Hbd Finland!!

Mungolife

Hellurei hellurei!

Tulin tässä suomenvenäjäsekoitusta puhuessani perheen kanssa miettineeksi paljon sitä, millainen suhtautuminen itselläni on Suomeen.

Sen lisäksi, että monikulttuurinen taustani on varmasti muokannut suhtautumistani Suomeen, näin ulkosuomalaisena Suomi on muuttunut kovin erilaiseksi minun silmissäni. En ole varsinaisesti asunut Suomessa jo kolmeen vuoteen, enkä tule asumaan vielä ainakaan pariin vuoteen. Suonissani virtaa neljästä eri maasta kotoisin olevan isovanhemman verta, ja vaikken olekaan täällä syntynyt, Suomi on silti aina kotimaani, josta olen aina valtavan ylpeä.

Mun suhtautuminen on Suomeen aina ollut isänmaallinen. Vaikka olen koko ikäni kokenut ennakkoluuloisuuttani taustani takia, niin ei ole ikinä ollut kysymystäkään siitä, minkä maalainen olen. Vaikka usein nykyään ajattelen, näen unia ja puhun unissanikin englantia, niin suomi on minulle rakkain kieli, jota puhun parhaiten. Suomi herättää minussa aina tunteita, negatiivisia ja positiivisia. Vain sillä tavalla kuin kotimaa tekee. Koen valtavaa ylpeyttä Suomen menestyessä ja valtavaa myötähäpeää joissakin asioissa, kuten nyt esim. avioliittolaki-tilanteessa.

Inhoni Suomea kohtaan oli huipussaan vuonna 2010. Minua ärsytti niin valtavan moni asia. Ihmisten asenne, kulttuuri-ilmiöiden takapajuisuus, maan pienuus, sää, kaikki. Halusin lähteä about niin kauas kun päästä voi, ja lähdin Australiaan. Välillä pitää lähteä kauas nähdäkseen lähelle. En Australia-vuoteni aikana oppinut lähellekään niin paljon Australiasta, kun mitä opin Suomesta ja suomalaisuudesta. Kaukaa oli helppo katsoa puolueettomammin. Kun ne arjen pienet ärsytystekijät poisti vaikuttamasta, niin huomasikin miten paljon upeita asioita Suomessa on. Aloitin vähän joka toisen lauseen sanoilla: In Finland we... Meillä Suomessa oli kaikki paremmin, selkeämmin ja järkevämmin.

Niitä asioita, jotka minua ärsytti täällä, ei ykskaks muistanutkaan enää, kun muistikin ne kaikki hienot asiat. Samoillakin asioilla oli ykskaks kaksi puolta, ja oppi niitä miettimään eri tavalla. Se ennen niin paljon ärsyttänyt nyrpeä Alepan kassa, joka urahti hädin tuskin "kiitos" alkoi tuntumaan paljon inhimmillisemmältä niinä päivinä, kun halusi vaan mörköillä, eikä halunnut kertoa kassalle kaikkia viikonloppusuunnitelmiaan ja kysyä hänen moisia. Viime vuosina olen rakastunut enemmän ja enemmän kotimaahani, ihastellen niitä pieniä asioita, joille olin ennen sulkenut silmäni.

Nyt olen sikäli eriskummallisessa tilanteessa omassa elämässäni, että ensimmäistä kertaa ikinä, en tiedä missä asun muutaman vuoden päästä. Toisaalta kaipaan Suomeen aina ollessani ulkomailla. Toisaalta en koe voivani enää pitää Suomessa asumista mielekkäänä, kun olen asunut niin paljon isommissa kaupungeissa, monikulttuurisissa ympäristöissä, joissa on ollut kovin erilaiset suhtautumiset.

Olen kuitenkin miettinyt, että jos minä joskus lapsia saisin, Suomeen muutto olisi varmasti ajankohtainen asia sitten kun lapsille tulisi aika mennä kouluun. Suomalainen koulujärjestämällä on tutkitusti maailman paras, ollut jo vuosia, ja sellainen lahja on tyhmää jättää lunastamatta. Myös perheeni on aina Suomessa, ja koska rakastan perhettäni, en halua asua kaukana. Olenkin nyt tehnyt ainoastaan sen päätöksen, että haluan asua Euroopassa. Muutaman tunnin lentomatkan sisällä Helsingistä, ystävistä, perheestä, kaikesta siitä, mikä täällä on.

Minulle suomalaisuus tulee aina olemaan äärimmäisen tärkeää. Lontoo-kodissani on Iittalan astiat, Pentikin lamput, Vallilan verhot, Mariskoolit, Pentikin porot ja Aalto-kynttilöitä nurkat täynnä. Haluan visuaalisen muistutuksen kotimaastani arkielämässäni. Minä olen suomalainen, ja haluan kotinikin olevan suomalainen.

Haluan, että lapseni (jos sellaisia ikinä saan) puhuvat suomea ensimmäisenä kielenään, tietävät stadin slangin hienoudet ja ymmärtävät sitä, mitä on olla suomalainen. Suomalainen on juro ja jääräpäinen, mutta aito ja teeskentelemätön. Suomalainen on tehokas ja isänmaallinen, täsmällinen ja äärimmäisen hyvä työntekijä. Välillä tuntuu, että hyviä puolia joutuu kaivamaan, mutta kyllä niitä on, valtavasti! Itse olen onnekkaasti saanut yhdistää kahden todella erilaisen kulttuurin parhaat puolet omaksi elämäkseni ja samalla saanut ottaa siihen ominaisuuksia Englannista ja Australiasta. Ja kaikista niistä kansainvälisistä tutuista, jotka olen elämääni saanut.

En tiedä olenko vanha, vai miksi tällaisia ajatuksia tulee miettineeksi Itsenäisyyspäivänä. Tänään kuitenkin olen pohdiskellut paljon sitä, että vaikka meillä ei Suomessa olekaan Thanksgivingiä, niin on ehkä ihan hyvä ottaa se mentaliteetti osaksi Itsenäisyyspäivää. Minulla ainakin on niin paljon syitä olla kiitollinen, mutta ennen kaikkea olen onnellinen, että saan olla suomalainen. Saan tulla maasta, jossa on maailman puhtainta vettä ja upea luonto, ilmainen loistava koulutus ja joka on sukupuolten välisten tasa-arvon edelläkävijöitä. Minun kotimaani on persoonallinen pieni sopukka, josta ei välttämättä tiedetä joka Euroopankaan maassa, mutta jolla on luonnetta sitäkin enemmän. Minun kotimaani pääkaupunki on yksi kauneimmista kaupungeista maailmassa, ja vaikka emme olekaan ehkä polveutuneet Väinämöisestä, on maassa silti aikamoista taikaa. Revontulet, Joulupukki ja neljä radikaalisti erilaista vuodenaikaa ovat kaikki ihmeellisiä asioita, ja me saamme nauttia niistä itseisarvona.

Hyvää syntymäpäivää ihana nuori vanha 96-vuotias Suomi!! ♥

Kommentit

johanna (Ei varmistettu)

Ihana teksti ! <3

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

Marjo (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus taas! Sitä itsekin syyllistyy moiseen. Ei osaa arvostaa tuota kaikkea, mitä meillä on, takertuu niihin nega-asioihin ja elää sillä mentaliteetilla, että kun muualla on paremmin, hienompaa ja isompaa. Mutta todellakin tämä meidän oma Suomemme on yhä yksi turvallisimmista maista maailmassa niin monella tasolla ja niin moni asia toimii täällä vain niin paljon paremmin. Yleisestikin pitäisi matkustaa enemmän, jotta ymmärtäisi tämän meidän rakkaan maamme hienoudet.
Hyvää Itsenäisyyspäivää Anna! ^^

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia ja jälkijunassa samoin! :)

Hanna (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/revesetvoyages

Niin totta! :D Suomea alkaa kyllä arvostaa ihan eri lailla, kun asuu ulkomailla. Ja se on jännä, että alkaa kaivata sellaisia asioita, joista Suomessa asuessa ei ole kamalasti piitannut. Itse en ole ikinä ollut mikään suuri ruisleivän ystävä, mutta Ranskassa asuessani rupesinkin yllättäen ikävöimään kunnon suomalaista leipää :)

Anna (Ei varmistettu)

Hahahah, mulla on AINA pakkasessa ruisleipää täällä :D

Eeva (Ei varmistettu)

Totta! Täällä on kaikki loppujen lopuksi hyvin ja itsekin ylpeydellä voin olla suomalainen.

Anna (Ei varmistettu)

Niinpä! :)

Oona (Ei varmistettu)

Ei minkäänlaista dissiä, mutta tuota koulutuksen 'lahjaa' kannattaisi vielä hiukan miettiä, jos se kerran on painavin syy jäädä Suomeen perhettä kootessa. Uudet koulu-uudistukset tulee nimittäin tuhoamaan täysin suomen lukiot sekä osaltaan jopa peruskoulun. Tällä hetkellä on opetuslautakunnassa sellainen hyshys hanke jo vetämässä missä meille tänne Suomeenkin tulee (brittiläiset?) 'korit' mihin lukiossa valitaan mieleiset aineet/suuntaukset. Eli käytännössä tulevaisuuden lukiolainen voi käydä koulunsa lukematta laisinkaan historiaa tai matematiikkaa ja pahimmassa tapauksessa jopa ilman äidinkieltä. Ainoastaan uskonto ja terveystieto ovat kaikilla pakollisia, koska niin määrätään perustuslaissa. Että sellaista! Lisäksi (ja edelleenkään ei dissiä) suosittelisin vielä hiukan kertaamaan sitä omaa lukion historiaa, koska sen verran pahasti särähti nyt useampikin kohta kirjoituksessasi

Anna (Ei varmistettu)

No hankkeet on ennenkin kaatuneet ilman hyväksyntää, että en nyt vielä lähtisi dissaamaan tulevaisuutta vain sen perusteella :) Mitkä kohdat kirjoituksessani särähtivät lukion historian osaamisen osalta? :D

Sanna (Ei varmistettu)

Se on kyllä totta, että pitää kai lähteä jonnekin muualle tajutakseen, kuinka hyvin täällä on asiat hyvin. Mulle se "muu paikka" oli pieni kylä Nevadassa, ja siellä vietetyn vuoden jälkeen Suomi tuntui - ja tuntuu yhäkin - niin ihanan kotoisan kodikkaalta. Välillä ärsyttää ja turhauttaa, kun jengi valittaa kuinka kauhean paskaa täällä on, mutta hei haloo, meillä on niin moni asia niin uskomattoman hyvin! Ei tämä mikään täydellinen maa ole ja on asioita joissa on paljon paranneltavaa, mutta kyllä se oikeasti taitaa olla aika lottovoitto syntyä Suomeen.

Anna (Ei varmistettu)

Niinhän se vähän on, vaikken itse olekaan sinne syntynyt :D Mutta on lottovoitto saada olla suomalainen :)

Nea (Ei varmistettu)

Ihana postaus! Tuli itsellekin tosi hyvä mieli ja ylpeys tästä omasta kotimaasta :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

Pepa (Ei varmistettu)

Kaunis teksti, oli ilo lukea :) Pahoittelen ettei tää kommentti ole yhtä sisältörikas! Hyvää itsenäisyyspäivää sinnekin päin, t. Silloin tällöin täällä nillittävä suomen kielen opiskelija :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti :)

Nea (Ei varmistettu)

Ah ihana teksti! <3

Anna (Ei varmistettu)

Kiitos kiitos :)

Hyvää itsenäisyyspäivää! :) jokaisessa maassa on omat vikansa ja puolensa mutta ollaan tänään ainakin siitä tyytyväisiä että suomessa on rauha ja hyvä asua. Itsekin olen vähän sitäsuntätä mieltä rakkaasta suomen maasta, mutta olen onnellinen siitä että tyttäreni on syntynyt tähän maahan.

Anna (Ei varmistettu)

Kyllä se on kuitenkin yksi maailman parhaita valtioita heittämällä :)

Oona (Ei varmistettu)

Oon huomannu, että otan asiat Suomessa itsestäänselvyytenä. Helposti ei edes ajattele meidän etuoikeuksia. Meillä on ilmainen koulutus eskarista yliopistoon, meillä on mahdollisuus edetä vaikka ja minne välittämättä siitä millaiset juuret ovat ja meillä on tasa-arvo naisten ja miesten välillä. Meillä on sosiaaliturvat, lapsilisät ja opintotuet. Meillä ei ole korruptiota ja meillä on rauhallista. Meillä osataan monia asioita ja meillä kaikilla on mahdollisuus menestyä. Meillä on suuri syy olla kiitollisia sotiemme veteraaneille. Ilman heitä ei meillä olisi tätä mitä meillä on nyt.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia ja samoin sinne! :)

Ronja (Ei varmistettu) http://paintwithallthecolorsofthewind.wordpress.com

aivan ihanasti kirjoitettu, tuli ihan tippa linssiin.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

Kata (Ei varmistettu)

Ihanasti kirjoitettu :) Ymmärrän kyllä tuon, että on varmasti vaikea kuvitella "tyytyvänsä" Helsinkiin kun on nähnyt jotain isompaa ja värikkäämpää. Sama siinä kun on asunut aina Helsingissä niin on todella korkea kynnys lähteä ja sopeutua mihinkään pienempään kaupunkiin ikinä.
Voi toki olla, että kun ikää tulee lisää niin eri asiat alkaa painaa enemmän vaakakupissa.. tai sitten ei.

Itse rakastan Helsinkiä ja Suomea palavasti. Näen niiden epäkohtien lisäksi niin rutkasti hyvää ettei sitä kaikkea ole mahdollista edes luetella! Toki haluan välillä asua ulkomailla ja vuoden päästä pääsenkin (jos kaikki menee niinkuin pitääkin) afrikkaan hetkeksi työharjoitteluihin.
Silti vahvasti uskon, että Helsinki tulee olemaan aina kotini. Täältä on kuitenkin niin hyvät yhteydet muualle maailmaan ja reissaaminen on helppoa.

Mainitsemiisi positiivisiin asioihin pitäisi ehdottomasti lisätä suomalainen terveydenhuolto ja lääketiede, joka on monissa asioissa maailman johtavia. Mm. syövän ennuste on Suomessa parhain maailmassa ja lapsikuolleisuus alin :)
Lisäksi suomalaiseen kulttuuriin kuuluu yksi asia, joka matkustaessa tuntuu maailmalla aika harvinaiselta, nimittäin oman tilan antaminen ja sen arvostaminen. Siitä mun ainakin olisi varmaan vaikein luopua.

On Suomessa paljon kehittymishaasteita ja sellaisiakin piirteitä, joita ei koskaan voi hioa pois, mutta missäpä maassa ei olisi? Eikä oikeastaan tule mieleen yhtään Suomea "parempaa" maata kokonaisuudessaan ainakaan omaan makuuni :)

Kiitos aikaisemmille sukupolville, etenkin sotiemme veteraaneille tästä mahtavasta maasta joka on meille säilytetty ja rakennettu. Vapaus ja tasa-arvo ovat tärkeimpiä arvoja mitä olemassa on ja täällä ne toteutuu harvinaisen hyvin, eikä niitä koskaan tulisi pitää itsestäänselvyyksinä. Tuntuu, että jotkut ovat jopa niin pilalle hemmoteltuja etteivät osaa arvostaa sitä työtä mikä kaiken tämän takana on ollut ;)

Anna (Ei varmistettu)

Juuri näin! :) Ja joo, en ihan kaikkea nyt alkanut kirjoittelemaan, vaan päällimmäisenä mielessä pyörineitä ajatuksia ainoastaan :)

hmclehto (Ei varmistettu)

Amen! Hyvaa itsenaisyyspaivaa gorgeous girl!

Janna miten kahden maan kansalaisena (siis viimeiset pari vuotta) ja Suomesta n.14v poissa asuneena, en vielakaan osaa vastata kansalaisuutta kysyttaessa tata toista maata. Suomi aina vaan tulee ensin sanotuksi ja sitten etta olenhan ma aussikin ;) Miten ihanaa oli saada postipaketti eilen "kotoa" Fazerin sinista, sinappia, jalki uunileipaa, salmaria, villasukat, pikkukalenteri nimipaivilla (onko naita edes muissa maissa) ja kauniilla maisemakuvilla + suomalainen joululehti. Hymy oli huulilla varmaan koko yonkin. We are so so lucky to be Finns, en tieda asunko siella tulevaisuudessa, ehka en, mutta en koskaan unohda kotimaata ja miten hienon kasvatuksen siella sain.

Anna (Ei varmistettu)

Nimenomaan! Voi asua muualla, kunhan sydän on suomalainen :)

Laura (Ei varmistettu)

Olen itsekin asunut nyt noin puolitoista vuotta ulkomailla opiskelujen takia ja
"En Australia-vuoteni aikana oppinut lähellekään niin paljon Australiasta, kun mitä opin Suomesta ja suomalaisuudesta." osui ja upposi. Vaikka Euroopassa vielä asunkin eikä mitään kulttuurishokkia siis juurikaan joutunut kokemaan, tuntuu, että ymmärrän nyt ihan eri tavalla mitä on olla suomalainen. Tai paremmin sanottuna, tunnen itseni nyt suomalaisemmaksi kuin koskaan. Vaikka minua ei ulkonäöllisesti paikallisista erotakaan ja tavat ja arvot eivät suuresti Suomesta eroa, tunnen kuitenkin silti olevani täysin erilainen.

Oikeastaan kaikki kirjoittamasi vastaa aika täydellisesti myös omia tunteitani. Jatko-opinnot tulen suorittamaan myöskin ulkomailla, tosin eri maassa näillä näkymin, koska Suomessa alaani ei voi opiskella, mutta sen jälkeen kaikki onkin avoinna, eikä minulla ole hajuakaan missä haluan asua. Kun olen ulkomailla, Suomi tuntuu maailman upeimmalta ja taianomaisimmalta paikalta, mutta jos tarjoutuu tilaisuus lomailla vähänkin kauemmin kotikaupungissani, alan nopeasti kaipaamaan takaisin ulkomaille. Luotan kuitenkin, että kohtalo jotenkin ratkaisee, itse en siihen näytä pystyvän :D

Ehdottomasti parasta Suomessa on kuitenkin TÄSMÄLLISYYS! Että meinaa välillä keittää yli, kun olen aina ensimmäisenä paikalla ja sitten saa odotella ja ihmetellä. Siksi olenkin ottanut tavaksi tulla ihan suosilla vähintään 20-30 minuuttia myöhässä, silti yleensä ensimmäisenä. Huoh. :D

Anna (Ei varmistettu)

Joooo, toi on ihan KÄSITTÄMÄTÖNTÄ Ausseissa :D Mulla aina paukku hermot tohon hommaan :D

sade (Ei varmistettu)

Arvostus nous ihan valtavasti tän postauksen myötä suhun. Ihan oikeesti :D oon aina kelannu et nolointa on dissata omaa maata ja kansaansa, tää sun ajatustapa on toodella hyvä et näkee ne molemmat puolet ja osaa arvostaa. Ite nään joskus suomalaisena punasta, kun venäläinen, joskin tosi hyvä kaverini haukkuu suomea paljon "kaikki miehet on täällä niin saatanan rumia" "hitto asutaanks me afrikassa kun työttömyystukee saa näin vähän?" Millasii ajatuksii sussa herättää kun kuulet tollasia? jne jne.

Anna (Ei varmistettu)

Mä en ollenkaan ymmärrä sitä, että ulkomaalaisena dissaa Suomea, jonne on tullut muutenkin paremman elämän perässä, ja sitten siitä ei osaa olla kiitollinen.

Erina (Ei varmistettu)

"Suonissani virtaa neljästä eri maasta kotoisin olevan isovanhemman verta,..."

Aaw, mistä eri maista nämä kaksi muuta sitten ovat kotoisin? Jos äitisi on (puoliksi ainakin?) suomalainen, ja isäsi venäläinen.

Toi on kyllä niin totta, että Suomen hienous paljastuu vasta ulkomailla. Jostain syystä niiin monen monen pitää hakea se totuus matkustamalla jonnekin kauas. Kuten myös minä tein, ja rakastuin jälleen kotimaahani. <3

Anna (Ei varmistettu)

Löytyy Liettua, Suomi, Venäjä ja Uzbekistan :)

A (Ei varmistettu)

Eika, ihana teksti! Oon ite asunut nyt jonkun aikaa jenkeissa, mutta kesalla olis muutto takasin Suomeen, joten ymmarran hyvin mita kirjoitit tuosta, etta kun menee kauemmas, nakee kaikki hyvat puolet, joita on aiemmin pitany itsestaanselvyyksina :) On niin ihanaa olla suomalainen! .

Anna (Ei varmistettu)

Näinhän se usein on :) Ja niin on!! :)

samson (Ei varmistettu)

Seurattiin kotona tota vastaanottoa ja pakko sanoa että tykkäsin paljon enemmän kuin ennen. Tamperetalo oli nätimpi kuin linna kun se oli niin modernin näköinen. Konserttijuttu oli mun mielestä parempi idea kuin kahden tunnin pakko-tanssimiset koska siinä selvästi juhlittiin suomalaista taidetta, kirjallisuutta, runoutta ja musiikkia. Tykkäsin tosi paljon.
Mä aloin miettii et jos sä saisit kutsun Linnan juhliin niin menisitkö? mikä estäis ettet menis? ja mitä sä luultavasti laittaisit päälle, nyt kun pukukoodiakin on löysätty?

Anna (Ei varmistettu)

Mä en kattonu ollenkaan vastaanottoa, enkä oo ees nähnyt yhtäkään pukua. TBH sellanen koko kansan tapitus ja muiden pukeutumisen arvostelu ei vaan kiinnosta ei niin ollenkaan... En osaa yhtään sanoa, mitä laittaisin päälle ja menisinkä. Rehellisesti puhuen mua ärsytti tää pukukoodin muutos. Musta oli hienoa, että maan itsenäisyyttä kunnioitettiin myös tiukimmalla pukukoodilla, jonka tarkoitus oli nimenomaan se kunnioitus. Mun mielestä lyhyet mekot tonne on vaan ei-ei. Riippuu siitä mistä se kutsu tulisi, harkitsisin menemistä, ja pukeutuisin kyllä täysipitkään mekkoon, jonkun suomalaisen suunnittelijan luomukseen :)

Karoliina (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus ! Itse oon huomannut ihan saman asian, kohta kuusi vuotta ulkomailla asuneena, että enemmän ja enemmän sitä vaan arvostaa kotosuomea. Muistan että alkuaikoina ulkomailla tuli aina jotenkin vähäteltyä Suomea ja sen kulttuuria ja tapoja ja pelkästään hehkutettua uuden maan upeutta ja ihmisten avoimuutta ja kulttuuria jne., mutta pikku hiljaa oon alkanut ymmärtämään miten upea kotimaa meillä on ja kuinka siitä pitää olla ylpeä. Nykyään puhunkin just tolla tavalla, in Finland we... ja se tuntuu todella hyvältä. Itsekään en tiedä mihin tulevaisuus vie, mutta aika selväks on mullekin alkanut tulla että jossain vaiheessa muutan takaisin kotimaahan tai vähintään nyt siihen naapuriin ainaskin ;-) Hyvää joulunaikaa ja lomaa !

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti! :) Ja joo, kyllä itsellänikin jonkinlaisena suunnitelmana on ehkä vielä mennä takaisin, mutta katsotaan sitten mihin sitä päätyykään :)

Kat NYC
Life is Sweet in NYC

Ulkomaille muuton jalkeen suomalaisuus vahvistuu yllattavan paljon. Marimekkoa ja Iittalaa on nurkat pullollaan kun Suomessa asuessani en olisi voinut vahaa valittaa niista. Mutta se on aina ollut selkeaa etta lapseni ehdottomasti tulevat puhumaan sujuvaa Suomea ja tuntemaan Suomen kulttuuurin yhta hyvin kuin Amerikkalaisen (sitten jos meille joskus lapsia siunaantuu).

Hyvaa itsenaisyyspaivaa ja terkkuja toiselta ulkosuomalaiselta!

Anna (Ei varmistettu)

Juurikin näin ja ihanaa itsenäosyyspäivää myöhässä sinne :)

Kristiina (Ei varmistettu)

Suomalainen koulujärjestelmä ei tutkitusti ole enää maailman paras. (ttp://www.businessinsider.com/why-finland-fell-in-the-pisa-rankings-2013-12) Mutta ehkä siihen mennessä, kun sun lapset on kouluiässä, ollaan taas on the top! :D

Siitä huolimatta, hyvää synttäriä Suomi!

Anna (Ei varmistettu)

Hmmmmjooo, no tuossa artikkelissa itse asiassa aika hyvin paneudutaan noihin syihin, miksi näin on käynyt. Maailman 12. paras on silti tosi hyvin, ei tässä nyt kivikaudelle tiputtu, mutta ehkäpä tämä juurikin tuottaa kaivattuja muutoksia :)

nini (Ei varmistettu)

ihanasti kirjoitettu <3 suomi <3

Anna (Ei varmistettu)

<3

ellina (Ei varmistettu)

suomi<3 eihä siitä pääse yli eikä ympäri mut outoudessaan suomi on vaan niin rakasta, ymmärrän sua:)

Anna (Ei varmistettu)

Niinhän se on :)

Olen blogisi satunnainen lukija ja kommentoin ehkä ensimmäistä tai toista kertaa. Tätä kirjoitusta ei voi ohittaa, Anna KIITOS kauniista sanoista. Aivan ihana kirjoitus.

Anna (Ei varmistettu)

Voi miten kiva, että kommentoit :) Kiitoksia :)

Pages

Kommentoi