Tutti

tutti_art.jpg

On jokaisen vanhemman henkilökohtainen päätös, antaako lapselle tuttia vai ei. Minä itse olin jo tehnyt päätöksen ennen vauvan syntymää. Ei, en anna lapselleni tuttia. 

Jokaisella on oma mielipide asiasta, ja saa ollakin. Minun mielestäni vauva ei tarvitse tuttia ja jos tarvitsee, niin se johtuu tuttiin tottumisesta.

Onhan siitä tutista haittaakin. Sen lisäksi, että lapsi voi jäädä tuttiin ”koukkuun” niin;

  • tutin innokas imeminen lisää korvatulehdusvaaraa
  • tutti hidastaa puheen kehitystä
  • tutti aiheuttaa purentavirheitä
  • tutin käyttö lisää hampaiden reikiintymistä (jos tutin puhdistaa suussa, kantaa bakteeria  ja vauvalla on jo hampaat)

Nämä ovat ihan tutkittuja asioita. Ei kuitenkaan tarkoita, että jokaiselle tuttia imevälle tapahtuisi näin.

Onhan se tutti silti parempi kuin peukalo.

No.. Tottakai jos vauva ei millään muulla tuntuisi rauhoittuvan yrittäisin tuttia. Mutta jos ei ole ”pakko” en sitä haluaisi antaa. Vauva ei ole edes huolinut tuttia. Pari kertaa ollaan yritetty. Ihan vain sen takia, jos vauva jää esim hoitoon pariksi tunniksi, niin hänet saisi rauhoitettua tutin kanssa.

Tähän asti vauva on rauhoittunut rinnalla. Kaikilla ei riitä kärsivällisyys siihen, että rauhoittaisi joka kerta vauvan tissillä. Minä olen päättänyt yrittää. Ja välillä riittää, kun vauva vain pääsee siihen tissin viereen nojailemaan.

 No sitten tietysti EREHDYIN lukemaan, että tutti unilla vähentäisi kätkytkuoleman riskiä.. Heti ensimmäinen ajatus oli, että meistäpä tulee sittenkin yötutin käyttäjiä.

Luin asiasta kuitenkin lisää ja ilmeisestikkään tuo ei pidä paikkaansa. Kätkyt on nyky tietämyksen mukaan hormonaalinen häiriö, jota ei voi ennaltaehkäistä. Eli lapselta puuttuu hormoni, joka aiheuttaa normaalin heräämisen kun henki ei kulje.

Käytättekö vauvalla tuttia?

Jos ette niin miksi?

Jos käytätte niin miksi?

 

 

 

Kommentit (11)
  1. Papilla on tutti, koska muuten menee peukalo suuhun. Yöllä syö tuttia, päivisin nykyään vähemmän. Tutti laitetaan suuhun aina, kun selvä peukalonhimo iskee, sekä illalla nukkumaanmennessä ja yötissin jälkeen. Kyllä se selvästi rauhoittaa ja on minun helpompi nukkua, kun vauva nukahtaa tutti suussa, eikä ähise ja potki minua.

  2. Isompi ei tuttia huolinut ja aika nopeasti lopetettiin yrittäminenkin. Pienempi ei ole tuttia ikinä nähnytkään. Meillä usein nukutaan päiväunet tissi suussa ja iltaisinkin imuttelee yleensä tunnin putkeen ennenkuin nukahtaa, ei todellakaan sopisi kaikille, mutta mulla ei ole mitään valittamista. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *