Liian nuori äiti?

Todella monelta kuulee, kuinka 19-vuotias on aivan liian nuori äidiksi, puhumattakaan alle 18 vuotiaista. Selän takana puhutaan ”siis omg se saa mun ikäsenä lapsen!!” tms. Omalta äidiltäni alun järkytyksissä kuultua: ”luonto kasvattaa kenet tahansa raskauden aikana äidiksi”. Ja äidiksi kasvaminen jatkuu lapsen synnyttyä. Tuskimpa kukaan syntyy täydelliseksi äidiksi? Onko hyväksi äidiksi tulemisella ikäraja? Mikä se on?

Minun mielestäni kuka vaan voi olla hyvä äiti, ikään tai ulkonäköön katsomatta. Olennaisin asia on se millaisiin oloihin lapsi syntyy, jos on rakastavat ihmiset ympärillä, niin ok. Järkyttävin kysymys jonka olen noilla palstoilla nähnyt on: Tuleeko lapsesta jotenkin kehitysvammainen tai jälkeenjäänyt jos vanhemmat ovat nuoria?

Teiniraskaus on tosi kiistanalainen aihe. Olen lukenut paljon aiheesta jo ennen omaa raskauttani. Kysellään paljon: Oletko sinä puolesta vai vastaan? Jos sinä/paras kaverisi (teini-ikäinen) olisi raskaana, miten suhtautuisit? Pelästyisitkö ystäväsi kohtaloa? Vai innostaisiko se sinut myös tekemään lapsia?

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että asiaan ei voi vastata ennenkuin se on todella omalla kohdalla. Itse olin aina miettinyt, mitä tekisin jos tulisin teininä raskaaksi. Kun raskaustestin tulos oli kahteen kertaan positiivinen, niin miettiminen piti kuitenkin aloittaa kokonaan uudestaan. Vaikka abortin tekeminen ei ole ikinä käynyt mielessäkään, se oli silti vaihtoehto. Ja koska olen näin nuori, niin mietin aborttia ja lapsen pitämistä puolin ja toisin. Ensimmäinen viikko päätöstä tehdessä oli täynnä itkua ja naurua, pelkoa ja tavatonta onnellisuutta. Ensimmäisessä ultraäänessä, minun tilanteessani raskaudenkeston määrittämisessä, kun näin ensimmäistä kertaa pienen ihmisen alun masussani heiluttelevan pienen pieniä käsiä ja jalkoja, niin siinä vaiheessa mielipiteeni pitää lapsi sai täyden sataprosenttisen varmuuden. 

Joidenkin mielestä on järkevämpää aloittaa lapsenteko sitten aikuisena, kun on koulutus ja ammatti. Välikommenttina itse olen vielä teini ja minulla on sekä koulutus, että ammatti.  Toisten mielestä lapsia pitäisikin tehdä nuorella iällä. Nuori äiti jaksaa ja voi paremmin kuin vanhempi äiti ja toisena hyvänä puolena on mahdolliset nuoret isovanhemmat, jotka myös jaksavat hoitaa ja touhuta lapsen kanssa enemmän. Miten se nuori tai vanha äiti määritellään? 

Vuodenvaihteessa en olisi osannut edes kuvitella tulevani äidiksi juuri tänä vuonna. Suunnittelin tekeväni lapsia jossain vaiheessa elämääni, kuitenkin paljon vanhempana. Nyt, monta kuukautta päätöksenteon jälkeen en ole hetkeäkään katunut vaan päinvastoin.

Vielä tähän loppuun.. Teiniäiti voi mielestäni tarjota täysin saman tulevaisuuden pienelle ihmiselle, kuin 28-vuotias äiti. Miksi pitää nostaa koulutus/ammatti kysymykset teini-ikäiselle odottavalle äidille, koska aivan hyvin tämä 28-vuotias odottava äiti voi olla työtön, ilman koulutusta ja ammattia oleva ihminen, sinkku ja asua vanhempiensa kanssa. Ihmisillä on kaikilla vain oletus, että teini-ikäisellä ei voi olla koulutusta/ammattia/työpaikkaa ja sillä 28-vuotiaalla on koulutus, ammatti, asunto, mies ja työpaikka. PHA!

 
Kaikilla omat mielipiteet, tässä omiani.
 

 
 
 
 

Kommentit (11)
  1. itse olin 19, 20 ja 25-ja enköhän tässä nyt ehdi vielä kymmeniä vuosia tekemään töistä.
    onpahan kaikki lapset tehty ns samalla kertaa, ja ne on aikalailla yhtäaikaa isojakin.
    ainakaan nyt kuuden vuoden jälkeen ei ole kaduttanut.. =)

  2. Moikka . oon ite 18 vuotias ja mulla on laskettu aika 28.12. Oon saanut tota samaa kuraa niskaani jopa lapsen isän siskolta , että hän on meidän lasta vastaan koska ei usko että meistä on vanhemmiksi.. olen sitten yrittänyt selittää että kukaan ei varmasti ole ikinä valmis vanhemmaksi ennenkuin kantaa sitä lasta 9kk ja siitä eteenpäin !. ikä on vain numeroita , eiköhän me pärjätä ihan samalla tavalla kuin ”aikuiset” 🙂 voimia sulle 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *