Lyhyt Neiti Etsivä -sanasto

Muistatteko Neiti Etsivä -kirjat? Nuo ihanat, jännittävät, mutta ah-niin-lapsille-sopivat, soveliasta romantiikkaa ja jännitystä sisältävät nuortenkirjat? Minä ainakin muistan järkyttyneeni kovasti, kun sain tietää, että niitä ei kokonaisuudessaan ollutkaan kirjoittanut sairaan helmeksi muijaksi tituleeraamani Carolyn Keene (miten olisi voinutkaan, niitähän oli jotain 6700), vaan joukko ammattikirjailijoita, jotka kaikki esiintyivät samalla nimellä. Oli miten oli, he osasivat (tai suomentaja osasi) käyttää kaikissa kirjoissa yhdenmukaista sanastoa, joka kuuluu jotenkuten näin: 

Hauskannäköinen 
Itse Neiti Etsivän Paula Drew'n poikaystävä Ned Nickerson on hauskannäköinen, salskea nuorimies, sosiaalinen ja supliikki, sellainen amerikkalainen unelmapoikaystävä, joka kaikilla pitäisi olla. Komeaksi häntä ei uskallettu sanoa siksi, etten minä ja muut kirjoja lukevat 10-vuotiaat vaan osaisi ajatella häntä seksuaalisena olentona. Ehei, Nick ei näyttänyt hyvältä. Nick oli hauskan näköinen, vähän niinkuin Barbien poikaystävä Ken, jolla on sukupuolielinten tilalla huomiota herättämätön kuhmu, ikään kuin vahingossa siihen ilmestynyt. En tiedä teistä, mutta minun mielestäni Paavo Pesusieni on hauskan näköinen. 

Vaaleaverikkö 
Kuka on enää 80-luvun jälkeen kutsunut ketään vaaleaveriköksi? Vaalea, vaaleatukkainen tai blondi, me sanomme. Mutta ei, Carolyn Keene -kollektiivi, joka on poliittisesti, seksuaalisesti ja etnisesti sitoutumaton järjestö (joka ei sisällytä tuotantoonsa kuitenkaan punatukkaisten, vaaleaverikköjen ja ristiveristen lisäksi muita "etnisyyksiä") puhuu hiustenvärin sijasta mieluummin verestä. Koska se on lapsille sopivampaa. 

Nakella niskojaan 
Jouduin googlaamaan, mitä niskojen nakkelu tarkoittaa. Kun olin ala-asteella ja luin Neiti Etsiviä, puhelimessani ei ollut Googlea. Siinä oli johto ja numeronappulat, ja kuulokkeen alla tarra, jossa luki 112. Jokaisessa kirjassa joku kuitenkin nakkeli niskojaan vähintään kolmesti, ja joka kerta minä mietin että MITÄ HITTOA SE TEKEE. Kohauttelee ilmeisesti olkiaan. Tai jotain. Mitä helvettiä, en minä tiedä. Vieläkään. 

 

Kommentit

Mä jotenkin kuvittelin sen niskojen nakkelun aina semmoseks närkästyneeksi tukanheilautukseksi...
Semmonen hoochie-mama - pään heilautus.

Tiia Rantanen

Mutta siis tunnistat ilmiön - woohoo!

Jenniii
Pupulandia

Joo, niskojen nakkelu on meikäläisenkin kirjoissa juuri sellaista vähän närkästynyttä silmien pyörittelyä, tuhahtelua ja ehkä myös tukan heilauttelua. :D

Jemina
No Sex and the City

Just näin minäkin sen kuvittelin - erityisesti tuo tukan heilauttelu kuuluu ehdottomasti niskojennakkeluun! Muistan yrittäneeni moista myös itse, mutta lähinnä siinä meinasivat erinäiset lihakset nyrjähtää. Näytin luultavasti jonkinlaisen kohtauksen saaneelta, tai kenties paholaisen valtaamalta, päätäni nykien. Ei siis tullut Neiti Etsivää minusta, ei... *lapsuustrauma*

Tiia Rantanen

Omasta mielestäni se kuulostaa väkivaltaiselta kaulan koputtelulta (miksi ihmeessä joku tekisi niin, vain Neiti Etsivä -kollektiivi tietää). Jonkun sanakirjan mukaan kyseessä on kuitenkin varsin tavanomainen olkien kohauttelu. Lisäksi mietin, mitä kaikkea muuta voisi nakella?

Emmi Laukkanen

Tiia! <3 Mulla on niin ikävä sua!

Tiia Rantanen

Kohta mää jo tuun! <3 

Torey
Näissä neliöissä

KÄÄK en tienny tota kirjailijajuttua! En koskaan perehtyny asiaan, mä vaan luin. :'D

jermia
Itärajapakolainen

Miekää en tienny O_O

Tiia Rantanen

Lilystä oppii päivittäin kaikenlaista uutta ja tärkeää.

Torey
Näissä neliöissä

Ja tärkeää. ;D

tiiti
ite puin

Minä muistan ikuisesti Neiti Etsivistä, että "hakkailla" tarkoittaakin jotain flirttailua, eikä turpiinvetoa. Olin pienenä tyttönä kauhuissaan, kun kirjassa luki tyyliin "Paulaa ei oltu koskaan hakkailtu yhtä röyhkeästi". Ajattelin itku kurkussa, että nyt sitä vedettiin lättyyn, kunnes äiti tuli kysymään, että mitä ihmettä itkeä tihrustan ja kertoi mitä sana tuossa yhteydessä tarkoitti.

Tiia Rantanen

Hitto, tämä unohtui listasta. Totta turajat. Kyllä oli pikkutytöllä ihmettelemistä, kun kirjassa koko ajan mielivaltaisesti hakattiin toisia, nakeltiin väkivaltaisesti niskoja ja aina muistettiin mainita, miten lihava (eli roteva, vanttera tai vankkarakenteinen) Bess oli. 

anni.koivisto@gmail.com (Ei varmistettu)

Pyylevä Bess! Ja AINA ruokailukohtauksissa George "piikitteli serkkuaan tämän loputtomasta ruokahalusta" ;D

Rausku (Ei varmistettu)

Neiti Etsivien suomentajana kunnostautunut Lea Karvonen on hänkin muuten useiden suomentajien yhteinen salanimi. :D

Meri-T

Oi hauska postaus :) Saisiko saman myös Viisikoista, kiitos!

Kielitoimiston sanakirjan mukaan nakella niskojaan = heilautella mielenosoituksellisesti (varsinkin halveksunnan, ylenkatseen tai uhman ilmauksena) päätään takakenoon. Tää takakeno oli mulle ainakin uutta!

 

Tiia Rantanen

Kiitos! Voisiko Kielitoimisto liittää kuvauksen videon tai giffin? Itse en ainakaan ikinä ole nähnyt kenenkään heilauttelevan mielenosoituksellisesti päätään takakenoon. 

Meri-T

En mäkään! Paitsi ehkä hevosten!

springtime (Ei varmistettu)

Muistan kun 12-vuotiaana luin innokkaasti Sweet Valley High-sarjaa, ja lähes joka kirjassa joku aina nakkeli niskojaan. Näin aina mielessäni jonkinlaista outoa olkapäiden pyörittelyä. Tuntuu ettei kovin moni suomalainen kirjailija käytä tuota fraasia, kuten ei myöskään olla-verbin plusk.perfektiä (hän ei ollut ollut ulkomailla). Kuulostaa niin urpolta suomeksi!

Amal
Kuplassa

<iframe src="//giphy.com/embed/TQOpradxqSPBK" width="480" height="231" frameBorder="0" style="max-width: 100%" class="giphy-embed" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Amal
Kuplassa

Amal
Kuplassa

Jo nyt on kumma kun embed ei toimi, mutta niskojen nakkeluun hyvä esimerkki on tämä :)

http://giphy.com/gifs/TQOpradxqSPBK

paisai75 (Ei varmistettu)

Jouduit googlaamaan niskojen nakkelun?!? 1975 syntyneenä lapsuuteni suosikkeja olivat Neiti Etsivät ja Viisikot. En koskaan innostunut ns. perinteisistä tyttökirjoista, vaan kotimainen poikatyttö Tiina ja Neiti Etsivä toimivat. Minulle kuitenkin niskojen nakkelu ja muut kirjojen värikkäät ja jo "unholaan" painuneet ilmaisut olivat jo tuolloin itsestään selviä. Niitä ei tarvinnut etsiä TIETOSANAKIRJOISTA eli nykytermein googlata :D Mielenkiintoinen kirjoitus, täytyykin käydä lainaamassa muutama Etsivä ja lukea kielellisen muutoksen näkökulmasta. Kiitos!

saarah
visual diary

Mun kirjoissa on ihan selkeesti olemassa ihmistyyppi, joka on "hauskannäköinen". Sellanen, josta näkee heti et toi on hauskaa seuraa, eikä vaan pelkästään nätti/komea. Olisin todella otettu jos joku joskus olisi kuvaillut mua tuollaisin termein! Ei, yleensä oon ollut "pelottava tyttö", "se graafikko", "sellanen suht vaalee rillipäinen", "aika pieni, mut paha suustaan".

Ja niskojen nakkelu, muistan kanssa lapsosena miettineeni tätä termiä :D :D

Lähiöleidi

Höö, no sehän on tietenkin sitä, kun nostetaan leuka nopeasti ylös, samalla tuhahtaen suu kiinni tyyliin "mmhy", närkästystä ja halveksuntaa osoittaen. Mahdollisesti heilautetaan päätä osittain sivusuunnassa, niin että hiukset heilahtaa. Niinkuin ihana Miss Piggy! Et ehkä tiedä...Muppet Showssa.

LtotheH (Ei varmistettu)

Hah, itsellenikin tuotti hankaluuksia arvuutella elettä niskojen nakkelun takana :D Ja kovin naurattaa, että muitakin tämän mysteerin ajattelijoita löytyy. Tulipa mieleen, että olisi hauska tietää mitä nakella niskojaan on kirjan alkuperäis kielellä englanniksi, voisiko tämä selventää ajatusta liikkeen takana, ja suomennos olisi tyypillinen täydellinen ristiriita alkuperäisen tarkoituksen kanssa?

Valitettavasti vahva flunssa ja kuume estää lähtemästä eeppiselle questille etsimään alkuperäisellä kielellä kirjoitettua kirjaa ja mätsämään sitä suomennokseen. Toki jossain netin syövereissä joku muu on voinut tehdä tämän jo ja julkaissut vastauksen jossain Neiti Etsivä- fanifoorumilla.

Hanna R.

Oi, miten ihana nostalgiapostaus! Täytyykin ehkä seuraavalla kerralla vanhempien luona käydessä kaivaa vanhat Neiti Etsivät esiin ja uppoutua taas Paulan, Bessin ja poikamaisen Georgen seikkailuihin :D 

Riinuliinu (Ei varmistettu)

I-ha-na blogi! Löysin tämän toissapäivänä ja nyt on kaikki postaukset luettu. Hups. Todellakin menee lukulistalle!

Tiia Rantanen

Ooo kiitos! :)))

löpinä (Ei varmistettu) http://juttuseuraavailla.blogspot.fi/

Aloitin itse vähän aikaa sitten bloggaamisen ja olen tutustunut samantyyppisiin blogeihin :D välillä kummastelen, että mistä oikein keksit nämä kaikki postauksiesi aiheet! Olet hyvä kirjoittamaan.

Tiia Rantanen

Kiitos! Ja pahoittelut, että kommenttisi on jäänyt huomaamatta! Lilyn ilmoitukset temppuilevat mulla usein.

En kyllä tiedä itsekään, mistä aiheet tulevat. Yleensä ne taitavat olla asioita, jotka ärsyttävät tavalla tai toisella. Kun tarpeeksi korpeaa, siitä syntyy teksti :D

Pumpulipää

Oi nostalgiaa <3 Oon lukenu noita varmaan ainakin 30. Ja ilmeisesti saanut vaikutettaita, koska muistan ala-asteikäisenä käyttäneeni tota niskojen nakkelua myös omissa teksteissäni :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.