Vauvauinti

Aloitettiin vauvauinti, kun Antsa oli tasan 5kk ikäinen. Halusin aloittaa sen, koska tykkään itse uimisesta, olen itse ollu myös vauvauinnissa äitini kanssa ja halusin jonkun yhteisen harrastuksen pikkusen kanssa. Vauvauinnissa totutellaan veteen ja opitaan uutta, mutta myös lauletaan ja leikitään, rentoudutaan ja nähdään samanikäisiä kavereita. Ja  mikäs sen parempi tapa alottaa viikonloppu, kuin uimalla ja saunomisella? 🙂

Herätään lauantaisin kahdeksan aikaan, noin tunti ennen uimisen alkamista (altaalla 9:15), jotta Antsa ehtii syödä ja kakata ennen veteen menemistä. Raision ulpukassa uimavaipan käyttäminen ei oo kiellettyä (joissakin uimahalleissa on), mutta vaipan päällä täytyy olla uimahousut. Nykyään myydään myös uimahousuja, jotka ovat vaippamaisen malliset ja tiiviit, jotta mahdollinen kakka ei pääse läpi, siis vaippauimahousut. On kuitenkin tosi tosi harvinaista, että lapsi kakkaisi vedessä.

Tässä ne vaippauimahousut, jotka meillä käytössä:

pictures.jpg

pictures-001.jpg

Kerron vähän kans liikkeistä joita yleensä ollaan tehty siinä puolituntisen aikana. Jos jollain ei oo mahdollisuutta käydä ohjatuilla tunneilla, voi näistä ottaa vinkkejä. Kannattaa käydä uimahalleissa aamuisin, kun vesi on sillon puhtaampaa. Suositusikä uinnin alottamiseen on 3-6kk, jotta vauva jaksaa olla hereillä ja liikkuu jo enemmän. Vauvan tulisi painaa ainakin 5kg, jotta pysyy lämpimänä viileämmässä vedessä. Ennen uimisen alottamista kannattaa pikkuhiljaa viilentää kylpyvettä, näin vauva tottuu eikä uimahallin vesi tunnu kylmältä.

Jotta on helppo itse käydä pesulla ja vaihtaa uikkarit suihkuhuoneessa, kannattaa vauva pitää sen aikaa ihan auton kantokopassa. Kaupoissa myydään myös Bumbo istuimia, joissa vauva voi istua heti, kun pystyy pitämään päätä pystyssä itse.

Tässä vielä kuvaa siitä Bumbosta: (ite luulin tota ensin potaksi)

bumbo.jpg

1.Kerta:  Veteen totuttelu/rentoutuminen vedessä

-Pidetään vauvan käsiä veden alla ja houkutellaan aukaisemaan kädet nyrkistä. Vähitellen aletaan läiskyttelemään vettä kämmenillä. ”Jos sul lysti on niin läiskyttele näin…” Tämän jälkeen polskutellaan jaloilla vettä. ”Jos sul lysti on niin polskuttele näin…”

pictures-002.jpg

-Selällään kellunta: Tuetaan vauvaa niskasta ja varmistetaan toisella kädellä pyllyn alta. Annetaan vauvan kellua ja rentoutua vedessa omalla painollaan, kädellä vain tuetaan, että kasvot eivät mene veden alle.

img_2815.jpg

-Käydään itse selälleen kellumaan sellasen vaahtomuovista tehdyn pötkylä kellukkeen päälle. (Yksi kelluke selän alta siten, että tulee kainaloista ”ulos”. Jos on epävarma olo voi käyttää kahta kelluketta.) Rentoudutaan täysin ja nostetaan vauva rinnan päälle vatsalleen makoilemaan. Vauva rentoutuu ja nauttoo olostaan.

Näitä pötkylä kellukkeita tarkotin!!!

kelluke.jpg

img_2817.jpg

Antsa tykkäs tosi paljon ja nautti siitä, kun päästi kunnolla läiskyttelemään ja polskimaan veteen. Oikeen hyvä ikä aloittaa oli tuo 5kk, koska siellä pienimmät (3kk) vauvat suuttuivat ja väsyivät tosi nopeesti. 

2.Kerta: Leikkejä!

-Aluksi tehtiin samoja juttuja kun ensimmäisellä kerralla.

-Otetaan vauva kasvot vastakkain, kanalo-otteseen siten, että peukalot tulevat eteen ja muut sormet tukemaan selkää. Liikutetaan vauvaa vedessä isoa kahdeksikkoa. ”Maalari maalasi taloa, sinistä ja punaista…” Tämän jälkeen liu’utellaan vauvaa vedessä kyljeltä toiselle.

pictures-003.jpg

-Pidetään edelleen vauvaa samassa kainalo-ottessaa ja liikutaan hiljaa taaksepäin, vauva alkaa polskuttelemaan.

-Otetaan vauva ”Sandwich” otteeseen. Toinen käsi rinnalle ja toinen alaselkään. Liikutetaan vauvaa eteenpäin. Laittamalla lelu vauvan eteen, hän yrittää ottaa sitä kiinni polskuttamalla jalkoja ja läiskyttelemällä käsiä. (Kannattaa liikuttaa vauvaa just sillon, ku alkaa polskuttaa/läiskyttämään, niin vauva oppii, että niin pääsee eteenpäin.)

pictures-004.jpg

Taas nautti ihan täysillä ja leluja oli mukava jahdata ja syödä. Innostus ihan kunnolla polskuttelemaan.

3.Kerta: Vanhojen asioiden kertaamista.

4.Kerta: Ensimmäinen sukellus.

-Aluksi vanhan kertaamista hetki.

-(tarvitaan kaksi henkilöä) Vauva kainalo-otteeseen, kasvot vastakkain. Otetaan pieneen ämpäriin vettä ja kaadetaan vauvan päähän. Aloitetaan takaraivosta ja edetään kasvoihin päihin, jotta vauva reagoi pidättämällä hengitystä. Toisella kerralla, kun kaadetaan vettä vauvan päähän ja kun vesi osuu kasvoihin sanotaan ”sukelletaan” ja lasketaan rauhallisesti vauva vedel alle, vedetään hieman itseään päin ja nostetaan ylös.

-Vauva kainalo-otteeseen tällä kertaa niin, että peukalot selässä ja muut sormet rinnan päällä. Laitetaan vauva selälleen veteen ja liu’utetaan selällään niin, että takaraivo osuu veteen. Sanotaan ”sukelletaan”, käännetään vauva masulleen ja samalla lasketaan rauhallisesti veden alle ja nostetaan ylös.

pictures-005.jpg

Suositus on, että vauvaa sukellutetaan maximissaan niin monta kertaa, kuin mitä on ikää kuukausina. (Esim: 6kk ikäinen sukellutetaan max kuusi kertaa) Sukellukseksi lasketaan myös joka kerta, kun kaadetaan pään päälle vettä.

Tänään oli ensimmäiset sukellukset ja vähän ihmeissään oli joka sukelluksen jälkeen. Vanhat harjotukset taas nauratti ja parin viikon tauon jälkeen oli mukava polskutella kunnolla. Ollaan käyty aina uinnin jälkeen saunassa hetki lämmittelemässä. Vaikka vesi on noin 32 asteista niin puolen tunnin jälkeen alkaa jo tuntuu aika viileeltä. 

Joka kerta vauvauinnin jälkeen pikkunen on ihan poikki ja nukahtaa melkein heti kantokoppaan laitettaessa.

Kuvat on melko huonolaatusia, kun ei tää poika meinannu pysyy ollenkaan paikallaan. =D

 

 

 

 

 

Kommentit (1)
  1. Ihanaa kuin kerroit tarkalleen mitä uunissa tapahtuu ja varsinkin tuosta vaippauimahousuista. Itse varasin juurikin ulpukkaan vauvan uintikoulun, elo/syyskuussa alkais, mutta varaus piti nyt jo tehdä kun jonotus on pitkä

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *