Kiinnitetty postaus

Entä jos…

Kaupallinen yhteistyö: OP Koti

… tuleekin muutto pk-seudulle?

Meillä on aina vähän kysymysmerkki se, missä me tullaan asumaan. Mieheni työn vuoksi meille saattaa tulla yllättäväkin lähtö jonnekin, mutta todennäköisesti meillä on tiedossa jollakin aikavälillä lähitulevaisuudessa muutto pk-seudulle tai ainakin työpaikan siirtyminen sinne. Mitään ei vielä tiedetä, eikä edes olla päätetty halutaanko ikinä täältä lähteä. Viihdytään tässä niin hyvin nyt, etten koskaan haluaisi pakata muuttokuormaa, mutta samalla tiedän, että se on hyvin potentiaalisesti jossain vaiheessa edessä. Ollaan myös mielenkiinnosta haluttu selvittää minkä arvoinen on meidän talo ja millaisia myyntiaikoja on tällä hetkellä. Ja tietenkin minne me lähtisimme asumaan, jos mies menisi töihin Helsinkiin.

Me ollaan oltu tosi tyytyväisiä siihen, että valittiin Lempäälä. Verrattuna Tampereen asumiseen, tässä on hieman edullisempaa, tontti on oma eikä vuokra (mikä yleistä Tampereella) ja me ollaan lähempänä Helsinkiä, kun ollaan tässä motarin varrella etelään Tampereesta. Mutta isoin onni on tuo vieressä menevä juna, jolla pääsee sekä Tampereelle, että Helsinkiin helposti ja verrattuna esim. Nokiaan, Pirkkalaan, Kangasalaan ja Ylöjärveen, Lempäälän sijainti on meille ihan ykkönen, ja ihan erityisesti junan takia. Palveluista en osaa sanoa näissä mitään, mutta Lempäälässä oon ollut tosi tyytyväinen. Eli kaiken kaikkiaan asuinpaikan valinta on ihan a ja o, jos joskus muutto tulee. Ja sit meneekin sormi suuhun, vaikka vuosia oon Helsingissä asunut. Nimittäin on hieman eri asia elää sinkkuna ja nuorena opiskelijana Helsingissä kuin nyt lapsiperheen äitinä. Minne päin muuttaisimme, jos etelämmäs tulisi lähtö?

Sain mahdollisuuden tehdä yhteistyötä OP Kodin kanssa, mikä oli tosi hurjan mielenkiintoista. Oma Helsinki-tuntemus viimeisen viiden vuoden aikana on mennyt jyrkästi alaspäin ja oma ymmärrys lapsiperheen elämästä pk-seudulla on hyvin vähäinen. Niinpä oli kiinnostavaa jutella OP Kodin kiinteistövälityksen asiantuntijan, pk-seudun erityisen hyvin tuntevan, Kirsi Tenhusen kanssa siitä, millaisia asumismahdollisuuksia meillä olisi pk-seudulla milläkin budjetilla. Meillä on nyt 150 neliötä omakotitaloa ja vajaa 1500 neliöinen tontti, joten en osaa kuvitella meitä lainkaan kerrostaloasujiksi keskustaan. Tiedän, että moni tykkää siitä, mutta itse olen niin ihastunut tähän isoon pihaan ja isoon taloon, että en osaisi kuvitella muuta juuri nyt. Ja tällaista neliömäärää pihalla ei ihan helposti Helsingissä saa, ellei ole valmis maksamaan hurjaa summaa, ainakaan siis mistään keskustan huudeilta. Me halutaan neliöitä sen verran, että mahdutaan mukavasti ja ei tunnu ahtaalta, vaikka oltais pitkiä aikoja kaikki kotona. Oma iso piha ja kiva näköala on kyllä yksi tärkeimpiä kriteerejä, koska mieheni osaa ja voi remontoida paljon, mutta tällaisia asioita ei voi muuttaa. Ja onhan tämä ihanaa, kun nyt asumme sellaisella alueella, mitä vitsillä aina nimitäin Wisteria Laneksi. Rauhallinen pieni alue, jossa on paljon pientaloja, ja pihat täynnä lapsia. Idyllisen rauhallinen ympäristö meille nyt ja Tampereen keskusta 20 min matkan päässä. Meille siis tärkeintä asuinalueessa on sen helppous ja hyvä sijainti arjessa ja kiva oma tontti. Palveluja ei tarvii olla heti vieressä, voidaan kulkea autolla sitä varten. Nytkin lähikauppa on 1,5km päässä ja hyvin on mennyt sen suhteen.

OP Koti tuntee Suomen ja valtakunnallisena kiinteistönvälitystoimijana sillä on vahva paikallinen osaaminen, eikä siellä keskitytä vain tiettyyn alueeseen, vaan tunnetaan alueet, asunnot ja taloyhtiöt, eli osataan miettiä asuntomarkkinoita kokonaisvaltaisesti ja hintakehitys huomioiden. Mua kiinnosti tietää lapsiperhettä hyvin palveleva alue, jossa omakotitalon voisi saada 400-500 000 euron hinnalla niin, että matkaa keskustaan ei tulisi hirveästi yli kolmen vartin. Todennäköisesti jos joskus tästä etelämmäs päädymme, olisin minä töissä jossakin keskustassa ja mies ei, joten tämäkin piti huomioida. Joustoa olisi tuon hintabudjetin suhteen todennäköisesti reippaastikin, mutta tuosta lähdettiin ajatuksena, josta sitten voisi lähteä kasvattamaan.

OP Kodilta sain ehdotuksia niin Helsingissä kuin muuallakin antamani etäisyyden puolesta pohdittuna ja hyvän havainnon siitä, että omakotitaloasuminen Helsingissä poikkeaa hyvin pitkälti muusta Suomesta. OKT-asuminen on keskittynyt tietyille alueille ja tontit ovat pienempiä. Budjettimielessä on hyvä miettiä olisiko rivitalo tai paritalo paremmin toimiva ratkaisu ja tehdä yleisesti ottaen tarkka harkinta siitä, mikä on oma prioriteett; lyhyt matka-aika ja sijainti vai esim. tontin koko ja omakotitalo. Meidän ajatusten pohjalta ihanteellisimmaksi nousi alueet, joilta olisi yhteys metroon, ja tästä olen samaa mieltä, ottaen huomioon aikatoiveen sekä keskustaan, että miehen todennäköiselle työpaikalle Helsingissä. Nimittäin metro helpottaa menemistä, koska onhan Helsingissä todella kallista pysäköinti ja autoilu mun mielestä puolittain järjetöntä ruuhkien ja pysäköinnin vuoksi. Ihan metron yhteydestä ei meidän kriteereillä löydy sopivaa, mutta OP Kodilta suositeltiin alueita, joilta pääsee helposti liityntälinjoille ja liityntäpysäkeille. Viihtyisiä alueita, joilta löytyisi meidän työmatkaan ja tähän budjettiin sopivia alueita (rivitalo- ja paritaloasumisvaihtoehtoina) olisi mm.  Vartiokylä, Viikinmäki, Roihupelto, Jollas, Laajasalo, Marjaniemi ja Ramsinranta. Hauskaa sinänsä, että vaikka oma Helsinki-tuntemus on vähän jäissä tällä hetkellä, olisin näistä laittanut ainakin Marjaniemen, Vartiokylän ja Jollaksen tai Laajasalon kiinnostuslistalle. Eli aika yksiin osui ajatus kyllä OP Kodin kanssa. Vanhemmista omakotitaloalueista meille suositeltiin Pakilaa, Paloheinää ja Pirkkolaa, joista ei ole yhtä hyvät yhteydet, mutta jotka ovat kuulemma hyvin viehättäviä alueita. Nää on jonkin verran tuttuja, oon nimittäin ollut lukioni Pohjois-Haagassa, eli siinä samalla suunnalla. Myös kehyskuntia tuli listalle, junavarren kaupungeista Kerava ja Järvenpää nousi siellä vaihtoehdoiksi ja pakko sanoa, että Järvenpää on ollut sellainen, mitä ollaan itsekin vähän mielessä pyöritelty. Nää vaihtoehdot nousi tähän pitkälti senkin vuoksi, että junayhteyksien takia tuolta pääsee helposti ja nopeasti liikkumaan, mutta tarjolla on enemmän omakotitaloja ja hintataso on edullisempi. Myös Tuusulaa ollaan itse mietitty. OP Koti nosti lisäksi Sipoon, josta voisi auto + metro -kombolla päästä aika hyvin liikkumaan ja Sipoo on jopa jonkin verran tuttukin. Mulla on edelleen nuoruusvuosilta jostain syystä negatiivinen kuva Keravasta, mutta tosi moni on sitä viime vuosina kehunut.

OP Kodin listaamista alueista moni oli tuttu, mutten välttämättä niistä montaakaan olisi tullut ajatelleeksi, ja esim. Ramsinranta oli mulle ihan uusi juttu. OP Kodin kanssa myös pohdittiin asuntojen hintakehitystä. OP Kodilla asumista pohditaan asuntokaupan turvallisuutta ja luotettavuutta korostavasta arvomaailmasta, ja kun ammattilaiset tuntevat alueen ja paikallisen asumisen, on helppo ottaa kaikki huomioon. Onko tarvetta päiväkodille tai koululle? Millaisia toiveita ja onko esimerkiksi jokin erikoistunut päiväkoti tai koulu kiikarissa. Silloin kannattaa toki huomioida sen sijainti asunnon sijainnissa.

Mua aina huolettaa tässä mieheni ammatissa se, että työpaikan osoite voi vaihtua melko nopeastikin, mutta asuminen jossain nykyisen tyylisessä paikassa ei yleensä tarjoa mahdollisuutta myydä tosi nopeasti, mutta hyvään hintaan. Se on pk-seudun positiivinen puoli. Nimittäin kuulemma pk-seudulla ominaispiirteenä on se, että asukkaita on enemmän kuin asuntotarjontaa, eli sikäli ”myyjälle mieluisat markkinat”. OP Kodin mukaan hyvät asunnot hyvillä sijainneilla menevät aina kaupaksi suhdanteesta riippumatta. Lähikaupungeissa ja -kunnissakin kysyntää riittää, eli tätä ei välttämättä tarvitse korostaa oman asuinalueen etsimisessä. OP Kodilta suositeltiin lämpimästi tutustumaan alueisiin käymällä kävelyllä ja fiilistelemällä tunnelmia ja asuntoportaalien videoesittelyjä tutkailemalla. Mä itse asiassa menin vanhanaikaisesti, eli selailin myytävien tarjontaa OP Kodin sivuilla. Sain aikaiseksi hirveän asuntokuumeen, mutta onneksi olen erittäin tyytyväinen nyt tässä. Sitten jos sellainen tilanne tulee eteen, niin tiedän selvittää sen hetkisen tilanteen markkinoilla ja lähteä rakentamaan omaa muuttounelmaa ammattilaisten tukemana, sillä lapsiperheenä muuttamisessa tulee mieleen niin monta asiaa, joita täytyy miettiä.  Me ostettiin ja myytiin viimeksi ilman välittäjää, ostettiin yksityiseltä ja myytiin itse ja näin lapsiperheen arjessa ajatuskin tuntuu sekopäiseltä. Jotenkin mun ahdistusta tulevaisuuden epätietoisuuden suhteen helpotti myös se, että pääsi konkreettisesti kokemaan, että esimerkiksi OP Kodin avulla saa helposti hoidettua koko muuton myymisine ja uuden etsimisine.

Nykytilanteessa ei voi vaan ajatella sitä, missä sitä haluaisi asua siltä pohjalta, mitä kokemus oli itsellä vuosia sitten. On hyvä miettiä etäisyys isovanhempiin, päikkyyn, kouluun, harrastusmahdollisuuksiin ja totta kai vanhempien työpaikoille. Tällaisessa tilanteessa pohtiminen luo ainakin mulle vaan hyvää fiilistä ja luottamusta siihen, että jos joskus täytyy tästä muuttaa, niin varmasti löytyy jotain vähintään yhtä ihanaa.

Jos asuntoasiat on pohdinnassa, kannattaa ottaa yhteyttä osaaviin ammattilaisiin ja miettiä, mitkä on omat prioriteetit ja lähteä siitä toteuttamaan omaa asumisen unelmaa 🙂

Mitä mieltä olette näistä asuinalueista, joita on suositeltu? Onko yksi ylitse muiden tai tuleeko mieleen joku, mikä tästä listasta puuttuu? Itse huomasin, että meille tärkeintä on rauhallinen ja kaunis asuinympäristö ja se maan tasalla asuminen vähintäänkin pienellä pihalla, mutta mikä on teille tärkeintä unelmien kodissa?

Kommentit (53)
 1. Kahden tytön äiti
  27.8.2020, 21:56

  Hei Anna, hyviä havaintoja. ☺️ Huomasitko muuten, että tekstissä on kohtia, joissa lause jää kesken ja parissa lauseessa on sama asia toistona? Vai onko mulla puhelimessa nyt joku häiriö? 🙈

  Näin järvenpääläisenä suosittelen hintojen puolesta tänne muuttoa, mutta palvelut on kyllä vielä todella huonolla tasolla: ostoksille on lähdettävä Jumboon tai Helsinkiin, (joihin kylläkin pääsee helposti) ja kaupungista puuttuu viihtyisät kahvilat ja ravintolat. Keskustaan piti tulla kävelykadulle noin 10.000 neliötä liiketilaa, mutta koska kerrostalojen asuntojen neliöhinnat oli pilviä hipovia, niin rakentaminen on ollut jäissä. Tähän pitäisi tulla lähiaikoina muutosta, mutta sitä odotellessa.. 😆

  1. Siinä tökki aluksi joku, mä päivitin uudelleen ja pitäisi olla viimeisin teksti päivittynyt, onko nyt kokonaiset lauseet? 🙂 Ja mielenkiintoista, kiitos tiedosta 🙂

   1. Kahden tytön äiti
    28.8.2020, 08:01

    Huomenta, kyllä, nyt näyttää päivittyneen ne keskeneräiset lauseet, mutta onko tässä joku ajatusvirhe: ”Nimittäin metro helpottaa menemistä, koska onhan Helsingissä todella kallista pysäköinti ja autoilu mun mielestä puolittain järjetöntä ruuhkien ja pysäköinnin vuoksi. ”

    Mukavaa viikonloppua! ☺️❤️

 2. Asutaan miehen ja lapsen kanssa Sipoossa ja ollaan oltu erittäin tyytyväisiä! Palvelut on täällä hyvät, mutta silti asumisessa myös omaa rauhaa ja sellaista pienen paikan tunnelmaa. Silti meillä menee ihan vierestä 4 bussia keskustaan, 3 bussia juna-asemalle ja 1 bussi itäkeskukseen. Eli metron äärelle pääsee itäkeskukselle päin tai keskustaan (hakaniemi, sörnäinen). Täällä on monta hyvää päiväkotia ja koulua ja peruspalvelut lähellä. Autolla pääsee nopeasti ja helposti tarvittaviin paikkoihin Sipoon sisällä ja ulkopuolella, ja esimerkiksi juna-asemalle (riippuen missä päin Sipoota asuu) noin 10-15min, josta sitten junalla 25min keskustaan.

  1. Hei kiinnostaisi näin Sipoota harkitsevana, että mitkä asuinalueet Sipoossa ovat noita hyvien kulkuyhteyksien paikkoja, joista olis esim. tuollainen aika junalle?

   1. Me asutaan Nikkilässä, noin 1,5km Nikkilän keskustan palveluista, tästä ajaa noin 15min keravan juna-asemalle ja samoin esimerkiksi Keravan prismaan jos haluaa isompaan kauppaan ruokaostoksille. Lidl sitten taas on 10min ajomatkan päässä (kaksi lidliä) ja k-supermarket ja s-market kävelymatkan päässä tai autolla alle 5min

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *