Hissigate

Ahhhh, taas olen mielipiteeni avaamalla onnistunut saamaan keskustelua. No ei se mitään, aihe on musta mielenkiintoinen, niin mielelläni jatkan sitä ihan postauksen verran.

Avauduin eilen Instagramissani Kampin hisseissä kokemastani tilanteesta, joka ei todellakaan ole ensimmäinen laatuaan. Kampin keskellä olevissa hisseissä lukee, että niihin tulisi päästää vaunujen kanssa asioivat ensin. Empiirisellä kokemuksellani juuri kyseisistä hisseistä tästä lähes 3 vuoden ajalta on se, että porukka välittää tuosta taulusta aivan todella vähän ja Kampissa saa aina seistä odottamassa hissiä tossa hetken jos toisen, ja hissin tullessa se on aina täynnä porukkaa, jolla ei ole lastenrattaita. (Tai pyörätuolia, rollaattoria, opaskoiraa tai vaikka kävelykeppiä for that matter). Sutjakkaasti liikkuvaa nuorta porukkaa, joilla ei ole ainakaan päällepäin näkyviä esteitä käyttää liukuportaita tai etäämmällä olevaa hissiä.

Toki vaunujen kanssa liikkuvat voivat myös käyttää niitä etäällä olevia hissejä, mutta tämä ei olekaan se pointti tässä, vaan se, että nämä kyseiset hissit sijaitsevat keskeisellä paikalla molempiin lastenhoitohuoneisiin nähden, kaikki eivät tiedä missä ne muut hissit sijaitsee ja niissä ON TUO PERKELEEN TAULU. Olen erittäin monta kertaa kiehahtanut noiden hissien kohdalla ihmisten totaalista välinpitämättömyyttä ja kävellyt myös tyynesti jonottajien eteen vaunujen kanssa taulua osoittaen. Jos haluaa odottaa, niin odottaa toki sitä hissiä sitten. En sitä iha pysty ymmärtämään kun vieressä on liukuportaat, joilla pääsee ylimpäänkin kerrokseen ongelmitta.

Eilen olimme menossa kolmanteen kerrokseen ensimmäisestä. Kauppakeskuksissa on KIELLETTYÄ mennä liukuportaisiin niiden lastenvaunujen kanssa, vaikka sen pystyisin melko helpostikin tekemään. Ai miksi? No koska jos minä tasapainottelen niitä vaunuja siinä liukuportaissa vauva kyydissä ja menetän tasapainoni kompastuessa tai jotain muuta käy, niin ne vaunut vauvoineen tulee sieltä aika monen ihmisen niskaan. Loukkaantumisia ja jopa kuolemantapauksia voi olla, eikä kellään pidä olla sitä jumalsyndroomaa jolla menee pienen vauvan kanssa liukuportaisiin koska ”minä pystyn” yksin ollessaan. Noniin, tosiaan, eilen. Hissi tuli ja hississä oli yksi nainen vaunuineen ja kaksi nuorta naista. Nämä naiset tulivat ulos hissistä ja minä menin vaunujen kanssa sisälle. Olin hieman yllättynyt, että naiset tulivat kuitenkin takaisin hissiin. Miehelleni totesin jo ennen hissiin menoa, että ”nähdään kolmosessa” ja hän siirtyi sinne liukuportaita pitkin. No, hissin pysähtyessä toisessa kerroksessa nainen vaunujen kanssa poistui ja ulkopuolella odotti toinen nainen vaunujen kanssa. Nämä kaksi naista hississä kanssani eivät nousseet hissistä ja naisen mittaillessa mahtumistaan, totesivat he hänen mahtuvan. Tämä passasi. Olettaisin, että hieman leveämpien vaunujen kanssa hän punnitsi vaihtoehdot ja totesi, että ei, hän ei taida tulla pieneen hissiin, missä on jo valmiiksi vaunut ja kolme aikuista.

Kun pääsimme kolmoseen, asiallisesti huomautin naisille, että kyseinen hissi on tosiaan ensisijaisesti lastenvaunujen kanssa liikkuville ja tässä vieressä on nämä liukuportaat. Vastaus oli jotain epämääräistä, jota seurasi hyvin selkeästi sekä minun, että jo odottaneen mieheni kuulema ”no ku noi liukuportaat oli niin pitkään pois käytöstä”. NO NYT NE ON KÄYTÖSSÄ. (Sitä paitsi Kampin liukuportaat on hyvin poikkeuksellisesti molemmat pois käytöstä, vaan Mujin remontinkin ajan ne ovat olleet aina jommat kummat käytössä.) Totesin, että olivat ne epäkäytössä tai ei, niin tämä hissi on edelleenkin ensisijaisesti rattaiden kanssa matkaaville, mihin nämä naiset vastasivat, että ”ei tämä ole niin vaarallista, sopu sijaa antaa”. Huoh. Sopu voi antaa sijaa, mutta kun sinne hissiin ei vaan mahdu.

No, avauduin tästä Instagramiini.

Sain kymmeniä, ellen satoja (en laskenut, mutta puhelin piippasi loppuillan) viestejä, joissa tätä samaa kokemusta. Se, mikä on mielenkiintoista näissä kokemuksissa on se, kuinka selkeästi ihmisillä on arvostus ja kunnioitus vaikkapa pyörätuolilla liikkuvia kohtaan, mutta ei todellakaan äitejä kohtaan. Asenne lasten kanssa liikkuvia kohtaan on usein sellainen ”no mitäpä teit lapsia ja otit ne vielä mukaan”, kun taas pyörätuolilla liikkuvia kohtaan asenne on heti eri. Ihan sama rajoitus siinä on. Renkailla liikkuva väline, jota ei saa ottaa liukuportaisiin. Aivan sama onko se pyörätuoli tullut synnynnäisen sairauden vai känniriekkumisen seurauksena. Ja ihan sama onko se vauva syntynyt vuosien hoidon seurauksena vai kännissä unohdetun kondomin seurauksena. Näillä asioilla ei ole mitään väliä. Kuinka moni väistää pyörätuolia ja pitää ovea auki ja kuinka moni tekee sen vaunujen kanssa kulkevalle?

Vielä parempi esimerkki löytyy muuten ihan sellaisesta asiasta kuin perhepaikoille ja inva-paikoille pysähtyjistä. Kun kaupan pihassa on neljä perhepaikkaa ja neljä INVA-paikkaa, niin kuinka todennäköistä on se, että kauppaan tulee samaan aikaan neljä perhettä kuin se, että paikalle tulee samaan aikaan neljä INVA-oikeutettua pysäköijää? Ja kuitenkin kaikki varovat niitä INVA-paikkoja kuin ruttoa ja ne ovat tyhjillään, mutta perhepaikoille ajetaan surutta.

Sillekin on SYYNSÄ, miksi niitä perhepaikkoja on. Ensinnäkin, kun sulla on mukana pari poukkoilevaa tykinkuulaa, eli taaperoa, on kaikkien kannalta parempi, että ne tykinkuulat otetaan autosta mahdollisimman lähellä niitä kaupan ovia, eikä ne jää kenenkään auton alle. Jos sympatiaa ei muuten riitä, niin veren ja luidenpätkien siivoaminen etupuskurista voi olla vaivalloista. Pahoittelut groteskiudestani, mutta kun montaa ei tunnu näissä kommentoinneissa häiritsevän se, jos alle pelmahtaa joku parivuotias. Kyllä, lapset pitää kasvattaa ja opettaa käyttäytymään parkkipaikoilla ja liikenteessä. Tollasen taaperon päähän se opetus ei vaan iskostu ihan yhdellä lauseella ja sitä siellä kauppareissulla ollaan harjoittelemassa. Toiseksi, kun lasten kanssa toimitaan, niin autossa on turvakaukalot ja turvaistuimet ja niitä autonovia pitää saada kunnolla auki, jotta ne värkit tai lapset saa sieltä ulos. Siinä on jonkun uudenkarhea Tesla viereisessä ruudussa äkkiä naarmuilla, jos niitä ovia joutuu availemaan tavallisessa ruudussa leveän perheruudun sijaan. Lisäksi perheruudut viestivät siitä, että ”täällä on pieniä lapsia” muille autoilijoille, jotka toivottavasti pitää silmät päässään ohimennessään, kun se tykinkuula saattaa singahtaa sieltä auton vierestä pallon perässä suoraan alle. Sitä paitsi ne perhepaikat on yleensä niin, että muilla autoilijoilla ei ko. kohtaan ole sinänsä asiaa, ellei ole menossa niille paikoille.

No anyway, siinä nyt joitain syitä miksi perhepaikkoja on. En ees mee siihen, kuinka raskasta on raahata turvakaukaloa kymmeniä tikkejä siellä itsessään, ja senkin takia kiva, että ne paikat on lähellä ovia. Tästä asiasta nettikeskustelua ihan oman paikkakuntani ryhmässä seuranneena vastaukset on luokkaa… ”Onko niitä lapsia pakko tehdä?” (Ei, mutta joku sinutkin teki.) ”Onko niitä lapsia pakko raahata kaikkialle mukaan?” (No ei niitä oikein himaankaan voi jättää itsekseen ja jossain niiden on opittava yhteiskunnallisesti kelvollisiksi ihmisiksi) ja ”Mun leveä paku ei mahdu pieneen ruutuun” (No jätä se rekkas sinne parkkipaikan perälle, kun siellä ei oo ihan hirveesti ruuhkaa!)

Kuinka moni kehtaisi kommentoida esim. INVA-kyltin kanssa liikkuvalle, että ”Oliko pakko päätyä pyörätuoliin?”, ”Onko sunkin pakko tulla tänne kauppaan?” ja ”Mun leveä paku ei mahdu pieneen ruutuun!”. No väitän että aika paljon harvemmassa on sellainen käyttäytyminen. Tää lastenvaunuja ja lapsia kohtaan oleva asenne on ihan käsittämätöntä paikoitellen. En pääse ehkä ikinä yli siitä ku pari vuotta sitten, erään matamin piti saada pidettyä hänen Viron-laivalta raahaamiaan kaljakoppia lastenvaunuille rajatulla paikalla VR:n junassa kun siinä oli muutenkin eteiseen jonoksi asti niitä lastenvaunuja. Uskomatonta törttöilyä.

Jostain syystä tämä asenne on hyvinkin valloillaan, vaikka on hyvin jämähtänyttä. Lasten hankkiminen on lasten hankkijoiden vika ja elämä nyt saa olla epämukavaa, kun itse niitä lapsia erehtyi hankkimaan. Vaikka siis kauppiaat ja kauppakeskukset tekisivät ihan järjestelyjä sen eteen, että liikkuminen olisi sujuvaa kaikille.

(Sutattu pois terveydentilaan liittyvä osa ja toinen tunnistettavuutta lisäävä tieto)

Ei, mulla ei ollut raskasta päivystyksessä, olin siellä varmuuden vuoksi ja oli lähinnä tylsää. Tilanteeseen törmäsin juuri syötyäni, hyvällä tuulella joululahjaostoksilla pyöriessäni ripsihuoltoa odottaessa. Ei siis ollut edes nälkä- tai kiirekiukku. En avautunut, eikä keskustelunavausta yleisesti ottaen tarvitse säikähtää. Minä kun puhuin ihan asiallisesti, enkä asiaa mitenkään räyhännyt pää punaisena. Ymmärrän toki, että suomalaisille ventovieraan avattu suu voi olla pelottavaa, mutta ei se oikeesti ole. Ja ei, mun Instagramissa ei myöskään ole jotain tiettyä hermostuttavuuden rajaa sisällöntuottamiselle. Tuotan, kun siltä tuntuu. Fiilaan eniten tuota, että kaikkien hissintarvetta ei näy päälle päin (eli ei pitäisi olettaa mitään), mutta on OK olettaa mun mielentila sen perusteella, että mun IG:ssä on kuva päivytyksestä (josta muuten sain hyviä uutisia :D).

En toki ole kyseinen vaunuttelija, ja jos hänkin tähän eksyy niin hän voi toki jättää mielipiteensä ja kertoa miten tilanne hänen mielestään meni. Jos hän edes pani tilannetta merkille, se kun on Kampissa enemmän sääntö kuin poikkeus noissa hisseissä. Itse samassa hississä olleena en kyllä kokenut mitenkään, että hän olisi halunnut tulla koko seurueella kyytiin (en edes huomannut, että hänellä oli siinä seuruetta) ja ellen ole menettänyt kuuloani, ei hän todellakaan kysynyt mahtuvatko he kaikki kolme kyytiin vaan ”mahdutaankohan me kyytiin?”, minkä kyllä oletin tarkoittavan häntä ja vaunuissa olevaa vauvaa. Ja totta kai hän toteaa tulevansa seuraavalla, jos toteaa, ettei mahdu kyytiin 😀 Mitä muutakaan hän voi tehdä? Ei se siitä tilanteesta parempaa tee, vaikka  hän ei siinä nyt murrukkaan kyyneliin, että juuri tähän hissiin olisi pitänyt päästä. 

Okei, sit siihen varsinaiseen aiheeseen. Nää molemmat naiset tosiaan laittoi mulle viestiä Instassa. Kyseessä oli kuulemma tilanne, jossa ymmärtääkseni päällepäin näkymättömästä terveydellisestä syystä oli tarve käyttää hissiä liukuportaiden sijaan. En ehkä ihan ymmärrä, miten se tarve oli samanaikaisesti sitten myös sillä kaverilla ja miten tuo kyseinen syy on sellainen, että haluaa lähteä lounastamaan täyteen Kamppiin, mutta se on asia erikseen. Kaikki saavat liikkua minne haluavat ja missä kunnossa haluavat mun puolesta. Kyllä, on syitä käyttää hissiä, jotka eivät näy päällepäin. Mulle lähetti monet seuraajat viestiä erinäisistä tilanteista aina tasapainohäiriöstä ja liukuporras-pelosta lähtien. Aivan ymmärrettävää, että hissin käyttö on silloin perusteltua. MUTTA, tässäpä tämä avainasia on, että silloin sen suun voi myös avata ja ilmaista sen asian. Ja ei, ei tarvitse kertoa koko potilashistoriaansa ja terveystilaansa, vaan asian voi kuitata sanoin ”Olen pahoillani, mun on oman tilanteeni vuoksi pakko käyttää hissiä”. ”Anteeksi, tarvitsen hissiä oman tilanteeni vuoksi”. Ei muuten maksa paljoa kuuden sanan lause, joka selventää tilanteen. Seuraajani nimenomaan itsekin sanoivat aina pahoittelevansa tai perustelevansa tilannetta lyhyesti. Mun mielestä se on erittäin hienoa, sillä jos asiaa ei selvennä, ruokkii vaan se mielikuvaa siitä, että monet on välinpitämättömiä. Jos on joku syy, vaikkei sitä ees avaisi, niin asia kunnossa siinä tapauksessa. Olet tehnyt sen harkinnan ja ymmärtänyt, että hissi on ensisijaisesti muille, mutta oman tilanteesi vuoksi sitä käytät. Mun kommentti lastenrattaista oli keskustelunavaus. Siihen voi vastata oman syynsä, ja ellei se syy oo ”olen laiska, enkä jaksa mennä liukuportaita”, niin se on sitten ihan OK.

Valitettavasti harva näin vaan tekee. Epäilen vahvasti, että tässä viimeisen vuodenkin aikana noita hissejä käyttäneistä ihmisistä kaikki olisivat tällaisten erityissyiden sanelemia, mutta mistäpä minä mitään tiedän. Voi toki olla, että Kampissa on poikkeuksellisen paljon ihmisiä, jotka tarvii hissiä, vaikka se ei päälle päin näy. Silloin kannattaa avata se suu ja ilmaista asia. Jotenkin muuten kuin toteamalla, että liukuportaat on olleet pois käytöstä pitkään ja sopu sijaa antaa. Siinä kun syntyy todella herkästi mielikuva, ettei paskaakaan kiinnosta.

Valitettavan monien kokemus kun tuntuu olevan se, että äiti yrittää rattaiden kanssa päästä hissiin ja siellä nököttävät välttelevät katsetta, tiirailevat seinille, eivätkä tee elettäkään siirtyäkseen.

Ja ei, tämä asia ei ole maailmanloppu, mutta yhtä ärsyttävää kuin se, jos joku tupakoisi sisällä tupakoinnin kieltomerkin alla. Minä nyt ärsyynnyn erinäisistä asioista ja instagramini ja blogini on kanava kaikelle mielen päälläni liikkuvalle, eikä vain maailmanlopun asioille. 

Mielenkiintoista kuulla tästä teidän mielipiteitä! Sana on vapaa! Tai no, kaikki sellaiset ”Oliko pakko niitä lapsia tehdä?” tyyppiset kommentit menee suoraan roskiin. Ne on turhia aivopieruja tähän maailmaan.

Ei, niitä lapsia ei ollut pakko tehdä, mut ei niitä oikein tehtyään voi roskiinkaan heittää. 

Kommentit (186)
 1. Laitoin sulle intagramiin viestissä enterorokon oireita. Sen jälkeen en enää näe intagramiasi. Ilmeisesti poistit mut tililtäsi. Outoa?

  1. Jaaaa, olit blokattujen listalla, mutten äkkiseltään kyllä keksi miksi, kun harvoin ketään blokkaan. Nyt on unblocked! 🙂

   1. 🐶🎀

 2. On useita sairauksia jotka eivät näy päällepäin esim. syöpä, masennus, endo, astma yms. Olen päästänyt syöpäsairaan naisen edelleni hississä, mutta kaikki eivät tiedä näitä asioita etukäteen älä tuomitse ennen kuin tunnet pätee tässäkin asiassa. Päästäthän myös sinä hissiin ensin invaliidit ja vanhukset? mielestäni heidän kuuluu mennä ennen rattaita, mutta rattaat kuuluu mennä ennen terveitä ihmisiä. Ihmetyttää myös hieman se että asioit jatkuvasti Helsingissä, kamppi on muutenkin ylisuosittu ja täysi. Miksi et koskaan kerro hyvistä kokemuksista esim. Tampereella? myös muissa Suomen kaupungeissa on hyviä ostoskeskuksia ja outletteja joissa on tilaa liikkua

  1. Ihan jatkuvasti mä laitan kuvia Ratinasta ja Ideaparkista ja ties mistä 😀 mun ripsihuolto sattuu olemaan Kampissa ja myös usein työpalaverit siellä ja kampaaja siinä vieressä, ja nään kavereita, jotka asuu Helsingissä, niin se nyt on vaan niin, että siellä tulee käytyä samalla, eikä juuri varta vasten Kampissa.
   Miksi pyörätuolilla liikkuvan muuten pitäisi päästä ennen vaunuja? Ihan mielenkiinnosta? Mun pointti nyt meni muutenki ohi sulta ja lujaa.

   1. Luulen, että se miksi ihmiset ajattelevat pyörätuolin käyttäjän menevän vaunujen edelle johtuu siitä, että paljon tilaa vieville vaunuille on olemassa vaihtoehtoja, esim. lapsen voi laittaa kantoreppuun tai hän voi itse kävellä, lapsen voi jättää hoitoon tai toisen vanhemman kanssa kotiin. Pyörätuolin käyttäjällä ei ole vaihtoehtoja, tuoli on otettava mukaan, jos haluaa minnekään liikkua.

    1. Lapsi oppii kävelemään n.1-1,5 vuotiaana, kaikki lapset eivät viihdy kantorepussa tai ole varaa hankkia sellaista rattaiden lisäksi, eivät meinaan ole ihan ilmaisia. Kaikilla ei myöskään välttämättä ole sitä toista vanhempaa kotona hoitamassa eikä pientä lasta voi jättää noin vain muualle hoitoon (erityisesti jos täysimettää). Ja jos vie niin onhan se lapsi jotenkin kuskattava sinne hoitoonki😃 Näitäkään syitä ei kenenkään tarvitse kertoa perustellakseen hissin käyttöä kuten ei terveystietojakaan. Kyllä äidin pitää saada poistua kotoaan vaunujen kanssa ilman että se niin hirveästi muita ärsyttää tai asiaa joutuu jotenkin perustelemaan. Hatun nosto Annalle, että ottaa lapsiaan mukaan joka paikkaan! itselleni lähteminen on aina hirveä stressin paikka joten ei vielä hirveästi ole liikuttu😃 minulla siis 3kk vauva.

     1. Mä en tajua miks pyörätuolin pitäis päästä ennen vaunuja. Se menee eka joka oli ensin odottamassa. Vanhukset ja sellaiset joille on vaikeaa seistä jostain syystä esim kyynärsauvojen kanssa voisin päästää ekana. Toi perhepaikkojen täyttäminen isoilla autoilla, because I can -periaatteella ärsyttää super paljon!!

    2. Ymmärrän täysin jokaisen joka kulkee lasten rattailla, pyörätuolilla, rollaattorilla. Tai kepei. Mutta itse kun tuon materiaalia kaupakeskuksiin niin olen itse kaikkien mielestä laiska ja idjooti kun kuljen rullakon tai pumppukärryjen kanssa julkisessa hississä. Sanon vaan että ANTEEKSI kaikille jotka ovat henkisesti sairaita en itse aina pysty olemaan näkymätön työssäni.

   2. Piti ihan jäädä miettimään tätä kysymystä, sillä itsekin ajattelisin ennemmin antavani tilaa pyörätuolissa istuvalle kuin vaunuille. Pienen pohdinnan jälkeen tulin tulokseen, että tämä johtuu varmaan jostain sisäisestä ”säälistä” tai sympatiasta, mitä tunnetaan vammaisia/vammautuneita kohtaan ja siksi ihmiset yrittää heitä auttaa, edes pienin teoin. Yleisesti lapsiin ja lasten saantia ajatellaan positiivisena asiana ja siksi varmaan rattaiden suhteen ihmisillä ei herää samanlaista ”auttamismekanismia, esimerkiksi nyt tässä hissi asiassa.

   3. Semmoset vaunokokemukset
    14.12.2019, 20:50

    Varmaan siksi, että monesti pyörätuolilla liikkuvalla on terveyden kannalta ongelmia, toisin kun lastenvaunujen kanssa liikkuvalla ja tällöin voi olla vaikea vaikka istua pitkiä aikoja ja kulkeminen on raskasta fyysisesti sillä pyörätuolillakin. Myös olosuhteet pyörätuolissa istuvalle voivat olla haastavat kauppakeskuksen kaltaisessa ympäristössä. Myös vanhukset ovat heikkokuntoisempia ja fyysisesti heikompia kuin se tervenuori vaunujen kanssa liikkuva.
    Jos tässä ärsyynnytään hissin käytöstä ilman lasten vaunuja, niin arvaappa ärsyttääkö kun 8 ratikkaan tunkee viidet vaunut yksien vaunujen paikalle neljän ruuhkassa ja se rollaattorilla liikkuva mummo ei mahdu ratikkaan. Sitten vielä kun siitä uskaltautuu sanomaan niin saapi näiltä vaunumammoilta huorittelun päälle ja mummo jää odottamaan seuraavaa ratikkaa vesisateeseen.

    1. Tuokin on ihan ennakkoluuloista höpöhöpöä. Ei pyörätuolissa istuminen välttämättä tarkoita, että oma elämä on kivun ja säryn kanssa jatkuvaa elämistä. Itse sen sijaan kuljen vaunujen kanssa ihmisten ilmoilla, sillä ilman kunnon tukea en voi kävellä kunnolla kivun vuoksi.

    2. Olipa kyseessä hissit tai muu ympäristö, niin en ymmärrä nykyihmistä siinä, että ei nähdä muita liikkujia ollenkaan, vain se oma napa, joka on lähinnä. Hissiin meno menee jo usein ihan väärin useimmilla, kun kyseessä on vain kauppakärryt ja hissi.Miksi sinne hissiin on niin kova tunku, kun siellä on jo ihmisiä? Ensin hissi tyhjäksi ja sitten täyteen!

     Mitä tulee lastenvaunuihin, niin sanoisin, että etenkin silloin pitää ottaa muut huomioon ja muut ottavat huomioon lastenvaunut. Tämä muiden huomiointi lastenvaunuja työntävillä unohtuu täysin kävelytiellä, jossa liikkuvat myös pyöräilijät. Pahin yhdistelmä on vaunut, koira(t) ja apupyörillä ajava lapsi. Miksi? Siksi, kun sieltä takaa saapuu satakiloinen mies pyörällä, niin ei oikein tiedä kummalta puolelta ohittaa ja kun kelloa soitat, niin katse tuskin irtoaa puhelimesta. Miksi se on siis niin vaikeaa? Se toisten huomioiminen?

     Kolmen lapsen isänä olen paljonkin liikkunut rattailla kaupungilla, ratikassa, metrossa jne. eikä minulla ole koskaan ollut ongelmaa saada rattaita liukuportaisiin tai raitiovaunuunkaan. Huomioi tässä, että 20-25 vuotta sitten ei ollut matalalattiavaunuja ihan joka reitillä, vaan usein se vanha ja korkealla lattialla oleva. Joskus sai apua, mutta yleisesti ei, joten rupesin nostamaan rattaat aina yksin vaunuun ja vaunusta. Sen varran ketutti se ihmisten välinpitämättömyys, että joskus sanoin apua tarjoavalle napakasti, että ”en tarvitse apua, kiitos.”

     Tähän hissigateen antaisin ohjeen, että vaunuja työntävä ei provosoisi kiilaamalla, koska silloin saa huutoa vastaansa, vaan hymyillen epäilee ”mahtuukohan kyytiin?”. Kiukku ei auta ketään, kun kyseessä on kauppakeskus ja suuri ihmismäärä, päinvastoin. Ihmiset voi nykyään usein kovin huonosti ja se valitettavasti näkyy näinkin.

   4. Voihan sillä vaunujen kanssa liikkuvallakin olla terveydellisiä ongelmia ja vaikeuksia odottaa pitkään? Varsinkin jos synnytyksestä on vasta vähän aikaa. Ja toisekseen siellä vaunuissa on vauva jonka voi olla aika ikävä odottaa likaisessa vaipassa ja nälkäisenä pääsyä hissiin ja hissillä lastenhoitohuoneeseen (joka jostain käsittämättömästä syystä sijaitsee siellä kolmannessa kerroksessa että ois mahdollisimman hankalaa päästä sinne). Usein mukana saattaa olla myös isompi sisarus jonka kaitseminen kauppakeskuksen vilinässä on muutenkin haastavaa.

   5. Vaunut on valinta, pyörätuoli ei.

  2. Aivan oikein 😀 eiköhän kaikki vaunulliset vois lähteä vaunuineen vaikka Sonkajärvelle niin ongelma kuitattu. Kyllä tämä kyseinen ”ongelma” on ihan usean paikkakunnan kohdalla totta. Kaksosten rattailla kun kuopiossa yritin hissiin mennä, jossa 2 pariskuntaa jo oli sain vain mulkaisun ja toteamuksen että saan hissin kohta kokonaan ja jäin sitten suosiolla odottamaan. Ja vaikka se kamppi jonkun mielestä on yliarvostettu ja täysi ei sitä ole kaikkien mielestä. Ja tosiaan anna taisi mainia useamman kerran että simppeli ”oman tilanteeni vuoksi käytän hissiä” on mustakin ihan fiksu veto siinä kohtaa jos pyörätuoli tai vaunu yrittää hissiin mahtua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *