Yhdyssanaturhakkeista

Kuvassa appelsiinihedelmä.

Tässä maailmassa on koko liuta yhdyssanoja, joiden toinen osa on täysin tarpeeton. Listaus niistä on mielestäni sitä vastoin tarpeellinen, joten riensin juoksujalkaa täyttämään maailmassa repsottavan aukon.

Vesihana. Käy jollakin tavalla järkeen, sillä onhan joissakin ihanissa hanoissa myös olutta, limua, soodaa ja jopa viiniä. Itse asiassa haluaisin mielelläni kotiin mieluummin sellaisen kuin tuon tympeän vesihanan. Sponsorit hoi! 

Käsihanskat. Tämä yhdyssana todennäköisesti syntyi, kun joku yritti survoa hanskoihin jonkin muun ruumiinosan. Niin sen on oltava.

Selkäreppu. Olen vakuuttunut, että tämä yhdyssana juontaa juurensa 80-luvulle, jolloin nuoriso ei tiennyt mitään coolimpaa kuin repun roikottaminen toiselta olalta lötkönä pitkin kylkeä. Julkisen yhdyssanan neuvosto päätti sitten tulevaisuuden lupausten hartioita säästääkseen lisätä sanan selkä- siihen repun eteen, jotta kaikki tietäisivät, mihin se oikeasti on tarkoitettu. Smart move.

Kynäpenaali. Uskon, että tämän yhdyssanan muodostamisessa on ajateltu valtakunnallista likaisten sananmuunnosten ehkäisyprojektia. Olen itsekin kirjoittanut siitä jo aiemmin, teksti nallepenaalista (tirsk) löytyy täältä

Pyyhekumi. Liittyy läheisesti edelliseen. Tämä yhdyssana tuli tarpeeseen lähinnä silloin, kun oli 9-vuotias ja kumi yksittäisenä sanana nauratti niin paljon, että housuun lirahti hiukan, vaikkei oikein tiennyt miksi, ja sen eteen oli lisättävä pyyhe-, jottei olisi ihan pervo.

Paitapusero. Sanani eivät riitä. Tai - itse asiassa riittävät! Koska voin napata tuosta yhdyssanasta kumman hyvänsä osan käyttööni, eikä sen merkitys muutu miksikään. Miksikään. Miksikään. Sama kuin kuontalostaan puhuisi termillä hiustukka.

Säilytyspurkki. Tai oikeastaan kaikki sanat, joiden ensimmäisenä sanana on säilytys. Säilytyskomero, säilytyslaatikko, säilytyskotelo. Olisi jokseenkin sama, jos kaikkien maailman sanojen eteen liitettäisiin olemis-. Olemisasunto, olemisminä, olemiskaupunki. Nerokasta! Ryhdynkin nyt tuohon.

Juomapullo. Öööö - oikeasti? Olenko minä muka ainoa, jonka päivittäiseen toimintaan liittyy juominen niin oleellisesti, etten kyllä ajattele pullon olevan tarkoitettu juuri mihinkään muuhun kuin siihen, että saan kietoa huuleni sen ympärille ja kaataa sisällön janoisesta kurkustani alas? Paitsi tietysti jos siinä on vaikka Lasolia. Tai Parkettipesua. Tai mäntysuopaa. Tai Putkimiestä. Äh, okei. Hyväksyn tämän yhdyssanan (hiukan vastahakoisesti).

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

En oo kyllä ikinä kuullut sanaa käsihanskat. Käsineet, hansikkaat, hanskat, joo, mutta että käsihanskat...

Tiia Rantanen

Meidän yläasteella oli yksi tyyppi, joka puhui aina käsihanskoista. Ehkä se keksi koko jutun? Joskushan sitä luulee, että jotkut sanat ovat aivan yleisessä käytössä, ja sitten 30 vuotta myöhemmin selviää, että esimerkiksi äiti olikin keksinyt sen ihan itse. Kuten vaikka sinksuttimet.  

Lullah

Tai sitten murresana. Oululaisena oma suosikkini on pahki. Sana, jolle ei löydy vastinetta, joka kuvaisi yhtä hyvin samaa asiaa. Sitten tietysti lapsuuden omat sanat menee samaan kastiin. Minun maailmassani Susette vanukas oli kermavaahtosuklaaviili. Edelleen vanukas kirjoitetaan kauppalistassa kvsv. 

maarett

Eräs verkkokauppa myy kangashousuja.

Tiia Rantanen

Ostaisin! Sukua ehkä farmarihousulle.

Munnn (Ei varmistettu)

Housuissa voi olla ihan oleellista mainita, et kyseessä kangashousut, ku vois myös olla neuloshousut. Mulle ihan pässinlihaa ku teen vaatetusalalla töitä, mut ymmärrän et saattaa kuulostaa pöljältä ens alkuun :D

maarett

Mun logiikalla riittäisi normaalitapauksessa ihan housut ja neuloshousut mainittuna sitten erikseen :D

Taidan tosin olla vähän daiju, koska en oikein ymmärrä, mitä eroa on kangashousuilla ja neuloshousuilla. Googletin pikaisesti ja samat viskoosit ja polyesterit tuli molemmissa kuvauksissa vastaan!

Tän päivän henkkamaukan alepuolen Mekot ja haalarit -osion tarjontaa:

Kuvioitu mekko - kuviollinen mekko - pitsimekko - trikoomekko - sifonkimekko - röyhelömekko - kimaltava röyhelömekko - kuvioitu trikoomekko - levenevä mekko - paljettikirjailtu mekko - paljettimekko - a-linjainen mekko - pitkähihainen mekko - pitkähihainen trikoomekko - pitsinen trikoomekko - paitamekko - hihaton mekko - neulemekko - pitkä paitamekko...

Loppuviimein sana "mekko" (lemppari röyhelömekko) kuulostaa jo niin pälliltä, että ihmettelee, miksei se voi olla vaan mekko kun kuvasta näkee sitten kyllä millanen mekko se on.

:D

spring_95
powdered dreams

Nauroin. Ääneen.

WandaP (Ei varmistettu)

Tarjoustalon (muistaakseni) kuvastossa myytiin muutama vuosi sitten "pukeutumispaitaa". Ja vuosi sen jälkeen näin bussissa mainoksen vuoden "lukuromaanista" (tämä on jopa jossain määrin vakiintunut sana!). Molemmilla kerroilla olin tukehtua purkkaani äimistyksestä ja mietin, että jopas oonkin juntti, kun oon tähän asti kuvitellut, että tolla esineellä on vain yksi funktio. Mutta näemmä ei.

XDDDD

Tiia Rantanen

Haha! Ehkä paitaan voi olla pukeutumattakin ja roikottaa sitä hups vaan kaapissa iät ja ajat? Minulla on ainakin melkoiset varastot myttypaitoja, -housuja ja -hameita, vaikka ne lienevät pukeutumiseen tarkoitettuja.

vesihanavettä, kiitos (Ei varmistettu)

Heh, pukeutumispaidasta tulee mieleen kookas teltan kokoinen paita, jota voi käyttää vaikka rannalla uima-asun vaihtamiseen.

Julia Thurén
Toimitus

Tähän täytyy sano vain yksi käyttökelpoinen yhdyssana: HUUTONAURU!

Tiia, oot kyllä niin huippu!

Tiia Rantanen

Haha! Ite oot :)

Laura T.
M O L

Otan välittömästi käyttöön sanan hiustukka.

Porkkana (Ei varmistettu)

Vanha juttu jo, mutta löysin blogisi vasta hiljattain ja luen arkistoa. Paitapusero on ihan oikea sana, tarkoittaa naisten kauluksellista paitaa. Eri asia sitten se, miksei se voisi olla ihan vain kauluspaita naisillakin?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.