Jutila julisteessa eli silloin kun minä olin nuori

Minulla ja nykyajan nuorilla on paljon yhteistä. Esimerkiksi olemattomat eläkkeet ja ruskealla huulipunalla läträäminen koulun vessassa. Tosin niistä ajoista, kun minä värjäsin huuleni mattaruskeiksi – en huulipunalla vaan Lumenen rajauskynällä – koulun vessassa, on yli 20 vuotta, mutta silti. Uskomatonta mutta totta, on kuitenkin muutama asia (on on, tiedän että se on vaikea uskoa), joista minut ja nuorison erottaa. 

Häpeämätön peilaaminen

Kun minä olin nuori, peilaaminen oli noloa. Ei ollut ollenkaan coolia välittää omasta ulkonäöstään, eikä varsinkaan niin, että muut ihmiset huomaisivat, että tuossa tuo yksi nyt vaan välittää ulkonäöstään ja peilailee menemään. Me peilailimme sentään salaa, kauppojen ikkunoista ja vessakoppien ovenkahvoista ja sillä lailla. (Otimme myös paljon vähemmän kuvia itsestämme, jonka vuoksi poseeraaminen on edelleen yhtä kiusallista kuin tuossa ylläolevassa kuvassa.)

Hyvät esikuvat

Nuorisoa syytetään aina siitä, että se ryyppää ja rellestää ja kokeilee rajoja. Se puhuu rumasti eikä välitä mistään tärkeästä. Viettää kaiken aikansa netissä. Mutta tiedättekö, mitä ne siellä netissä tekevät? Seuraavat jumalauta ikäisiään tubettajia, jotka puhuvat kauniisti monimuotoisuudesta, avoimesti raittiudesta, suoraan kuukautisista, rehellisesti kasvissyönnistä, kierrättävät, rakastavat, itkevät ja pitävät heikomman puolia. Ja niitä se nuoriso sitten idolisoi. Silloin kun minä olin nuori, me idolisoimme Kurt Cobainia, joka oli jo kuollut, ja Samuli Edelmannia, joka lauloi höpöjä kuten "ihana valo sinun nimesi kaunis sana". Olimme iloisia, jos Suosikin välissä tuli juliste, jossa oli Jutila. En muista, että Jutila olisi puhunut kuukautisista tai kierrätyksestä kertaakaan.

Osaaminen

Nykyajan nuoriso osaa ihan luonnostaan kaiken maailman yhteisömanagerointia, valo- ja videokuvausta, somestrategiointia ja kaikkea sellaista, mistä voi saada myös palkkaa. Kun minä olin nuori, osasin tehdä kirsikan kannasta solmun (mutta vain yksi kertaa kuudesta), heittää lätkäkortteja seinään ja luetella kaikkien kavereideni puhelinnumerot ulkoa, enkä ole vielä löytänyt tyyppiä, joka maksaisi tuollaisista taidoista. (Vieläkin muuten korpeaa, etten koskaan oppinut edes nauhoittamaan suosikkibiisejäni Kissiltä ilman että olisi tullut kovin paljoa juontajan lärpätyksiä siihen päälle. Siitä joku olisi takuulla maksanut.)

Meikkaustaidot

Nykyajan nuoret osaavat meikata, minä en. Muttei se ole minun vikani. Ei meillä katsokaas mitään meikkitutoriaaleja ollut. Oli vaan heroin chic, joka syntyi takuulla juuri siitä, ettei kukaan oikeasti pohjimmiltaan tiennyt, miten ne tuotteet siihen naamaan kuuluu lätkiä. Tuli liian kalpea iho, tulehtuneet silmät ja sen näköiset huulet kuin olisi maannut hengettömänä melkein jäätyneessä järvessä kolme päivää. Nyt kun tarkemmin mietin niin imastonmuutos oli silloin vielä niin lapsenkengissä, ettei meillä ollut yhtä paljon auringonvaloa kuin milleniaaleilla nykyään. Meikkasimme pääasiassa pimeässä ja teimme parhaamme. 

 

Enkä tietenkään edes viitsi puhua kännyköistä ja Netflixistä ja siitä, että nämä raasut eivät ole koskaan nähneet maailmankaikkeuden parasta sarjaa Melrose Placea (paitsi että ai niin, ovathan ne, koska ne ovat saaneet internetistä kaiken), mutta sanon vaan, että vaikka lähettelin kavereille tekstareita iskän kännykästä, oli minulla platform-lenkkarit ja samettichokerit reilusti ennen nykyajan nuorisoa.

 

P.S. Tutkiskelin tässä postauksessa käyttämääni (varsin tieteellistä) terminologiaa varten eri sukupolvien määritelmiä, ja minulle selvisi, että olen itse muka milleniaali. MITÄ HITTOA. Minulle myytiin se termi mielestäni siten, että saisin parjata niitä, en olla yksi niistä! Milleniaalit ovat eri määritelmien mukaan kuulemma syntyneet noin 1980-2000. TIESITTEKÖ TE TÄMÄN?

 

Lue myös:

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

TIESIN! Olin jo tulemassa pätemään että HÄHHÄÄ ite oot milleniaali, kuinkas nyt suu pannaan! Vähän melkein jopa petyin kun taustatutkimus oli sitten kunnossa kuitenkin.

t: Toinen milleniaali, joka alunperin luuli että milleniaalit olis joitain muita kuin mää ite

Tiia Rantanen

Äitis oli milleniaa-- eiku

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Muhahaa, itsehän just nipinnapin kuulun x-sukupolveen! Kyllä kelpaa!

Just yks päivä mietin tuota häpeämätöntä peilaamista, kun näin miten keskellä ostoskeskusta yksi nuori mimmi meikkasi, eikä vaan tupsutellut puuteria silleen pikaisesti, vaan ihan reilusti veteli varjostuksia pitkään ja hartaasti. Itse hät hätää näin 38-vuotiaana kehtaan lisätä kahvilassa huulipunaa ja senkin jossain nurkkapöydässä huivin takana puolihäpeillen.

Ja tuo idoliasia, totta tosiaan. Onhan se nyt terveempää fanittaa jotain heroinistia, joka lasauttaa päänsä haulikolla tohjoksi kuin menkoista ja masennuksesta avoimesti puhuvaa tubettajaa, joku roti!

Tiia Rantanen

Ai että. X-sukupolvi on niin cool!

Minähän olen myös muuten sellainen baarin (käynkin "tosi usein" baareissa, öh) vessan ruuhkauttaja, että laitan huulipunan siellä kopissa kun en kehtaa käsienpesualtaalla viedä muiden tilaa ja peilailla ihan muina itsensäkatselijoina siinä kaikkien nähden. Paljon järkevämpää se pimeässä kopissa sutiminen ja jonon hidastaminen.

Jos heroiini ja terveet elämäntavat tappelisivat niin heroiini voittais. Eiku

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Ai sinä oot niitä vessakopin ruuhkauttajia, saatana! 

(En ole ihan kaikessa hyvä, mutta olen erinomaisen nopea baarivessapissaaja. Tai siis pelkään jotain universumin kostoa, jos jään sinne yhtään pitemmäksi aikaa nyhjäämään, hyvä etten housut kintussa juokse sieltä ulos.)  

Tiia Rantanen

Kompensoin sillä että olen salamannopea pissaaja. Saan siitä usein ihailevia kommenttejakin. Ylijäävän ajan käytän huulipunailuun.

saarah
visual diary

Hah, mä teen samaa! Eihän sitä nyt viitti kaikkien nähden meikata!

vm-80

Tiia Rantanen

X-sukupolvesta puhuttaessa mulla alkaa aina soida päässä tämä biisi: 

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Tämä kirjoituksesi kirvoitti vielä oikein oman postauksensa meikän blogiin, kiitos inspiraatiosta! 

https://itseminnamanttari.com/2017/10/26/ennen-ei-ollut-paremmin/

Hanna-Maija (Ei varmistettu) http://mmecarousel.blogspot.fi

1982 syntyneenä kävin tämän saman milleniaalikriisin läpi viime kesänä. Mutta sitten kävi ilmi, että onkin määritelty myös mikrosukupolvi xenniaalit! Aion lokeroida itseni siihen aina ja ikuisesti:
https://www.vogue.com/article/what-is-a-xennial-definition-attribution

Tiia Rantanen

JES! On juuri niin xenniaalista olla sillee että EIH en kuulu mihinkään kehitänpä uuden termin. Pidän minään!

Eltsu (Ei varmistettu)

"En muista, että Jutila olisi puhunut kuukautisista tai kierrätyksestä kertaakaan."

Kiitos. Tuli teet nenästä näppäimistölle :D

Tiia Rantanen

Saattaa se tietty olla mahdollista, minä en vaan muista. 

Mun mielestä olis ollu tosi noloa kuulla Jutilan puhuvan kuukautisista, terveystiedon tunnit oli itsessään jo riittävän OMG. Mutta koska täti on pikkasen vanhempi kuin milleniaalit, ei Jutilakaan varmaan ollut tietoinen moisesta asiasta, olikohan edes syntynyt?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.