YÖLLISET RAIVOKOHTAUKSET

Meillä alkoi marraskuussa yölliset itkukohtaukset. Ne alkoivat hyvinkin rauhallisina, mutta lähtivät kuitenkin hyvin nopeasti pahenemaan. Jasper on aina ollut rauhallinen nukkuja, eikä hän ole yleensä herännyt öisin mihinkään. Itkukohtaukset alkoivat hyvin lievinä ja itkukohtauksien aikaan hän ei itse herännyt vaan itkeskeli unissaan. Ajattelin silloin, että hän näkee pahaa unta, joka aiheuttaa itkukohtauksia. Kun kohtauksia alkoi tulla useammin, alkoivat ne myös voimistua. Loppujen lopuksi Jasperin yölliset kohtaukset räjähtivät nollasta sataan ja itku oli pelon sekaista itkemistä – hän ei kuitenkaan itse herännyt näihin. Kerroin näistä itkukohtauksista neuvolassa, jolloin kuulin ensimmäisen kerran sanan kauhukohtaus. Kauhukohtauksia ei ole yleensä tämän ikäisillä, vaan niitä alkaa tulemaan vasta vanhempana. Ei kuitenkaan olisi mahdotonta, etteikö jo tämän ikäiselle niitä tulisi.

Tällä hetkellä Jasperin kauhukohtaukset ovat yöllisiä raivokohtauksia. Kohtauksen aikana hän huutaa pelonsekaisesti, aivan kun häntä sattuisi johonkin. Samalla hän potkii, hakkaa ja puristaa käsiään niin kovaa kuin vain ikinä pystyy, hän huutaa mutta samalla puree hammasta yhteen. Kohtaus näyttää aivan sairaskohtaukselta tai siltä, että Jasper olisi vähintäänkin riivattu. Koko kohtauksen ajan hänellä on myös silmät auki, mutta häneen ei saa mitään kontaktia – niinkuin ei yleensä nukkuvaan saa. Ensimmäisen kerran kuin kauhukohtaus oli muuttunut pelkästä itkusta raivokohtaukseen – en osannut yhdistää näitä. Mieheni kanssa mietimme, mikä hänellä on, kun huuto ei lakkaa ja hän vain kouristelee ja huutaa. Voi siis kuvitella, että se ei ole mukavaa katseltavaa. Tällöin lähdin taas seikkailemaan Googlen ihmeelliseen maailmaan puoli kaksi yöllä. Kirjoitin niinkin luovasti hakukenttään kuin: Yölliset raivokohtaukset. Ja sieltä se tuli – kauhukohtaus.

Kauhukohtaus voi olla vain itkemistä pelonsekaisin tuntein, tai se voi olla raivokohtaus. Osa lapsista saattaa myös lähteä kävelemään kohtauksen aikana. Meillä Jasper siistyi joulukuun alussa pinnasängystä matkasänkyyn nukkumaan, sillä kohtaukset pahenivat todella rajuiksi. Hän meinasin joka yö satuttaa päänsä pinnasängyn pinnoihin ja laitoihin, joten matkasänky oli parempi vaihtoehto. Matkasängyssä Jasper ei kerennyt montaa viikkoa nukkua, kun koko pinnasänky alkoi ahdistamaan. Nyt Jasper nukkuu yöt patjalla. Yöt rauhoittuvat nukkumapaikan myötä, mutta vieläkään ei ole yhtään yötä kun emme olisi heränneet – kohtaukset ovat kuitenkin vähentyneet.

Kohtauksia tulee edelleen hyvin laajasti, joskus se on itkemistä ja joskus täyttä raivoa. Joulun aikaan Jasper yritti kohtauksen aikana ensin hakata päätä kiviseinään hirveällä voimalla, mutta kun se ei onnistunut, siirryttiin hakkaamaan päätä lattiaan. Kohtauksen aikana lapseen ei saisi koskea, sillä se yleensä pahentaa kohtausta – niin myös meillä. Mutta monesti joudumme Jasperin ottamaan syliin tai pitämään kiinni, sillä muuten hän hakkaisi sitä päätään joka paikkaan. Jos Jasperiin koskee kohtauksen ollessa päällä, yrittää hän työntää meidän pois hyvin aggressiivisesti. Meillä huomaa päivittäisten tapahtumien vaikuttavan kohtauksiin. Jouluna esimerkiksi kun oli paljon uutta ja ihmeellistä ja oltiin kokoajan menossa – yöllä raivottiin. Kaikki liiallinen virike tai liian vähäinen saa Jasperin käymään ylikierroksilla öisin. Nyt yritetään vaan löytää se kultainen keskitie, millä saataisiin edes vähän helpotettua kohtauksia, ettei niitä ainakaan joka yö pääsisi tulemaan.

Onko teillä kokemusta kauhukohtauksista?
Jos on, mielellään kuulisin niistä kokemuksia.

/Elina

Kommentit (2)
  1. Miksei se vaan nuku? – MODERNIMUTSI | Lily
    29.3.2021, 14:13

    […] talvesta meidän unta varjosti Jasperin kauhukohtaukset, jotka olivat kamalia. Yöt menivät huutaen, itkien ja raivoten. Nämä kauhukohtaukset ovat […]

  2. LASTENHUONE – MODERNIMUTSI | Lily
    2.2.2021, 20:25

    […] tarvitse enää nukkua patjalla. Kauhukohtaukset, joista kirjoittelin enemmän joulukuussa (klik) on vähentynyt, eikä niitä tammikuussa tullut ollenkaan. Uskalsimme siis siirtää Jasperin […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *