Avain onneeni – oppiminen pois täydellisyyden tavoittelusta

Oletteko koskaan huomanneet, että jonkun elämänvaiheen, asian tai tapahtuman täydellisyys näyttäytyy täydellisenä itselle vasta, kun se on jo ohi? Olen miettinyt, että usein moni hetki tai tilanne ei välttämättä tunnu täydelliseltä, koska keskitymme liikaa tekemään siitä täydellistä. Tämän tekstin otsikkona on ”Avain onneeni – oppiminen pois täydellisyyden tavoittelusta”, mutta se voisi olla jotain muuta. En tiedä, mihin elämä olisi johtanut, jos olisin kävellyt eri tietä ja jossain eri tilanteessa otsikkona voisi olla ”Kuinka täydellisyyden tavoittelu teki minut onnettomaksi” tai ”Kuinka täydellisyyden tavoittelu sairastutti minut” tai tai jopa ”Kuinka täydellisyyden tavoittelu tappoi minut”.

En ole elänyt menneillä vuosikymmenillä, joten en voi tietenkään varmuudella puhua. Kuitenkin uskoisin vahvasti, että nykyelämä internetin ja sosiaalisen median keskellä on henkisesti monin tavoin raskaampaa kuin ennen. Informaatiotulva on rajaton, ja moni informaatio ei ole positiivista, kaunista tai hyvää. Informaation lisäksi verkkokalvoillemme tulvii viihdettä joka tuutista ja jokainen on nykyään oman elämänsä julkkis some-tileineen ja some-elämineen. Monien elämä on hyvin julkista, mutta valikoidusti. Applikaatiot ovat täynnä erilaisia filttereitä, mutta vahvin filtteri on jokaisen julkaisijan omassa päässä. Rajatulle, pienelle luotettavalle yhteisölle julkaisee avoimemmin elämäänsä kun taas isolle avoimelle yleisölle sisältö on paljon hiotumpaa ja viimeistellympää. Kyllä mun instagram eroaa jyrkästi mun WhatsApp Images-kansiosta, jossa on kymmeniä ja satoja rumia ja hassuja kuvia. Niitä en olisi valmis jakamaan koko suuren yleisön kanssa. Minua ei nolottaisi tai hävettäisi jakaa näitä puolia, vaan minusta tuntuisi aivan liian alastomalta ja haavoittuvalta jakaa itsestäni enempää kuin siloteltuja ja kauniita arjen asioita. En ole niin rohkea.

Surffailen aika paljon Instagramissa, Pinterestissä ja missä vielä. Se vääristää melko lailla maailmankuvaa. Sitä harhautuu helposti ajattelemaan, että kaikkien muiden kodit on kauniita ja aina puhtaita, parisuhteet ja ystävyyssuhteet täydellisiä, pukeutuminen viimeisen päälle, meikit uskomattomia ja kaikki muukin täydellisen kaunista, harmonista, upeaa. Samalla itse imuroi räkää puolivuotiaan vauvan nenästä neljättä päivää pesemättömässä tukassa ja tilaten illalliseksi lähipizzerian pizzaa, koska ei vaan jaksa tehdä ruokaa. Silloin, juuri silloin on helppoa astua sosiaalisen median ansaan. Ajatella, miten täydellistä kaikilla muilla on ja miten epätäydellistä mulla on.

  

Mä oo välillä raivostuttavan pikkutarkka asioiden suhteen ja joku johdon näkyminen saattaa pilata multa täydellisen hetken. Koska kaiken on oltava täydellistä, ja se johto häiritsee sitä täydellisyyttä. Jossakin vaiheessa nuorempana huomasin, että olin hukkumassa siihen ajatukseen, jossa kaikilla muilla kaikki oli parempaa.

Niinä hetkinä kun kaikkien muiden elämä näyttää täydelliseltä, unohtaa sen pienen tosiasian, että niin näyttää omanikin jollekin. Asetellut kauniit kuvat, päivän parhaat otokset, pohditut ja suunnitellut hetket taltioituna kuvaan. Ne on toki kauniita kuvia. Mutta ei ne ole oikein mitään muuta. Jos mietin, mitkä ovat olleet tämän viikon suosikkihetkiäni, niin niitä kaikkia yhdistää sama asia. Ne ei ole kovin kauniita. Ne sisältää kuolaa vaatteilla vauvan kiipeilyn jäljiltä, naurunremakkaa kun samainen vauva on pärskytellyt marjasoseet pitkin keittiötä ja vaatteita ja hienhajuinen peli ankeassa urheilusalissa. Ne on niitä hetkiä, jotka ei todellakaan päädy Instagram-feediin. Ja ne on sitä todellisuutta, sitä oikeaa elämää, mitä rakastan. Vaikka tiedostan kaiken tämän, saatan joskus huokailla muiden kuvia. Kuinka täydellistä. Mä meen siihen samaan lankaan, vaikka mulla on backstage access. Mä tiedän omasta kokemuksesta, miltä mun lähes 27 000 seuraajan Instagram-tili näyttää ulospäin. Ja mä todella tiedän, millainen kaaos sen takana välillä on. Siellä sosiaalisessa mediassa eteen tulee kuitenkin satoja kuvia, jotka on täydellisiä. Ja samalla se oma elämä ei enää näytäkään niin täydelliseltä.

Vaikka sitä se juuri on. Mulla ainakin. Mun Instagram on leikkokukkia ja viiniä, herkkuja ja kivoja asuja, matkoja, merkkilaukkuja, siistejä vauvakuvia ja hymyjä. Mun arki on usein myös verkkareita, vaippoja, räkäneniä, sotkuisia ruokailuhetkiä, vähäunisia öitä, sotkuista kotia, pikaruokaa. Sisältää elämäni kyllä myös noita ensin mainittuja, mutta ne ovat vain pieni osa arkeani.

Oon usein pysähtynyt miettimään, miten tämä kaikki vaikuttaa yhteiskuntaamme. Minua inhottaa ajatus siitä, että ”täydellinen” Instagramini aiheuttaa jollekin negatiivisuuden tunteita omaa elämäänsä kohtaan. Minua inhottaa, että yksi somen varjopuolia on paineiden luominen ja se, ettei normaali elämä enää tunnu riittävältä. Samalla minulla on tuo valtava yleisö, jolle en kuitenkaan tarjoa niitä todellisia hetkiä ja rumaa arkea. Valtava ristiriita, jota en oikein itsekään osaa itselleni selittää. Miksi en? Haavoittuvuuden tähden. Todellisuus on rosoista, haavoittuvaa ja ihmeellistä. Jos joku arvostelee mun esille laittamaa, aseteltua ja etukäteen suunniteltua kuvaa, on se arvostelu helppo ottaa vastaan. Se kun ei koske todellisuutta. Mutta kun joku arvostelee mun todellisuutta? Mulle tärkeää ja rakastan todellisuuttani? Se on aika rajua. Siksi sen haluaa pitää vain itsellään.

Vaikka mulla on tää AAA-passi somen ja arjen ristiriitaiseen todellisuuteen, silti huomaan välillä kokevani huonommuutta katsoessani muiden täydellisyyttä. Kävin nuorempana aika pitkän prosessin läpi, jossa etsin omalle elämälleni arvon ja armollisuuden. Mitä minulla on? Mitä minä vielä haluaisin? Pystynkö saavuttamaan niitä asioita? Mitä jollain muulla on? Miksi haluaisin sitä? Mitä olisin valmis antamaan pois sen eteen? Aina päädyin siihen, että oma elämäni on täydellistä juuri minulle, enkä vaihtaisi kuitenkaan mitään. Olen oppinut käymään tuon ajatusprosessin mielessäni salamannopeasti ja osaan suhtautua someen rauhallisesti. Osaan ymmärtää, että se on kaunis esirippu, jonka takana on todellisuus. Ei välttämättä yhtä kaunis, mutta syvempi ja niin paljon mielenkiintoisempi.

Kuitenkin tässä visuaalisessa tulvassa eläessä huomaan kaiken sen vaikuttavan minuun. Joku väärässä paikassa oleva johto häiritsee tai mietin sisustusta ulkonäön, en funktionaalisuuden mukaan. Kun purimme tavaroita paikalleen uudessa kodissamme, äitini sanoi aika hyvin. ”Anna, tämä on koti. Ei mikään näyttely tai museo”. Niinhän se on. Se välillä vaan unohtuu. Ja jos se pääsee unohtumaan liian pahasti, voi olla seurauksena todella vaikeita henkisiä ja fyysisiäkin pahoinvointeja. Jopa masennusta ja itsetuhoisuutta.

Siksi haluaisin jälleen kerran muistuttaa, että todellisuus on ihan muualla kuin somessa. Todellisuutta ei näe näillä kanavilla, vaan ainoastaan todellisuuden kauneimmat kasvot. Omaa elämää, arkea ja tekemistä ei pidä arvottaa sen mukaan, miltä jonkun toisen elämä näyttää ulospäin. Ennen kaikkea, itseään ei pidä arvottaa sen mukaan. Tärkeintä on, että se oma elämä on täydellistä juuri itselleen. Parhaimmillaan some antaa rajattomasti iloa. Inspiraatiota ja kauneutta. Omaan elämääni some on tuonut roppakaupalla molempia. Kaiken inspiraatiotulvan keskellä löydän älyttömästi nautintoa leivosten koristelusta, sisustuksesta, kauniista esineistä. Otan rusinat pullasta ja suosittelen sitä kaikille. Inspiroidu, älä vertaile. Siinä on avain onneen somessa.

Kommentit (14)
 1. Tosi hyvä teksti, uskon et moni painii noiden samojen asioiden kanssa, ainakin minä! Ja tuo kyllä jotenkin lohtua että jopa sinä Pitäis vaan aina koittaa muistaa nykypäivänä ettei se oikeesti oo kenenkään todellisuus, tai ainoa todellisuus mitä esim instaan jaetaan!

  Oot ihana ️

 2. Musta on tuntunut aina lähinnä tosi hassulta, että joku kuvittelee, että esimerkiksi bloggaajien tekstit ja somet olisivat totta. Onhan se nyt itsestään selvää, että kenenkään elämä ei ole sellaista, mitä kuvat antavat ymmärtää. Kyseessä on puhtaasti mielikuvien myymisestä ja rahan tekemisestä.

  Tämän vuoksi myös blogeissa olevat mainokset ovat mielestäni epäuskottavia. Kaikki mainostettavat tuotteet ovat aina parhaimpia mahdollisia eikä bloggaaja ole koskaan kokeillut niin mahtavaa tuotetta kuin tuote X on.

  Tuntuu myös oudolta, että joku jaksaa pitää someverhoa yllä. Itselleni on ainakin helpompi hengittää, kun tiedän, että ystäväni näkevät somessa ja livenä täysin saman henkilön niin hyvine kuin huonoine hetkineen. Ei ole olemassa kahta erilaista minää. On varmasti raskasta, jos joutuu ylläpitämään tiettyä mielikuvaa itsestään tuhansille ihmisille.

  1. Kyllä mä ainakin koen, että ne on suurimmaksi osaksi totta. Ne vaan on niitä elämän kiiltokuvapuolia, jotka ei kerro koko totuutta. Lähinnä ne luo katsojan/lukijan päähän illuusion siitä, millaista elämä kuvien ja tekstien takana on, mikä taas harvoin pitää paikkaansa.
   En kiistä, etteikö blogeissa olisi myös täysin keksittyjä juttuja, mutta uskon kuitenkin, että suurin osa on totta, mutta ei vain kerro koko totuutta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *