VAUVA ILMAN VAUVAKUUMETTA

Tämä on asia mistä keskustelen hyvin usein. Meillä ei ole lähipiirissä muita lapsiperheitä, vaan olemme hyvin pitkälti ainoat. Jasperin syntymän jälkeen kuitenkin yhä useampi keskustelu menee lapsiin, raskauteen, vauvahaaveisiin ja vauvakuumeeseen – jota ei kuitenkaan välttämättä ole. Minulla ei tullut vauvakuumetta koskaan, enkä jäänyt sitä odottamaan. En usko, että koskaan olisin sitä tullut kokemaan vaan koin, että minun pitäisi pitää ehkä lapsista, jotta voisin kokea vauvakuumeen.

Minulla oli haave äitiydestä ollut jo pienestä asti ja tiesin, että haluan perheen joskus. Ja se joskus olisi ollut suunnitelmien mukaan 21-vuotiaana, mutta elämä ei ihan siihen taipunut. Kerroin miehelleni heti kun tapasimme, että haluan lapsia ja haluan niitä nuorena. Jasper kuitenkin tuli odotettua aikaisemmin, sillä olimme varautuneet siihen, että muutamaan vuoteen ei välttämättä mitään tapahtuisi. Jasper oli kuitenkin odotettua nopeampi tapaus, eikä se ollut huono asia.

Mielestäni kukaan ei tarvitse vauvakuumetta. Luulen, että suurimmalle osalle ei tule edes sitä kuuluisaa vauvakuumetta, vaan se on taas yksi elokuvista saatu päähän pinttymä. Vähän niinkuin onnelliset loput tai hoikka vartalo. Naiset tuntuvat stressaavan sitä 30 vuoden virstaanpylvästä lapsien hankinnassa, vaikka nykyään ensisynnyttäjät menevät heittämällä yli kolmenkympin. Itse kun olin synnyttämässä, tunsin olevani lapsi aikuisten joukossa, kun kaikki muut synnärillä olevat olivat niin paljon vanhempia, joten ei hätää – te kerkeätte kyllä vielä. Itse en ottanut koskaan stressiä vauvakumeen puuttumisesta, sillä eihän se tarkoita, että et haluaisi lasta. Se, että haluaa lapsen ja että kokee vauvakumeen, on täysin eri asioita.

Vauvakuumeeseen altistutaan
Vauvakuumeesta on puhuttu, että siihen voi altistua – olet vauvojen lähellä – haluat vauvoja. Voi olla näin, mutta riippuu varmasti myös hyvin paljon vauvasta ja äidistä. Meillä kylässä käyvät, saattavat miettiä muutamaan kertaan, haluavatko he koskaan vauvoja. Sillä eihän vauvat ole vain niitä sulosia kuolaavia pikku ihmeitä. Ne myös kiukuttelevat ja huutavat – hyvin kovaan ääneen. Ne herättävät sinut yöllä, jos antavat edes sen hetken nukkua. Itse muistan tuoda aina myös tämän näkökulman vauvavuodesta esille, se ei ole ruusuilla tanssimista ja se tulee varmasti yllättämään jokaisen äidin.

Miehillä vauvakuume alkaa syntymän jälkeen
Meillä mieheni tajusi, että meille tulee vauva, kun hän sai sen syliinsä. Hän sanoi monta kertaa raskaus aikana, ettei hän osaa ajatella asiaa vielä. Vaikka hän tunsi potkut ja kuuli sykkeen, hän ei sitä käsittänyt. Olen kuullut samaa todella monelta mieheltä, joten näin sen ehkä sitten on oltava. Asia on tottakai erilainen naisilla, kun vauva kasvaa sinussa koko ajan. Silti minullakaan ei kasvanut rakkautta Jasperia kohtaan raskausaikana, vaikka hänestä olin tietoinen 24/7. Joten ymmärrän täysin, että vaikka nainen höyryää omassa vauvakuplassaan koko raskausajan, on se kupla yksinkertaisesti miehen ulottumattomissa.

Jos meille joskus tulisi toinen lapsi, tulisi sekin ”järjenkautta” – ei vauvakuumeen. Järjenkautta ajateltuna se tarkoittaisi sitä, että Jasper saisi leikkikaverin. Jasperin saannin jälkeen, en ole oppinut pitämään yhtään sen enempää lapsista kuin ennen Jasperia. En pidä vauvoja erityisen söpöinä paitsi Jasperia, innostun oikeastaan enemmän koiranpennuista kuin näistä pienistä ihmeistä.

Oletteko te kokeneet sen kuuluisan vauvakuumeen vai jäikö se kokematta?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *