Rokotetutkimuksen 1. käynti!

Suostuin Antonin kanssa Tampereen yliopiston rokotetutkimukseen. Se on täysin vapaaehtoinen ja voin keskeyttää lapseni osallistumisen tutkimukseen milloin tahansa. Myös tutkijalääkäri voi joutua keskeyttämään osallistumisemme milloin tahansa esimerkiksi lapsen terveydentilan aiheuttaman huolen vuoksi. Tutkimus on täysin ilmainen. Matkakustannukset korvataan.

Tutkimukseen otetaan terveitä 3kk:n ikäisiä vauvoja. Se kestää 9-10 kuukautta. Rokotteet annetaan 3, 5 ja 11-12 kuukauden iässä. 

Rokote on ns. kuutosrokote, joka suojaa kuutta eri tautia vastaan (kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, Hib-infektio, B-hepatiitti). Neuvolassa tämä rokote on viitosrokote, siitä puuttuu B-hepatiitti. Tämän kuutosrokotteen lisäksi kaikki tutkimukseen osallistuvat vauvat saava myös pneumokokkirokotteen, joka antaa suojan 13:n eri pneumokokkibakteerityypin aiheuttamia tauteja vastaan. Neuvolan pneumokokkirokote antaa suojan 10 eri pneumokokkityyppiä vastaan. Tutkimuksen aikana otetaan neljä eri verinäytettä, joista määritellään vasta-ainetuotanto tutkimusrokotteelle.

Tutkimusrokotteen mahdolliset haittavaikutukset: pistokohdan kipua, turvotusta tai punoitusta, kuumetta, uneiaisuutta, ärtyisyyttä, poikkeavaa itkua, ruokahaluttomuutta, ripulia tai oksentelua. Allerginen reaktio on myös mahdollinen ja sen takia tutkimuspaikalla ollaan aina noin 30 minuuttia rokotuksen antamisen jälkeen.

Muiden rokotteiden haittavaikutukset ovat samat.

Tänään oli aika rokotustutkimukseen 11:30. Meiltä on jonkinverran matkaa tutkimuspaikalle, mutta mummo tuli mukaan joten päästiin hänen kyydissä. 

Paikanpäällä meidän rokotusasiaa ei hoitanutkaan ainoastaan yksi henkilö…

Heti sisälle päästyämme hoitajayksi tuli laittamaan käsivarsiin, kyynärtaipeisiin puudutuslaastarit verikokeen ottamista varten. Samalla hän antoi ohjekirjan, jossa selitettiin kaikki tutkimuksen tarkoituksesta, rokotteista, niiden tarkoituksesta ja haittavaikutuksista.

Pikaisen selaamisen jälkeen pääsimme ensin lääkärin luokse. Lääkäri kertoi vielä kerran kaiken, jonka jo olimme lukeneet lapuista. Saimme kysyä kysyttävät ja sen jälkeen täytettiin suostumuspaperit. Lääkäri teki saman perustarkastuksen Antonille, mikä tehdään myös neuvolan lääkärintarkastuksessa. 

Lääkäri jatkoi kiertoansa, koska joulun ja uuden vuoden pyhien jälkeen kiirettä riitti. Hoitajakaksi tuli paikalle. Mittasi Antonin lämmön ja ohjeisti minua lämmön mittaamisessa peräaukosta. Saimme myös kotiin uuden kuumemittarin ihan Antonia varten. Paino myös tarkistettiin, jotta tarvittaessa osaisin antaa oikean määrän kuumelääkettä pikkuiselle. Painokin on jo 6940 g (synt. 3570 g).

Hetken odottelun jälkeen huoneeseen käveli hoitajayksi kärryjä työntäen. Hän otti verikokeen ja häipyi yhtä nopeasti kuin sisälle oli päässytkin.

Viimeisenä huoneessa kävi rokottajatäti. Ensin suun kautta annettava rotavirusrokotteen toinen osa, joka ilmeistä päätellen maistui hyvältä ja hyvin se alas menikin. Sen jälkeen ihan ensimmäistä kertaa pistettävät rokotteet. Molempiin reisiin yksi rokote. Toiseen kuutosrokote ja toiseen pneumokokkirokote. Rokottajatäti yritti olla mahdollisimman nopea. Sen jälkeen pikkuinen pääsi äitin turvalliseen syliin ja lohtutissille.

Vielä sen puolisen tuntia juttelimme hoitajakakkosen kanssa. Hän kertoi päiväkirjasta, jota minun täytyy pitää aina rokotuksen jälkeen seitsemän seuraavaa päivää. Jos reaktioita esiintyy vielä seitsemäntenä päivänä, jatkan kirjoittamista, kunnes ei enää reaktioita ole huomattavissa.

Kirjaan ylös pistokohdan reaktiot, arkuuden, punoituksen ja turvotuksen. Myös oksentelun, ei ominaisen itkeskelyn, uneliaisuuden, ruokahaluttomuuden ja ärtyneisyyden. Kaikki arvioidaan erikseen rastilla ruutuun 0-3. 0 (nolla), jos päivälle ei ole reaktiota ja 3 (kolme) jos erittäin poikkeava käytös. Mittaan myös joka ilta suurinpiirtein samaan aikaan lämmön ja merkkaan sen taulukkoon. Kaikki lisämittaukset merkataan myös ylös. Seuraavaa kertaa varten kirjataan mahdolliset lääkärikäynnit, niiden syyt ja lääkitykset ylös (ne voivat vaikuttaa rokotuksen antamiseen).

Kohta on rokotuksesta viisi tuntia aikaa. Anton on uneliaampi, mitä tavallisesti. Ja hereilläoloaikana itkeskelee enemmän. Tänään rokotuksen oireita.. tähän asti. Katsotaan mitä ilta tuo tullessaan, vai tuoko mitään.

***** 

Tänään pikkunen täyttää tasan kolme kuukautta! Katsottiin eilen mummon kanssa kuvia vastasyntyneestä ja ihan parin päivän ikääisestä Antonista. Näiden kolmen kuukauden aikana on tapahtunut ihan hurjasti kehitystä ja kasvua. Ulkonäkökin on muuttunut.

Tässä TYKS:n keskolassa otettuja kuvia 2h ikäisestä Antonista:

 

kuva_29.jpg

kuva_31.jpg

kuva_32.jpg

Ja tässä tänään, 3 kuukauden ikäinen Anton:

kuva_27.jpg

kuva_28.jpg

Kolmen kuukauden iässä pikkuinen seurailee paljon enemmän. Reagoi ääniin, juttelee ja vastailee juttuihin. Leluihin tartutaan jo ja mahdollisuuksien mukaan ne viedään suuta kohti. Huulien päristely on myös tosi kivaa A:n mielestä. 

Nyrkki menee välillä suuhun ja silloin kuolaa valuu aika paljlon. Luulin ensin, että tämä johtuis vaan ruokahalusta. Se saattaa kuitenkin johtua myös kasvavista hampaista. Ikenet kutiavat ja nyrkin pureskelu auttaa. Hampaiden puhkeamiseen voi kuitenkin mennä vielä kauan aikaa. Tästä otan enemmän selvää ensi maanantain neuvolassa.

Kommentit (7)
  1. Vierailija Ruotsista
    8.1.2013, 11:59

    Nyt vasta katsoin, että tosiaan samanlaiset rokotteet oli teilläkin eli kuutosrokote + pneumokokki. Tosin en tiedä montaako bakteerityyppiä vastaan tämä pneumokokkirokote suojaa, lapuissa luki vaan että se suojaa yleisimpiä pneumokokkibakteereja vastaan, joita pikkulapset saavat. Tehosteet annetaan meilläkin 5 kk ja 12 kk iässä.

  2. Vierailija Ruotsista
    8.1.2013, 11:31

    No niin me saatiin eilen rokotteet ja ihan samanlaiset oli oireet kuin teilläkin eli vauva oli vähän itkuisempi ja nukkui tavallista enemmän eilen. Tänään näyttää olevan ihan normaali oma itsensä. Me saatiin rokotteet ihan neuvolassa. Kaksi rokotetta pistettiin: Toisessa oli kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio, hib ja hepatiitti B ja toisessa oli pneumokokki. Ilmeisesti kaikkialla täällä Ruotsissa ei hepatiitti B kuulu ohjelmaan mutta me saatiin se.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *