Anna Pastak Visuals

Olen viime vuosina usein miettinyt, mitä haluan tehdä työkseni ja mihin haluan käyttää aikaani. Työ bloggaajana ja sisällöntuottajana on todella palkitsevaa, mutta olen jo pidemmän aikaa kaivannut rinnalle muuta. Kotiäitiys on ollut yksi haaste, joka on rikastuttanut tätä, mutta samalla olen miettinyt myös pidemmällä tähtäimellä unelmiani. On mielenkiintoisia mahdollisuuksia, joissa on hyvät taloudelliset näkymät, mutta itse työ päivästä toiseen ei tunnu mielekkäältä. On paljon mielekkäitä asioita, joilla ei ns. pääse rikastumaan, tai siis, joilla ei saisi katettua omaa osaa tämän perheen toisena vanhempana. On asioita, joissa on hyvä ja asioita, jotka kiinnostaa.

Opiskellessani oikiksessa päädyin töihin arvostettuu asianajotoimistoon. Seurattuani sitä arkea nuorempana oikkarina, totesin, etten halua juristiksi. Monestakin syystä, joista yksi oli ylitse muiden. Juristi pyörii lähtökohtaisesti lähes aina ihmisen elämän negatiivisimpien asioiden äärellä ja minä haluaisin olla kosketuksissa muihin positiivisella tavalla. Muistan haaveilleeni jo kymmenkunta vuotta sitten hääsuunnittelijan ammatista, koska siinä oltais aina iloisen äärellä. Kyllä, naiivissa ajatusmaailmassani kuvittelin häiden järjestämisen onnelliseksi, enkä stressaavaksi 😀

Viimeisen vuosikymmenen aikana olen useita kertoja miettinyt, mitä haluaisin tehdä, mistä saan eniten iloa? Rakastan maalaamista ja leipomista, mutta eipä tuotoksillani varmasti maksaisi lainalyhennystä saati mitään muutakaan. Juhlien järjestäminen ja valokuvaaminen on ollut pitkään kiinnostavia asioita, mutta olen aina kääntänyt selkäni sille ajatukselle. Olen aina yhdistänyt valokuvaamisen hääkuvaamiseen ja päätynyt aina samaan johtopäätökseen niin valokuvaamisen kuin juhlajärjestämisen kanssa. En halua tehdä töitä aina iltaisin ja viikonloppuisin, kun perhe ja lapset on elämässä ykkösasia. Hääkuvaus myös kauhistuttaa mua, koska se ei ole koskaan sellainen asia, jonka ”voisi ottaa uusiksi”, jos kameran säätö tökkii tai tekee jonkin inhimillisen virheen.

Aina välillä valokuvaaminen on kuitenkin tuntunut hirveän houkuttelevalta. Kun olen kasannut kurpitsoja kasaksi kuvatakseni yhden lapsen hauskassa lavasteessa tai kun olen ollut onnesta ja ilosta sekaisin kauniiden kuvien äärellä. Kuvat omasta perheestä ja omista lapsista ovat aiheuttaneet aina minussa paljon positiivisia tunteita. Meidän käyttämät ammattikuvaajat ovat olleet ihan mielettömiä ja oon arvostanut kovasti heidän työnsä jälkeä, eli meidän perheen ikuisia muistoja, kuvia tästä hetkestä.

Kun Danten synttäreiden jälkeen kyselin paikallisessa ryhmässä tarvetta tai halua hakea synttäri-ilmapallopilvi, jokin pieni ajatusprosessi lähti liikkeelle, mutta sain sen kokonaan kiinni vasta hieman myöhemmin. Katsoin poikieni jotakin kuvaa ja mietin, että olen onnekas, kun minulla on välineet ja vuosien kuvaustausta ja saan ikuistettua poikiemme hetket kuviin melko vaivatta. Ammattikuvaajien työn jälki on monille sellaista hintaluokkaa, että kuvauksissa voi käydä kerran tai korkeintaan pari vuodessa, jos senkään vertaa. Minä voin hakea lapseni iloksi ilmapallopilven synttäreille, mutta tuntui superhyvältä antaa se eteenpäin niin, että useampi sai nauttia siitä. Kun tein ystävälle kukkaseppelettä juhliin, mietin miten hintava sellainen on minimikuluinkin. Mutta jos samaa kukkaseppelettä pitäisi useampi, laskisi sen kertakustannus merkittävästi.

Jostakin tästä kaikesta muotoutui ensimmäinen ajatus, joka sittemmin johti tähän hetkeen. Anna Pastak Visuals.

Minulle valokuvaaminen ja kuvakäsittely on ilo ja intohimo. En ole ammattikuvaaja, mutta olen painanut sulkimen pohjaan aika monta sataa tuhatta kertaa vuosien aikana. Bloggaaminen on kehittänyt visuaalista silmää ja kamerakokeilut ovat opettaneet monenlaista. Ja yksi päivä viime keväällä tajusin, mikä on musta mahtavaa tekemistä! Perhekuvaaminen. Lasten kuvaaminen. Arkinen kuvaaminen. Ja samalla sellainen unelman- ja sadunomainen kuvaaminen, jossa lapsi pääsee kokemaan tai olemaan jossakin sellaisessa, mikä poikkeaa arjesta. Haluan mahdollistaa perheille kuvaushetket, joissa ei ole kiire tai stressi. Haluan ikuistaa lapsiperheiden dynamiikkaa ja kommunikaatiota juuri sellaisena kuin se on. Hassuina ilmeinä ja tunteentäyteisillä katseilla. Ja minun on helppo lähteä tähän, kun välineet ja tarvikkeet löytyy jo. Omien lasten kautta olen oppinut nauttimaan hurjasti muiden lasten kanssa puuhailusta ja heidän kuvaamisesta. Ilmeet, eleet ja puuhailu on niin aseistariisuvan aitoa. Ja samalla niin haastavaa, koska lapsia ei pysty pakottamaan, heitä voi vain ohjata ja toivoa, että ehtii mukaan tallentamaan jokaisen ilmeen ja iloisen hetken.

Olen onnekas, sillä mulla on bloggaamisen (ja lastenvaateintoilun) myötä aika paljon mahdollisuuksia lainata kivoja kuvausvaatteita vaikka koko perheelle. Olen täydentänyt valikoimaa kuvauslainoja (mikä ihana tekosyy ostaa hiuspantoja ja tyllihameita!) kirppareilta ja suomalaisella käsityöllä. Olen opetellut ja opiskellut lisää kuvankäsittelyä ja tehnyt pieniä lisähankintoja kuvaustarvikkeisiin. Olen rakentanut alusta loppuun kokonaisen lasten kuumailmapallon! 😀 Tällä viikolla hain avaimet ikiomaan studioon Tampereen keskustassa. Syksy on kauneimmillaan ja ulkokuvaukset ovat juuri nyt aivan mielettömiä, mutta vääjäämättä on tulossa pimeä vuodenaika ennakoimattomin sääolosuhtein. Ja sitä paitsi, en malta odottaa, että pääsen rakentamaan sisätiloihin erilaisia kuvauslavasteita, synttärikuvista joulukorttikuviin ja erilaisiin mielikuvituksellisiin lasten ihmemaailmoihin. Studio myös mahdollistaa muunlaisia juttuja kuin kuvauksia. Nimittäin olette usein toivoneet vaikkapa yhdessä maalaamista tai kranssin tekoa pienellä porukalla. Studiotila mahdollistaa sen, että voin järjestää myös hauskoja ”workshoppeja”.

Minun piti saada studio täysin valmiiksi ja hioa nettisivuja vielä tarkemmin, mutta meillä on tällä hetkellä aivan älytön syksy ja viikonlopuksi luvattu aurinkoista ja tuuletonta keliä, jossa saatetaan päästä jopa +20 lukemiin, joten olen istunut pitkää iltaa parina päivänä ja viimeistellyt olennaisimmat toivoen, että joku teistä uskaltaa tulla kokeilemaan millaista on olla mun kameran edessä!

Olen innoissani. Tää tuntuu hyvältä. Ja tuntuu superkivalta kertoa tää vihdoin myös teille!

Käykää siis vilkaisemassa mun uusi nettisivu ja jos teillä on intoa lähteä perhekuviin, niin tervetuloa! Ja ottakaa ihmeessä seurantaan myös mun valokuvaustili @annapastakvisuals Instagramissa!

Kommentit (82)
  1. Moikka. Mitä mä just luin 😍 Ihan mielettömän kiva juttu! Tosi hieno idea. Luulenpa, että otan jossain kohtaa yhteyttä! Kotisivut oli tosi kauniit ja selkeät. Hinnat olivat myös tosi järkevän tuntuiset. Vau, onnea ja menestystä!

    1. Voi ihana! Kiitos, ja toivottavasti nähdään pian kuvauksissa 🙂

  2. Onnea uuteen!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *