Asuntolaina on yhtä kuolemista

Luulitko, että asuntolainassa on kyse rahasta? Ehei.

Ostin toissaviikolla asunnon. Asunnon ostamista edelsi muutaman kuukauden pituinen lainaneuvottelujakso, jota minä tykkään kutsua kuoleman kaudeksi. Ai miksi? En tiedä, tiesittekö, mutta asuntolainaneuvotteluissa puhutaan lähes yksinomaan siitä, milloin ja miten sinä kuolet.

Hilpeää, mutta totta. Kuolema piilee pankkivirkailijan jokaisessa kysymyksessä, ja näin niitä tulkitaan:

"Oletko ajatellut, kuinka suurta kuukausierää pystyt maksamaan?"
Tällä kysymyksellä virkailija tarkoittaa tietenkin kysyä, että milloin ajattelit kuolla. Mitä isompi kuukausierä, sitä todennäköisemmin ehdit katsos maksaa lainan takaisin pankille vielä kun henki pihisee.

"Kuinka pitkään haluat maksaa lainaa takaisin?" 
Tämä on toinen virkailijan tapa kysäistä ohimennen, milloin kuolet. Kannattaisi nimittäin varmaan maksaa se laina ensin pois.

"Oletko ajatellut ottaa vakuutuksen, jos et voikaan maksaa koko lainaa takaisin?"
Virkailija tarkoittaa vakuutuksen varjolla luonnollisesti kysyä, kuinka paljon uskot lainaa olevan jäljellä, kun kuolet ennenaikaisesti väkivaltaisen kuoleman.

"Milloin laina olisi kokonaan maksettu?"
Tässä kohtaa rupeaa jo vähän korpeamaan, koska virkailija tenttaa jo kolmatta kertaa, milloin kuolet ja onko laina silloin jo maksettu. Todennäköisesti pian ja todennäköisesti ei.

"Kuka takaa lainan?"
Virkailija haluaa näillä kysymyksillä tietää, keitä ovat sellaiset läheisesi, jotka voisivat maksaa asuntolainasi pois, kun olet kuollut ja eloton ja hengetön

"Onhan sinulla henkivakuutus?"
Tällä kysymyksellä virkailija urkkii henkivakuutuksesi suuruutta, jotta laina saadaan edes jollakin ilveellä maksettua, kun kuolet.

"Entä muut vakuutukset?"
Okei. Saattaa olla, ettet kuole, mutta silloin todennäköisesti sairastut kuolemanvakavasti ja joudut työkyvyttömäksi. Kukas lainan sitten maksaa?

"Veloitetaanko kuukausierä tililtä automaattisesti?" 
Siis jos kuolema tulee niin hitaasti ja tuskallisesti, ettet pääse viimeisinä hetkinäsi edes verkkopankkiin?

"Laitetaanko sitten nimet paperiin?"
Käytännössä virkailija katkoo tässä kohtaa kaikki raajasi ja jättää sinut vuotamaan kuiviin.

Että onnea vaan uuteen kotiin!

Kommentit

Multa kysyttiin lainaneuvottelussa ihan suoraan, että olenko ajatellut asiaa siltä kannalta jospa vaikka kuolen tapaturmaisesti ihan lähiaikoina - että kuka sitten maksaa. Cool! Sitäpä juurikin halusin ajatella. En ottanut lainaa, en ostanut asuntoa :D

Tiia Rantanen

Ja minä hölmö otin!

Juliaihminen
Juliaihminen

Onnea vielä ihan sikana!!!

Ja kyllä, tämä teksti oli täyttä timanttia.

Vakuutusten ottaminen on samaa settiä mutta ilman esileikkiä. Ottaessani kotivakuutusta myyjä kysyi tapaturmavakuutuksesta. Kun sanoin että on töiden puolesta, se muistutti: "Mutta sinähän voit menettää työsi ja joutua sitten tapaturmaan!" True that.

Tiia Rantanen

No niinhän se on. Mulla toi kokemus oli vähän double whammy, koska pankki tarjoaa myös vakuutuspalveluja. Uhkailivat minut sitten kuoleman varjolla ottamaan niitäkin.

Oranssinen

Lensi kahvit näppikselle. Kiitos aamun nauruista (vaikka eilisen painimatsin revähdyttämään kylkeen koskikin).

Onko sulla mahdollisesti joku ikäkriisi tulollaan vai pelottaako vain "ratkaiseva askel" asunnonomistajaksi siirtyessä kun tulkinnat virkailijan kysymyksiin kääntyivät noin hervottomiksi :) ?

Onnea uuteen kotiin!

Tiia Rantanen

Luulen että se on se asuntolaina, joka pelottaa. Vaikka se ei olekaan kuin numeroita verkkopankissa, on kaikki muutaman allekirjoituksen jälkeen muuttunut hiukan harmaammaksi. Sellaista tä elämä on, synkkää ja ikävää ja sitten kuollaan velallisina! :D

Oranssinen

Näinpä, Tekramütischin Tihrusilmän kertosäe kertoo sen myös:

Muistan ekat yöt ostettuamme talon, kun heräsin keskellä yötä miettimään että herrajumala nyt on kaikki omalla kontolla, kohta hajoo putket, tippuu katto, sähkötyöt räjähtää...
Mutta sitten mietin myös, että ainahan tästä eroon pääsee ja kaikki mitä lainana maksan on kuitenkin minulle/meille toisin kuin vuokraa kuittaillessa.

Kate Valentine

Itsekin juuri asuntolainaa aika karmeat määrät nostaneena olen istunut samassa penkissä.. tai no ehkä samanlaisessa. Kyllä se kuolema meidänkin kohdalla käsiteltiin ja meille lainalle tapaturman ja kuoleman varalle vakuutuksia myytiin. Ihan noin synkkä olo siitä ei kuitenkaan jäänyt itselleni :D Ehkä siksi, että ajatus omasta talosta lämmitti enemmän kuin velkavankeus ja kuoleman pelko. Kuolen onnellisena talollisena sitten jos kuolen. Onnea uuteen kotiin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

JOS kuolen... ihan mahtavaa optimismia!

Tiia Rantanen

Kiitos samoin! Ehkä munkin olisi pitänyt ostaa talo, jotta olisi lämmittänyt vähän enemmän. Ostin saman luukun, jossa olen asunut jo melkein kuusi vuotta vuokralla, joten uutuudenlämpimät ajatuksetkaan eivät lohduttaneet :D

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Hehhee!

Ekaa asuntoani ostaessani pankkivirkailija muuten  lätkäisi näiden perus(kuolema)kysymysten lisäksi omasta mielestään hyvän vitsin - tai pahinta on, etten edes tiedä, oliko se vitsi: "Siis kaikenhan tarkoitus on, että tapaat rikkaan miehen, joka maksaa sun lainat pois." Eli ehkä se oli tämän naisvirkailijan vaihtoehto kuolemalle :D

Otin lainan toisesta pankista.

Tiia Rantanen

Siis tähänhän pyritään :D

Asuntolainaton (Ei varmistettu)

Voi kääk :D

Mietinpä miltä mahtaisi astua pankkiin vaikka "vasta" neli- tai viisikybäsenä. Ei, pihallehan siinä naurettaisiin. Taidan olla asuntolainaton koko elämäni.

Saaramaria1 (Ei varmistettu)

Moikka! Tässä yksi pankin"täti". Lainat myönnetään elämää varten. Kysymyksillä ei haluta pelotella. Tapaamisessa mietitään yhdessä sun elämäntilanne ja kartoitetaan riskejä sinua ajatellen. Voit nukkua yösi rauhassa. :) Asumisesta täytyy aina maksaa ja jos elämäntilanne on vakiintunut, niin ehdottomasti oma asunto on kannattava sijoitus. Vaikka päätöksen tekeekin, niin sen ei tarvitse olla päätös loppuelämäksi. Asuntoja tulee ja menee, elämäntilanteet muuttuu. Rohkeutta unelmiisi ❤️

Akr (Ei varmistettu)

Niin, Nytissähän taisi kuluneella viikolla olla artikkeli siitä, kuinka vaikea ihmisten on ymmärtää sarkasmia ☺️

Remonttireiska (Ei varmistettu) https://www.remonttilainaa.com

Enpä itse kiinnittänyt huomiota kuolemaan lainaneuvotteluissa. Ikävästi vaan jäi itsellä asuntolaina sen verran pieneksi, että piti sitten hakea remonttilainaa muualta.

Hauskasti kyllä kirjoitit, joten lisää näitä. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.