10 (+ 17) x podcast-vinkki

Olen rajusti koukussa podcasteihin, ja julistan niiden ilosanomaa niin paljon kaikille muillekin, että minulta kysytään säännöllisen epäsäännöllisesti kuunteluvinkkejä. Ja sitten toisinaan kerron niitä, vaikkei kukaan edes kysyisi. Kuten nyt. 

Mystery Show: Paras podcast ikinä, josta on valitettavasti ilmestynyt vain muutamia jaksoja. Juontaja ratkoo arkipäivän mysteerejä ja jäljittää muun muassa Britney Spearsin kysyäkseen, tykkäsikö tämä kirjasta, joka hänellä on kädessä tyyliin kahdeksan vuoden takaisessa paparazzi-kuvassa. WHAT.

Reply All: Paras podcast ikinä, koska Mystery Show ei enää päivity ja Criminal päivittyy niin harvoin. Tarinoita internetistä ei-koodari-kielellä: esimerkiksi miehestä, joka tuomittiin murhasta ja joka bloggaa vankilasta, naisesta, joka sai outoon sairauteensa avun internetistä ja mystisestä kollektiivista, joka tehtailee viraalikuvia.

Criminal: Paras podcast ikinä, paitsi siksi että päivittyy niin harvoin. Criminal on pullollaan kertomuksia ihmisistä, jotka ovat tavalla tai toisella sotkeentuneet rikoksiin - tehneet niitä itse tai joutuneet niiden uhriksi. Viimeisin jakso on aivan järkyttävän kiinnostava tarina naisesta, joka joutui isänsä kanssa identiteettivarkauden uhriksi, mutta josta en voi kertoa enempää, koska OMG.

Kuulitsä?: Kuulitsä?-podcast on kaverini Lassen ja minun yhteinen projekti (tai oikeastaan Lassen projekti, johon hän pyysi minua tuppauduin mukaan), josta olen superinnoissani. Kaksi kertaa viikossa ilmestyvä alle kymmenminuuttinen podcast ruotii uusia, ajankohtaisia ilmiöitä ja tekee pilaa niistä analysoi niitä.

This American Life: Podcast keskittyy joka viikko yhteen teemaan ja kertoo tarinoita siihen liittyen. Tunnin mittaiset jaksot ovat joillekin liian pitkiä, mutta sopivat hyvin vaikka salille. Sitä paitsi jokainen jakso on jaettu "näytöksiin", joten sen voi helposti kuunnella osissa. Että älkääs nyt viitsikö.

The Mortified Podcast: Päiväkirjaklubin jenkkiläisversion live-esiintymisten satoa. Ei spessu, mutta kevyt, ja sopii tilanteeseen jossa vaikka This American Lifen raskas jakso on ampunut downiin. 

My Favorite Murder: Podcast, joka tuskin sopii kaikille. Kaksi tahallaan ärsyttävää amerikkalaisnaista puhuu suosikki-murhatapauksistaan, eikä edes tuo niihin mitään uutta. Miksi kuuntelen tätä? Ai niin, koska murhat. 

Found: Uusi podcast kuuntelulistallani, jota suosittelen sokkona ainoastaan siksi, että sen lähtötilanne on niin kutkuttava. Ohjelmassa ratkotaan löydettyjen viestien mysteereitä. Juontaja alkoi itse kerätä lappusia kaikkialta, missä kulki jo viisitoista vuotta sitten, ja nykyisin niitä myös lähetetään hänelle. (Ryhtyisikö joku tekemään tätä ohjelmaa kanssani myös Suomessa? Voisimme aloittaa löytyneistä kauppalapuista.)

Radiolab: Audiodokumentteja aiheista maan ja taivaan väliltä. Jos ei varo, voi oppia jotain, kuten vaikka sen, millaista draamaa K-pop-skenessä tapahtuukaan, tai miten tyhjän päällä Yhdysvalloissa on ihminen, jolla ei ole mitään henkilöllisyystodistusta. Siitä, mitä hyötyä näiden asioiden oppimisesta on, voidaan olla montaa mieltä.

How to do Everything: Kuuntelijat pyytävät neuvoa arjen pulmiin ja juontajat selvittelevät niitä. Ohjelmassa vinkataan muun muassa miten painaa oma nimensä muiden ihmisten mieleen ja millaista ääntä dinosaurukset oikeasti pitivät - ja selvitetään, mikä se parsapissajuttu oikein on. 

Tsekkaa lisäksi: 99% Invisible, The Leap, The Heart, Invisibilia, Planet Money, The Last Podcast on the Left, The Moth, Stuff You Should Know, Answer Me This, Radio Diaries, The Allusionist, Strangers, Love & Radio, Hidden Brain, Note to Self, Reveal sekä Death, Sex & Money. 

Kommentit

Podcastit! Horisen niistä kaikille, eikä kukaan kaveri tai tuttu tunnu kuuntelevan niitä. En välitä, horisen silti. Viimeksi tänään kyynelehdin työmatkalla, kun kuuntelin This American Lifen viikon takaista jaksoa. Onneksi on kevyempääkin podcast-viihdettä niin kuin toi Found, todellakin lähtisin tekemään kotimaista versiota!

Mun podcast-suositukset on Mystery Show'n yllättävän liikuttava jakso Belt Buckle, jossa etsitään erikoisen vyönsoljen omistajaa, ja Love+Radion jakso The Living Room, jossa nainen alkaa olkkarin ikkunasta seurata naapurissa elävän pariskunnan melko lemmekästä elämää, kunnes tapahtuu käänne! 

Tiia Rantanen

IHANAA. Rakastan ihmisiä, jotka ovat podcast-koukussa. Rakastan sua!

Ja mä rakastan tätä sun blogia, kun jokainen postaus aiheuttaa mussa vaan nyökyttelyä ja "NIINPÄ" ajatuksia!

kurkkupurkki (Ei varmistettu)

OMG! Ootko kuunnellu The Generation Whyta, Sword and Scalea, Real Crime Profilea, In the Darkia ja Missing Maura Murray? Koska murhat ja rikokset. WTF with Marc Maron ja TED Radio Hour ovat hyviä myös.

Tiia Rantanen

Aloin just kuuntelee Real Crime Profilea sen JonBenet Ramsey -dokkarin myötä! Kiitos myös muista murhavinkeistä! Ne tulee heti käyttöön :)

EDIT: Disclaimer: murha-podcast-vinkeistä. Minulla ei ole murha-aikeita. 

Ei pysty (Ei varmistettu)

Siis yritin pari jaksoa tota mystery showta joskus viime vuonna, mutta sen naisen ääneen ei vaan totu, eikä siitä päässyt yli, miten ärsyttävä se oli, joten kesken jäi :-/

Tiia Rantanen

Eikä! Mun mielestä se on just ihana. Niin persoonallinen ja söpö :)

Mä myös itkin junassa This American Lifen viime viikon jakson parissa! Samoin oon itkenyt lentokoneessa ton The Living Room -jakson takia. Oon toisaalta myös monta kertaa nauranut ääneen kadulla podcastien takia. Esimerkiksi 2 Dope Queens ja Soooo Many White Guys saa tikahtumaan. Muuten tässä on taidettu jo mainita kaikki mitä kuuntelen. Podcastit on parhaita!

Laural
Terkkuja Berliinistä

Hei niin parasta, kiitos kaikista vinkeistä! Juuri pari päivää sitten yritin epätoivoisesti googlata uusia podcast suosituksia. Nyt riittää taas vähäksi aikaa...

marimul (Ei varmistettu)

Mut missä kaikki hyvät suomalaiset podcastit? Kuulitsä toki lisätty listalle ;)

Alan heti tekemään sun kanssa suomi-Foundia, no kidding!!!

Tiia Rantanen

Mulla on nyt yks ihan killeri suomi-podcast-idea. Tarttisin enää tuottajan, kaverin, välineet, tilat, somemenagerin, assistentin ja rahoituksen. Eli ihan just valmista.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.