Hammaslääkäripeikkoja ja pyjamapukuja

Mungolife

Ai että tekis mieli fiilistellä perjantaita ja ihanan aurinkoisen kevätviikonlopun alkua, mutta ei oikeen tunnu nyt siltä, koska takaraivossa jyskyttää pelko hammaslääkäristä. Oh jeees, huomenna olisi vuorossa pieni kidutus reiän paikkaamisen muodossa. Tai siis, tota yhtä hammasta särkee sen verran, että taitaa olla reikä. Yngh. Mulla on tosi ärsyttävät hampaat, jotka reikiintyy tosi helposti. Tästä on puhuttu eri hammaslääkäreiden kanssa, ja aina tultu siihen tulokseen, että mun sylki ja hammasluu on sellainen yhdistelmä, joka reikiintyy tosi helposti. Mikä on tietenkin aivan fantastinen yhdistelmä tän mun hammaslääkäripelon kanssa.

Mun hammaslääkäripelko juontaa juurensa jo ihan nuoresta, kun osui muutama tosi rajukourainen hammaslääkäri, jotka ei oikeen osannut huomioida mun pelkoa. Mullahan on siis valtavan suuri tukehtumisen pelko (mikä on osittain varmaan myös vaikuttanut siihen, että mulla on oksennuspelko) ja pelkään vähän kaikkea, missä saattaisin tuntea, etten saa henkeä. Se on tosi epämiellyttävä ajatus ja toisaalta sitten mua rauhoittaa ihan hirveesti syvään hengittäminen. Synnytyksessäkin sain kiksini ilokaasun sijaan ehkä enemmän siitä, että hengittelin siihen putkeen ja sain rytmitettyä hengitystäni saaden rauhoittavan fiiliksen. No anyway, tää hammaslääkäripelko on ollut nuorena tosi vahva ja alkanut varmaan siitä, kun on ollut suu täynnä tavaraa ja oon pelännyt, etten saa henkeä. Mulla on tosi ahdas nenä ja hengitän tosi paljon suun kautta, joten hammaslääkärikäynnit on ollu aina tosi pelottavia, kun siellä suussa on hitosti kaikkea. Kun olin nuori, narskuttelin hampaitani unissani ja mulle tehtiin purentakisko. Sen tekeminen oli ihan kamalaa, kun siinä tungettiin sellanen muottihomma suuhun ja olin varma, että kuolen. Se aika lailla eskaloi hammaslääkäripelkoa. Tän jälkeen kävin pari kertaa hammaslääkärillä, mutta mua hirvitti siellä kaikki. Ihan se hajukin oli jo sellainen että pari kertaa käännyin kintereilläni ja maksoin käyttämättömän ajan sakon. En vaan pystynyt. Viimeisin silaus oli kun kerran sitten menin hammaslääkärille ja aloitin heti huoneeseen astuttuani mantrani hammaslääkäripelosta, johon lääkäri tiuskaisi, ettei "ole sellaista asiaa kuin hammaslääkäripelko, on vain halu olla hankala". Käännyin ja poistuin, enkä mennyt takaisin kuuteen vuoteen, Yhdellekään hammaslääkärille. Parikymppisyyden alkutaipaleella hammaskalusto ei ollut mitenkään kovin kummoisessa kunnossa ja yksi lapsena paikattu hammas tartti juurihoidon ja bakteeri ehti leviimään ja multa jouduttiin itse asiassa juurihoitamaan peräti kolme hammasta. Yksi niistä on muuten se, joka hajosi sitten silloin vuosia sitten ja jouduttiin poistamaan.

No, onnekseni pääsin melkein kymmenen vuotta sitten erään ihanan hammaslääkärin tuoliin YTHS:llä ja maltilla ja ihanalla lempeydellä hän hoiti meikäläisen kuntoon. Siitä tytöstä, joka ensin käveli vastaanotolle, puristi tuolia rystyset valkoisina ja itki koko tarkistuksen (!) ajan tuli se tyttö, joka kävi poistattaassa viisurinsa ilman mitään hätää. Pariin vuoteen käyntejä kertyi varmaan parikymmentä, mutta niin vaan oli purukalusto kunnossa ja viisurit poissa. Kyseinen lääkäri käsitteli mua tosi varoen, antoi kuunnella musiikkia täysillä kuulokkeilla, jotta en kuulisi välineiden ääniä ja poisti kaiken pois suustani aina muutaman minuutin välein, että saisin hengitettyä iisisti. Tiesin, että kättä heilauttamalla hän ottaisi kaikki välineet pois suustani heti, ja mulla oli aina turvallinen olo. No, mä lopetin yläasteella ja pääsy tälle lääkärille tietenkin katosi. Oon kyllä yllättävän hyvin uskaltanut viime vuosina. Jotenkin se lempeässä hoidossa olo paransi pelkoa ja kyllä kun käy varmaan parikyt kertaa hammaslääkärissä, alkaa se olla niin tuttua, että sinne uskaltaa mennä jatkossakin.

Nyt viimeksi oon ollut hammaslääkärissä poskihampaan ongelmien takia. Hampaani lohkesi näkkäriin (ihan totta, kuinka pehmeä hammasluu voi olla ihmisellä?!) ja se paikattiin kesällä. Nyt alkuvuonna huomasin, että paikka on liikkunut ja lääkäri totesi, että se on melkeenpä poistettava. Oon ollut Sörkän Stardentissä Michal-nimisellä lääkärillä, ja oon tykännyt tosi paljon. Näin btw, jos joku kaipaa hammaslääkärivinkkiä. Jotakin hänessä on sellaista, että minäkään en pelkää. Tosin, oon myös miettinyt, että ehkä mun synnytys vei multa kaikki mahdolliset lääkäripelot, nimittäin jotenkin sen jälkeen mikään ei tunnu siltä, että se voisi sattua yhtä paljon :D Laittaa asiat perspektiiviin.

Itse asiassa en tiedä ootteko huomanneet, mutta viime reissulla multa korjattiin vihdoin mun lohjennut etuhammas! Mullahan on ollut jo vuosia pieni lovi etuhampaassa, ja en oo koskaan saanut korjattua sitä. Oon pelännyt, että paikka erottuu ja näkyy, tai että joku menee pieleen tai mitä ikinä. No, ei erotu ja viidentoista minuutin homma sai mun hampaan taas näyttämään ehjältä. Välillä tekis mieli lyödä itteäni, etten saanut asiaa aikaisemmin tehtyä, kun se ei edes sattunut, ja se ei vienyt kuin hetken. Mutta tällainen mä olen. Vaikken enää pelkääkään hammaslääkäriä, niin en mä sinne koskaan mene ilman syytä. Ja yleensä se syy on kipu. Kummasti kyllä, voin käydä soodavalkaisuissa ja hampaiden valkaisussa, mutta hammaslääkäriä välttelen tosi tehokkaasti. Itse asiassa jos oikein mietin, niin mä melkeen mieluummin synnyttäisin uudelleen kuin menisin hammaskiven poistoon. Mut nyt on pakko! Huomenna on siis taas tsempattava ittensä voittaja-mielentilaan, jolla oon käynyt nyt pari kertaa hammaslääkärissä ja toivottava, että kemiat kohtaa lääkärin kanssa. En oo nimittäin taas hetkeen ollut tarkastuksessa, joten en yllättyisi vaikka huomenna löytyisi ton yhden reiän lisäksi joku toinenkin.

Ärsyttävää! Mulla on kauniit hampaat (ei täydelliset, ei välttämättä ihan suoratkaan, mutta ihan nätit) ja vaalea hammasluu, mutta on tää kyllä todella ärsyttävää, miten helposti ne reikiintyy. Mä harjaan hampaat kahdesti päivässä sähköhammasharjalla, syön purkkaa päivän aikana ja lankaankin nykyään aika ahkerasti! Niin ei, silti tulee aina reikiä. Oonkin nyt ottanut Danten hammashoidon todella suurella sydämellä hoitaakseni. Harjaan hampaat, vaikkei se siitä tykkää ja syötän joka ruoan jälkeen Herra Hakkarainen -pastillin per hammaslääkärin suositus. Haluan tehdä kaikkeni, ettei hänellä pääse hampaat reikiintymään lapsena, joten tässä on iso tie kuljettavana.

Sain tossa muuten vähän aikaa sitten kuulla, että mun elimistö on todennäköisesti tosi hapan (niinku mun perusilmekin :D), ja aloin tätä kirjoittaessa miettiä, että onkohan se syynä tähän reikiintymiseen? Tai voiko se vaikuttaa. Täytyy kysellä ja tutustua aiheeseen. Oon joka tapauksessa nyt päättänyt, että mä panostan mun hampaisiin. Hoidan ensin kaikki mahdolliset reiät pois, sitten kruunutan noi kaksi juurihoidettua hammastani ja vihdoin lähden toteuttamaan sitä implanttia. Pelottaa ajatuskin, mutta edellinen hammaslääkärini oli sitä mieltä, että sen laitto on kivuttomampaa kuin hampaan poisto, josta oon selvinnyt jo viidesti (sisältäen viisurit siis).

*Bloggaaja on Ideaparkin kaupallinen blogilähettiläs

CUBUS housut
KAPPAHL toppi
CUBUS takki
CHANEL laukku
OFFICE kengät

Hienosti muuten sain kokonaisen asupostauksen puhuttua hampaista. Se tuli vaan mieleen, koska hymyilen paljon näissä kuvissa ja koska huomenna on se hammaslääkäri. Oikeesti mun piti kertoa tästä asusta. Jokunen saatto varmaan ajatella ruudun toisella puolen, että minkä pyjaman se Anna on taas kiskonut päälle, mut ei. Oon jotenkin ihastunut tällaisiin rentoihin pitkätakkisiin kaksiosaisiin pukuihin. En tiedä onko pirkanmaalaiset huomanneet, että olin valitsemassa Ideapark NYT-lehteen hieman kevättärppejäni? (Luettavissa *täällä) Niitä valitessa *Ideaparkissa ihastuin tähän Cubuksen takkiin, jonka ajattelin pukea farkkujen ja topin kanssa kesällä. Ajattelin, että kokopuku on ehkä vähän liikaa, mutta tulin toisiin aatoksiin ja hankin housutkin. Ja mä tykkään tästä hirveesti, vaikka tässä on vähän pyjamaviboja, varsinkin pitsireunaisen topin kanssa! Kaunis sininen väri, ihanat kukat ja tosi mukava rypistymätön kangas. Ja hei, jokainen äiti tietää, että printtivaatteet on pop! Varsinki tällaiset epäsäännölliset printit, nimittäin niiden keskeltä on vaikeampi bongailla tahroja! Terveisin: mun päälle on tänään aivastettu oranssia sosetta, tiputettu farkuille sitä samaa sosetta ja työnnetty "hieman ohi" suusta ja siitä paidan rinnuksille yksi vadelma. Ainiin, ja vähän ruisleipääkin sain päälleni tänään. Vaikka toki käytän kotona Danten kanssa peuhatessa eri vaatteita, kulkee hän niin usein mukana muuallakin, että sanotaanko vaikka niin, että kokovalkoiset asut ei oo mun juttu tällä erää :D

Mitäs mieltä te ootte asusta? Liian pyjama vai just kiva? Ja onko muita yhtä hammaslääkärikammoisia?

Kommentit

M (Ei varmistettu)

Täällä yks hammaslääkärikammonen. Kävin tuossa ehkä vuoden sisään paikkaamassa usiamman reiän, olivat ollu tosi pitkään kun ei oirehtinu yksikään ennen ku tuli kipeäksi. Viisureita ei oo poistettu, pitäs varata tarkastukseen aika vaa en oo saanu aikaseksi. Mulla oli edellisellä paikkakunnalla aivan ihana hammaslääkäri, joka ymmärsi mun pelon ja piti taukoja yms. nii sit jos täällä ei ookkaa nii oon vaa vitkutellu.
Toi takki vois yksinään mennä itellä mutta ei noiden housujen kanssa. Sulle kyllä sopii toi asu.
Mistä noi teidän terassikalusteet on? :)

Maria (Ei varmistettu)

Mulla on just toisin päin: ei-niin-kauniit hampaat eikä suorat tai todellakaan valkoiset, mutta tosi kestävät. Mulla on ollu 25 vuotisen elämäni aikana yksi pieni paikattava reikä enkä todellakaan oo ollu kaikkein innokkain hampaiden hoitaja koskaan :D kaiken maailman hammasrautavirityksiä on kyllä ollut lapsena..

-s- (Ei varmistettu)

Heippa, varmasti olet hammaslääkärin kanssa puhunutkin tästä mutta karieksen syntyynhän vaikuttaa kolme asiaa. Hammas, bakteerit ja ravinto. Eli bakteeri tarvitsee paikan jossa elää ja ravintoa päästäkseen tekemään tuhoja. Ns. ”Huonoa hammasluuta ”ei ole olemassa vaan enemmänkin reikiintyniseen vaikuttaa bakteerin määrä suussa sekä se kuinka tiheästi bakteeri saa ravintoa. Hampaathan kestää päivässä 5-6 ateriaa ja happohyökkäys saavutetaan jo sillä kun laitat vaikka rusinan suuhun. Eli neuvoisin kiinnittämään huomiota ruokakertoihin ja välttämään pienintäkin napostelua. Hyvällä suuhygienialla ja ksylitolilla saa hillittyä bakteerin eleilyä suussa. Monesti myös kuulee sanottavan että lapsi on perinyt vanhemmiltaan huonon hammasluun, tässäkin tapauksessa tavat periytyy eikä luun laatu :) teidän pienokaisen hammashoito kuulostaa kyllä hyvältä, jatkakaa samaan malliin ja toki pienten kanssa tulee olla tarkkana ettei karies pääse tarttumaan sylkikontaktissa (pusut suulle, ruoan maistaminen samalla lusikalla ym.) tsemppiä tarkastukseen, hyvin se menee :)

H (Ei varmistettu)

Juurikin näin! Se on myös totta, että syljeneritys ja -laatu vaikuttavat myös karioitumiseen. Sylki suojaa hampaita ja "huuhtelee" bakteereita päivän mittaan, ja jos nämä ei toimi kunnolla, bakteerit pystyy jyllätä suussa. Sanoit myös hengittäväsi usein suun kautta, mikä aiheuttaa suun kuivumista (ja samalla kariesriski taas nousee). Syljen erittymiseen voi vaikuttaa syömällä pureskeltavaa ruokaa smoothieiden ja keittojen sijaan. Itsellä näin keväisin nenä on tukossa lähes kokoajan, jolloin suuhengitys nousee ja suu kuivuu. Olen itse kokenut tooth moussen auttavan kuivan suun ehkäisyssä, ja se auttaa myös karioitumisen ehkäisyssä. Suosittelen siis ainakin tutustumaan tuotteeseen! https://www.hampaille.fi/product/4/gc-tooth-mousse-hampaiden-hoitoaine

Emma (Ei varmistettu)

Siis ihan tottako itse hampaissa ei ihmisillä ole eroa vaan syljellä ja ruokailutavoilla? Vai Syljen vaikutuksen uskon, mutta itse en kyllä napostele ja hoidan hampaitani huomattavasti paremmin kuin esim. mieheni, mutta minulle vain tulee reikiä lisää ja lisää. Etuhampaistani on lohjennut pieniä paloja ja kiilteessä on koloja ja hampaissa vaaleita läikkiä. Myös hammaslääkäri sanoi, että kiilteeni on niin huokoista, että paikkakaan ei välttämättä pysy ja hammas lohkeaa helposti. Isän suvussa on juurikin samantapaisia hampaita muillakin, joten kyllä edelleen jaksan uskoa tuohon perinnöllisyyteenkin.

-s- (Ei varmistettu)

Kuulostaa että kyseessä on hypoplasia, joka on kiilteen kehityshäiriö. Toki kun kiille on vaurioitunut niin karies pääsee helpommin tekemään tuhojaan mutta tässäkin tapauksessa hammasluu ei ole heikkoa, vaan kiille.

Rr (Ei varmistettu)

Hammaskiille on hammasluun päällä oleva rakenne jonka kehityshäiriöt kyllä vaikuttavat myös reikiintymiseen (kiille on elimistön kovin kudos ja kariesbakteerien on päästävä ensin kiilteen läpi), sinulla saattaa olla esim kombo kiilteen laaja-alaiset kehityshäiriöt+ suuri kariesbakteerimäärä. Miehelläsi taas saattaa olla kariesbakteeria vain vähän. Esimerkiksi:)

Anne-Mari (Ei varmistettu) http://www.pochetteroulette.com/

Oon kevyesti kauhuissani aina, kun pitää mennä hammaslääkäriin, tai ihan vaan tavalliselle lääkärille. :D Venytän hammastarkastuksiakin ihan hävettävän pitkään välillä. Puistattaa se kliininen ympäristö, ja kun ei ikinä tarkalleen voi tietää mitä on luvassa, miten operaatio tulee sujumaan jne. Olo on aina kuin voittajalla ku selviää hengissä ulos rakennuksesta. :D Tähän mennessä paikkaus on "isoin" juttu joka hammaslääkärissä on tehty, joten oon jo nyt hyvissä ajoin alkanut pelätä, mitenköhän joku viisurin poisto sujuu, jos/kun tulee vielä ajankohtaiseksi joskus.

Ihana, keväinen asu! Toi takin ja housujen kukkakuvio on tosi kiva.

Hanna (Ei varmistettu)

Mulla on aivan kamala hammaslääkäri pelko myös, eikä pelkoa yhtään helpottanut viimeisin lääkäri joka viisaudenhampaani poisti. Käynti oli aivan kamala josta lähdin itkien pois, enkä ole sen jälkeen hammaslääkäriin mennyt vaikka tiedän että jäi ainakin yksi reikä paikattavaksi. Tapahtumasta on nyt siis pari vuotta, joten ehkä alkaa olla aika rohkaistua ja kokeilla uutta lääkäriä ennenkuin pahemmaksi menee. Kertaalleen mullakin oli jo aika, mutta samana aamuna sitten päätin että en vain pysty mennä ja sakothan siitä joutui maksamaan! Samaa ongelmaa täällä myös ahtaan nenän kanssa, ja ahdistaa heti jos ei pysty kunnolla suun kautta hengittämään kun on siihen tottunut!
Asu on muuten tosi kiva, täytyy ehkä pistäytyä cubuksella ja ainakin harkita tuon takin ostamista :)

Heidi (Ei varmistettu)

Täällä myös yksi hammaslääkäri kammoinen, joka on onneksi saanut nyt aikuisiällä pelkoaan hiukan pois hammaslääkäripelkoisiin potilaisiin erikoistuneen hammaslääkärin hellässä huomassa Asu näyttää päälläsi hyvältä, vaikka en oikein osaa päättää että onko siinä liikaa vai ei Printti on kuitenkin niin kiva että erikseen menevät varmasti ja sen verran alkoi mielenkiinto heräämään että täytyy huomenna mennä varmaan itsekin kokeilemaan tätä asua
P.s. Osaatko sanoa millä terassinne on käsitelty? Sillä juuri tuollaista sävyä olen haaveillut omalle terassille, joka täytyy nyt tänä kesänä käsitellä.

Nimetön (Ei varmistettu)

Mä olen käynyt hammaslääkärissä nukutuksessa ja pienemmät operaatiot on ilokaasussa ja esilääkkeen kanssa. Toimii hyvin! :) Paljon rauhoittaa. Mulla kans todella helposti reikiintyvät hampaat, parin kuukauden välein pitää käydä.

Emppu (Ei varmistettu)

Minulle myös tuli hammaslääkärikammo (tai tässä tapauksessa riitti suuhygienisti aiheuttamaan kammon), kun hammaskiven poisto oli eräällä kerralla todella väkivaltaista ja jossain vaiheessa suuhygienisti sanoikin, että " Sä joko istut siinä tai sää itket ja istut". Poistuin paikalta hiljaa, maksoin hoidon itkua pidätellen, ihmettelin, miksi ihmiset tuijottaa minua ja vessaan mentyäni ja peiliin katsottuani kauhistuin, sillä kasvoni olivat veressä. En käynyt sen jälkeen kymmeneen vuoteen (!!!) missään hammaslääkärissä tai hampaiden puhdistuksessa. Mutta sitten oli pakko, kun poskihampaani lohkesi. Pääsin aivan ihanalle, monien kehumalle hammaslääkärille ja kaikki meni enemmän kuin hyvin. Kymmenessä vuodessa hampaisiini ei ollut tullut yhtään reikää eikä edes hammaskiveä, kaikkien suureksi hämmästykseksi. Mietin pitkään, mitä olen tehnyt, kun hampaani ovat niin hyvässä kunnossa. Inhoan suuresti, jos hampaani tuntuvat yhtään likaisilta ja saatankin pestä ne 3-4 kertaa päivässä, käytän hammaslankaa yleensä vain niihin hammasväleihin, joihin kertyy ruokaa syönnin jälkeen ja purkan sijaan syön ksylitolpastilleja. Mietin myös, olisiko sillä mitään tekemistä asian kanssa, kun olen oppinut nukkumaan suu kiinni. Aiemmin nukuin suu auki nenän tukkoisuuden vuoksi ja silloin suu ja hampaat ehtivät yön aikana kuivua ja plakkia muodostua hammaspinnoille. Nenän tukkoisuuden ja jatkuvien poskiontelotulehdusten syyksi minulla paljastui todella ahtaat poskiontelot ja nyt olen käynyt leikkauksessa, jossa niitä avarrettiin ja voi pojat, miten voikaan tuntua hyvältä, kun ilma kiertää kunnolla nenän kautta! :) Tsemppiä ja iloa hampaiden hoitoon, niin omiesi kuin poikasi. Hampaat kannattaa tosiaan pestä vaikka useammin päivässä, siitä ei ole ainakaan mitään haittaa (kunhan ei pese liian kovasti). Mukavaa ja aurinkoista kevättä! :)

Halina (Ei varmistettu)

Mä oon aina tykänny hammaslääkärissä käynnistä :D Tähän toki varmaan vaikuttaa se, että reikiä eikä oikomisen tarvetta oo koskaan ollu. Toisaalta mun hammasluu on hieman kellertävä eikä hampaat oo muutenkaan kaikkein kauneimmasta päästä, mutta mielummin varmaan kuitenkin näin päin.

Noloa kertoa, mutta oon kyllä tosi laiska hoitamaan hampaitani. Nuorena en pessyt edes joka päivä ja nykyäänkin useinmiten vain aamuisin ja aamupalan jälkeen eli just niinkuin ei sais tehdä.. ja xylitolia en käytä ja karkkiakin syön lähes viikoittain ja siitä huolimatta aina hammaslääkärit ihmettelee, miten voi olla yli 30 vee eikä yhtään reikää tai vanhaa paikkaa. Mä luotan kovasti tohon hammasluun/syljen koostumus asiaan, vaikka hammaslääkärit ei sitä koskaan myönnä, vaan sanovat, että ainoastaan hampaiden hoidolla on merkitystä.

Mun mies on taas mun vastakohta. Hoitaa hampaita hyvin, mutta on käynyt monivuotiset oikomisprosessit ja reikiäkin on useita. Jännityksellä odotamme kumman hammasgeenit meiän poitsulle on periytynyt. Poitsun hampaita kyllä hoidetaan hyvin. Harjataan 2x päivässä ja Herra Hakkaraisia aterioiden jälkeen.

Heli (Ei varmistettu)

Hienoa, että sinulla on myös hammaslanka käytössä. Suositusten mukaan sitä kannattaa käyttää ainakin kerran päivässä, muuten 1/3 hampaiden pinnoista jää puhdistamatta. Hammasvälit ovat tyypilliin paikka mistä reikiintyminen lähtee. Hammasväleistä lähteneen karieksen huomaa siitä, jos hammaslääkärin tekemät paikat ovat uloitettu hampaiden kontaktien välipinnoille eli paikka ei ole pelkästään purupinnalla. Hammas saattaa lohjeta helposti juurikin jos karies on pehmentänyt hammasluuta ja kiillettä. Näin ollen vaikkapa näkkärin puraisu voi aikaansaada lohkeaman. Apteekista on muuten mahdollista saada punaisia tabletteja, joita voi pureskella ja tablettien väri tarttuu hampaan pinnan plakkiin. Näin voi testata esimerkiksi hampaiden pesun jälkeen, että onko kaikki plakki varmasti lähtenyt ja samalla saa myös itselle tietoa niistä vaikeasti puhdistettavista kohdista. Punainen väri kyllä liukenee pois ja sen voi sitten myös uudella harjauskierroksella pestä pois hampaan pinnoilta.

Heli (Ei varmistettu)

Se vielä piti lisätä, että todella ikävää, että sinulla on noin huonoja kokemuksia hammaslääkäreistä, jotka ei ota pelkoa tosissaan! Voin luvata, että nykyisin koulutettavat hammaslääkärit saavat todella paljon tietoa, ohjausta ja harjoitusta koulussa pelkopotilaiden kohtaamisesta. Hammaslääkäripelko on todella yleistä ja kouluaikana varmasti moni saa jo suoraan kokemusta omien potilaiden pelon hoitamisesta. Kuulostaa niin pöyristyttävältä, edes kuulla miten moista käytöstä hammaslääkäreiltä on voinut saada. Kyseessä on varmaan vanhemman sukupolven hammaslääkärit, joilla ei koulutuksessa ole ollut ohjausta pelkopotilaiden kohtaamisesta.

Dips (Ei varmistettu)

Itselläni jostain syystähävisi hammaslääkäripelko kun jouduin yhden hampaan juurihoidattamaan. Kävin Tampereella kunnallisella ja vaikka hammaslääkäri ei puhunut juuri mitään, osasi hän hoitaa hampaan niin hyvin että sen jälkeen hoidin hampaani kuntoon. Yths:llä hammaslääkärit olivat täyttä kultaa, minulla poistettiin viisurit siellä ja kaikki operaatiot olivat hyvin tehtyjä (+puoli-ilmaisia)...
Lapsena kävin läpi oikomishoidot ja oma hammaslääkärini oli kova osaaja kunnallisella, tästä kuitenkin jäi ikävä maku kun jouduin itse hoitamaan kaikki hammaslääkäriasiat ja kulkemaan yksin eri puolelle kaupunkia hammaslääkäriin. Eli hyvä että äiti on kiinnostunut lapsensa hampaiden hoidosta! Kannattaa muistaa yrittää välttää karieksen siirtäminen lapselle, eli ei käytä samoja ruokailuvälineitä jne lapsen kanssa :)

Helen (Ei varmistettu)

Hammaslääkärisuositus Tampereella: Pellavanhammas Tampellan Esplanadilla! Paikkaavat laserilla eikä se satu ollenkaan niin paljon kuin normaalisti. Mä inhoan puudutuksia kun niistä tulee koko päiväksi aina inha olo, mutta tuolla en edes tarvitse puudutusta kun homma on kivuttomampaa! Ottavat myös hyvin pelot huomioon. Suosittelen ehdottomasti.

Kristiina (Ei varmistettu)

Mulla on ollut myös aina helposti reikiintyvät hampaat ja hammaslääkäri- ja puudutusneulapelkoisena olen kärsinyt asiasta pitkään. Omistauduin antaumuksella hampaidenhoitoon noin 16-17-vuotiaana, mutta koen, että hampaiden jatkuva hidas reikiintyminen loppui vasta silloin, kun aloin juoda vettä kunnolla, eli noin 22-23-vuotiaana. Olin koko elämäni juonut ehkä lasillisen nestettä päivässä. Kun opettelin juomaan sen 1,5-2 litraa nestettä päivässä, samoihin aikoihin tapahtui se muutos, ettei hammastarkastuksissa löytynytkään enää uusia reikiä. Hallelujah! Luulen, että liian vähäinen vedenjuonti vaikutti mun hampaideni reikiintymiseen, sillä vaikuttaahan se varmasti syljen laatuun, muutenkin terveyteen ym., vaikka en tiedä, onko kukaan hammaslääkäri asiasta kanssani samaa mieltä. Mutta omasta mielestäni tällä oli vahva yhteys. Toki hoidan samaan aikaan hampaitani hyvin.

Luin sun kamalasta hammaslääkärikokemuksesta insta-storysta, ihan hirveää! Onneksi lähdit ajoissa ja toivottavasti löydät ymmärtäväisen ja kivan hammaslääkärin tilalle! <3 hammaslääkäreiden syytössaarnat hampaiden hoitamisesta saa kyllä niin aggression ja itkun partaalle...

Aa (Ei varmistettu)

Voin kuvitella että oot aika vaikee potilas, kun oot noin pelokas ja sitten vielä varmaan neuvot ja kyseenalaistat lääkäriä, vaikka lääkäri on se kellä on alan koulutus ja työkokemus. Oletko miettinyt että vika kemioidenne kohtaamattomuuteen olisi voinut olla sinussa ja käytöksessäsi?

Anna (Ei varmistettu)

Mene itseesi. Pelokkuus ei tee kenestäkään hankalaa ihmistä. Hammaslääkärikoulutuksessa keskitytään nykyään laajastikin hammaslääkäripelkoon, joka on todella yleinen pelko. Jokainen ammattitaitoinen lääkäri osaa käsitellä pelkopotilasta, sillä se kuuluu hänen koulutukseensakin. En kyseenalaista lääkäriä, joka on ammattitaitoinen. Kyseenalaistan toki hänen ammattitaitonsa, jos hän on sitä mieltä, että mulle on tulossa 30-vuotiaana viisaudenhampaita, jotka on jo kaikki poistettu. Varsinkin kun valitan hammaskipua vasemmassa alaleuassa ja hän törkkii oikeaa ylähammasta. En tosiaan neuvo lääkäriä, kun en hammaslääketiedettä tunne yhtään. Tosin tämäpäiväinen lääkäri kyseenalaisti xylitolin hyödyt (tutkittu juttu), löysi viisaudenhampaita sieltä mistä niitä ei ole JA ei tiennyt mitä hammasta lähtisi korjaamaan. Hänen sanansa tarkalleen oli "on vähän entten tentten".

Mun vika? Oletko sä jumalauta tosissasi?!? Mulle haluttiin tänään laittaa puudutus kysymättä ja vielä senkin jälkeen kun ilmaisin, että en halua puudutusta. Puudutus ei ole välttämätön toimenpiteelle, vaan se vie kipua pois. Mä en todellakaan ole vaikea potilas, jos lääkärillä on pisaraakaan ammattitaitoa.

Sä sen sijaan vaikutat suoraan sanottuna ennakkoluuloiselta idiootilta, jonka kannattanee jatkaa käytöstapakoulutustaan kommenttien muodossa osuvammassa kanavassa, kuten esimerkiksi vaikkapa kaltaisillesi ihmisille tarkoitetulla keskustelupalstalla, jonka osallistujakunta sopinee enemmän pirtaasi.

Maria (Ei varmistettu)

Asu on ihana, itseasiassa mun on pakko käydä joku päivä cubuksella katsomassa tuota takkia. Matka tulossa ja menisi kivasti hihattomien mekkojen päällä ettei olisi niin paljas.

Hammaslääkäripelkoa on ja onneksi ei tarvitse useasti käydä. Yksikin huono kokemus kyllä saa pelon päälle eikä siinä ole mitään tekemistä vaikean luonteen kanssa tai että kyseenalaistaa lääkärin ammattitaidon. Kaikkea sitä saa lukea mitä sinulle Anna täällä sanotaan.
Mutta toisaalta kun saa sen onnistuneen kokemuksen, alkaa pelko hälventyä.

Meena (Ei varmistettu)

Suosittelen lämpimästi juurihpidettujen hampaiden kruunuttamista. Omani on voinut hyvin 20-vuotta kruunun kanssa.

H (Ei varmistettu)

Just kiva! Eikä yhtään liian pyjama :)

Myy (Ei varmistettu)

Täällä myös yksi hammaslääkärikammoinen ja helposti reikiintyvät hampaat. Sattuu jo pelkästään se kun rapsutellaan sillä koukulla... Viime kesänä pääsin onneksi nukutushoitoon, poistettiin loput kolme viisuria, muutama huono hammas ja paikattiin reiät. Tää mun kammo on toisaalta ihan naurettavaa kun on synnyttänyt kolme kertaa ilman mitään puudutuksia :D

Henriikka (Ei varmistettu)

Täälläkin hammaslääkärikammoinen.. jo lapsuudesta alkanut.. joskus pienenä kuulemma jopa purin hammaslääkäriä sormeen. Siihen päälle vielä oikomishoidot, hyi olkoon.. YTHS:llä minunkin kammoni katosi täysin ja lähdin monta kertaa hyvillä mielin lääkäriltä. Se ilo loppui, kun menin taas kunnalliselle puolelle. Inhottaa, miten pidetään hankalana asiakkaana, jos pelkää. Miksei potilasta voi kohdella fiksusti?! Erityisesti kammottaa lause "tää nyt pitää vaan tehdä ja sun pitää kestää" ja pelotellaan mitä voi tapahtua myöhemmin jos ei nyt hoideta näin. Mua auttais jo sekin, että sais välissä vähän hengitellä ja valmistautua, mutta lääkärien kiireisen aikataulun takia ei tunnu olevan mahdollista sen pienenkään hetken ottaminen. Ahdistavaa. Ja mulla myös erittäin paha ökäkammo, joten nää kaks on tosiaan kaamee yhdistelmä. Varmaan täytyy vaatia nukutus, jos noita viisaudenhampaita joudutaan joskus poistamaan.

Hmm (Ei varmistettu)

Pakko tarkentaa, ettei kenenkään ihmisen elimistö voi olla mitenkään poikkeavan hapan tai emäksinen. Se on jokaisella todella tarkasti noin pH 7,3-7,5 ja veri toimii tehokkaana puskurisysteeminä, joten pH ei muutu esim. ravinnon vaikutuksesta. pH:n muutos vaikuttaa heti elimistön entsyymien toimintaan ja happamuus/emäksisyys aiheuttaisi aika pian jo vakavia ongelmia kropassa. En tosiaan tiedä, mistä lähteestä oot kuullut olevasi tavallista ”happamampi”, mutta näin biokemiaa opiskelleena en voinut olla tarttumatta tähän :D
Joskus taipumus reikiintymiseen voi olla ihan geneettistäkin.

-s- (Ei varmistettu)

Mitä tarkoitat tuolla geneettisellä taipumuksella? :)

Hmm (Ei varmistettu)

Esim. perinnölliset tekijät kiilteen kovuudessa. Mutta oikeasti sen merkitys on kyllä aika marginaalinen eli ihan perinteisellä harjaamisella yms. vaikuttaa jo paljon. Kaiken järjen mukaan jos reikiä tulee aikuisiälläkin harjaamisesta huolimatta, ravinto sisältää liikaa (piilo)sokeria. Ei siis tarkoita, että joku olisi lihava tai mättäisi hullusti, vaan oma yksilöllinen hammaskiille ei sitä kestä. Tunnetusti esim. hampaiden valkaisu vaurioittaa hammaskiillettä ja näitä asioita kun tekee, niin kantsii joskus pohtia seurauksia kauaskantoisestikin.

-s- (Ei varmistettu)

Joo esim nuo kiillehäiriöt ymmärrän, sitä en tiedä kuinka perinnöllisiä ne on kun eihän ne aina selviä mistä johtuvat. (Esim raskauden aikainen lääkekuuri tms). Mutta se että reikiintyminen kulkisi jotenkin geeneissä, Se ei voi pitää paikkaansa. Karieshan on infektiotauti, ja sun täytyy saada jostain se tartunta. Kariesta ei ole kenelläkään syntyessään. Eli vaikka olisi kiillehäiriötä tai mitä tahansa, niin jos sinulla on kotihoito kunnossa etkä ole saanut mutans streptokokki tartuntaa mistään, sillon sinulle ei tule reikiä. Eli jos tartunta on päässyt tapahtumaan, on kotihoito kosahtanut jossain kohtaa. Ja sitten kun on tartunta tapahtunut ja siihen lisättynä vaikka ne kiillehäiriöt, niin katiesriski on suurempi.

Hmm (Ei varmistettu)

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005340711.html

En sanonutkaan, että itse reikiintyminen olisi periytyvää, mutta taipumus sen tapahtumiselle juurikin muista tekijöistä johtuen voi jossain määrin olla perinnöllistä.

Viivi (Ei varmistettu)

Noi teidän terassikalusteet, ihanat! Mistä hankittu?

M (Ei varmistettu)

Muakin kiinnostaa sama, oonkin tuolla eka kommentissa kysyny, mutta ei oo vastattu. :/

Anna (Ei varmistettu)

Viivi ja M, anteeksi vastaamattomuus, ne on JYSKin! :) teen niistä oman postauksensa :)

M (Ei varmistettu)

Kiitos! Itselläki etsinnässä jotkut kalusteet ja noi näyttää kivoilta. :)

Kommentoi