True crime -nisti suosittelee: Beware the Slenderman

Olen pelottavan koukussa henkirikoksista kertoviin dokumentteihin. True crime -ohjelmat ovat olleet nautintoni jo vuosikaudet, mutta viime vuonna kävi niin, että satunnainen herkuttelu muuttui pikku hiljaa ensin tavaksi ja sitten pakkomielteeksi – ja nykyisin olen ihan täysiverinen tappo-tv-nisti.

Murhadokkaririippuvuus on asia, josta en ole kauheasti voinut julkisesti puhua ennen Netflixin Making a Murderer -sarjan nousua suosioon. Sitä ennen katsoin kaikki mahdolliset ohjelmat vanhempieni luona Investigation Discovery -kanavalta. Niillä on hauskoja nimiä, joiden perusteella ohjelmia voisi usein luulla ihan toisenlaisiksi aikuisten ohjelmiksi. (South Parkissa on muuten yksi jakso, jossa muistaakseni Stanin vanhemmat koukuttautuvat juuri ID-kanavan true crime -murhadokkariin nimeltään Southern Fried Homicide, ja muistan jaksoa katsellessani ajatelleeni, että vitsi miten hyvän parodianimen ne ovat murhaohjelmalle keksineet, kunnes selvisi, että se on ihan oikea sarja.)

Vaikka murhaohjelmaharrastuksen kanssa voikin nykyisin jo tulla kaapista, on se edelleen melko outoa. Onnekseni minulla on yksi ystävä, jonka kanssa jaamme sairaalloisen kiinnostuksen tosielämän rikoksiin. Seuraamme ajankohtaisia tapauksia uutisista ja minfosta (=murha.info), kerromme tarinoita rikoksista, joista olemme kuulleet, kuuntelemme podcasteja aiheesta (tai siis minä kuuntelen ja sitten kerron niistä ystävälleni puhelimessa) ja ennen kaikkea linkkaamme toisillemme kiinnostavia dokumentteja, jotka ovat jostain syystä jääneet näkemättä. 

(Toivon muuten todella, että siellä lukijoissa on joku myös näistä pitävä. Jos ei, aion väittää, että koko tämä postaus on vitsi.)

Harrastus on hetkittäin hankala, koska hyviä true crime -dokumentteja ei tule liukuhihnalta (ah, tulisipa, jos tulisi, parkkeeraisin sen liukuhihnan päähän ahnas syli avoinna) ja parhaat on nopeasti katsottu. Eikä sitä toisaalta voi oikein toivoakaan, että kukaan tekisi uusia, kiinnostavia murhia, jotta minä saisin katseltavaa samalla kun pilkon sipulia pastakastiketta varten. (Vai voiko? Ei. Ei voi.)

Ensi viikolla on kuitenkin harvinaista kyseenalaista herkkua luvassa, kun HBO:n suoratoistopalvelussa julkaistaan tiistaina 24. tammikuuta dokumentti, joka kertoo karmaisevan tarinan: Beware the Slenderman. Se kertoo muutaman vuoden takaisesta järkyttävästä tapauksesta, jossa ikätoverit puukottivat 12-vuotiaan tytön, koska fiktiivinen hahmo oli kuulemma käskenyt tappamaan. Katso traileri alta, jos uskallat.

(EDIT: Kirjoitin ensin virheellisesti, että tyttö menetti henkensä, kunnes eräs toinen murderino muistutti, että tyttöhän selvisi. Juuri ja juuri. Onneksi. Kiitos H!) 

(Kuva ja video: HBO Nordic)

Lue myös:

 

Kommentit

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Täällä nousee käsi. Lapsuuteni lempikirjat: Poliisi kertoo. Lapsuuteni lempiohjelma: Poliisi-tv. Ja aikuisenahan tämä on mennyt niin pitkälle että olen hankkiutunut töihin vankilaan. 

Helmi K
sivulauseita

1) Lapsuuteni lempiohjelma: Rescue 911.

2) Toi leffa ja koko juttu on ehkä liikaa, en tiedä.

3) Investigation Discovery-kanava, en kestä :D 

Tiia Rantanen

Investigation Discovery on oikeesti niin hyvä. Tosin nykyisin sitä ei enää niin kauheasti tarvitse: Vitoselta, Kutoselta, Friiltä ja TLC:ltä tulee iso lohmo sen ohjelmia :)

smagardi
astu harhaan

Miksi en tiennyt, että on olemassa asia nimeltä Investigation Discovery!?!?

Tiia Rantanen

It's out there. I've seen it, and it's wonderful.

Vierailija (Ei varmistettu)

Friiltä juuri parhaillaan katselen alan ohjelmaa ja minfossakin käyn lueskelemassa tapauksista, jos ei ole mitään tekemistä, mutta en silti ole niin syvällä kuin sinä tuon tekstin perusteella. :D

inkajj (Ei varmistettu)

Täällä samanlainen kummajainen, tosin vielä suhun verrattuna aloitteleva sellainen. :D Mä en lapsena tykännyt yhtään esimerkiksi Poliisi-tv:stä. Making a murderer herätti mussa tän kiinnostuksen ja sen jälkeen katsoin HBO:lta The Jinxin. Syksyllä ajauduin jotenkin ihmeellisesti katsomaan Youtubesta dokkarin Jonbenet Ramseyn kuolemasta ja kylläpä tuo Netflixin People vs. OJ Simpson -minisarjakin ruokki tätä rikosdokkari-innostusta. Ja olihan siellä Netflixissä myös Amanda Knox -dokkari, joka oli sekin ihan ok. Jännä miten tykkään ja edes uskallan katsoa näitä aina yksin. :D Making a murderer veti nimittäin kiinnostavuudessaan mut vähän outoihin fiiliksiin, kun katoin kaikki jaksot aika lailla muutamassa päivässä ja sen viimeisen jakson jälkeen (ja tapauksen googlettelun jälkeen) ihan oikeasti pelotti alkaa nukkumaan.

Tiia Rantanen

Hei jee! Tervetuloa kyseenalaiseen joukkoon! Netflixistä kannattaa katsoa myös The Fear of 13, My Friend Rockefeller ja Imposter. Ja HBO:lta varsinkin Paradise Lost -dokkarit, joita on 3 osaa (ihan mieletön), ja sitten niissä America Undercovereissa on joitakin aika kiinnostavia, jos jaksaa niin myös There's Something Wrong with Aunt Diane ja Cheshire Murders.

Siis jos haluat päästä tälle mun levelille.

maryjane
Todella jossain

Pappa tilasi pitkään Alibi-lehtiä ja ne oli yleensä aina sitten vähän syrjässä, ettei lukuisat lapsenlapset saa niitä käsiinsä. Papan ideana oli varmaan se, ettei muksut revi lehtiä, vanhempien mielessä puolestaan se, ettei muksut traumatisoidu.

Noh, minähän opin tarhaikäisenä lukemaan hyvinkin sujuvasti ja utelias luonne kun olen, löysin ne papan Alibit. Mummo tuli joskus katsomaan, kun olin "epäilyttävän hiljaa" ja siellähän minä makasin lattialla pino Alibeja vieressä ja ilmoitin "Hys, minä luen!"
Olisinko ollut jotain 4-5v.

Nykyisin lueskelen Minfosta niitä vanhoja juttuja ja etenkin sellaisia "shokeeraavampia", eli esimerkiksi tapauksia, joissa tekijä on ollut ihan lapsi tai muuta vastaavaa. Minfossa on nykyisin vain se huono puoli, että sinne on pesiytynyt aika paljon rasisteja. Melkein jokaisessa jutussa arvuutellaan, että joku ulkomaalainen on tekijä ja sitten aletaan jauhamaan siitä, että ulkomaalaiset on aina raiskaajia ja täälläkin kiertää semmosia ja ne tekee sitä ja tätä ja tota ja menolippu perseeseen kaikille ja päläpälä. Nykyisin en enää kovin usein jaksa minfossa pyöriä, just näiden takia. 

Tiia Rantanen

Hys, minä luen! :D

Joo, en mäkään siellä minfossa hirveästi pyöri. Ääliöt ovat vallanneet senkin. Käyn lukemassa aina jos on joku erityisen kiinnostava tapaus, ja josta ei ole kovin paljoa tietoa. Lopputulos? Turhaudun ja vihastun siitä joutavasta lätinästä enkä opi mitään, mitä en olisi jo muualta kuullut. 

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Voi kun minunkin mummolassani olisi ollut Alibeja! Seura-lehtiin oli tämän lapsen tyytyminen. 

Petrassss (Ei varmistettu)

Hei osaatko suositella jotain hyviä murhapodcasteja? Tykkäsin kovasti Serialin ykköskaudesta ja ois kiva löytää uusia kuunneltavia :)

Tiia Rantanen

No siis mikään ei oo ollut kyllä yhtä hyvä kun se, valitettavasti :( mutta tässä muutamia:

Criminalissa on muutama tosi gruesome murhajakso, mutta ne on melko harvassa. 

Accused on podcast, joka pyrkii vähän samaan kun Serialin ykköskausi, mutta ei toimi ihan yhtä hyvin. Pahimpaan hätään jeesaa kuitenkin. 

Reply Allin neliosainen jakso On the Inside on hyvä. Muutenkin koko podcast on ihan huippu, vaikkei siinä juuri murhia esiinny.

My Favorite Murder oli mun mielestä aluksi ihan paska, liian sekava ja ärsyttävä, mutta nyt olen jäänyt jostain syystä koukkuun. 

The Last Podcast on the Left on paikoitellen tosi kiinnostava, mutta tämäkin melkoista sekoilua. 

Crimetowniin en ole onnistunut itse vielä koukuttumaan, mutta jotkut tykkää. 

Hollywood & Crime on mun makuun vähän turhan dramatsoitu, mutta sekin menee paremman puutteessa. 

Tällaisen varsin lupaavan kuuloisen listan oon myös löytänyt, mutten vielä tutustunut useimpiin näistä: http://stylecaster.com/best-podcasts-like-serial/

Kerro jos joku kolahtaa! :)

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Tykätään! Rescue 911 lapsuuden suosikki ja nää Pohjolan poliisi kertoo, Alibit ja mitämuitanäitänyon. Niin ja Netflixistä kaikki alan dokkarit ja tottakai se OJ Simpson-fiktiokin, joka oli muuten pirun hyvä. Nyt menee joku naisten vankiloista kertova dokkarisarja, sitä ennen Real Detective. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.