3kk:n Neuvolassa

”Ihana vauva. Hymyilee ja ’juttelee’. Kasvaa hyvin. Punnertaa hyvin. Hyvin menee.” Näin kirjotti eilen neuvolassa terveydenhoitaja, neuvolatädin sijainen, neuvolakorttiin. Painoa on jo tuplasti syntmäpainoon verrattuna ja se vähän reilut kymmenen senttiä pituutta tullut lisää.

Paino: 7080 g (3570 g)

Pituus: 64.3 cm (53 cm)

Pään ymp.: 41 cm (35 cm)

Paino on käyrällä menny kokoajan siinä nollan tuntumassa (normaali) ja pituus on menny siellä ykköskäyrällä (ikäistään pidempi). Nyt kasvu on kuitenkin hidastunut ja menossa sinne nollaa kohti. Mikä on normaalia, kun on ollu niin pitkä syntyessään. 

Terveydenhoitaja kyseli…. Niin teillä ei muuta syödä, kun rintamaitoo vai? Miten usein syö? ”Juu, ei muuta. No välillä neljän tunnin välein. Välillä saattaa olla vaan kaks tuntii välissä, mutta ei sit syö niin paljoo.” Miten usein herää yöllä syömään? Missä nukkuu? ”Joskus kerran, joskus vasta aamulla. Mun vieressä nukkuu.” …jonka jälkeen totesi…”No jos kerran noin hyvin nukkuu yöt niin mun mielestä ehdottomasti kannattaa laittaa omaan sänkyyn nukkumaan, sinäkin nukut sit paremmin.”  No mun mielestä nukun tosi hyvin muutenkin yöt. Olishan se varmaan jo aika laittaa sinne omaan sänkyyn, vaikka onki niin ihanaa nukkuu pikkusen vieressä.

Nukkuiko sun lapsi vieressä? Minkä ikäsenä siirsit omaan sänkyyn nukkumaan? 

Neuvolassa puhuttiin kans jo niistä kiinteistä ruuista. Koska ne voi alottaa, koska kannattaa alottaa, mitä kannattaa antaa ensimmäisillä kerroilla jne.. Kun Anton pärjää tällä hetkellä pelkällä rintamaidolla niin kiinteät alotellaan siinä puolen vuoden ikäsenä. Viiden kuukauden ikäsenä aletaan totuttamaan vauvaa kiinteisiin, eli sillontällön annetaan teelusikallinen esim. perunasosetta. Saatiin kans iso pino ruokiin liittyvää materiaalia kotiin. 

Sitten niitä lappusia saatiin lisääkin. Neljän kuukauden iässä on vauvalle laajempi terveystarkastus. Siihen sisältyy vauvalle lääkärintarkastus, vanhempien kanssa keskustelua ja lappujen täyttämistä etukäteen... 

”Ympyröi sopiva vaihtoehto”-lappunen, jossa kuuden eri otsikon alla on väittämiä ja pitää ympyröidä 1)täysin samaa mieltä, 2)osittain samaa mieltä, 3)osittain eri mieltä tai 4)täysin eri mieltä. (esim. Vanhemmuus ja vauvan hoito: Minulla on riittävästi aikaa olla vauvan kanssa…[ja ympyröidään sopivin numero]) .. 

Sekä alkoholin käytöstä lappusia. Kymmenen kysymyksen testin, josta selviää ”miten alkoholi vaikuttaa sinuun ja miten suuria riskejä se tuottaa”.  Testin lisäksi neuvoja/ohjeita/kannustuksia alkoholin käytön vähentämiseen/lopettamiseen.

Täytettävät laput palautetaan neljän kuukauden neuvolakäynnillä ja niitä käydään läpi yhdessä.

 

Kommentit (9)
  1. Meillä on kokeiltu välillä, josko laittais Papun pinnasänkyyn ensimmäiseksi unipätkäksi, mutta se ei kyllä suostu nukkumaan siellä. Joskus pari tuntia kuunneltu ähinää, työnnetty tuttia takasin ja lopulta kyllästytty, jolloin otan pojan viereen ja siihen se sitten nukahtaa melkein heti… Anoppi joskus sanonu, että tuo nukkuu 8-vuotiaanaki vieressä ko nukun nyt sen kanssa, nii mies käskee välillä nukuttaa pinnasänkyyn -.-

  2. Viikon päästä 5kk vanha tyttövauva nukkuu edelleen mun kainalossa, mutta niin kovaa vauhtia lähössä ryömimään että pakko totuttaa omaan sänkyyn pikku hiljaa ettei vaan tuu mitään putoiluja. Ongelmana vaan että miten s nukahtamaan sinne kun tuttia ei huoli..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *