Taitoja, joita en koskaan oppinut

Olen ollut karkeasti arvioiden puolitoista ikuisuutta tai siis viikon kipeänä, ja olen siksi ehtinyt katsoa seitsemän kautta eli muutaman jakson How I Met Your Motheria Netflixistä ja opetellut muun muassa laulamaan tunnarin yhdeksällä eri tavalla eikun tehnyt listan sen ja Frendien yhtäläisyyksistä eikun saanut siitä niin monta ideaa tähän blogiin että kaikki kyllästyvät takuulla heti tai siis vasta muutaman postauksen jälkeen. Lopetetaanpa ennen kuin edes aloitetaanpa.

Kuudennen kauden 19. jaksossa Legendaddy Robin kertoo, että jokaisella meistä on elämässään joitakin tietotaitoaukkoja. Asioita, jotka kaikki muut osaavat, mutta mitkä ovat jostakin syystä jääneet itseltä oppimatta. Ted ei esimerkiksi osaa lausua sanaa chameleon, Marshall on surkea silmäniskijä, Barney ei tiedä miten työkaluja käytetään ja niin edelleen. 

Minulla on yksi ikäiseni kaveri, joka ei osaa uida. Enkä ole muuten itsekään siinä mikään mestari. Eräs toinen ystäväni oppi vasta parikymppisenä ajamaan kunnolla pyörällä. Entinen esimieheni puhui aina nihilismin sijaan nilihismistä, ja minäkin opettelen vasta käyttämään premissiä oikein. Olen tässä nyt katsonut itseäni peiliin, ja tunnustan – minun tietotaitoaukkoni ovat seuraavat:

En osaa napsutella sormiani. Kun yritän, kuuluu nakeistani vain pehmeä tussahdus.

Tunnistan ulkonäöltä ehkä vain kolme kukkaa ja kaksi lintua. Ruusu, pioni, lilja, pulu, lokki. Mutta koska en ole botanisti tai bongari, ei minun tarvitsekaan. Ja koska on internet. 

En pysty syömään ramen- tai pho -keittoja. Syytän umamia. (Jos tämä blogi olisi englanninkielinen, livauttaisin tähän väliin yo mama -vitsin umamitwistillä: umami so bad even Weird Al won't "eat it".)

Ainoa meri, jonka sijainnin tiedän melko varmasti, on Välimeri. 

En muista koskaan elokuvia, mitkä olen jo nähnyt. Saatan aloittaa leffan aivan innoissani ja tajuta vasta reilusti puolenvälin jälkeen, että hetkinen, olen kyllä varmaan jo nähnyt tämän, enkä silti muista, miten se loppuu. 

Olen ihan paska viheltäjä, enkä varsinkaan osaa vislata. Kompensoin huutelemalla kovaan ääneen FIFFIU aina kun se on paikallaan. (Eli aika usein.)

En tiedä yhtään, kuinka korkealla lentokoneet lentävät. Yksi ihminen voisi hyvin sanoa minulle että kyse on kilometristä, ja toinen heti perään puhua tuhansista kilometreistä ja uskoisin molempia. 

Kun kysyin poikaystävältäni, tuleeko hänelle mieleen vielä jotakin, josta en itse tajua etten osaa sitä, hän sanoi että tv-sarjojen tunnareiden hyräilyni ontuu joskus hiukan. Hän tarkoittaa sitä, että olen nyt viikon ajan laulanut kahdenkymmenen minuutin välein Himymin tunnaria sanoilla jambadi jambadi jambadi jambadi on väärässä. 

 

Lue myös:

 

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Aamun naurukiintiö täytetty. :D Vaikkakin voin allekirjoittaa parikin asiaa tosta listata ja mainita mm. sen etten osaa silittää vaatteita tai käyttää exeliä (ollenkaan).

Tiia Rantanen

Voi jessus, allekirjoitan silittelyn. Kyllä ne vaatteet ihan sileiksi tulee, mutta ei se varmaan täysin oikeaoppisesti suju. Tästä tuli myös mieleen etten osaa solmia minkäänlaista kravattisolmua, mutten ehkä pidä sitä suurena puutteena ihmisessä, joka ei ole koskaan käyttänyt kravattia.

CougarWoman
CougarWoman

Eeeiiihhhh toi umami-vitsi! :'D

Mä en osaa syödä syömäpuikoilla. En, vaikka olen harjoitellut ihan vitusti kuminauhan kanssa ja ilman. En myöskään osannut tehdä kainalopieruja, kunnes tajusin että jos kämmenen kosteuttaa, ne onnistuvat paremmin. (Harrastan tätä nykyään saunassa siippani iloksi ja nauran aina hysteerisenräkäisesti samalla.)

Tiia Rantanen

Eikö ollut hyvä!! Oon niin ylpeä itsestäni.

Kainalopieruja minäkään en osaa. Mutta osaan kyllä tavalliset. Eiku--

Torey
Näissä neliöissä

Loistava! :D

Osaan viheltää, mutten vislata!

Tiia Rantanen

Miten hitossa se vislaaminen tapahtuu?? En tajua yhtään

Reetta P

Mä taas osaan vislata mutten viheltää :----D En oo koskaan tajunnut miten viheltäminen onnistuu, joten päädyin sitten vislaamaan!

Tiia Rantanen

Reetta P, opeta meidät vislaamaan!

Reetta P

haha deal! Tosin pitää sanoa, että en mäkään vislaa siten että laitan sormet suuhun :----D Joten en ookkaan sit enää varma lasketaanko tää vislaamiseksi, vaikkei tämä todellakaan viheltämistä ole!

Torey
Näissä neliöissä

En kanssa ymmärrä! Miten ne sormet muka pitäs sinne suuhun pistää?! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

- En myöskään osaa viheltää kunnolla, enkä varsinkaan vislata
- Unohdan myös suurimman osan näkemistäni elokuvista
- En erota kunnolla oikeaa ja vasenta joten minulta ei kannata kysyä tietä. En osaa väli-ilmansuuntia joten joudun aina luettelemaan ne kaikki ennen kuin pystyn hahmottamaan missä kaakko on. Oikeastaan minulla on muutenkin todella huono suuntavaisto ja eksyn melkein aina esimerkiksi Tampereen Koskikeskuksessa vaikka olen käynyt siellä varmaan satoja kertoja.

Tiia Rantanen

Mäkin luettelen koillisen, kaakon, lounaan ja luoteen usein ennen kuin uskallan sanoa ne ääneen. Mutta vielä sitä parempi juttu on se, että muistan niiden järjestyksen siitä, että ruoat ovat alhaalla: kaakao ja lounas. 

Vierailija (Ei varmistettu)

MAHTAVA vinkki!

Torey
Näissä neliöissä

Koira kaatui loukkasi luunsa on mun muistisääntö! :'D

Mä olin teininä jotenkin tosi huolissani siitä, että en ehkä koskaan opi napsuttamaan sormiani. Koska se on luonnollisesti jokaisen aikuisen tarpeellinen taito. Sitten opettelin vaivalloisesti toisella kädellä napsuttamaan peukalolla ja pikkurillillä, ja edelleen häpeilen tätä alkeellista tekniikkaani. Ei ole vielä kuitenkaan osoittautunut ratkaisevaksi puutteeksi reilun kymmenen aikuisuusvuoden aikana.

Mä oon myös tosi huono tunnistamaan lintu- ja kasvilajeja ja esim. liikkumaan metsässä, mutta olen lohduttautunut sillä, että tällaisella urbaanilla kaupungin kasvatilla on sitten muita taitoja. Hahmotan esim. joukkoliikenneverkostot tosi nopeasti ja löydän niistä nopeaita ja sujuvia reittejä vieraissakin paikoissa.

Tiia Rantanen

Jos siitä kuuluu ääni, se on napsuttelua, teki sen millä sormella hyvänsä. (Miksi toi kuulostaa jotenkin likaiselta?)

- Sama juttu leffojen kanssa, "100 elokuvaa jotka täytyy nähdä" -listoja täytellessä on aina hyvä yrittää veikkailla, mitä elokuvia olisi ehkä joskus nähnyt. Mulla on muuten erinomainen kasvomuisti, mutta jotenkin se puuttuu elokuvatähtien kohdalla kokonaan. Muistan just ja just miltä Tom Cruise näyttää, mut en osaa sanoa Minority Reportin lisäksi yhtään elokuvaa, jossa se olisi. Tom Hanksin tiedän näytelleen Forrest Gumpia.
- Mulla menee oikea ja vasen sekaisin, enkä millään meinaa osata esimerkiksi näyttää vastapäätä istuvan henkilön vasenta polvea itse ensin kääntymättä samoin päin.
- En osannut maakuntia ennen ollenkaan, mutta poikaystävä on niin moneen kertaan kysellyt maakunnat ja maakuntakeskukset jo, että oon oppinut kohtalaiseksi tietäjäksi jo. Enää en välttämättä joka kerta veikkaa Lahden olevan Varsinaissuomen maakuntakeskus... Toisaalta se saattaa ollakin, en oikein osaa näitä.
- Viinipullon avaaminen sellaisella avaajalla, jota ei voi kierittää ja lopuksi painaa niitä "käsiä" alas.
- Kantapäiden kopsauttaminen ilmassa yhteen. Vitsit että se ois kiva taito!

Tiia Rantanen

MÄÄ OSAAN TON KANTAPÄIDEN KOPSAUTTAMISJUTUN!!!

pieta
Ruista Ranteessa

Haha muistan itekin miettineeni näitä juttuja (joka kerta) kun olen katsonut tuota jaksoa!
En myöskään muista elokuvista mitään. Se on ihan naurettavaa jopa. Olen myös aivan totaalisen onneton arvioimaan/muistamaan mitään numeroina ilmaistavaa. Etäisyydet, kuinka paljon on metri, paljonko jokin maksoi tms. Multa puuttunee se matemaattinen geeni. En myöskään osaa vislata, mutta viheltää kyllä.

Tiia Rantanen

Arviointitaito on kyllä vaikea. Kirjoitinkin tässä joku päivä siitä, miten kateellinen olen isälleni, joka osaa arvioida asioiden painon vain pitämällä niitä käsissään. En kestä miten siisti taito se on!

Naislaif
Naislaif

Tunnistan biisejä, mutta en bändejä. Osa kuulemma ovat sellaisia, että kaikki tietävät, mutta minä en...
Taulut, elokuvat, näyttelijät ovat kivoa, katson niitä, mutta en tunne tekijöitä, en muista nimiä ja sekoitan kaiken joskus keskenään.
En osaa vislata minäkään ja joskus salaa yksin harjoittelen. Kainalopieru myös harjoittelulistalla.
Pienenä luulin olevani huono kun en osannut taidemaalta, soittaa viulua enkä esteratsastaa. Mitään en koskaan kokeillut, mutta hitokseen harmitti osaamattomuus.
Kummallinen otus on ihminen ;)

Tiia Rantanen

Ei se ole niin justiinsa :)

Kuinka hauskaa ja helpottavaa, että joku muukin unohtaa katsomiensa elokuvien juonet ja näyttelijöiden nimet. Minulla sama homma pätee myös lukemiini kirjoihin ja niiden kirjoittajiin sekä musiikkiin, erityisesti bändeihin. Mistä ihmeestä tämä voi johtua?

Tiia Rantanen

Hmm, jännää! Musta tuntuu että muistan kyllä lukemani, mutten näkemääni. En myöskään muista kuulemaani, mutta olen ajatellut, että se on mun aivojen fiksu keino olla varastoimatta turhaa tavaraa muistikapasiteettiin. Kaikki pysyy siellä vain hetken ja sitten jo katoaa. Olen myös ajatellut, että tämä on hirveän hyvä juttu toimittajan työssä: muistan haastateltavan kertomat asiat tasan niin kauan kuin juttu pitää kirjoittaa, ja kun juttu on valmis, muistini pyyhkiytyy valmistautuakseen seuraavia tietoja varten. 

Ainoa ongelma on vaan se, että joskus niistä tiedoista vois olla hyötyä reeeeilusti myöhemminkin. Mutta siksi on muistiinpanot!

Taru Mari
Stuff About

En osaa myöskään napsuttaa, viheltää enkä puhaltaa purkkapalloa! :( Supervaikeita!

Tiia Rantanen

Purkkapallon kohdalla voi aina syyttää huonoa purkkaa. 

LINNUT. Ikuinen ongelmani. Ei häirinnyt ennen kuin sain lapsen joka alkoi jossain vaiheessa osoitella lintuja ja kysyä "mikä tuo on". Sanoin aina "pikkulintu". Tunnen pikkulinnun, variksen, joutsenen ja sit jotain vesilintuja, joku sorsa tai ankka tai mitä näitä nyt on. Lapsi on nyt yläasteella ja perinyt äitinsä luonnontieteelliset lahjat. Vähän on huono omatunto kun se näkee jonkun fasaanin ja kysyy "mikä toi on". Eiku hah! Tunnistan myös fasaanin! Ja kanan ja riikinkukon!

Tiia Rantanen

Tirppa on hyvä! Kaikki linnut on mun mielestä tirppoja. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.