"Hei sähän voisit tehdä tästä jutun" ja muut ammattiriesat

Kirjoitin aikoja sitten jutun siitä, miten ihmisellä pitäisi olla tiettyjen ammattikuntien edustajia kavereina. Keittiömestarikaverista on hyötyä, koska se osaa laittaa sinulle aina törkeän hyvät pöperöt, kun kutsut itse itsesi kylään. Lääkäriystävä uusii reseptit ja rauhoittelee sinua tekemiesi nettidiagnoosien jälkeen. Taksikuskifrendi antaa kunnon kyydit (tirsk) ja tietää parhaat snägärit. Ja niin edelleen. 

(Koska ystävien pointtihan on tietenkin se, että niistä hyötyy jotenkin. Duh.)

Juttuhan oli tietysti epätoivoinen ystävienhakuilmoitus vitsi, ja sen lopussa tarjosin myös omia palveluksiani ystävänä, vaikken oikein tiennyt, mitä sosionomi/toimittajaopiskelija osaisi ystävilleen tehdä. Nyt tiedän. En voi nimittäin kahden käden sormilla laskea, kuinka monta kertaa olen kuullut seuraavan kaltaisen lauseen:

"Hei sähän voisit kirjoittaa mun kämppiksen / isäpuolen / kummitytön / mökkinaapurin bändistä / lemmikkipupusta / startup-yrityksestä / taikinafetissistä jutun."

Lukemattomia ja uskomattomia ovat ne asiat, joita ihmiset luulevat toisten haluavan lukea lehdestä. Toimittaja voi tietenkin myös tarkistaa kavereidensa koulutehtävät, opinnäytteet ja gradut kielivirheiden varalta, kirjoittaa hakemuskirjeet ja onnittelukortit sekä tietysti hankkia kaikenlaista ilmaiseksi. Not. 

Mutten suinkaan ole ainoa. Ammattiriesoista kärsivät lähes kaikki muutkin. Näin:

Kirjanpitäjälle: "Hei sähän voisit tehdä mun veroilmoituksen."

Pankkiirille Rahastonhoitajalle Pörssimeklarille Kenelle tahansa pankin työntekijälle: "Hei sähän voisit antaa mulle vähän sijoitusneuvoja."

Nuoriso-ohjaajalle: "Hei sähän voisit opettaa tolle meidän teinille vähän kuria."

Elektroniikkamyyjälle: "Hei sultahan saa varmaan sen uuden iPhonen kahdella markalla."

Lääkärille: "Hei sähän voisit tarkistaa yhden luomen tossa mun vasemmassa pakarassa. Tai no on se vähän alempana. Siinä välilihassa tai siinä. Ai sä olet röntgenlääkäri? No mutta kyllähän sä sitä silti voit katsoa hei."

Putkimiehelle: "Hei sähän voisit varmaan tehdä ton meidän kylppärirempan? Kahdella markalla."

Vaatesuunnittelijalle: "Hei sultahan onnistuu varmaan toi mun housujen lyhentäminen / hääpuvun ompeleminen / mun koko vaatekaapin uusiminen niin että näytän tästä lähtien joka päivä Olivia Palermolta? Mutta siis sillain että mun ei tarvitse ostaa yhtään uutta vaatetta."

Lastentarhanopettajalle: "Hei sähän voisit opettaa ton meidän pikku Ridgen lukemaan."

 

Ja niin edelleen. Kerro mulle,

mistä ammattiriesasta sinä kärsit?

 

P.S. Minä kirjoitan ne onnittelukortit kyllä ihan mielelläni. Olen siinä aika hyvä.

 

Lue myös:

 

Kommentit

Mahdoton Nainen

Jopa leffa-alalla ei voi välttyä tältä: "Hei sähän voisit tehdä meistä leffan, hehe." No joke.

Tiia Rantanen

Lol. Vaikka toisaalta, jos kaverina on Maijan taikinafetisisti mökkinaapuri, leffasta saattaisi tulla ihan hyvä.

Nakkimutsi (Ei varmistettu) http://www.nakitjamutsi.com/

Kuolin tähän just. Koska paikallislehti. Ja mähän voisin kirjoittaa vaikka Tepon omassa vajassaan valmistamasta jalkaproteesista tai siitä, että se sama punapukuinen lenkkeilijä heittää koirankakkapussit (hau!) aina roskiksen ohi.
Tosin freenä paras ratkaisu on kehottaa "ottamaan yhteyttä toimitukseen, joka tekee ratkaisut julkaistavista jutuista". Usein homma jää siihen. Kunnes törmätään tietty seuraavan kerran.
Mut useimpiin näistä pystyy kyllä suhtautuun sillai just huumorilla ja hyvillä mielin. Mut sit on ne käskijä-tyypit. KUULE KIRJOITAPPAS TÄSTÄ NYTTEN, KUN KUKAAN MUU EI TEE MITÄÄN -henkiset. Ni niiden kanssa on systoliset heti katossa.

Tiia Rantanen

Joo siis friikkuhan voi kans kirjoittaa ihan mitä vaan ihan mihin vaan juuri niistä aiheista, mistä kukaan muu ei kirjoita. P.S. Punapukuinen lenkkeilijä kiinnostaa.

CougarWoman
CougarWoman

Haha, mä olen niin tylsässä ammatissa (logistiikkajuttuja), ettei kukaan frendi ainakaan toistaiseksi ole tullut ehdottelemaan, että mähän voisin lähettää parit paketit. :D

Itseasiassa nyt kun mietin koko (lähintä) ystäväpiiriä, johon kuuluu finanssiosaston pomo ("voitko tarkistaa mun ledgerit" - juuei ole kuultu), psykologian proffa (harmi kyllä tutkija hehe, ei kliinistä psykologiaa josta olisi voinut olla hyötyäkin) ja geologi ("tuutko hei kattoon mitä mineraalia noi mun pihan boulderit on"), niin ei ole hirveästi ammattiriesoja.

Mun miehelle, joka on kone(enrakennus)insinööri sen sijaan ehdotellaan jatkuvasti kaikenlaisia "käden töitä vaativia taitoja" puun kaadosta tai koko talon uudelleensähköttämisestä stadionin kokoisen pihan uudelleenlaatoittamiseen. "Ku kato äkkiähän sä ammattimiehenä". (Kahdella markalla.)

Tiia Rantanen

"tuutko hei kattoon mitä mineraalia noi mun pihan boulderit on" :DDD

muusikko (Ei varmistettu)

"Hei sähän voisit tulla mun serkun/kummin/tädin/ystävän häihin/kissanristiäisiin/hautajaisiin/synttäreille soittamaan pari biisiä, tykkäät tästä muutenkin ja saat taskurahaakin kaksi markkaa/ ilmaiset ruoat ja juomat/ matkakulut/ hyvän mielen". <3

tai

"Tulkaa meidän firman bileisiin ilmaiseksi soittamaan, saatte näkyvyyttä hei!"

Tiia Rantanen

Sitten kun vastaat "ei" niin ne on sillee "ai et oo tarpeeks hyvä vai".

Psyko (Ei varmistettu)

Psykologi tässä hei. Voin tietty vapaa-ajallani mieluusti ratkoa kaikki kaverin/sen vanhempien/serkkujen/kumminkaiman kissan parisuhde/mieliala/mitkä-vaan ongelmat. Ei ees tarvii olla kaveri, voi olla kuka vaan, joka sattuu kuulemaan sanan ”psykologi”.

Toinen psyko (Ei varmistettu)

I feel you! Kyselyistä huokuu usein se, että tietämys psykologin työstä eri sektoreilla on aika ohutta. Hitostako minä tiiän mikä naapurin Pirkkoa vaivaa tai onko Sepolla dementia, enkä tosiaan "viitsi vähän kattoa" serkun kummin kaiman vilkasta leikki-ikäistä. Tai muutenkaan jaksa vatvoa ihmisten ongelmia vapaa-ajalla!

Kolmas psyko (Ei varmistettu)

Aivan samaa olin tulossa sanomaan! Työskentelen koulupsykologina ja uskomattominta on se, että opet yrittävät konsultoida omien lastensa asioissa suht usein. Työaika ei riitä edes oppilaiden asioihin, saati sitten muiden. Ja opettajat tietävät varsin hyvin tämän tilanteen.

Ps. "Iik, nyt sä varmaan anaysoit mut kjäh röh " vastauksena kun kerron, mitä teen työkseni. El classico.

Tiia Rantanen

En tiedä uskallanko kommentoida tähän mitään kun te teette musta varmaan jonkun kattavan luonneanalyysin. Mutta kun teette niin saisinko sitten nähdä sen?

Vierailija (Ei varmistettu)

Graafinen suunnittelija. Varmaan aika helppoa arvata. Teen tietty kaikille ilmaiseksi logot, kuvitukset, yritysilmeet, nettileiskat, PowerPointit yms. Samalla vois toteuttaa kaverin vision uudesta hittimobiilisovelluksesta.

Eikä se tietenkään lopu vain kavereihin/tuttuihin/tutun tuttuihin vaan oikeille firmoille kans pitäs tehdä kaikkea näkyvyyttä vastaan tai ihan vaan harrastuksen vuoksi. Kun eihän "piirtämisestä" tarvii palkkaa saada kun eiks se oo niinku harrastus ja oikeastaan kaikkihan osaa piirtää vähintään jotenkin. Ja tiiätkö mun serkun lapsi on tosi lahjakas ja kato kun se teki tällaisen ja se on vaan 10v!

Tiia Rantanen

Tein näkyvyydestä helvetin hyvän pastakastikkeen tossa yks päivä. Ja se mitä jäi yli, maksoin sillä asuntolainan lyhennyksen. 

mystery
Vision One

Mä olen huonekalumuotoilija, ja oi kyllä , aina se sama "sähän voisit tehdä meille uuden keittiön pöydän ja tuolit samalla". Harmi kun en nyt ihan saa sellasta kahta sataa työtuntia kalenteriin mahtumaan ja ei satu olemaan puuverstastakaan mun kerrostaloyksiössä... :D

Tiia Rantanen

Mutta kyllähän kato lahjakas tekijä pystyy vaikka ikkunalaudasta yhden divaanin vuolemaan!

Siguriina (Ei varmistettu)

Ai sä oot maalari?! No haluat varmaan iltapuhteina entisöidä tuon meidän sellakkakäsitellyn lipaston, siihenhän ei mee kun ehkä kaks kuukautta - ja ilmatteeksi, koska se on niin kivaa. Tai tulla maalaamaan meidän paneelikaton, koska se on hankala homma, voin ostaa ite maalit. (Oi kiitos, eikö mun tarvii ostaa maaleja? Entä jos kuitenkin tuon kahvipaketin tullessani?)

Onneks oon oppinut sanomaan kaikkeen, että sori en vaan mitenkään ehdi. (Vaikka muuten olis tosi kiva.)

Tiia Rantanen

Nimenomaan olis kiva. Tooooosi kiva. Koska kyllähän Mark Zuckerbergkin varmaan vapaa-ajalla Facebookia selaa kato.

ebbs (Ei varmistettu)

Opettajana, jos en tiedä jotain yksittäistä tietoa, "eikö sun opettajana pitäis tietää tääkin juttu!".

pieta
Ruista Ranteessa

"Sähän voisit valokuvata meidän häät ja ottaa hääkuvat ilmaiseksi" on klassikko. Toki myös oikoluen paljon kaikkea ja jeesaan esim. työhakemuksissa ja muissa teksteissä, mutta sitä teen itseasiassa mielelläni. On nimittäin aika iso ero jeesata jotain vähän tai tehdä työtä ilmaiseksi tuntikaupalla.

Tiia Rantanen

Pääsisit kato häissä kyllä syömään sitte! Mutta ei sulle paikkaa pöydässä oo. Kato kun sun pitää kuvata sit ku me muut syödään. Niin saat tota karjalanpaistia soseena sitten ni voit pillillä vedellä samalla, laitetaan se sellaiseen pussiin sun taskuun. Ja vaikka banaani vielä. 

arkkitehti (Ei varmistettu)

"Voisitko suunnitella meille talon?" En.
Toisaalta usein mangun itse pianonsoitto-opettajakaveriani musisoimaan kyläkäynneillä. Koskaan ei ole suostunut. "Hei, mää en oo nyt töissä!".

miiajohanna
miiajohanna

”No sähän Miia teet varmaan meikin mulle?” Ilmaiseks tietty. ”Hei mäkin haluun ku sä teit tollekkin!” ”Niin ja mä! Vähä jotain smoky eye -tyyppistä”

Tiia Rantanen

Tee musta kaunis!

Sairaanhoitaja (Ei varmistettu)

”Mikähän mulla on kun tossa otsassa on tommonen suoni niin se välillä silleen sykkii. Pitäiskö mun nyt olla huolissaan? Kun mulla on se migreenikin.”
”Voisit putsata ja huoltaa tuon mummon kuulolaitteen kun olet sairaanhoitaja.”
”Kuinka paljon voin ottaa ylimäärästä tätä kipulääkettä mitä lääkäri on mulle määrännyt?”
”Mulla epäillään (mahdollisimman harvinainen sairaus tähän) niin mitkä sen hoitovaihtoehdot on, entä ennuste?”
Ja klassikko ”Voinko mennä päivystykseen kun on kuumetta/kolotusta/nuhaa/rähmää ja tarvitsen uuden reseptin/sairauslomaa/kipulääkettä/laboratoriokokeita HETI!?”

Tiia Rantanen

"Tai ei se oo otsassa. Se on tossa vähän alempana oikeestaan. Siinä välilihassa tai siinä. Sillain sykkii välillä."

SC

Englannin opettaja/kieliasiantuntija tietenkin oikolukee toisten opinnäytetyöt, gradut, meilit jne ja tekee parit käännökset tuosta noin vaan. Ja tietenkin on kävelevä sanakirja!

Tiia Rantanen

Ja sun on pakko tietää ihan kaikki

Sosiaalitäti (Ei varmistettu)

Sosiaaliohjaajahan ratkaisee kaikkien kaikki ongelmat. Täyttää serkun koiran työkaverin lippuset, lappuset ja lomakkeet potkujen ja mental breakdownin jälkeen ja etsii terapiat, koulupaikat ja palvelut tuttujen tutuille. Kuultu on myös kaikki lastensuojelu- ja huostaanottovitsit lapsiperheissä vieraillessa, vaikka oma työ ei lapsi- ja perhetyötä liippaa läheltäkään. Kuin myös toimeentulotukivitsit ("vippaa vähän ku tili tuli tili meni) vaikkei myöskään raha-asiat liity vähääkään työhöni. Onneksi oma työ käsittelee varsin rajattua asiakaskuntaa, joten voi perehtymättömyyden varjolla kieltäytyä soittamasta vapaa-ajalla tuntien ohjaus- ja tsemppipuheluita psykososiaalista tukea kaipaaville tutun tutun tutuille.

Tiia Rantanen

Tämä on myös mulle tuttua sosionomiajoiltani! Ihanaa. 

lipe (Ei varmistettu)

ympäristöpolitiikan opiskelija. "hei mihin kierrätysastiaan tää sipsipussi menee kun tässä sisällä on joku tällanen metallinen juttu" tai maailman oudoin "mikäköhän kukka se oli se yks se sellanen aika korkea ja keltanen" EN TIEDÄ taloyhtiössäni on vaan bio, pahvi ja seka, ja opiskelen POLITIIKKAA.

CougarWoman
CougarWoman

:D tää oli paras!!!!! 

lipe (Ei varmistettu)

OOOOOOOH puumiksen mielestä mun oli paras!!!!!! t.fanityttö

CougarWoman
CougarWoman

Aaaawwww!!! <3 <3 <3

Eläintenhoitajana tietysti hoidan kaikki elukat vapaa-ajalla ja ilmaiseksi sekä tietenkin eläintä näkemättä. "Moppe/Misse on ollu vähän outo, mikä sillä on?" Ääneen en tätä sano, mutta sillä hetkellä ajattelen omistajan olevan outo (ja oikeesti jotkut omistajat on).

Tiia Rantanen

Ylipäätään kaikki terveyteen liittyvät asiat on hyvä hoitaa näkemättä. Joskus ihan puhumattakin. Oireita voi sitten mimikoida kotona kun kukaan ei näe niin varmasti paranee. 

Mä oon graafikko, joskus joku oli "sähän osaat varmaan huovuttaa?". :D Ja oon kyllä tehnyt niin outoja juttuja (myös huovuttanut), että en tiedä onko tuo ees niin kaukaa haettua.

lakimiäs (Ei varmistettu)

Teen työkseni yrityskauppoja. Annan siten mielelläni ilmaisia neuvoja mm. seuraaviin ongelmiin:

- tuli tehtyä silleen tyhmästi että latasin kaks kautta breaking badia netistä ja nyt sain karhukirjeen
- lapsi joutui väärään päiväkotiin
- naapuri kaatoi puita omasta pihastaan mikä oli ärsyttävää
- minun ehdottamaani putkifirmaa ei valittu taloyhtiön kokouksessa

Tarjoilija (Ei varmistettu)

Tottahan toki mä haluan seistä tarjotin kädessä kaikissa kummin kaiman häissä ja hautajaisissa. En mää nyt ois itte halunnukaan juoda sitä skumppaa. Ja tietysti osaan tälleen lonkalta suunnitella (ja toteuttaa) juhlamenun, olenhan tarjoilija (koska kyllähän mää nyt kokkien hommatki ilmeisesti osaan). Lisäksi ihan mielläni diilaan sulle halvat viinat / safkat. Heti kun vaan keksin miten saan kierrettyä verot.

Catering-hommat on tuonnu oman bonuksensa. "Kun teillä on se paku, niin tulisit sää tekemään meiän muuton?" Tokihan mä ton mun työnantajan pakun tosta firman pihasta nappaan ja tuun muuttamaan sut. Tuskinpa pomolla on siihen mitään sanomista...

Tiia Rantanen

Alat diilaan sitä pakua ihan rahalla ja käärit voitot ite! Sanot että joo voi sitä lainata, mutta se maksaa. Ja voi hitto! En ite pääse just sillon. Harmittaa niin vietävästi. Mutta se olis sitten viiskymppiä tunti.

Sofiaaa (Ei varmistettu)

"Hei sähän voisit juristina laatia mummin kumminkaiman sopimuksen / perukirjan / testamentin tai ainakin avustaa (kahdella markalla) viisi vuotta kestävässä hometaloriidassa / lasten huoltoa ja tapaamista koskevassa asiassa. Samalla voisitkin selittää, miksi Suomen laki on niin paska ja rangaistukset liian lieviä! Paitsi mun parkkisakko, joka oli väärä ja liian iso, sä voisitkin kertoa miten siitä voi valittaa..."

Tiia Rantanen

Oikeastaan taidat olla vastuussa siitä että mun sakot on vääriä ja isoja ja laki on paska ja vanha ja huono että voisit nyt edes laatia tän asiakirjan synninpäästöksesi.

Ellistiina (Ei varmistettu)

Kosmetologina/meikkaajana ihmiset haluaa mun leikkaavan/muotoilevan niiden hiuksia hämmentävän usein. Välillä tekis mieli suostua ja kohauttaa olkapäitä kun lopputulos ei miellytä.

Tiia Rantanen

Sun pitää asettaa ehdot: ne ei saa esittää minkäänlaisia toiveita eikä katsoa peiliin prosessin aikana. Palautteenanto on myös kiellettyä. Ja sit toteutat kaikki hirveimmät meikki- ja kampausmielihalusi!

SonjaEveliina (Ei varmistettu)

Heips!

Itse olen töissä yrityksessä, jotka myyvät kokoustiloja. Meillä on pari hienoa saunatilaa, joissa voi järjestää saunailtoja. Ei ole ollenkaan harvinaista että kaverit ja varsinkin kaverin kaverit kyselevät josko voisin varata heille tilan henkilökuntahintaan. Ensinäkin suurin ongelma siinä on se, että jos varaisin ne omiin nimiini, niin minä olisin vastuussa kaikesta mitä siellä mahdollisesti menee rikki/siivouksen ylityölaskutuksista. Siksi en niitä varaile muille. Siinä vaiheessa kun design-pöydästä tulisi parin tonnin lasku niin kukahan sen sitten olisi halukas maksamaan?

Pages

Kommentoi