Istukkaverenluovutus.

”Istukkaveri on lapsen syntymän ja napanuoran katkaisun jälkeen istukkaan jäävää ylimääräistä verta. Se heitetään yleensä synnytyksen jälkeen istukan mukana pois. Istukkaveri on kuitenkin hyvin rikas kantasolujen lähde, jota voidaan käyttää pahanlaatuisten veritautien, kuten esimerkiksi leukemian hoidossa.

Pahanlaatuisten veritautien ja eräiden muiden harvinaisten tautien hoitoon tarvitaan usein rankkoja lääke- ja sädehoitoja, jotka vaurioittavat potilaan omaa verta muodostavaa kudosta, luuydintä. Istukkaveren kantasolut pystyvät käynnistämään uudelleen verenmuodostuksen. Kanta- eli emosoluista kehittyvät kaikki veren: punasolut, valkosolut ja verihiutaleet. Siirrettävien veren kantasolujen on oltava kudostyypiltään yhteensopivia potilaan kudostyypin kanssa.

Istukkaverta voi luovuttaa terve, raskaana oleva, 18 vuotta täyttänyt nainen. 

Istukkaveren keräys ei vaikuta millään tavalla synnytyksen kulkuun. Kun lapsi on syntynyt ja napanuora katkaistu, kerätään istukkaan jäänyt veri veripussiin. Keräykseen ei liity mitään lapseen kohdistuvia toimenpiteitä eikä lapsesta oteta verinäytettä. Lasta ei myöskään eroteta vanhemmistaan missään vaiheessa keräyksen takia.” Lisätietoa #täältä

Punaisen ristin veripalveluun täytetään ilmoittautumislomake. Siitä ei makseta sinulle korvauksia. Voit kieltäytyä luovutuksesta tai perua ilmoituksen koska tahansa ilman seurauksia.

Sain kuulla istukkaveren luovutuksesta omalta äidiltäni, joka eräänä päivänä kotiin tullessaan iski kouraani laput, jossa selitettiin asiasta. Mielestäni se olisi ihan järkevää. Kun tuo veri, jota voitaisiin hyödyntää sairauksissa, niin menisi muuten roskakoriin.

Synnytysvalmennuksessa kysyttiin asiaa sitä ohjaavalta terveydenhoitajalta, joka ei ollut edes kuullut asiasta. Myöskään muut siellä olevat odottavat äidit eivät olleet kuulleet asiasta. No neuvolan lääkärikäynnillä sitten mainittiin asiasta (myös terveydenhoitajani ollessa paikalla) eikä heistä kumpikaan osannut kertoa asiasta sen enempää kuin olin jo omatoimisesti hankkinut tietoa. 

Nyt on (ehkä) jo vähän myöhäistä kun laskettu aika on tosiaan ylihuomenna enkä vieläkään tiedä 

  • Pitääkö lomake lähettää punaiselle ristille vai tyksiin?
  • Pitääkö lomaketta edes lähettää etukäteen, vai otetaanko se mukaan synnytykseen mennessä?
  • Onko istukkaveren luovutus edes mahdollista tyksissä?

Asian voi päättää jo kotona, ennen mitään testejä, että haluaako luovuttaa veren. Veren luovutuksen jälkeen tehdään laboratoriossa kaikki tarvittavat testit veren käyttämistä varten. Veren keräyksen jälkeen äiti täyttää kyselyn omasta terveydentilastaan. Jos verta on saatu liian vähän tai se ei muuten käy juuri siihen tarkoitukseen, niin sitä voidaan käyttää muihin testeihin. Tuosta kuitenkin kysytään äidiltä vielä erikseen, että saako verta käyttää niihin testeihin. 

Tiesitkö sinä mahdollisuudesta luovuttaa istukkaverta? Mistä kuulit asiasta?

Luovuttaisitko sinä istukkaverta?

Oletko luovuttanut istukkaverta?

Osaatko kertoa asiasta lisää?

suhteet oma-elama terveys syvallista
Kommentit (13)
  1. Moi! Asun Ranskassa ja synnytän esikoisemme pian. Täällä istukkaveren luovuttamisesta puhutaan heti ensimmäisellä neuvolakerralla ja asiasta annetaan tietoa paljon. Meillä on tapaaminen istukkaveren keräävän hoitajan kanssa kuukautta ennen synnytystä. Meille luovuttaminen oli päivänselvää, eihän se ole itseltään pois. Sillä pienelläkin verimäärällä / kantasoluilla voi esim. Leukemiaa sairastava saada suurta apua. Harmi, ettei Suomessa asiasta puhuta VIELÄ tuon enempää.. Toivotaan, että tilanne muuttuisi.

  2. Synnytin 2010 jorvissa, täytin vain ennen synnytytä sairaalassa lomakkeen. Tyttäremme syntyi klo 20.58, joten ottavat verta kyllä virka-ajan ulkopuolellakin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *