Vauvan taliköhnäihottumasta.

En olekaan aikasemmin puhunut Antonin ”mitä h****ttiä toi on” ihottumasta. Se alko päänahasta, takaraivolta, kun Antsa oli kahden kuukauden ikänen. Aluksi se oli pieni, pyöreä, punainen, halkaisijaltaan noin 1cm ja tarkkarajainen läiskä takaraivolla. Hetken päästä päälle tuli simmosta vaaleeta ”töhnää”. Vähän niinku karstaa, mutta ei kuitenkaan. Ihottuma ei vaivannut eikä häirinnyt mitenkään (eli ei raapinut tms).

Neuvolantäti ajatteli sitä ensin karstana, vaikka totesi ettei karstaa esiinny niin takana (hmm..?). Kun pari kuukautta se sama läiskä oli päässä ollut, niin neuvolassa todettin, että lääkärin olis paras vilkasta sitä kunnolla. Siinä vaiheessa tuota samaa esiintyi pienen pieni läiskä selässä, lapaluiden kohdalla ja toisessa kyljessä. Neuvolalääkärin mielestä tämä ihottuma vaikutti joltain sienen aiheuttamalta, mutta koska ei ollut varma laittoi lähetteen eteenpäin TYKSin ihotautilääkärille.

Samalla viikolla, kun neuvolalääkäri oli ollut, yht’äkkiä ihottuma päästä katosi. Kuin sitä ei koskaan olis siinä ollutkaan! Myös selässä ja kyljessä olevat pienet läiskät alkoivat parantua. No eipä me siitä niin helpolla päästy vaan seuraavaksi sitä löytyi toisesta jalasta, nilkan yläpuolelta. Vasemman silmän alaluomelle ilmestyi myös pieniä, silloin tällöin punoittavia näppyjä. Onneks en peruuttanut sit ihotautilääkäriä!  

Noin kuukauden päivät kuluivat neuvolalääkäristä niin päästiin vihdoinkin ihotautilääkärille. Kerroin heti sisälle mentäessä, että päästä, selästä ja kyljestä ihottuma on kadonnut, mutta jalassa sitä vielä on. Lääkäri pyysi minua istumaan ja kyseli, onko suvussa esiintynyt joitain ihottumia, atooppista ihoa jne.. Lopuksi, ennen kuin lääkäri edes vilkaisi jalassa olevaa ihottuma, hän kertoi taliköhnäiottumasta; 1.Vauvoilla se ilmestyy 6-8vko iässä (jep..meillä 8vko). 2.Aluksi punainen, tarkkarajainen läiskä, joka muuttuu karstamaiseksi (jep..ihanku meillä). 3.Leviää helposti muihin raajoihin (jep. ihanku meillä). 4.Voi hävitä itsekseen tai hoitosalvan/-öljyn kanssa (meillä lähti itsekseen). ”1+2+3+4 voi jo päätellä, että se se on, mutta katsotaan vielä kuva; tällaista se on päässä.” ”Joo just tommosta se on!” 

Eli siis tali-ihottuma; taliköhnä ja se on normaalia, ei yleistä, ei harvinaista, mutta normaalia! Tota voi esiintyä myös aikuisillä, mutta tämä oli nimenomaan se; vauvojen taliköhnäihottuma.

Sitten vielä tutkittiin hoitopöydällä. Arvaattekos miten haasteellista pojan kanssa, joka tuollon 7kk ja juuri oppinut konttaamaan? Voin kertoa, että erittäin. Ihottumat saatiin katsottua. Se silmässä oleva pieni näppy oli sitä samaa, vaikka hieman erinäköistä. Koska vauvoilla harvemmin on luomia ja ihotautilääkärissä kun oltiin, lääkäri katsoi myös Antonin luomen. Enpäs ollut kuullutkaan, että voi olla synnynnäisiä luomia, mitkä ei kuitenkaan syntymän yhteydessä ole näkyneet.

Nyt on ihottuma jo hyvin kurissa, lähes kokonaan lähtenyt!

Ps. Olisin laittanut ihottumasta kuvan, mutta mulla ei oo Antsan ihottumasta kuvaa otettu. Googlen kuvahaun tulokset oli jotain niin ällöttävää, eikä Antonilla se ollut mitään simmosta, joten jätin tällä kertaa ne kuvat suosiolla sinne 😀

Pps. Ihotautilääkärillä huoneessa oli lääkärin lisäksi opiskelija ja oli muuten ehkä parhaimman näköinen lääkäriopiskelija mies ikinä.! hehs.

suhteet ystavat-ja-perhe terveys ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Nyt ku laittaa googlen hakuun ton taliköhnäihottuman sielt tulee vaan sun ja Antsan kuvia 😀 Niceee :DD Joku luulee et ootte ihan sairaita 🙁 ;D

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *