Arjen raha-asioista

*Kaupallisessa yhteistyössä Aktia

Olen kirjoitellut minulle ajankohtaisimmista asioista Aktian yhteistyömme tiimoilta, eli vauva- ja raskausasioista ja asuntolaina-asioista. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että Aktia kulkee kumppanina arjessa jatkuvasti. Välillä melkeinpä täysin huomaamattomasti, niin vakuutus- kuin pankkiasioissakin.

Miksi Aktia on mulle paras arjen kumppani näissä asioissa? Aloitetaan niistä pankkipuolen jutuista.

Aktia Wallet

Puhelimestani löytyvä Aktia Wallet on ihan loistava applikaatio, jonka voi ladata kuka tahansa. Sitä varten ei tarvitse edes olla Aktian asiakas, vaan Walletiin voi rekisteröityä muidenkin pankkien asiakkaana. Wallet on vähän kuin monille ehkä tutumpi MobilePay, mutta siinä on paljon erilaisia ulottuvuuksia.

Rahansiirto puhelinnumeron perusteella onnistuu Aktia Walletilla käden käänteessä. Jos haluan siirtää vaikka siskolleni rahaa, ei tarvitse kuin laittaa haluamani summa ja siskoni puhelinnumero. Sinne meni. Rahan saa perille heti, vaikka vastaanottajalla olisi eri pankki, jos hänelläkin on Aktia Wallet.

Aktia Walletissa siirrät pankkitililtäsi tai pankkikortiltasi rahaa Walletiin. Saat itse valita summan, jonka siirrät 5 eurosta ylöspäin. Walletista voit käyttää rahaa Wallet-tarriolla, joista on tullut mun ja miehen suosikkiasia! Näitä Wallet-tarroja voi olla useita, ja niitä voi laittaa elämää helpottamaan mihin vain. Meillä on esimerkiksi molemmilla puhelimen takapuolella tarra. Lisäksi meillä on autossa yksi tarra. Mitä nämä tarrat siis ovat? Ne ovat kuin pieniä lähimaksukortteja, jotka voit kiinnittää mihin tahansa ja maksaa niillä mitä vain, jonka summa on alle 25 euroa. Esimerkiksi jos olet kävelyllä ilman lompakkoa ja päätät poiketa kaupassa, sulla on maksuväline valmiina kännykässä. Mä oon ainakin sellainen ihminen, että kävelen usein kännykkä kädessä tai taskussa, kun taas lompakko on käsilaukussa tai jossain, mistä sitä joutuu etsimään. On siis superhelppoa vain maksaa tuolla tarralla, eikä tarvitse etsiä rahojaan mistään käsilaukun syövereistä.

Laiskuuden lisäksi tarroilla on oikeasti todella hyviä käyttömahdollisuksia. Onko perheessä pieni lapsi, joka on lähdössä vaikkapa luokkaretkelle? Tarra mukaan ja lapsen tarralle vaikkapa 5 euroa tai 10 euroa käyttörahaa. Jos lapselle tuleekin ykskaks tarve isommalle ostokselle, voit etäältä siirtää hänelle rahaa vaikkapa matkakortin lataamiseen tai mihin tahansa tarpeeseen. Meillä on yksi kortti autossa, koska ei taida yhden käden sormet riittää laskemaan, kuinka usein jompikumpi on lähtenyt töihin tai jonnekin niin, ettei ole lompakko sattunut mukaan. Jos vielä kännykkäkin unohtuu kotiin, niin ei mene hyvin. Autossa on aina varmuuden vuoksi tarra, jolle on siirretty hieman rahaa.

Walletiin (ja sitä kautta siis tarroille käyttöön) voi siirtää rahaa tarpeen mukaan tai siellä voi pitää tiettyä summaa. Esim. baari-illaksi voi budjetoida tietyn summan ja maksella sitten kännykkään kiinnitetyllä tarralla. Ei tarvitse olla huolissaan korttien kadottamisesta tai varkaudesta. Mä pidän Walletissa aina alle 100 €, sillä sinne saa niin helposti siirrettyä lisää.

Mitä jos Wallet-tarra varastetaan? No, lähtökohtaisesti menetys ei ehkä ole kovin suuri, sillä siellä ei yleensä ole suuria summia valmiina. Ja jos huomaat, että tarra on varastettu, nopea kirjautuminen Walletiin ja tarra kiinni. Mitä jos tarra on kännykässä, ja molemmat on varastettu/kadonnut? Lainaa kaverin kännykkää, lataa Wallet, kirjaudu Walletiin ja sulje tarra tai sulje Walletin verkkopalvelussa (www.aktiawallet.fi). Walletissa ei kannata pitää suuria summia, sillä lähimaksuominaisuuden takia sillä ei voi maksaa kuin 25 euron ostoja muutenkaan.

Tarrojen lisäksi toinen mahtava ominaisuus Walletissa on e-card toiminto, joka on siis nettimaksukorttien luomismahdollisuus. Tää on mieheni ihan suosikki, ja uskon, että kaikille turvallisuudesta ja yksityisyydestä kiinnostuneille tämä on mieleen. Walletissa voit luoda itsellesi vaikka kuinka monta e-cardia, tavallaan ”varjoluottokorttia”, joihin määräät itse luottorajan. Tilaatko jatkuvasti esim. Netflixiä, Spotifyta jne. kuukausittaisia maksujuttuja? Suuri osa palvelutarjoajista kerää luottokortiltasi tietoja kaikesta toiminnastasi, ja käyttää niitä myöhemmin mainostarkoitukseen. Onpahan ollut tapauksia, joissa näitä tietoja myydään eteenpäin isoille mainostoimistoille. Voit luoda Walletissa e-cardin, joka on tarkoitettu vaikkapa vain tiettyjen kuukausimaksujen maksamiseen. Kukaan ei voi vakoilla menojasi, eikä korttia voida väärinkäyttää nostelemalla ylimääräisiä veloituksia huomaamattasi. Luot siis itsellesi luottokortin, jonka luottoraja on vaikkapa 50 euroa. Voit käyttää sen jälkeen korttia verkossa kuin normaalia luottokorttia, mutta siltä ei voi tehdä suuria nostoja, sillä siinä on pieni luottoraja. Tavallista luottokorttia käyttäessäsi luottoraja on yleensä 1000 eurosta ylöspäin. Harvalla on luottokortti tapissa, joten siellä on aina ”ilmaa”. Mulla on esimerkiksi kerran nostettu yhden aamun aikana kortilta yli 300 euroa pieninä PayPal-siirtoina, kun joku oli hakkeroinut mun PayPalin. Sain toki rahani takaisin, mutta siinä meni useita päiviä ja meilejä PayPaliin. Ecard on kytköksissä Wallet-tiliisi, eli sille ei tarvitse siirtää rahaa, mutta voit valita siihen tietyn käyttörajan, oman ”luoton”.

Tää on ihan mielettömän hyvä juttu, jos tilaa vaikka hieman epäilyttävästä kaupasta ulkomailta jotain. Jos olet vaikka ostamassa vaatteita 40 eurolla, mutta et ihan täysin luota liikkeeseeen. Voit luoda kortin, jolla on käyttörajana 40 euroa ja maksaa sillä. Jos joku yrittää sen jälkeen veloittaa korttiasi, eivät he saa mitään, sillä kortin luotto on ”tapissa”. E-cardit maksavat 1 €/kk, riippumatta siitä, montako korttia on käytössä.

Puhelinsiirtojen, tarrojen ja e-cardien lisäksi Wallet toimii päivittäisten raha-asioiden tarkistusvälineenä. Ainoa miinus tällä hetkellä Aktian palvelussa on se, että verkkopankki on hieman ”vanha”, eikä siihen ole omaa applikaatiota. Verkkopankki-appia työstetään paraikaa ja se tulee vielä tämän vuoden puolella. Toki verkkopankkiin pääsee nettiselaimen kautta, mutta sitä ei usein tarvitse. Walletissa näkee nimittäin kaikkien siihen liitettyjen korttien tiedot. Tämä ominaisuus koskee vain Aktian asiakkaita. Jos haluat siis tarkistaa vaikkapa tilisi saldon, käy se Aktia Walletilla. Näet siellä myös heti, mihin korttiasi on viimeeksi käytetty. Voit itse valita, näkyykö vain yksi korttisi Walletissa, vai useampi. Et näe tulleita tai tehtyjä siirtoja listauksessa, vaan ainoastaan kortin käyttökohteita. Jos siis haluat maksaa laskun tai nähdä keneltä olet saanut rahaa tilille, on sinun kirjauduttava verkkopankkiin. Jos haluat nähdä tilin saldon tai sen, mihin korttiasi on viimeksi käytetty ja paljonko ostoksistasi veloitettiin korttiasi, sen näet Aktia Walletista.

Aktia Walletiin kirjaudutaan joko nelinumeroisella koodilla tai sormenjälkitunnistautumisella. Appi on toiminut mun mielestä ihan hullun hyvin, se ei jumita tai bugaa, vaan on nopea ja helppo käyttää. Lisää tietoja Walletista täältä

Kuten tekstin määrästä voi päätellä, Wallet on ihan mun suosikki! Mutta, Aktialla on paljon muutakin kivaa.

Pankkikortit

Mä rakastan mun Aktian pankkikortteja. Eipä sillä kai väliä, miltä pankkikortti näyttää, mutta jos on esteettinen ihminen, niin pienet asiat voi häiritä. Mä tykkään laittaa kortteihin omia kuvia, ja musta on yllättävää, että tää on edelleen sellainen palvelu, jota kaikki pankit ei tarjoa. Mun käsittääkseni ainakaan DanskeBankilta ei voi tilata omavalintaisella kuvalla korttia. Nordealla vuorostaan uudet kortit olivat niin rumia, etten edes halunnut käyttää mun yrityksen korttia missään. Ja ne omilla kuvilla tehdyt kortitkin oli rumia ja viimeistelemättömiä, ja niiden taustapuoli oli kirkuvan sininen. Joojoo, ihan pikkujuttuja, mutta silti 😀

Aktian kortit on ihania! Saan jatkuvasti maksaessa kehuja mun korteista, ja itse vaan saan rajattomasti iloa siitä, että kortit on kauniita. Taloustilimme kortissa on hääkuvamme, tuhlailutilin kortillani on nätti kuva laukusta, kukista ja pitsistä (asioita, joihin mä tuhlaan katsokaas :D). Business Debit –kortti on todella kaunis mattahopea ja Platinum-kortti aivan älyttömän tyylikäs mattainen täysmusta.

Korttivalikoima on laaja. On Platinumia ja World Eliteä niihin kuuluvine Priority Pass –kortteineen ja muine herkkuine. On tavallisia luottokortteja, luotto/pankki –yhdistelmiä ja Visa Electronia vastaavia Visa Debit Online –kortteja. Visa Electron terminä on kai poistumassa kokonaan, ja siksi tämä Debit Online –nimi. Kortteja voi tilata omalla kuvalla tai vakkarikuvituksella, joka sekin on musta tosi nätti. Lisäksi Aktialla on oma kuvagalleria, josta voi valita korttiin sopivan kuvan. Omakuvaisiin kortteihin tulee kaunis hopeinen reuna ja ne on tosi viimeistellyn näköisiä. Oma kuva korttiin maksaa Aktialla 10 euroa.

Mulla on vähän joka sortin korttia Aktialta. Päivittäisissä asioissa käytössä olevat Debit Onlinet, Debit Offline –kortti (eli pankkikortti), Business Debit ja tietenkin tuo Platinum. Lähes kaikissa Aktian korteissa on muuten aina lähimaksu, ainoastaan  MasterCard Business-kortissa, MasterCard-lahjakortissa ja ladattavissa prepaid-korteissa sitä ei löydy.

Ensinnäkin, mites toi Platinumin paketointi, kun sen saa? Aivan ihana. Platinum-kortista voit lukea lisää täältä, mutta siinä on muutama ominaisuus, jotka haluan nostaa esille. Ensinnäkin korttiin kuuluu matkavakuutus, joka kattaa myös matkalla mukana olevan puolison ja alle 20-vuotiaat lapset. Lisäksi siihen kuuluu tuo Priority Pass, jolla saa vuoden aikana kolme kertaa käyttää veloituksetta Priority loungeja.

Mä käytän Platinumia kaikkien kalliimpien ostosten maksuvälineenä, sillä siinä on myös ostovakuutus ja ostosuoja. Jos maksan Platinumilla ja ostokseni varastetaan, korvataan se ostovakuutuksesta. Ostosuoja taas auttaa saamaan rahani takaisin, jos verkko-ostos on veloitettu useammin kuin kerran tai tilaukseni ei tulekaan perille. Platinum on siis todella paljon turvallisuutta lisäävä kortti. Ja vaikka kyseessä on luottokortti, ei ostoksille tule lisämaksua, jos ne maksaa ensimmäisellä laskulla. Jos siis käytät vaikkapa 2000 eurolla Platinumiasi, maksat ensimmäisellä kuukausilaskulla 2000 euroa. Et senttiäkään enempää.

Myös Platinumin tilanteen näet Aktia Walletissa, jossa näet sekä Debit, että Credit –puolen erillisenä erittelynä. Lisätietoja Aktian korteista saat täältä.

Wrapp

Näiden lisäksi kolmas erinomainen vekotin on Wrapp, joka on ruotsalaisen yhtiön applikaatio. Wrapp tekee Suomessa tällä hetkellä yhteistyötä Aktian ja Nordean kanssa, eli Wrappiin voi liittää näiden pankkien kortteja.  Wrapp kulkee myös osana Aktia Walletia. Wrapp on ”rahat takaisin” –applikaatio, joka on itse asiassa ihan superhelppo! Käytkö usein Hennesillä, Gina Tricotilla tai vaikka Jungle Juicella? Haluaisitko saada ostoksistasi rahaa suoraan tilillesi takaisin? Mä oon saanut Wrappin kautta yhtään kulutustottumuksiani muuttamatta välillä jopa 50 euroa kuussa takaisin.

Kun rekisteröit maksukorttisi Wrappiin, riittää, että katsot alennukset läpi ja maksat rekisteröimälläsi kortilla. Säästämäsi rahat tulevat takaisin tilillesi parin päivän sisällä. Sinun ei tarvitse liittyä tarjouksiin tms. muuta säätöä, vaan riittää, että vilkaiset ne läpi. Mä selaan kerran päivässä noi tarjoukset vaan rullaamalla alaspäin (vie alle minuutin) ja sen jälkeen oon valmis yllättymään positiivisesti 😀 Se, mikä Wrappin erottaa muista, on se miten hyviä diilejä siellä on. Esimerkiksi 30 euron ostoksesta Adlibrikselta saa 5 euroa takaisin, Yves Rocherilta saat 5 euroa takaisin 15 euron ostoksesta. Lenswaysta 5 euroa 25 euron ostoksesta, CDON.comilta 5 euroa 20 euron ostoksesta, Ärrältä 5 euroa 40 euron ostoksesta (esim. matkakortin lataus) tai 2 euroa 10 euron ostoksesta. RoyalDesignilta 25 euroa 150 euron ostoksesta, Junkyardilta 20 euroa 100 euron ostoksesta jnejnejne. Aleja saa Finlaysonilta, Elämyslahjoilta, NA-KDilta ja vaikka miltä. Alennukset vaihtuvat jatkuvasti, ja viimeksi taisin saada 8 euroa takaisin 40 euron Ginan ostoksesta ja samantyyppisen alen Hennesiltä.

Parasta tässä on se, että nuo rahat eivät kerry mihinkään kyseisen liikkeen loyalty-ohjelmaan vaan palautuvat suoraan omalle tilillesi. Ne voi käyttää sitten ihan mihin tahansa, eikä jälleen ostokseen samasta kaupasta. Ja Wrapp toimii niin liveostoksisssa kuin verkko-ostoksissakin!

Wrapp tarjosi muuten nyt kaikille lukijoilleni kivan bonuksen 🙂 Kun otat Aktia Walletin ja Wrapp-sovelluksen käyttöön, saat Mungolifen lukijana 10 euroa käytettäväksi mihin tahansa ravintolaan. Eli kun lataat Wrappin ja syötät sinne aloituskoodin mungolife, saat 10 euroa käytettäväksi missä tahansa ravintolassa. Tarjous on voimassa 30. kesäkuuta saakka! (Jatkossa jos suosittelet Wrappia kaverillesi, saatte sekä suosittelija että uusi liittyjä tuon saman edun. Minä en kuitenkaan saa tästä euroja ravintolakäyttööni 🙂

Huhh, olipas pitkä. Voisin jaaritella vielä kilometrikaupalla luottokorttien hyvistä puolista, mutta ehkäpä tämä riittää tältä erää.

Suosittelen A) siirtämään pankkiasiat Aktiaan ja tilaamaan itseä ilahduttavat kauniit pankkikortit, B) lataamaan Aktia Walletin, vaikka et olisikaan Aktian asiakas ja C) hankkimaan Wrappin, jos olet Aktian tai Nordean asiakas.

P.S. Vielä tarkennus Wrapp-ohjeisiin: Ladattuasi Wrapp-sovelluksen yhdistä sovellukseen haluamasi kortti/kortit ja pääset ’home’-sivulle. Klikkaa ’enter code’ sivun yläosassa ja kirjoita koodi ’mungolife’. Tämän jälkeen paina ’activate’ ja palatessasi kotisivulle näet tervetuliaislahjasi ’From Wrapp’-laatikon alla. Asiakas saa siis 10 euroa takaisin seuraavasta vähintään 10 euron arvoisesta ravintolakäynnistään, jonka hän maksaa sovellukseen yhdistetyllä kortilla. Etu rekisteröityy automaattisesti ensimmäiseen ravintolaostokseen, jonka asiakas tekee koodin aktivoimisen jälkeen. Etu käy niin ns. kunnon ravintoloissa, lounasravintoloissa kuin pikaruokapaikoissakin, ja on voimassa siis uusille käyttäjille.

Kommentit (14)
 1. Kiitos tuosta wrap vinkistä 🙂 ps en tajunnut miten tuon 10e tarjouksen saa käytettyä – menin siis sovellukseen ja avasin sen tarjouksen mutta miten sen saa siis tosiaan käytettyä?

  1. Moikka, elikäs tällaiset ohjeet on:

   Ladattuasi Wrapp-sovelluksen yhdistä sovellukseen haluamasi kortti/kortit ja pääset ’home’-sivulle. Klikkaa ’enter code’ sivun yläosassa ja kirjoita koodi ’mungolife’. Tämän jälkeen paina ’activate’ ja palatessasi kotisivulle näet tervetuliaislahjasi ’From Wrapp’-laatikon alla.

   Asiakas saa siis 10 euroa takaisin seuraavasta vähintään 10 euron arvoisesta ravintolakäynnistään, jonka hän maksaa sovellukseen yhdistetyllä kortilla. Etu rekisteröityy automaattisesti ensimmäiseen ravintolaostokseen, jonka asiakas tekee koodin aktivoimisen jälkeen. Etu käy niin ns. kunnon ravintoloissa, lounasravintoloissa kuin pikaruokapaikoissakin, ja on voimassa siis uusille käyttäjille.

   1. Mulle tuli viel sellanen lisäkysymys mieleen, että siis jos menen ravintolaan ja sit tulee maksun aika. Niin kuinka se 10e vähenee laskusta? Mainitsenko tästä jotain tarjoilijalle, vai maksanko vain normaalisti kortillani vai miten? 😀

    1. Tää on siis ”payback”-tyylinen etu, eli vähän kun bonuswayssa mutta se tulee sun omalle tilille 1-14 päivän viiveellä. Eli älä suotta mainitse tarjoilijalle koska tää käy mihin tahansa ravintolaan eikä niiden tarvi olla mitenkään yhteistyössä wrappin kanssa jotta saat edun hyödynnettyä. Ilmeisesti ihan niiden korttitapahtumien perusteella kattovat että oot asioinu ravintolassa vähintään 10 eurolla.

     1. Juuri näin 🙂

    2. Niin, eli tosiaan, kyseessä on payback-tapainen etu, eli kun olet Wrappiin yhdistetyllä kortilla maksanut ravintolassa, saat 10 euroa takaisin tilillesi.

 2. For dummies: siis tuo etu on käytettävissä ihan missä tahansa ravintolassa joka ei ole edes yhteistyössä wrappin kanssa? jos taas tietyissä niin mistä sen tietää jos edut/ravintolat vaihtuvat koko ajan? Tuleeko tieto käynnistä noiden korttien käyttötietojen mukaan vai ravintoloilta?
  Ihmetyttää mistä nuo rahat kaivetaan mitä asiakkaille maksettaisiin takaisin vaivaisesta yhdestä käynnistä…

  1. Ihan missä tahansa ravintolassa kyllä 🙂 Sovelluksillahan on paljon erilaisia ansaintamalleja, en osaa tarkalleen sanoa millä tavoin Wrappin ansaintamalli menee, mutta uskoisin että heidän verkosto on hyvin laaja ja varoja käytetään todennäköisesti markkinointibudjetista, sillä onhan tämä tapa saada uusia käyttäjiä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *