Kuka keksi marengin ja muita keittiömysteereitä

Sellaista olen tässä viime aikoina miettinyt, että kuka keksi marengin? Tai siis valkuaisvaahdon? On jo melko kaukaa haettua, että alkaa kurkkimaan kanan henkilökohtaisesta intimiteetistä pullahtaneen tuotteen sisään, mutta että osaa erotella sen osaset keskenään ja keksii vielä kaiken lisäksi ryhtyä vatkaamaan niitä? Nerokasta.

Oikeastaan koko kananmuna on melkoinen munanmuotoinen mysteeri. Miten se, joka on sen ensimmäisenä löytänyt, keksi, että sitä kannattaa syödä? Että siitä tulee keittämällä kova ja paistamalla herkullinen? Koska ekskjuusmii vaan, mutta raaka kananmuna ei kyllä houkuttele tutkimaan. Ainakaan makunystyröillä.

Itse asiassa kaikki leipomiseen liittyvä puuhastelu on yhtä suurta keittiöarvoitusta. Putosiko jollakin vahingossa jauhokulhoon vettä, hiivaa, öljyä ja suolaa? Ja sitten joku jätti kulhon yöksi kytevän nuotion päälle? Ja vahingossa voiteli sen kananmunalla? Ja sitten alkoi kutsua sitä leiväksi? En kyllä usko.

Olen myös usein miettinyt, että kuka hullu keksi syödä sieniä? Jotain sellaista, jota alkaa kasvaa pimeisiin, kosteisiin paikkoihin kuin home leivänreunaan? Sitäpaitsi todennäköisyys siihen, että se on ensi yrittämällä maistanut tatin sijasta esim. kärpässientä (hieman herkullisemman näköinen), on pelottavan suuri. Sama hämmennys pätee homejuustoihin. Herkullisiahan ne ovat, mutta kuka sitä on ensimmäisenä keksinyt popsia? Se haju! Huh. Siis really?

Jollain on täytynyt myös olla tosi kova nälkä, kun se on keksinyt, että katkarapuja voi syödä. Oikeanlainen ravunavaustekniikka on nimittäin tuskin löytynyt ihan heti. Eikä sellainen kyllä heti ensimmäisenä näytä siltä, että siinä olisi valtavia määriä syötävääkään. Snapsitkin keksittiin varmaan vähän myöhemmin.

Entä miten on laita sen japanilaisen pallokalan, jossa on vain promille syömiskelpoista lihaa? Kuka sitä joutui testaamaan? Ja kuka jaksoi kokeilla niin pitkään? - Oisko tää pala? - Hups. - Entä tää? - Hups. - No, entäs tämä sitten? - Hups. .... Ja. Niin. Edelleen. Tosi. Pitkään.

On maailmassa monta ihmeellistä asiaa.

Kuva: Minulla ei ollut kuvia marengeista. Nämä ovat suklaamuffinsseja. Eivät marenkeja. Yritän ottaa kuvia marengeista seuraavan kerran kun teen niit-- EN KOSKAAN.

 

Kommentit

nansk

Mä en ole koskaan tajunnut marenkia. Ei se edes maistu hyvältä. Taaaai oikeastaan miltään? Voisko joku marengin ystävä vähän avata tätä juttua?

marietta

Hmmmm ne maistuu sokerilta? Minun täytyy kysyä, miten äitini teki niitä synttärijuhliini, kun olin lapsi. Kaverini muistelevat niitä vieläkin, yli 20 vuotta myöhemmin, että olivat maailman parhaimmat marengit. Ehkä äitini keksi ne....?

Popcornia keksittäessä olisi varmasti ollut hauskaa olla paikalla. Oon kauhean pettynyt, jos popcornin alkuhetkistä on olemassa joku äärimmäisen tylsä tositarina. Mielessäni kuvittelen kauhistuneita/hämmentyneitä ihmisiä, joista rohkeimmat (hulluimmat?) toteaa "Minä kyllä syön tuon." :D

Mahdoton Nainen

En tiedä sen tarkempaa syntytarinaa, mutta jo atsteekki-intiaanit ovat tehneet popcornia tuhansia vuosia sitten. Varmaan ne liittyivät johonkin rituaaleihin...

marietta

Ne intinaanit on just sellasia. Ne ovat varmana keksineet kaiken ennen ketään muuta.

Intiaanien popcorn-rituaali on kyllä siltikin hienompi tarina kun se, että popparit ois kehitelty labrassa. :)

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Sieniin liittyen olisi myös kiva tietää, miten on päädytty siihen miten monta kertaa ja kuinka pitkään korvasieniä pitää ryöpätä, että ne voi syödä.

Voi perse, ei tää yks kertaa viis minsaa riittäny mihinkää, kokeillaas taas. Seuraava koehenkilö!

marietta

NiinPÄ! Kuka onneton näiden koekaniiniksi on joutunut? Kyllä varmaan korpeaa, kun viereisessä kopperossa kaveri testaa triplasuklaa-kuorrutejäätelöä ja itse joutuu mutustelemaan jotain kieloja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä taas mietin tänään sitä, että voinko tehdä munakkaan johon laitan broilerinlihaa.

marietta

No sun pitää tietenkin vastata kysymykseen, kumpi oli ensin - munakas vai broilerinliha? Jos broileri oli ensin, niin... Eiku.. Jos munakas, niin... Ööööö.. Öh.

jennie c (Ei varmistettu)

Oon tota pallokala-juttua miettinyt niiiiiiiin monesti. Siinä on ihan varmasti aika monta tyyppiä heittäny veivinsä ennen kuin oikea valmistustapa on löytynyt. En kyllä ikinä uskaltais pallokalaa maistaa, vaikka kuinka olis mestarikokki valmistamassa, hui!

Marengit muuten on ihania! Teen aika usein niitä itse ja parhaita ovat sillon, kun kuori on rapsakka mutta sisusta vielä vähän pehmeä (ei niinkun liity mitenkään siihen, ettenkö oikeasti jaksaisi odottaa niiden kovettumista...). Sokeriltahan ne maistuu, mutta nams :)

jennie c (Ei varmistettu)

Pitipä vielä lisätä että kuka muuten on keksinyt sen, että se valkuaisvaahto on just sopivaa marenkeihin kun kipon voi kääntää ylösalaisin ja se vaahto ei tipu? Kuka lähtee kääntelemään kippoo, jossa on jotain ruokaa?!? Aivan käsittämätöntä.

londonkat (Ei varmistettu)

Luojan kiitos loysin sun blogin. Piristaa helvetisti sadepaivaa Lontoossa. Aivan loistavaa viihdetta, kiitos!!

Kommentoi