The Gambia

Mungolife

GAMBIA. Ikävä aurinkoon, lomalle, palmujen alle, rusketusta, polskimaan uima-altaaseen ja poikaystävää, joten täydellinen hetki kirjoittaa menneestä lomasta, eikö? Varsinkin kun makaa lauantai-iltana sängyn kätköissä ja on tehnyt niin koko päivän.

Gambia valikoitui meille kohteeksi ihan vaan sopivan ajoituksen (molemmilla sattu olee vapaata) ja todella alhaisen hinnan takia. En ehkä voi suositella kohdetta mitenkään erityisemmin, enkä näe sinne meneväni uudestaan. Tuohon tarkoitukseen se oli täydellinen. Me kaipasimme aikaa olla yhdessä, nauttia auringosta ja lämmöstä ja ottaa vaan iisisti. Siihen se kelpasi mainiosti.

Ranta ei ollut tuolla Kololi Beachilla mitenkään kummoinen. Okei, toki mun vertauskohteina on Gold Coastin, Fijin, Malediivien jne. kohteiden rannat, joten harva ranta enää tuntuu uskomattoman upealta. Kololi Beach oli vähän likainen ja useimmassa paikassa oli punaiset liput, jotka kielsi uimaan menemisen. Ihan nätti perusranta kyllä, ja aurinkotuoleja on vähän joka ravintolan ja hotellin edessä. Valitettavasti aurinkotuolejakin enemmän on sitten kaupustelijoita, jotka yrittävät kaikki kosiskella omaan mehukojuunsa/ravintolaansa/jne. Toki nyt suuri vaikutus asiaan oli varmasti sillä, että Gambian turismi on kärsimässä ihan hirveesti tällä hetkellä. Vähemmän turisteja lisää varmasti sitä myyntimiesten aktiivisuutta. Pakko kyllä sanoa, että toisin kuin Aasiassa, Gambiassa rantakaupustelijat olivat hyvin rentoja ja mukavia, antoivat mielellään neuvoja ruokapaikoista jne.

Ylipäätään gambialaiset oli ihan hullun mukavia. Huomaa kyllä, että maa elää turismilla, ja paikallisille on selkeästi tärkeää se, että turistit viihtyvät. Smiling coast of Africa piti kyllä paikkansa, ja kaikki paikalliset, jotka tapasimme olivat todella avuliaita ja mukavia. Kaikki kovasti varmistelivat, että tulemmehan uudestaan. Matkalla lentokentällekin oli monta sotilasta, jotka tavallisen rujon tervehdyksen ja tarkastuksen sijaan kyselivät hymyillen lomasta ja milloin tulemme takaisin. Köyhyys näkyy maassa kyllä todella vahvasti, ihan joka osa-alueella.Ruoka oli musta Gambiassa ihan OK. Ei superhyvää, ei huonoakaan. Rantaravintoloista aika moni näytti siltä, että sieltä saisi kyllä itselleen tehokkaasti noron. Yksi beach club löytyi, josta tykkäsimme. Tuoretta kalaa sai suuresta osasta ravintoloita, muuten ruoka oli musta aika average. Käytiin aika monessa eri ravintolassa syömässä, joista voin muutamaa kehua:
- L'Olivia, joka oli ihan hotellin vieressä. Mahtavaa palvelua, hyvää ruokaa ja  hauskaa viihdyttävää musaa. Suhteellisen rento paikka.
- Green Mamba, 5 min kävelyn päässä Kairabasta, oli aivan ihana! Fine dining -ravintola, joka on siis ulkoilmassa, palmujen alla kauniisti koristeltuna. Siellä oli hauska menusysteemi, jolla sai valita raaka-aineet kulhoista ja ne paistettiin sen mukaan. Valitsit itse pääaineosan (tai monta, tyyliin lihaa ja katkarapuja), sitten vihanneksia, kastikkeen, riisiä vai nuudeleita, jne. Ruoka oli tosi herkullista ja palvelu erinomaista :)
- Scala, myöskin 5 minuutin päässä, myöskin fine dining paikka, josta sai superhyvää ruokaa :)
- Shikra, joka oli siis tuo meidän hotellin fine dining ravintola, ja se oli aivan erinomainen!

Ruoat maksoi noissa fine dining -paikoissakin n. 15 euroa per hlö maksimissaan :) Siihen siis sisältyi viinit, alkuruoat ja pääruoat.

Yksi erikoinen puoli oli tietenkin se paljon puhuttu seksiturismi. Olihan se vähän erikoista nähdä rannalla nuoria miehiä ja keski-ikäisiä valkoisia tätejä pyörimässä ranta-aalloissa. Jotenkin hirveen hämmentävä näky. Toisaalta, eipä tuo ketään häirinnyt, ja mun mielestä jokaisella aikuisella ihmisellä on oikeus tehdä toisen aikuisen ihmisen kanssa ihan mitä haluavat, kunhan molemmat ovat siinä omasta vapaasta tahdostaan.

Surullista oli kyllä se, kuinka tyhjää tuolla oli. Ebolan aiheuttama turistikato näkyi kyllä ihan selvästi. Puhuimme monen paikallisen kanssa aiheesta, ja oli kyllä jotenkin tosi surullista kuunnella niitä tarinoita. Tästä uutisjutusta voi kiinnostuneet lukea lisää, mutta tosiaan ebola on vaikuttanut tosi paljon Gambian tilanteeseen. Gambia on kärsinyt ebolasta todella pahasti, vaikka siellä ei ole ollut yhtään ebola-tapausta. Senegalkin sai WHOlta puhtaat paperit 17.10. ja sai erityiskiitosta siitä, miten tehokkaasti ebola-kriisi maassa hoidettiin. Senegalin ebolatapaus oli rajan ylittänyt guinealainen (muistaakseni), joka eristettiin pikaisesti ja näin vältyttiin täydeltä epidemialta. Kuitenkin, kuten moni asiantuntijakin on asiaa kommentoinut, ebolan pelko on ollut vaarallisempi kuin itse ebola. Pitää Gambian kohdalla ainakin paikkansa. Minullekin tuli jotenkin ihan käsittämättömiä kommentteja asiaan liittyen ennen lähtöä.

Ihmisillä ei vieläkään ole käsitystä siitä, miten ebola leviää. Mä sain kuulla, että tuon ebolan Suomeen ja sitä mukaa tapan puoli Suomea, kun vaan puhun jonkun gambialaisen kanssa. Huoh. Ihmisten tietämättömyys on vakavin ja pelottavin ase, mitä ihmiskunnalla on. Koko ajan mediassakin on puhuttu Länsi-Afrikasta, unohtaen, että Liberian, Guinean ja Sierra Leonen lisäksi alueella on muitakin maita. Ebola on vaarallinen ja vakava, kyllä. Se ei kuitenkaan leviä kulovalkean tavoin, toisin kuin uskotaan. Tässä parin viime kuukauden aikana luettuani lukuisia keskusteluja ja uutisointeja aiheesta, olen järkyttynyt ihmisten rasismista ja epätietoisuudesta. Suurin osa älykkäänkin oloisista ihmisistä kokee edelleen ihan normaaliksi käyttää n-sanaa. Lisäksi tuntuu, että Suomessa ainakin, tummaihoiset ovat vielä jotenkin tiettyyn lokeroon luokiteltavissa. Matkustellessa ja varsinkin Lontoossa asuessa olen jotenkin tottunut siihen, että ihmisiä on todella monista paikoista. En ikinä katso ihmistä ja ajattele "valkoinen" tai "tummaihoinen".

Suomessa tuntuu olevan hirveän vaikeaa ymmärtää, että Afrikka ei ole yksi maa, se on maanosa, jossa on paljon maita. Samalla tavalla kuin Eurooppa. Eihän Suomeakan arvostella Espanjan ongelmien perusteella. Miksi sitten Etelä-Afrikan, Tunisian, Gambian, Kenian ja vaikka Somalian kaltaiset maat liputetaan kaikki samaan ryhmään? Ja niin monilla ajatus Afrikasta on kauhean negatiivinen. Olemme ystävien kanssa paljon miettineet tätä ja tulleet siihen tulokseen, että osasyyllinen on yhteiskunnan antama kuva Afrikasta, joka meille syötetään lapsena. Ei koskaan puhuta maista, vaan "Afrikassa on nälänhätä". Ja kaikki Afrikkaan liittyvä on jotenkin pelottavaa ja negatiivista. Kyllähän siinä helposti alkaa ajattelemaan negatiivisesti, kun koko lapsuuden ainoa kosketus Afrikkaan on nälkää kärsivät lapset ja vedenpuute ja mikä vielä. "Ei kai ne siellä Afrikassa mitään osaa, jos niillä ei ole vettä, lapsille ei ole ruokaa, kukaan ei osaa lukea ja kaikki on huonosti". Kun moni Suomessa edelleen elää niin, että näkee tummaihoisia ihmisiä harvakseltaan ja silloinkin useimmiten huonostipalkatuissa ammateissa, on varmasti vaikea murtaa ko. stereotypiaa.

Eikä pelkästään kaikki Afrikan maat niputeta samaan, vaan kaikki tummaihoiset niputetaan Afrikkaan. Vaikka heillä olisi monen sukupolven ajan suomalainen tausta. En tiedä. Tää asia on jotenkin tosi ahdistava ajatus omasta kotimaasta. En siis sano, että mikään muu olisi parempi, vaan olen enimmäkseen keskittynyt näiden asioiden pohtimiseen Suomen osalta.

No joka tapauksessa tosi harmi. Toivoisin, että mun lukijat valitsisivat lomakohteensa oman harkintakykynsä perusteella, eikä mediamyllytyksen ja yleisten väärin ymmärrettyjen luulojen perusteella :) Tutkikaa ulkoministeriön matkustustiedote ja mahdollisen kohdemaan uutisia, tutkikaa kulttuuria ja historiallisia taustoja jne. Elämä voi olla aika paljon rikkaampaa, jos matkustaa muualla kuin suomalaisturistien keskellä Kanarialla ja Thaimaassa.

Gambian pulella olisi varmasti ollut paljon tehtävää. Olisi ollut safaria Senegaliin, erilaisia retkiä ja vaikka mitä. Tällä kertaa sitä ei ainakaan tullut toteutettua, koska loman tarkoitus oli jotain ihan muuta :)

All in all, jos löytyy edullinen matka Gambiaan ja tavoitteenanne on takuuvarma lämpö, aurinko, söpöjen eläinten ja lintujen ihastelu ja ihan OK ruoka, joka on edullista; siihen Gambia toimii musta erinomaisen hyvin!

Kommentit

Heidints (Ei varmistettu)

Hyviä pointteja ebola tietoisuudesta ja rasismista.
Mutta Ai että miten ihania fiiliskuvia! En tiedä miks mut nää kuvat oli erityisen kivoja ja oli jopa pakko kommentoida vaikka sitä en yleensä laiskana ihmisenä tee.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti :) Ja kiva, että kommentoit :)

R (Ei varmistettu)

Yhdyn tohon pohdintaan! Tässä on tosi hyvä TED-talk, jossa on aika samanlaisia ideoita. :) http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story

Anna (Ei varmistettu)

Täytyy ehdottomasti kuunnella toi paremmalla ajalla :)

Lauraa (Ei varmistettu)

Samaa mieltä sun kanssa tosta miten Suomessa Afrikka mielletään vaan yheks isoks alueeks/maaks. Ja tosta kommentoinnista, ku lukee noita juttuja mitä jotkut kommentoi nii sitä välillä miettii, et mitä ihmisten päässä oikeen liikkuu.. Mut sehän menee, et "on the internet you can be anything you want, it's strange that so many people choose to be stupid"
JA mua ärsyttää niin paljon ku siihen aikaan ku ebola oli koko ajan uutisissa nii aina ku joku vaikka aivasti nii joku älykääpiö on heti, et "sul on ebola". Sellai niinku oikeesti.. Siihen tautiin on kummiski kuollu tuhansii ihmisiä ja vielä useempi on sairastunu nii sit tarvii viljellä tyhmii vitsejä joka paikassa.

Anna (Ei varmistettu)

Toi on muuten erinomaisen hyvä lainaus. Ja joo, ihmisten suuntautuminen on ihan käsittämätöntä välillä :/

IraCassandra (Ei varmistettu)

Osuit naulan kantaan kun totesit että tietämättömyys on ihmisten suurin ase. Pitää täysin paikkaansa. Tieto ehkä lisää tuskaa mutta tyhmäkään ei saa olla, vaan pitää ottaa asioista selvää ennenkuin rupeaa huutelemaan. Tuohon ebola-asiaan en viitsi siis edes sanoa mitään :D Mutta itsekin olen joskus ollut hieman epäluuloinen tummaihoisia ihmisiä kohtaan, myönnetään. Nyt kun siskoni on kihloissa maailman kilteimmän ja ihanimman tummaihoisen miehen kanssa ja he yhdessä ovat tehneet suloisen tyttölapsen joka on minun kummityttöni, onkin suhtautuminen muuttunut. Niin ne asiat vaan muuttuu, ja hyvä niin :) Toivon että monen muunkin suhtautuminen muuttuu. Ihanaa loppu viikonloppua!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti, ja samoin sulle!

Tonppa (Ei varmistettu)

Amen! Kiitos Anna stereotypioita vastaan taistelemisesta. *kumartaa*

Anna (Ei varmistettu)

:)

Larre (Ei varmistettu)

Mulle tuli mieleen tämä puhe. Huomaan itsekin syyllistyväni tähän yhden tarinan uskomiseen, mistä Adichie puhuu videolla.

http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story?language=fi

Anna (Ei varmistettu)

Täytyykin kuunnella toi :)

Sanna V. (Ei varmistettu) http://myeverydaymomentsbysv.blogspot.fi/

Mä niin tykkään näistä sun I'm opinionated -teksteistä. Ne on selkeästi kirjoitettuja ja kieltämättä auttaa sekin, että olen hyvin monesti samaa mieltä :D

Anna (Ei varmistettu)

Vitsi miten kiva kuulla, kiitoksia :)

sanni (Ei varmistettu)

Moi! Itse lomailin noin vuosi sitten Gambiassa. Silloin turisteja vielä riitti, harmi etä nykyisen tilanteen ja tiedottomuuden takia asia on toisin. Minusta maa oli ihana!! Paikalliset ihmiset niin vilpittömän avuliaita että alussa jopa epäilytti haha :D Me kävimme Safarilla Senegalin puolella ja se varmaan on yksi parhaita kokemuksiani. Jo pelkästään se meno sinne. Safariautossa reggae musiikin soidessa ja auton ohittaessa niitä upeita ja myös karuja maisemia. Kävimme myös krotiilialtaalla silittämässä krokotiilia ja apinamesässä katsomassa apinoita. Kalasatama oli aika uskomaton paikka myös. Voi kumpa pääsisi itsekkin taas pian reissuun tutkimaan itselleen uutta ja tuntematonta!

Anna (Ei varmistettu)

Joo, se oli jotenkin hämmentävää melkein, että ihmiset oli niin ihanan kilttejä :) Vitsi safari kuulostaisi kyllä ihanalle, toivottavasti pääsen itsekin vielä safarille Afrikassa :)

ripe (Ei varmistettu)

Moi! Oon täysin samaa mieltä sun kans siitä et afrikkalaisiin liitetään yleensä aina negatiivisuus.. oon kuullu monilta et en haluu lähtä sinne, ku siellä on tätä ja sitä... Mä ite kävin Tansaniassa vähä reilu vuos sitte ja se oli huikee matka.
Tuntuu et afrikkalaisiin liitetään aina se, et he ovat onnettomia yms.. Mut ei, onnellisuus ei riipu siitä, et onko sulla minkälainen talo, onko sul rahaa ku roskaa ja saatko ruoan pöytään sormia napsauttamalla. Voin sanoo et mä näin Tansaniassa ihmisiä jotka pyys rahaa ja ruokaa. Silti, ei ne ollu onnettomia. Sydän puhdasta kultaa, sanoisin. Ystävällisiä ja avoimia. Suomalaisilla ois paljon opittavaa heidän elämänasenteesta.
Anteeks tää avautuminen, mut ärsyttää niin paljon se, mitä kaikkee paskaa afrikkalaisiin liitetään. Samanlaisia, samanarvoisia ihmisiä ihan jokainen tässä maailmassa, oot sä sit minkä värinen tai missä asemassa tahansa.
Ps. Oon seuraillut sun blogii jo aika kauan. Ihan huikee, niin kivoja kuvia, puhumattakaan sun kirjoitustaidoista. Ekaa kertaa vaivauduin kommentoimaan. Täytyis ryhdistäytyy sen kanssa. :)
Iso kiitos sulle Anna, et viihdytät mua joka päivä postauksillas! :)
-terveiset ennakkoluuloihin kyllästyneeltä lukiolaiselta

Anna (Ei varmistettu)

Hauskaahan on nimenomaan se, että mittauksissa moni Afrikassa asuva mieltää olevansa onnellinen, kun taas Suomessa moni ei miellä olevansa onnellinen :/ Ei se oo rahasta tai elämäntilanteesta kiinni, se on mielentilasta ja suhtautumisesta kiinni :)

Ja kiitoksia kovasti, tosi kiva, että kommentoit :)

Ninni (Ei varmistettu)

Hei, jäi kiinnostamaan että miksi et usko matkustavasi uudelleen Gambiaan? Jäikö yhtään sellainen olo että haluaisit nähdä myöhemmin muutakin Gambiasta/Afrikasta? Kyselen lähinnä siksi että itselläni jäi joitakin vuosia sitten hotellialueella vietetyn rentoutusloman ja lyhyen safariretken jälkeen olo että haluan nähdä muutakin. Jossain vaiheesssa tiedossa on pidempi reissu Saharan eteläpuolelle.

Anna (Ei varmistettu)

No lähinnä koska on hirveästi muita paikkoja minne haluan mennä, missä en ole vielä käynyt. Tai ihan mielettömiä paikkoja, jonne haluan ehdottomasti takaisin :) Mä haluaisin hirveästi käydä Keniassa ja Zanzibarilla ja ehkä uudestaan Etelä-Afrikassa.

Anna (Ei varmistettu)

Oh Gambia looks so beautiful! :) You took amazing shots and you look so happy and relaxed. I never thought Gambia might be a place for a holiday but my thoughts turned out to be wrong. :) you always travel to so many amazing places. Which holiday this year was your favorite so far? I'm curious to know!

May I ask you how long you and your boyfriend are a couple, if it's not too personal for you! I'm just curious, nothing more :) But I would understand when you don't wanna answer the question!

Anna (Ei varmistettu)

Thanks so much :) I would have to say that the one in Cape Town or Gambia would be my favourite this year. We've been together for a while, not too long :) We met this year :)

Anna (Ei varmistettu)

Just like my boyfriend and me :) good luck to both of you! <3333

Anna (Ei varmistettu)

Thanks :)

Windy (Ei varmistettu)

Vitsi täytyypäs tulla antamaan positiivista palautetta, että blogisi on ollut viime aikoina todella hyvä! Opiskelustressistä huolimatta välittyy kyllä selvästi se, että vaikutat tosi onnelliselta ja hyvinvoivalta. Tosi kiva, että olet alkanut postailla aiempaa enemmän yksityiskohtaisia ja perusteellisia matkapostauksia ja muutenkin postauksia, joissa on paljon sisältöä ja joissa tuot persoonaasi esiin ja tuntuu kanssa, että viime aikoina olet paljon ottanut huomioon lukijoiden toiveita, kysynyt heidän mielipiteitään, yms. Uskon, että vahvuutesi on moniin muihin blogeihin nähden on se, että kirjoitustyylisi on omaperäinen ja hauska ja koska matkustelet paljon ja asut ulkomailla, pystyt kirjoittamaan sisältöä, joka varmasti kiinnostaa monia suomalaisia lukijoita ja sinulla on semmoista annettavaa ja kokemuksia, mitä kaikilla suomalaisilla bloggareilla ei ole (esim. Lontoossa asumisesta). :) Uskon, että moni muukin lukija on kanssani samaa mieltä ja olen iloinen puolestasi, kun olet aiemmin saanut niin paljon hateri-palautetta blogistasi! Olen varma, että jos olet jatkossakin positiivinen ja oma itsesi ja kirjoitat laadukkaita postauksia, niin hateritkin vähitellen kyllästyvät sinun arvostelemiseesi :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti ja tosi kiva kuulla :) Toivottavasti tulevaisuus blogissa on kiva, sekä lukijoille, että mulle :)

Sonja (Ei varmistettu)

Loistava teksti ja voin niiiin yhtyä sun joka sanaan. Mun mies on palestiinalainen eli arabi ja myös muslimi. Tosi usein luen netistä kuinka muslimeita haukutaan, arvostellaan ja kaikenlisäksi kaikki nioutetaan samaan nippuun. Vaikka kyllä mun mielestä somalilla ja esim just palestiinalaisella on huima ero vaikka samaa uskontoa edustaisikin. Ei kaikki kristitytkään ole samasta muotista.

On tosi surullista, miten umpimielisiä ihmiset on :-( kehenkään ei haluta suhtautua ihmisenä ja yksillönä vaan pidetään kiinni siitä, minkä yksipuolisen kuvan esimerkiksi mediasta tai koulusta on kerran saanut. Eikä mielipidettä tietenkään voi muuttaa..

Anna (Ei varmistettu)

Tuo on jotenkin tosi surullista, ja valitettavasti media vaan ruokkii ennakkoluuloja :/

Sara G. (Ei varmistettu) http://saraseasons.blogspot.com

Kiitos sinulle asiallisesta ja informatiivisesta jutusta, jossa otit kantaa tärkeisiin asioihin!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kommentistasi :)

E (Ei varmistettu)

Oli pakko kommentoida ku oli nii hyvä pointti sul tosta ebolan esille tuonnista mediassa ja siitä mite viä nykyäänki monet luokittelee kaikki Afrikan maat samaan kategoriaa. Täysin samaa mieltä tosta et ei viittitä ottaa selvää asioista vaa yleistetää iha liia kevyesti tällaset asiat. Sama juttu myös muslimien kohdalla joita kaikkia jotkut länsimaalaiset pitää terroristeina.... hyvä postaus!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

milla (Ei varmistettu)

Pakko on kommentoida. Tosi hyvä teksti, Afrikasta annetaan usein yksipuolinen mielikuva yhtenä yhtenäisenä maana, jossa köyhyys jyllää, vaikka totuus on aivan toinen.

Anna (Ei varmistettu)

Niinpä!

laauur (Ei varmistettu)

Näin matkailualan ihmisen näkökulmasta olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi all inclusive-lomailusta. Oletan että tuolla Gambiassa teillä ei ollut all inclusive-lomaa, ja en nyt äkkiseltään muista oletko airmminkaan niissä ollut. Monen maan taloudellisen tilanteen takia on kamala katsoa all inclusive-hotellien rykelmää rannalla, kun paikalliset saisivat tulonsa omista ravintoloistaan ja kaupoistaan hotellialueen ulkopuolelta. Ristiriitaista omalta kannaltani, sillä työtähän noissa paikoissa riittäisi :D

Anna (Ei varmistettu)

Ei ollut all inclusive -loma, enkä koskaan moista varaa. Mä tykkään nimenomaan käydä paikoissa niin, että korkeintaan aamupala kuuluu hintaan. Sekin usein käy vanhaksi, jos joka päivä syö samaa. Mä mielellään kokeilen jokaisen lomakohtaan ravintolatarjontaa ihan itsekseni, enkä syö joka päivä samassa paikassa. Ja se on nimenomaan järkevämääkin paikallisten yrittäjien kannalta katsottuna :)

Sonja (Ei varmistettu)

Moi Anna! Pakko kommentoida ensimmäistä kertaa ikinä koska tuli niin hyvä mieli tästä postauksesta. Mahtavaa, että nostit esille Afrikka-yleistykset ja muut ihmeelliset ennakkoluulot, jotka kyseenalaisen Ebola-uutisoinnin myötä ovat lähteneet käsistä täysin. Tekstistäsi tuli mieleen Hans Roslingin kehotus "Upgrade to a fact-based world view" :) Kiitos siis vastuullisesta bloggaamisesta!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti :)

Moikka Anna! Huomiosi Afrikka-uutisoinnista ja länsimaissa luodusta diskurssista köyhästä ja mustasta homogeenisesta mantereesta menee aivan oikeaan. Ebola-uutisoinnin kohdalla tämä vielä korostuu, ja on todella surullista lukea mm siitä kuinka eurooppalaiset laittaisivat mielellään vain rajat kiinni ja puuttumatta itse epidemian hoitoon. Hysteria on naurettavaa, ja pitkässä juoksussa varmasti tuhoisaa (ei turismia, ei talouskasvua, vinot ennakkoluulot ja pelot). Kaiken huippu tästä ilmiöstä on uudelleentuotettu versio Do they know it's Christmasista.... (Siihen on tosin aika moni ottanut jo kantaakin ja keskustelu käy kuumana, kannattaa tutustua!)

Hienoa että kävitte myös tuollaisessa kohteessa ja tutustuitte paikallisiin hotellialueen ulkopuolella :-) kaupustelu saattaa ahdistaa, mutta on hyvä ymmärtää mistä se johtuu. Samoin ennakkoluulojen hälveneminen puolin ja toisin onnistuu parhaiten aidossa vuorovaikutuksessa paikallisten kanssa :-). Matkailun hyödyt kohdeympäristössä ovat yleensä sitä positiivisemmat, mitä kauemmas ja useammin omalta hotlalta viitsii poistua.

Täytyy vielä tähän loppuun sanoa että oon ollut nyt syksyllä tosi positiivisesti yllättynyt tästä pienestä yhteiskuntakriittisestä otteesta joka blogissasi on vilahdellut, ensin ostolakko ja nyt terävät huomiot Afrikasta ja ebolasta ja ylipäätään suvaitsemattomuudesta ja 'toiseuttamisesta'. Kiitos niistä, ja toivottavasti muidenkin lukijoiden ajatukset heräävät :-)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti :) Ja nää samat huomiot on ollu täällä varmasti aina, mutta oikeastaan viime aikoina on ollut vasta sellainen olo, että kiinnostaa jakaa jotain syvällisempääkin blogin puolella. Jotenkin pitkään oli sellainen olo, että ei oikein tehnyt mieli jakaa mitään sen henkilökohtaisempaa, mutta nyt löytyi pitkästä aikaa taas intoa :)

Feline (Ei varmistettu) http://merensininen.blogspot.com

"Eikä pelkästään kaikki Afrikan maat niputeta samaan, vaan kaikki tummaihoiset niputetaan Afrikkaan."

Tähän liittyen, Etelä-Afrikassahan on paljon valkoihoisia muihin Afrikan maihin verrattuna eikä sitä pidetä yhtään niin "afrikkalaisena" (en nyt halunnut laittaa tähän mitään negatiivista adjektiivia) valtiona vaikka siellä on esimerkiksi paljon rikollisuutta. Jotenkin tuo ihmisten lokerointi (esimerkiksi sen ihonvärin perusteella) on edelleen todella tiukassa eikä uskalleta kurkata sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle :/

Hyvä postaus, antoi paljon ajattelemisen aihetta! (:

Anna (Ei varmistettu)

No nimenomaan! :D Ja esim. egyptiläiset tai marokkolaiset ei ole "tummaihoisia". Moni ei edes tiedä, että Egypti kuuluu Afrikkaan :D

Karrie (Ei varmistettu)

Haluaisin tuoda toisen näkökulman Gambiaan. Aiemmassa postauksessa sanoit, ettei Gambiassa ole tekemistä nimeksikään. Kuitenkin samassa kappaleessa totesit, että te ette edes halunneet mitään retkiä tai muuta, vaan ihan vaan olemista.

Olin pari vuotta sitten Gambiassa, ja kyllä siellä retkiä olisi riittänyt joka päivälle, mekin osallistuttiin kolmelle viikon loman aikana. Sillä vaan, että jos joku sinne lähtöä harkitseva tänne eksyy, voi sun tekstistä mun mielestä saada vähän väärän kuvan. :)

Anna (Ei varmistettu)

Tässä taisin kyllä mainita, että tekemistä olis ollut, mutta meidän valinta oli tämä? Jos en maininnut, niin tarkoitus oli :)

Aahoo (Ei varmistettu)

Moi, en halua nyt epäillä sun kirjoituksia, mutta selailin joitain postauksia taaksepäin yrittäen löytää postauksista, joissa olit maininnut Gambian, jotain kommentteja tosta ebola-jutusta. En tiiä sitten, ootko kenties jättänyt kyseiset kommentit julkaisematta vai enkö vaan selannu tarpeeks pitkälle, mutta en löytänyt yhtäkään kommenttia ebolaan liittyen. Löysin vain kommentin, jossa joku oli sanonut että Gambia on homovastainen maa ja siihen olit sitten sinä vastannut todella pitkästi pääosin aiheen vierestä kirjoittaen ebolasta? Jäi vaan mietityttämään, kun kiinnostaisi lukea ihmisten uskomuksia ebolaan liittyen.

Anna (Ei varmistettu)

Siellä on hetkinen, missäköhän se on. http://www.rantapallo.fi/mungolife/2014/10/10/yin-ja-yan/ ja sitä edeltävässä jossain ku kerroin reissusta.

Aahoo (Ei varmistettu)

Kiitos! :)

Sanna (Ei varmistettu)

Huuh mikä fiilis näissä kuvissa! Kelpais kyllä itelleenki joku viikon totaalinen nollaaminen jossain rannalla.

Anna (Ei varmistettu)

Haha, kiitoksia :)

Anna (Ei varmistettu)

No niinpä :/

Pages

Kommentoi