tapahtunut:

– Mietitään viikon ruoat – mahdollisimman monipuolisesti
– Kauanko yhtä ruoka syödään? Riittääkö keitto yhdeksi vai kahdeksi päiväksi?
– Tuleeko ruokaa evääksi? Mitä ruokaa on helppo ottaa evääksi?
– Mitä ruoka-aineksia tarvitsemme ja minkä verran?
– Paljonko maitoa menee viikossa?
– Hedelmät, paljonko hedelmiä menee viikossa? Mitkä olivat satokauden hedelmiä?
– Aamupala ja iltapala tarvikkeet, mielellään myös vähän välipalaakin hedelmien lisäksi.

Ennen kuin kaupan kassalle päästään, on joku saanut migreenin vain siitä ajatustyöstä – mitä syömme ensi viikolla. Jos tämä ajatustyö tapahtuu kaupassa – on tiedossa riitoja, turhautumista ja huutava taapero. Itse siis olen suosinut ennakointia ja suunnitelmallisuutta. Me emme mene kauppaan ellei meillä ole tiedossa mitä sieltä ostamme – me olemme kauppariitamme jo riidelleet. Oikeastaan, emme edes enää käy kaupassa tekemässä isoja ostoksia, vaan tilaamme ruoat valmiiksi ja mieheni nappaa ne perjantaina töistä tullessaan mukaan. Huomattavasti kätevämpää ja taloudellisempaa. 

Miten meillä on helpotettu kotitöitä?

Suunnittelemalla. Meillä on tietyt asiat jotka toistuvat viikosta toiseen, jolloin vapautuu aikaa niin metatöistä kuin fyysisitä kotitöistä.

Ruokalista, meillä on ruokalistat ja kauppalistat tehty seuraavaksi 10 viikoksi. Joka maanantai tilaan meille ruoat, jotka noudetaan perjantaina. Perjantaina tarkistan vielä listan ja täydennän, jos viikon aikana on huomattu puutoksia esimerkiksi papereissa, öljyissä ym. 

Ruoan tilaaminen valmiiksi. Mieheni nappaa ruoat työmatkallaan mukaan, jolloin ruokakaupassa ”käyminen” vie nykyään 10 minuuttia, kun ennen matkoineen ja keräilyineen saattoi kulua 1,5 tuntia. 

Ruokaa useammaksi päiväksi. Meillä tehdään viikossa 5 ruokaa. Ruokaa tehdään sunnuntaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Joka iltainen keittiössä kykkiminen ei innostanut töiden jälkeen, näin työviikolla ei ole kuin yksi päivä ruoanlaittoa. Toki myös perjantai, mutta silloin on yleensä jotain ”viikonloppuruokaa”, joka on kiva tehdä illaksi erikseen. 

Viikkosiivous. Viikko siivous tapahtuu perjantaisin. Tällöin pyyhitään pölyt, täytetään pesuaine ja vanulappu rasiat, pestään pyyhkeet, vessat ym. 

Robotti-imuri. Eli tunnetummin Robo. Robo imuroi maanantai ja perjantai aamuisin. Näin on kiva aloittaa viikko ja viikonloppu siistissä kodissa. Robo on myös tottakai ajastettu, jolloin ei tarvitse itse vaivata päätään tälläkään asialla.

Pyykkipäivät. Pyykkipäivät ovat samat kuin ruoanlaitto päivät, eli sunnuntai, keskiviikko ja perjantai. Koska kun uhraan ajan keititössä, voi meillä samalla pyöriä kaikki koneet huushollissa. Näin ei joka päivä tarvitse olla pyörittämässä konetta, vaan saadaan näppärästi kohdennettua kotityöt kolmelle päivälle. 

Kerran kuussa on suurempi siivous, jolloin vaihdetaan lakanat, käydään jalkalistat läpi ja niin edelleen. Tottakai kaikkia näitä tehdään tarvittaessa useammin, mutta vähintään kerran kuukaudessa. Kun jokaiselle tekemiselle on määritelty aika, tulee asiat tehtyä huomattavasti vähemmällä kapasiteetilla, riidoilla ja järjestelmällisemmin. Kotityöt eivät vie aikaa niin paljoa, kun kuljet kuin robotti täällä kolmesti viikossa – mutta se taas vapauttaa suoraan neljä iltaa perheelle, jolloin ei tarvitse miettiä kotitöitä tai ruoan tekemistä. 

On totta, että kukaan ei pakota naisia tekemään metatöitä tai edes fyysisiä kotitöitä. Meillä kuitenkin riidat väheni ja elämä tietyllä tapaa helpottui, kuin otin projektipäällikön homman hoidettavaksi. Mieheni ei sitä olisi koskaan ottanut, sillä järjestelmällisyys ei ole hänen vahvuuksiaan. Minun taas on vaikea antaa miehelleni työtehtäviä, joten teen lähes kaiken itse. Kotitöistä tappelu ei ole ollut nyt prioriteettina, joten olen kokenut helpommaksi vaan tehdä ne. Toki nyt sairaslomalla minulla on myös päivisin aikaa hoitaa niitä, jolloin saadaan taas vapautettua aikaa illasta perheelle ja näin ollen yhteiselle tekemiselle.

Kantaako teillä joku projektipäällikön virkaa kotona, vai ollaanko teillä löydetty kultainen keskitie?

/Elina

perhe parisuhde vanhemmuus ystavat-ja-perhe
Kommentit (4)
 1. Tuosta meta-työstä ei oikeasti voi koskaan puhua liikaa!

  Olen sellainen ihminen, että teen ihan mielelläni ns. perinteiset naisten työt ja niiden ohella myös asiaan kuuluvan metatyön. Tämä ei ole mikään ongelma niin kauan, kuin panokseni huomataan ja sitä arvostetaan. Siinä kohdin ongelma on sen sijaan hirmuinen, jos huomaan tekeväni hirveästi koti- ja meta-töitä ilman, että tätä huomioidaan mitenkään. Silloin tekisi mieli huutaa, että tämä ei ole mikään minun hauska harrastukseni vaan teen tässä ihan yhteisiä hommia – ja odotan, että ne myös lasketaan ja otetaan huomioon.

  Sitä en myöskään voi sietää, jos joudun tekemään metatöitä toisen puolesta – eli osa-alueella, jonka hoito kuuluu hänelle. Kun jokin homma kuuluu omalle vastuulle, niin kyllä, siihen sisältyy silloin myös ajatustyö: muistaminen, suunnittelu, vastuunkanto… Jos joudun muistuttelemaan toista hänen omista hommistaan, minulle se tarkoittaa samaa kuin se, että hän on työntänyt osan töistään minun niskoilleni.

  1. Modernimutsi
   22.11.2021, 14:43

   En voisi olla enempää samaa mieltä! Jo se, että välillä saa kiitosta näistä asioista, tuo lisää puhtia kotitöiden tekemiseen.
   Harva niitä kuitenkaan harrastuksena jaksaa päivittäin tehdä, jos muu perhe vain katselee leffaa sohvalla..

   Luulen, että mitä enemmän meta-työstäkin puhutaan, sitä paremmin se huomioidaan. Nyt meta-työt jäävät monesti ”näkymättömäksi”, eikä sen olemassa oloa muisteta.

 2. Minulla meni kuppi nurin loputtomasta metatyöstä ja siitä seuranneesta toisen käskemisestä. Käytiin yhdessä kodin työt läpi ja jaettiin ne osa-alueisiin, jotka taas jaettiin meidän kesken. Nyt kummallakin on omat vastuut ja niihin liittyvät metatyöt huolehdittavanaan. Tämä vähensi omaa kuormittuneisuuttani ja parisuhteen riitoja. Nyt vielä kun saisi tuon ruokalistan pyörimään..

  1. Modernimutsi
   22.11.2021, 14:46

   Kuulostaa todella hyvältä! Meillä tämä on edessä kunhan palailen takaisin työelämään. Nyt sairaslomalla / äitiyslomalla voin ottaa suuremman vetovastuun kotona 🙂

   Ruokalista on kyllä todella suuri apu arjessa. Hetken joutuu alussa käyttämään aikaa, mutta kyllä se palkitseekin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *