Hbd Finland!!

Hellurei hellurei!

Tulin tässä suomenvenäjäsekoitusta puhuessani perheen kanssa miettineeksi paljon sitä, millainen suhtautuminen itselläni on Suomeen.

Sen lisäksi, että monikulttuurinen taustani on varmasti muokannut suhtautumistani Suomeen, näin ulkosuomalaisena Suomi on muuttunut kovin erilaiseksi minun silmissäni. En ole varsinaisesti asunut Suomessa jo kolmeen vuoteen, enkä tule asumaan vielä ainakaan pariin vuoteen. Suonissani virtaa neljästä eri maasta kotoisin olevan isovanhemman verta, ja vaikken olekaan täällä syntynyt, Suomi on silti aina kotimaani, josta olen aina valtavan ylpeä.

winter_lapland_finland_wallpaper-wide

Mun suhtautuminen on Suomeen aina ollut isänmaallinen. Vaikka olen koko ikäni kokenut ennakkoluuloisuuttani taustani takia, niin ei ole ikinä ollut kysymystäkään siitä, minkä maalainen olen. Vaikka usein nykyään ajattelen, näen unia ja puhun unissanikin englantia, niin suomi on minulle rakkain kieli, jota puhun parhaiten. Suomi herättää minussa aina tunteita, negatiivisia ja positiivisia. Vain sillä tavalla kuin kotimaa tekee. Koen valtavaa ylpeyttä Suomen menestyessä ja valtavaa myötähäpeää joissakin asioissa, kuten nyt esim. avioliittolaki-tilanteessa.

Inhoni Suomea kohtaan oli huipussaan vuonna 2010. Minua ärsytti niin valtavan moni asia. Ihmisten asenne, kulttuuri-ilmiöiden takapajuisuus, maan pienuus, sää, kaikki. Halusin lähteä about niin kauas kun päästä voi, ja lähdin Australiaan. Välillä pitää lähteä kauas nähdäkseen lähelle. En Australia-vuoteni aikana oppinut lähellekään niin paljon Australiasta, kun mitä opin Suomesta ja suomalaisuudesta. Kaukaa oli helppo katsoa puolueettomammin. Kun ne arjen pienet ärsytystekijät poisti vaikuttamasta, niin huomasikin miten paljon upeita asioita Suomessa on. Aloitin vähän joka toisen lauseen sanoilla: In Finland we… Meillä Suomessa oli kaikki paremmin, selkeämmin ja järkevämmin.

finland-30

Niitä asioita, jotka minua ärsytti täällä, ei ykskaks muistanutkaan enää, kun muistikin ne kaikki hienot asiat. Samoillakin asioilla oli ykskaks kaksi puolta, ja oppi niitä miettimään eri tavalla. Se ennen niin paljon ärsyttänyt nyrpeä Alepan kassa, joka urahti hädin tuskin ”kiitos” alkoi tuntumaan paljon inhimmillisemmältä niinä päivinä, kun halusi vaan mörköillä, eikä halunnut kertoa kassalle kaikkia viikonloppusuunnitelmiaan ja kysyä hänen moisia. Viime vuosina olen rakastunut enemmän ja enemmän kotimaahani, ihastellen niitä pieniä asioita, joille olin ennen sulkenut silmäni.

Nyt olen sikäli eriskummallisessa tilanteessa omassa elämässäni, että ensimmäistä kertaa ikinä, en tiedä missä asun muutaman vuoden päästä. Toisaalta kaipaan Suomeen aina ollessani ulkomailla. Toisaalta en koe voivani enää pitää Suomessa asumista mielekkäänä, kun olen asunut niin paljon isommissa kaupungeissa, monikulttuurisissa ympäristöissä, joissa on ollut kovin erilaiset suhtautumiset.

Olen kuitenkin miettinyt, että jos minä joskus lapsia saisin, Suomeen muutto olisi varmasti ajankohtainen asia sitten kun lapsille tulisi aika mennä kouluun. Suomalainen koulujärjestämällä on tutkitusti maailman paras, ollut jo vuosia, ja sellainen lahja on tyhmää jättää lunastamatta. Myös perheeni on aina Suomessa, ja koska rakastan perhettäni, en halua asua kaukana. Olenkin nyt tehnyt ainoastaan sen päätöksen, että haluan asua Euroopassa. Muutaman tunnin lentomatkan sisällä Helsingistä, ystävistä, perheestä, kaikesta siitä, mikä täällä on.

Orange_Twilight_Helsinki_Finland-WallpaperMinulle suomalaisuus tulee aina olemaan äärimmäisen tärkeää. Lontoo-kodissani on Iittalan astiat, Pentikin lamput, Vallilan verhot, Mariskoolit, Pentikin porot ja Aalto-kynttilöitä nurkat täynnä. Haluan visuaalisen muistutuksen kotimaastani arkielämässäni. Minä olen suomalainen, ja haluan kotinikin olevan suomalainen.

Haluan, että lapseni (jos sellaisia ikinä saan) puhuvat suomea ensimmäisenä kielenään, tietävät stadin slangin hienoudet ja ymmärtävät sitä, mitä on olla suomalainen. Suomalainen on juro ja jääräpäinen, mutta aito ja teeskentelemätön. Suomalainen on tehokas ja isänmaallinen, täsmällinen ja äärimmäisen hyvä työntekijä. Välillä tuntuu, että hyviä puolia joutuu kaivamaan, mutta kyllä niitä on, valtavasti! Itse olen onnekkaasti saanut yhdistää kahden todella erilaisen kulttuurin parhaat puolet omaksi elämäkseni ja samalla saanut ottaa siihen ominaisuuksia Englannista ja Australiasta. Ja kaikista niistä kansainvälisistä tutuista, jotka olen elämääni saanut.

En tiedä olenko vanha, vai miksi tällaisia ajatuksia tulee miettineeksi Itsenäisyyspäivänä. Tänään kuitenkin olen pohdiskellut paljon sitä, että vaikka meillä ei Suomessa olekaan Thanksgivingiä, niin on ehkä ihan hyvä ottaa se mentaliteetti osaksi Itsenäisyyspäivää. Minulla ainakin on niin paljon syitä olla kiitollinen, mutta ennen kaikkea olen onnellinen, että saan olla suomalainen. Saan tulla maasta, jossa on maailman puhtainta vettä ja upea luonto, ilmainen loistava koulutus ja joka on sukupuolten välisten tasa-arvon edelläkävijöitä. Minun kotimaani on persoonallinen pieni sopukka, josta ei välttämättä tiedetä joka Euroopankaan maassa, mutta jolla on luonnetta sitäkin enemmän. Minun kotimaani pääkaupunki on yksi kauneimmista kaupungeista maailmassa, ja vaikka emme olekaan ehkä polveutuneet Väinämöisestä, on maassa silti aikamoista taikaa. Revontulet, Joulupukki ja neljä radikaalisti erilaista vuodenaikaa ovat kaikki ihmeellisiä asioita, ja me saamme nauttia niistä itseisarvona.

Hyvää syntymäpäivää ihana nuori vanha 96-vuotias Suomi!! ♥

Kommentit (68)
  1. Ihana teksti ! <3

  2. Hyvä kirjoitus taas! Sitä itsekin syyllistyy moiseen. Ei osaa arvostaa tuota kaikkea, mitä meillä on, takertuu niihin nega-asioihin ja elää sillä mentaliteetilla, että kun muualla on paremmin, hienompaa ja isompaa. Mutta todellakin tämä meidän oma Suomemme on yhä yksi turvallisimmista maista maailmassa niin monella tasolla ja niin moni asia toimii täällä vain niin paljon paremmin. Yleisestikin pitäisi matkustaa enemmän, jotta ymmärtäisi tämän meidän rakkaan maamme hienoudet.
    Hyvää Itsenäisyyspäivää Anna! ^^

    1. Kiitoksia ja jälkijunassa samoin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *