supermaito

Poika kasvaa hurjaa vauhtia. Tänään neuvolassa pituutta oli jo 56 cm ja neljä kiloa on painossa ohitettu. Ikää on nyt 17 päivää. 

oooo.jpg

Olen pysynyt täys imetyksessä ja aivan vauvan tahtisesti. Vauva on tyytyväisempi, kun saa ruokaa silloin, kun on nälkä. Välillä tunnin, välillä kolmen tunnin välein.

Jos vauva ei jo halua kolmen tunnin jälkeen ruokaa, alan huolestua. Missä se ruokahalu oikein viipyy? Kuitenkin viimeistään neljän tunnin jälkeen onkin jo hirmuinen nälkä. Jos pari tuntia imetyksen jälkeen tissit ei ole kipeinä maidosta, pelästyn, että maito loppuu.  

Jos itse en voisi imettää, jos maitoa ei tulisi, olisin varmasti todella pettynyt. Vaikka rintamaito ja korvike ovat pitkälti samanveroisia. Tutkimusten mukaan rinta- ja korvikeruokinnalla ei kuitenkaan ole lapsen terveyden kannalta ratkaisevaa eroa

Äidinmaito on ensimmäisten kuukausien aikana lapselle tärkeää ravintoa. Lapsi saa tarvitsemansa energian ja eri ravintoaineet oikeissa suhteissa. Rintamaito sisältää valkuaisaineita, hiilihydraatteja, rasvoja, kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Se on vähäsuolaista ja sisältää 87% vettä. Äidinmaito sisältää myös vasta-aineita, jotka suojaavat lasta tulehdustaudeilta ja auttavat lapsen oman vastustuskyvyn kehittymisessä. 

Tuttipullosta vauva saa vähällä työllä maidon ja voi helposti syödä itsensä liian täyteen. Tissin kanssa on enemmän töitä ja vauva lopettaa syömisen, kun masu on täynnä.

Imetys edistää lapsen ja äidin luonnollista kiinteää yhteyttä, luo perustaa kiintymyyssuhteen kehittymiselle. Samalla se edistää äidin toipumista synnytyksestä ja synnytyselinten palautumista ennalleen. Se myös auttaa äidin painon normalisoitumisessa raskauden jälkeen. 

Imetys on myös taloudelliselta kannalta edullinen vaihtoehto. Pelkkää rintaruokintaa suositellaan noin kuuden kuukauden ajan. Myös osittainen rintaruokinta on suositeltavaa, kun lisä ruokia on ryhdytty antamaan. Se edistää muun ravinnon imeytymistä. 

Imetyshän on luonnollinen asia. Kuitenkin jotkut ihmiset kammoksuvat, kun esim ravintoloissa naiset tissit paljaan imettävät lapsiaan. En todellakaan ole julkista imetystä vastaan. Mielestäni vauvan kuuluu saada ruokaa missä vain, milloin vain. Kuitenkin toisia ihmisiä ajatellen peitän liinalla rintani julkisilla paikoilla, kun lapsi syö.

 

suhteet rakkaus ystavat-ja-perhe ajattelin-tanaan
Kommentit (1)
  1. Itselläni maitoa ei tullut koskaan riittävästi, niin että lapsi olisi saanut itsensä täyteen. Enkä todellakaan lähtenyt ”imetä vartin välein, kyllä maitoa alkaa tulla”-pelleilyyn. Ekan illan oli hiukan paha mieli kun vastiketta annettiin, mutta itse olen vastike lapsi, mieheni on 4kk iästä ollut vastike lapsi. Joten ei se paha mieli kauaa pysnyt. Tyttö on ihan yhtälailla saanut läheisyyttä, kun olisi saanut imetettäessä. On ollut terveenpi kun kaverini imetyksellä kasvanut tyttö ja hankimme Dr. Brownin pulloja, joissa lapsen täytyy tehdä työtä saadakseen maitoa, eikä saa näin ollen liiallisesta ilmasta masuvaivoja. Musta on hienoa jos maito riittää imettämiseen. Mutta terveitä ja normaaleita lapsista kasvaa vastikkeellakin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *