20 kysymystä rahasta

     

Musta on ollut tosi mielenkiintoista lukea muiden bloggaajien postauksia raha-asioista, mutta samalla mua on hirvittänyt antaa teille mahdollisuus kysellä. Raha on usein sellainen asia, mistä harvemmin halutaan puhua, edes läheisille ei viitsitä kertoa vaikka kuukausipalkkaa ja muuta. Mä oon kyllä silleen tosi avoin raha-asioista, että musta vaikka kuukausipalkan kertominen läheisille ei oo juttu eikä mikään. Jotenkin raha-asiat on yleensä tosi tabu ja ne aiheuttaa paljon virheolettamia ja myös tietyllä tapaa jarruttaa monilla esim. palkkakehitystä, kun ei osata pyytää tarpeeksi. Siksi päätin minäkin osallistua tähän taloushaasteeseen ja annoin teidän kysyä. Mun mielestä vastasin kaikkiin kysymyksiin, jotka tuli tuohon IG-kuvaan, ja niitähän tuli ihan reippaasti! Moni kysyi samoja asioita, vähän eri tavoin, joten vaikket löydä omaa kysymystäsi, voi olla sama asia käsitelty eri muodossa postauksessa 🙂

1. Säästättekö/sijoitatteko Dantelle?

Joo, kyllä me säästetään. Me laitetaan joka kk yhteensä 200 € Danten rahastosäästötilille, jonka hän sitten saa 18-vuotiaana omaan käyttöön. Tuottoennusteella tuo tarkoittaa aika mukavaa summaa, kun siinä on korkoa korolle aika monta vuotta 🙂 Lisäksi Danten tilille menee Danten ”palkka”, jota oon siirtänyt hänelle muutamista yhteistöistä, joissa yhteistyö on pyörinyt Danten ympärillä tai kun hän on ollut vaikka mallina. Jos Dante on saanut mallipalkkioksi vaikka lahjakortin, niin oon siirtänyt hänen tilille lahjakortin verran rahaa ja käyttänyt lahjakortin sitten hänen vaatteisiin. Toivomme, että lapsi käyttää rahat sitten aikanaan ensiasunnon käsirahaan ja/tai ulkomailla opiskeluun.

2. Pidätkö kirjaa kuukausittaisista menoista?

En hirveän tarkkaa. Ollaan tehty Excelit siitä, mitä on meidän välttämättömät menot kuukaudessa, jotta pysytään vähän kärryillä siitä, minkä verran meidän olisi mahdollista säästää ja millä minimituloilla pärjättäis tässä elämäntyylissä. Suunnilleen pidetään mielessä paljonko menee rahaa välttämättömiin juttuihin, mutta aika silleen sinnepäin budjetti ja suunnilleen summat niissä pyörii, en jaksa alkaa laittamaan ylös joka kauppareissua ja sähkölaskua.

3. Missä pihistätte, missä panostatte?

Panostetaan: Ruokaan ja matkoihin. Tykätään reissata ja tykätään syödä laadukasta ja hyvää ruokaa, joten niihin uppoaa aikaa. Mä panostan toki myös merkkilaukkuihin ja -asusteisiin. Panostan myös leikkokukkiin, mitä meillä on aina kotona. Kesällä panostetaan suomalaisiin marjoihin ja herneisiin ja muutenkin kotimaisiin kaikkiin torilta saataviin herkkuihin; perunoihin, porkkanoihin yms. Käyn ostamassa marjoja usein tiloilta tai tilaan mun sedältä poimitut mustikat metsästä yms. Meillä on tosi kattavat ja hyvät vakuutukset, eli niihinkin voisi sanoa, että panostetaan. Panostan kampaajaan ja käyn kerran 5-6 viikossa kampaajalla. Kodin turvallisuuteen panostetaan valvontajärjestelmän muodossa. Lapsenhoito on sellainen mihin panostetaan. Vain meidän äidit tai meidän vakkari lastenhoitaja hoitaa poikaa. Se maksaa enemmän, mutta joka sentin arvoista. Käytän jonkun verran parempia vaatteita pesulassa / ompelijalla korjauksessa, koska en halua tuhota niitä.

Pihistetään: Jos jonkun jutun saa samanlaisen halvemmalla, yleensä otetaan se. Saatan tarjoushaukkailla kaupassa ja esim. mies on tarkka siitä, missä tankkaa 😀 Jos saa saman asian halvemmalla, on tyhmä maksaa siitä enemmän. Reissuissa oon tosi tarkka lentojen hinnoista, oon valmis joustaa pikkuisen mukavuudesta ja valmis joustaa päivissä, jottei maksa ylihintaa. Joustetaan myös majoituksessa. Majoituksen pitää olla kiva, muttei tarvii olla mikään 5 tähteä. Siellä ollaan kuitenkin niin vähän. Vuokra-autoissa joustetaan. Riittävän iso ja turvallinen on ainoat kriteerit, ei tarvii olla mikää kallis merkki. Ruokaa ei heitetä roskiin vaan yritetään käyttää järkevästi kaikki ostettu ruoka. Välillä muiden mielstä ihan hassuissa jutuissa. Meillä ei esim. oo antennia ollenkaan, eli meillä ei näy telkkari kotona 😀 Se maksais kai jonku 1500 € asentaa, mutta ollaan koettu se turhaksi rahankäytöksi, kun ei olla ees kaivattu telkkarikanavia, kun telkkarista näkyy Netflixit, Viaplayt sun muut. Rempoissa ”pihistellään” sikäli, että mies ja isä osaa hoitaa suurimman osan jutuista, joten ei käytetä ulkoista apua niissä juurikaan. Kauheen vaikea hirveen tarkkaan sanoa. Oon siitä erikoinen tyyppi, että saatan ostaa yksi päivä vaikka 6 €:n juustoraasteen vuohenjuustoa, mut samalla kauppareissulla verrata pitkän tovin vaikka jotain 2 €:n juttua johonkin 1,70 € juttuun 😀

4. Mikä on sun päätoiminen tulonlähde?

Teen kaikki työni osakeyhtiöni kautta ja nostan itselleni palkkaa omasta osakeyhtiöstä. Se on päätoiminen ja ainoa tulonlähde mulle, vaikka siis osakeyhtiön tulot tulee useammasta lähteestä.

5. Kuinka paljon teidän taloudessa menee rahaa ruokakauppaan kuukaudessa keskimäärin?

Liikaa, mutta tästä me ei yhtään pihistellä ikinä. Meillä menee kuukaudessa 500-800 euroa ruokakauppaan. Syödään paljon luomua, vähän erikoisempia kaloja ja lihoja, paljon lähituontantoa jos vaan saa yms., mikä nostaa kauppalaskua. Halvemmallakin pääsis, mutta ei olla koettu tarpeelliseksi. Mut esim. tällä hetkellä käydään syömässä ulkona yleensä korkeintaan kerran viikossa ja sillonkin on yleensä pizzaperjantai tai joku aika edullinen rafla. Ollaa viime aikoina syöty tosi paljon kotona jostain syystä, ehkä joku yliannostus 😀

6. Mitä mieltä olet lapsen viikko- tai kuukausirahasta?

Kannatan. Mun mielestä se pitää vaan sitoa tiettyihin asioihin. Esimerkiksi oman huoneen siisteys ja omien astioiden laitto tiskikoneeseen ynnä muut sellaiset asiat kuuluvat normaaliin arkeen ja niistä ei palkita rahalla. Sitten esim. ikkunanpesut, ruohonleikkuut yms. isommat jutut (ikään suhteutettuna) on sellaisia, joilla voi tienata kuukausirahaa. Mä kannatan siis annettuun panokseen suhteutettua kuukausirahaa. En myöskään näe pahaa hyvien arvosanojen palkitsemisessa itse asiassa.

7. Säästätkö säännöllisesti? Miten ja mihin?

Joo, säästetään sekä rahastoihin, että säästötilille. Pankin kanssa on tehty rahastosäästösuunnitelma, missä 500 € kuussa menee rahastoihin. Osa vähän riskimpiin, osa matalariski-rahastoihin. Lisäksi siirrän säästötilille joka kuukausi. Pyrin siihen, että joka kuukausi säästyy 1000 € puskurisäästötilille, mutta sieltä voidaan esim. käyttää reissuihin rahaa tarvittaessa, eli ei oo mikään vuosikausien päähän tehty suunnitelma. Sääntönä se, että rahastoihin ei kosketa, puskurisäästöihin pyritään olla koskematta, mutta aina välillä niihinkin voi kajota 🙂

8. Miten kulujen jako miehesi kanssa menee ja onko se muuttunut seurustelun alusta? Jaatteko perheessä kulut tasan vai esim. tulojen mukaan osuuksina?

Oikeastaan siitä asti kun muutimme Kuopioon, on meillä ollut yhteiset rahat. En muista, että raha olis ikinä aiheuttanut mitään eripuraa alussakaan, mutten itse asiassa tarkalleen ees muista miten se meni seurustelun alkuvaiheessa. Molemmat kävi ruokakaupassa välillä ja molemmat tarjos ruokailut ulkona. Ei kai sen kummempaa ollut. Molemmat maksoi oman osansa lomista ja lennoista toistemme luo HKI-Lontoo-välillä.  Kuopioon muutettuamme meillä on ollut yhteiset rahat, vaikkakin on omat tilit myös. Laitetaan aina palkasta saman verran meidän yhteisille lainanlyhennystilille ja taloustilille, joilta molemmat sitten maksaa asumisen laskuja ja sitten just ruokakauppamenot, vakuutukset, bensat yms. maksetaan noilta yhteisiltä tileiltä. Siitä, mitä jää jäljelle omille tileille, laitetaan oman fiiliksen mukaan säästöön. Ei olla tehty mitään tarkkaa prosenttijakoa siitä, kuka laittaa mitä. Vähän kuukausikohtaisesti mennään ja fiiliksen mukaan. Jos on yllättäviä lisätuloja jommallakummalla, niin laittaa enemmän säästöön. Jos taas jotain isompaa hankintaa, niin laittaa vähemmän. Molemmat tietää paljonko toisella on rahaa tilillä, meillä on verkkopankit niin, että molemmat on kärryillä. En tosin osais ees kuvitella, että jompi kumpi yrittäisi jotain kusettaa tai että ei olisi 100 % avoimuutta näissä asioissa. Meille raha ei oo kovin tärkee asia, ja suhtauduaan siihen molemmat niin, että jos toinen tienaa vähemmän, vaikka sen vuoksi, että panostaa enemmän perheeseen esim. vanhempainvapaalla ollessa tms. niin se on vaan hyvä juttu. Me ei oikeen koskaan mietitä, kumpi tienaa ja mitä. Molemmat antaa kaikkensa perheelle ja perheen taloudelle, ja se riittää meille molemmille.

9. Mikä on summa, jolla koet tulevasi toimeen /kk, mutta josta ei jäisi ylimääräistä?

Tää on vähän hankala vastata, koska nyt se olis tosi korkea. Omakotitalon lainalyhennys, auton lainalyhennys, vakuutukset ja muut nostaa sitä tosi korkeaksi. Jos olisi pakko, niin pärjäisi pienemmälläkin. Voisi asua pienemmässä ja paljon edullisemmassa kodissa, voisi käyttää vain julkisia ja pyörää ja elää ilman vakuutuksia yms. juttuja, mitä nyt pitää välttämättömänä. En oikeastaan osaa vastata. Kaikkeen olisi mukauduttava, jos sellainen tilanne tulisi eteen. Sen eteen tehdään töitä, ettei sellaista tule eteen, vaan että tulevaisuuden huonojen kausien turvana on säästöt. Mut jos on pakko arvioida, niin varmaan 1500 €/kk ois sellanen summa, jolla tulis toimeen meidän kolme-henkinen perhe. Ihan hatusta heitetty, on niin paljon eroja esim. alueellisissa vuokrahinnoissa. Mut tolla nyt pärjäis varmaan jotenkin.

10. Paljonko rahaa menee lapsen asioihin kuussa?

Hmmm. Apua, en oo ees laskenut. Ruokaan varmaan joku 80 € kuussa sen päälle mitä ostetaan kotiin muuten. Dante ei aina syö samaa kuin me, koska on tosi valikoiva ruoan suhteen. Lisäks ostetaan paljon marjoja Dantelle, se syö niitä enemmän ku me. Kesällä kustannukset on paljon korkeemmat, koska ostan joka päivä tuoreita marjoja. Temppukerho on n. 40 € kuussa ja perhekerhot on n. 10 € kuussa. Vakuutuksensa on n. 15 € kuussa. Periaatteessa pitäisi varmaan jakaa kaikki turvaistuin yms. huonekalukustannukset kuukausille, mutta sitä en nyt jaksa alkaa laskemaan, eli isommat hankinnat ei nyt oo tässä. Vaatteisiin ei mee ihan hirveesti rahaa, saadaan jonkun verran vaatteita blogin kautta, ja sit muuten menee ehkä 50-100 € kuussa vaatteisiin, jos tarvii jotain spessumpaa. Oon yllättävän kiltisti osannut olla Danten vaatteiden suhteen 😀 Tietty koon vaihtuessa tulee ostettua enemmä vaatteita sit kerralla ehkä. Leluihin saattaa mennä joku 30 € kuussa, jos ostetaan joku uus kehittävä lelu tms. Vaippoihin menee tällä hetkellä ehkä 15 € kuussa, kun käyttää enää oikeestaan vaan nukkuessa, ja vaippoja menee ehkä 3 päivässä, jos sitäkään. Sappisaippuat ja muut erityispesuaineet ehkä 10 €/kk. Niin ja sitten yksityiseen lastenhoitajaan menee n. 100 € viikossa, vähän päälle. Ostan myös mummoille sarjalipun, että pääsevät jelppimään ja näkemään lasta, kuussa se tekee jonku 60 € about. Kai sekin on tavallaan lapsen asioita 😀 Nääki on sellaisia, että vyötä voisi kiristää tosi monesta kohdasta, mutta ei olla koettu tässä vaiheessa tarpeelliseksi.

11. Suunnitteletteko talouttanne?

Pääpiirteittäin joo. Ei hirveän tarkasti, mutta on esim. 6kk, 12 kk ja 36 kk säästösuunnitelma 🙂

12. Paljonko blogilla tienaa?

En osaa sanoa mitään selkeetä, se riippuu tosi paljon blogista. Mun kaikesta yritystoiminnasta tuli liikevaihdoksi vuonna 2018 n. 215 000 € muistaakseni. Siitä oon maksanut itselleni palkkaa. 2018 nostin about 70 000 € palkkaa. Kyllä mä sanoisin, että suositut ja menestyvät blogit kerryttää 200 000 € – 300 000 € liikevaihdon ja kyllä niistä varmaan ihan hyvin palkkaan ja voittoon jää 🙂

13. Miten päätät hintasi esim. yhteistyöpostauksille kun ei oikein oo ”yleistä palkkatasoa”?

Tää onkin hyvä kysymys. Bloggaajat tosi harvoin puhuvat siitä, mitä he veloittavat missäkin tilanteessa. Se tekee vaikeaksi keksiä omaa hintaa, kun ei oikein voi verrata mihinkään. Mä oon miettinyt omassa mielessäni, mikä on musta sopiva hinta mun yhteistyöpostauksesta. Oon huomioinut siihen sen, kuinka monta ihmistä julkaisu tavoittaa ja minkä koen itse oikeaksi brändiarvoksi, jonka yritykselle annan. Mulla on mediakortti, jonka mun asiakkaat saa ja tarkistan sen aina 6 kk välein. Mä suosin pitkäaikaisia yhteistöitä lempiyritysteni kanssa enkä yksittäisiä postauksia, mikä mahdollistaa sen, että tehdään yleensä pidempi ja kattavampi kampanjasuunnitelma. Usein myös kaikissa blogiyhteistöissä on jonkun sortin salassapitosopimus, sekin usein varjostaa tuota avoimuutta näistä puhuttaessa ja vaikeuttaa omaa tarjouskentekoakin. Ollaan kyllä joidenkin kollegoiden kanssa juteltu näistä avoimestikin ja se hieman sitten taas helpottaa luomaan yleiskuvaa tilanteesta.

14. Käytätkö käteistä ja jos käytät niin mihin? Pyritkö tietoisesti käyttämään käteiset pois lompakosta vai kulkeeko aina käteistä mukana?

En oikeen. En muista milloin olisin viimeksi nostanut käteistä 😀 Nyt sattu olemaan käteistä lompakossa, kun myin meidän pinnasängyn juuri. Mutta lähtökohtaisesti en juurikaan käytä käteistä. Itse asiassa joku kerta mulla oli 500 € käteistä (en edes muista miksi, ehkä jonkun reissun jälkeen) ja sit käytin niitä pois kaikkeen. Siinä huomas rahan hupenemisen tosi eri tavalla ja oon miettinyt, että pitäisi ehkä käyttää enemmänkin käteistä, se varmaan vähentäis turhaa rahankäyttöä, kun se konkretisoituu käteisen kanssa ihan eri tavalla 😀 Oon aina pyrkinyt siis pääsemään eroon lompakossa olevasta käteisestä, mut nyt oon alkanu miettii, että sitä vois alkaa käyttää enemmänkin korttien sijaan.

15. Ootko koskaan elänyt yli varojen?

En tietoisesti. Joskus yrittäjyyden alkuaikoina tuli arvioitua verot ja tulot väärin ja tuli aika paljon mätkyjä maksettavaksi, mutta ne sai sitten hoidettua järkevällä rahankäytöllä. Nyt tiedän paremmin. En koe velaksi elämistä mielekkääksi, se aiheuttaisi mulle varmaan tosi isoa ahdistusta. En juurikaan tykkää käyttää luottokorttiakaan siitä samasta syystä.

16. Kiinnostaako sijoittaminen ja sitä kautta säästäminen?

Rehellisesti? Ei 😀 Mä oon hetkessä eläjä ja mua ei yhtäääääääään kiinnosta sijoittaminen. Miestä kiinnostaa. Ollaan päätetty siis 5v säästösuunnitelma ja ruvettu säästämään sen  mukaisesti rahastoihin sijoittamalla. Pankki hoitaa sen ja mä käyn ehkä kerran kuussa kattomassa onko plussalla vai miinuksella 😀 En tiedä yhtään mitä osakkeita meillä on, mies hoitaa noi asiat, kun mua ei vois vähempää kiinnostaa 😀 Mulle sijoitus on klassinen Chanelin laukku 😀 Eikä tää oo tarkoitus olla mitään bimboilua, mut kaikki tällainen on vaan sitä osaa, mikä mua ei yhtään kiinnosta ihan yhtä lailla kun mua ei kiinnosta työkalut tai ompeleminen 😀

17. Mitä meinaatte opettaa lapselle rahankäytöstä/rahasta?

Halutaan opettaa vastuullista, mutta myös iloistakin rahankäyttöä. Sellaista, että rahaa saa käyttää itseä miellyttäviin asioihin, mutta sellaista rahaa, jonka on itse tienannut samalla pyrkien siihen, että on myös säästöjä. Esimerkiksi jos lapsi saa rahaa synttärilahjaksi, niin musta sitä ei oo mitenkään väkisin säästettävä, vaan sen voi käydä tuhlaamassa oman maun mukaan. Toki siinäkin voi sitten iän karttuessa opettaa sitä, että säästämällä useamman kuukausirahan tai lahjarahan, voi saada jotakin isompaa ja hienompaa. Haluan myös opettaa sen, että kallis ei välttämättä tarkoita hyvää ja halpa ei välttämättä tarkoita pahaa ja vaikka rahaa olisi, voi silti tehdä sen edullisemman valinnan, jos laatu tai omat toiveet ei pahemmin kärsi. En oo ihan hirveesti konkretian tasolla miettiny tätä asiaa, mutta sitten kun lapsi kasvaa, tulee varmasti asia ajankohtaiseksi ja sitä tulee enemmän mietittyä 🙂

18. Mikä on arvokkaampi ostos, jonka hankkimista kadut? 

Oon tässä nyt hetken yrittänyt miettiä, enkä ihan heti keksi. Ouraringistä en välittänyt, niin palautin sen päivän kokeiltuani. Eli en kadu, koska palautin 😀 En kyllä äkkiseltään nyt keksi mitään. Jos on mieli muuttunut, oon yleensä laittanut eteenpäin tuotteen ja saanut siitä ihan hyvän jälleenmyyntiarvon. Esimerkiksi Guccin Marmont-laukku ei ollutkaan yhtään mun juttu, mutta sain siitä omani takaisin kun ostin sen käytettynä ja myin eteenpäin. Muistaakseni jäin jopa piirun verran voitolle. Hitsi, en oikeesti osaa sanoa 😀

19. Mitä raha merkitsee sulle? 

Ahmmmm, toisaalta voisin sanoa ”ei juuri mitään”, mutta toisaalta paljonkin. Mä en oo oikeen koskaan välittänyt siitä, paljonko mun tilillä on rahaa ja miten paljon omaisuutta mulla on. Mulle raha on enemmän sellainen ”means to an end”, eli rahalla saa asioita, joista mä tykkään. Matkoja, kivoja esineitä, kokemuksia ja elämyksiä. Eli kyllä se silleen merkitsee paljon, koska monet mun lempiasiat ei oo halpoja. Toisaalta taas mulle tärkeempää on aika mun perheen ja lapsen kanssa ja se näkyy myös mun mentaliteetissä rahan suhteen. Olisin voinut esim. 2017 ja 2018 tienata paljon enemmän ja tehdä enemmän töitä, lähteä mukaan useampaan kamppikseen yms. Mut se ei oo mulle niin iso prioriteetti. Esim. mulla vois olla joku 7000 euroa enemmän tilillä, jos ei oltais menty Australiaan (plus tulonmenetykset siltä ajalta), mutta toisaalta mulle se reissu kokemuksena ja elämyksenä oli paljon hienompi ja tärkeempi juttu 🙂

20. Parhaat säästövinkit? 

Mä en kyllä oo paras sanomaan tähän mitään. Mutta, mulla toimii:
– Tavoite säästämiselle. Konkreettinen tavoite, mihin säästää rahaa. Esim. kämpän pesämuna, joku kalliimpi sisustusesine, matka tms. Mä oon konkretiasäästäjä, sillon saan säästettyä 300 % enemmän ku muuten vaan 😀

– Automaattinen säästösiirto pankkitililtä. Mulla lähtee joka kuukausi automaattisesti rahaa säästöön. Se lähtee palkkapäivää seuraavana päivänä, joten en yleensä edes ”huomaa” sitä silleen, vaan se on vaan sellainen välttämätön tapahtuma, joka aina tapahtuu. Vaikka summa olis ihan pieni, vaikka 100 € kuussa, se on jo vuositasolla 1200 € ja viiden vuoden kohdalla jo 6000 €.

– Järjenkäyttö ruokakaupassa. Tosi monen asian saa edullisemmin vaikka olis ihan samaa ja samanlaatuista. Aina ei tarvii ostaa just sitä, mitä meinasi tehdä ruoaksi vaan voi vähän haistella tarjouksia ja tehdä sitä, mihin saa raaka-aineet edullisemmin.

– Laskee ostettavan esineen päiväkohtaisen arvon. Esim. Jos mä ostan 3000 €:n laukun, oon välillä miettiny, että jos käyttäisin sitä jokaikinen päivä 5 vuoden ajan, maksaisi sen käyttö melkeen 2 € päivässä. Joka päivä. Ei kuulosta järkevältä. Mut mietin sen usein niin, että todennäköisesti myyn sen laukun 2500 €:lla halutessani, jolloin sen käyttökustannus mulle ei oo niin korkee. Mut sit jos mietin vaikka jotain tuotetta, niin saatan miettiä, mitä sen käyttö per käyttökerta maksaa. Se aika tehokkaasti poistaa turhia ostoksia ostoslistalta kun tajuaa, että jotkut kengät saattaa maksaa 15 € käyttökerralta 😀

– Mä en juuri ikinä käytä takseja, en polta, en käy ulkona juhlimassa, yms. Siinä säästyy itse asiassa yllättävän paljon sellaisia arjen huomaamattomia kustannuksia, mitä monille kertyy. Teen paljon sellaisia pieniä juttuja, joilla saa pieniä säästöjä. Ostan junaan sarjalipun, en mee autolla Helsinkiin. Ostan leffaan sarjalipun, teen softa-tilaukset vuosipaketilla yms. Sellasia pieniä juttuja.

Kommentit (55)
  1. Kiva ja mielenkiintoinen postaus! Antaa aina itelle uusia näkökulmia rahankäyttöön ja säästämiseen kun lukee tai kuulee muiden tavoista vaikka olisikin eri tulotaso 😊 Ite oon myös aika avoin raha-asioissa, tuntuu välillä hölmöltä kun ihmiset on niin vaitonaisia palkastaan kun kenen tahansa tulotiedot kuitenkin on julkisia jos niitä haluaa mennä tutkimaan vaikka tottakai kunnioitan sitä että kaikki ei halua olla yhtä avoimia asiassa 🙂 Mutta oon huomannu myös saman että palkkakehitystä vaikeuttaa huomattavasti se kun ei ole välttämättä sitä tietoa jonkun tietyn tehtävän tai yrityksen palkkatasosta, varsinkin vastavalmistuneena n. 1,5v. sitten oli todella vaikea tietää mitä voi pyytää kun kukaan ei puhu ja miten määritellä oma osaaminen. Kaveripiirissä myös lähes samassa tehtävässä isoja palkkaeroja, joku kun ei ole kehdannut pyytää enempää ja tyytyy ja ite taas en ole halunnut myydä liian halvalla omaa työpanostani ja olen uskaltanut koittaa kepillä jäätä.

  2. Jee, postaukset ilmestyy taas Blogloviniin 🙂 postaus myös näkyy kokonaisuudessaan siellä siinä missä ennen näkyi vain pari riviä ja sitten piti klikata postaus auki — aattelin vaan mainita, jos vaikka vääristää lukija-/kävijämääriä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *