Homeless

Hyvää iltaa! Ja Halloweenia!

Terveisiä asunnottomalta bloggaajaltanne. Pahoitteluni, että eilinen jäi vähän tyhjäksi blogin osalta. On ollut vähän puuhaa kuulkaas 😀

Tänään nimittäin kärräsi pihaan yksi isompi muuttoauto, ja tällä hetkellä olen siis virallisesti asunnoton. Asuntomme on kuulemma valmis 7.11., mutta again, aika lailla saa olla sitä kuuluisaa pyhää henkeä mukana, jotta se oikeasti valmistuu siihen mennessä. Kävimme tänään siellä meidän asunnolla droppaamassa mun sängyn, ja on kyllä pakko sanoa, että on vähän hankala uskoa, että toi asunto on valmis ens pe. Puolet lattiasta on irti, ja siellä on kyllä kunnon kaaos päällä. Ja viiden työpäivän jälkeen sinne pitäisi siis saada siivoojat sisään, inventaario tehdyksi ja akoille avaimet käsiin. En vielä liputa sen puolesta, että tää asunnottomuus kestäisi ihan vaan viikkoa.

unnamed

Olkaapa hyvät. Kuva meidän keittiöstä. Asunto, jonka piti olla valmis tänään. Meillä ei ole lattioita, seiniä tai muutakaan. Fun. Mielenkiinnolla odotan.

Viime päivät on näyttäny tältä:

raita (1 of 5)-4Laatikoita, laatikoita ja vielä kerran laatikoita. Jouduttiin Jennin kanssa ottamaan retki IKEAan keskiviikkona, koska laatikot loppu kesken.

raita (3 of 5)-4Purin mun sängyn eilen, ja mun nukkumaolosuhteet viime yön oli aika alkeelliset. Lakanat sentään oli, mä pesin niitä just kuvanottohetkellä. Vietiin tosiaan mun sänky ja petivaatteet asunnolle valmiiks, että päästään 10. päivä lentokentältä sinne suoraan. 

raita (2 of 5)-4Ainoa asia, joka on pitänyt mielen jotenkin virkeenä on ollut päivittäinen me-time salilla. Boxercise eilen oli kuin lahja mielenterveysjumalilta. Hyvällä tekosyyllä sai hakata ja potkia. Pariksi tunniksi aina unohtuu muutto, kun kävelee musat korvilla salille, pyörii siellä mieli treenissä ja kävelee ihan rikkinäisenä kotiin.

Tänään. No tänään oli pienimuotoinen helvetti. Otettiin muuttomiehet samalta yritykseltä kuin viimeksi, mutta muutto ei voisi olla enempää yö ja päivä. Viimeksi mulla oli yksi muuttomies, joka veloitti neljältä tunnilta omasta työstä ja autosta yhteensä 48 puntaa. Jäbä oli supermukava -tehokas ja tarkka työssään. Tippasin sitä sillon 12 puntaa ihan vaan sen takia, että olin ihan vakuuttunut sen työstä. Nyt otettiin vähän isompi auto ja kaksi miestä, ja tuntitaksa oli 50 puntaa tunnilta. Odotin siis tehokasta muuttoa. Ja vielä mitä!!

Äijät tuli vartin myöhässä paikalle, pyysi minua etsimään parkkipaikan ja pakkasi auton ameeba-vauhdilla. Mun tavaroiden autoon laittamisessa meni yli puolitoista tuntia. Johtui osittain ehkä siitä, että toinen muuttomiehistä poltti ketjussa ja leikki puhelimellaan. Otettiin stoppi Jennin pihassa, Jennin kamojen lastaamisessakin kesti luvattoman kauan siihen nähden, että siellä ei ollut mitään huonekaluja.

raita (4 of 5)-4

Kun pääsimme meidän uudelle asunnolle, minä ja Jenni kannoimme sen mun sängyn ylös (koska ei jaksettu odottaa kellon käydessä, että ne tyypit sais joskus ittensä autolta asunnolle). Nämä sitten kantoivat sen patjan ylös. Huom. Yhden kevyen patjan. Mä itse nostelen sitä patjaa suht kevyesti. Siinä vaiheessa kun miesten piti nostaa se patja kymmeneksi sekunniksi ilmaan, jotta saadaan suoja sen alle, niin toinen heistä oikeasti ähkäisi pahemmin ku meikäläinen jalkaprässissä 80 kg taulussa. Ihan oikeesti. Polta vielä muutama aski päivässä, niin et jaksa edes nousta portaita perkele. Siitä sitten vielä varastolle, ja siinä vaiheessa mä aloin olemaan jo aika myrskyn merkkinä. Kolme tuntia meni periaatteessa pelkkään lastaamiseen. Tehtiin siellä varastolla puolet hommasta itse, jotta ei menisi yli neljän tunnin muuttourakaksi. Siinä vaiheessa kun piti maksaa, niin annoin kyllä miehille palautetta. Olin tyrmistynyt siitä, että jouduimme maksamaan 10 puntaa siitä, että ”yhdessä kohteessa oli portaat, ei hissiä”. Vittu te kannoitte sinne YHDEN PATJAN. Jos mä olisin tiennyt, että siitä joutuu maksaa ekstraa, mä olisin kantanut sen sinne vasemmalla kädellä ja oikealla jalalla loikkien. Ei se 10 puntaa iso raha ole, mutta periaatteesta tollanen syö ku pientä oravaa.

Oon varannut samasta palvelusta meille muuttomiehen ja auton silloin 11. päivä, ja soitin sinne aika tulikivenkatkuisen puhelun siitä, miten huonoa palvelua saimme JA että se ensi muuton tyypin olisi parempi olla hieman eri luokkaa. Ainiin, ja hinta tuolle lystille? 222 puntaa. Oikeesti nyt.

Mulla jatku päivä vielä vanhalle asunnolle suhaamalla. Päästin siivojan sisälle, joka oli hänkin myöhässä vartin. Mikä tätä koko saarta vaivaa? Onko kukaan kuullu täsmällisyydestä?! Jätin avaimet ja hyvästelin asunnon, joka oli kotini vuoden aika haikein mielin. Ehdin vielä tänään ripsihuoltoonkin ennen matkaa ja kun tuossa tunti sitten tulin tänne Marikan luokse, lysähdin vaan X:ksi sängylle ja huokaisin syvään. Osa 1, suoritettu. Onneksi toinen muutto menee varmaan hieman kesymmin. Jos meillä siis silloin on se asunto valmis! Poikaystävät auttaa sitä yhtä muuttomiestä silloin, eli varmasti on hieman tehokkaampaa ja tasokkaampaa työn jälki. Kiva paluu meillä sitten. Meidän lento laskeutuu ennen 22 maanantaina, Jennin joskus keskiyön tienoilla. Muuttoauto on varaston pihassa 8 aamulla.

En malta odottaa, kun 11. päivän ilta koittaa ja toivottavasti olemme siellä asunnolla. Sitten saattaa aueta yksi kuoharin korkki ja muutama hymykin irrota 😀

Näin villi Halloween siis täällä päässä. Tilasimme just kiinalaista kotiinkuljetuksella, laitetaan kohta joku leffa pyörimään ja sitten illan ohjelma on tämä:

raita (5 of 5)-4

Ihan oman jengin trick or treat.

Pahoitteluni kuvien laadusta, nopeita otoksia tästä hullusta parista päivästä puhelimeni kätköstä siis nämä. Kamera on paikassa ”missälienee”, niin kuin koko muukin omaisuus 🙂

Jos muuten kiinnostaa, niin tässä vähän hintatietoja muutosta Lontoossa. 

MUUTTOPALVELU:
– Pelkän auton vuokra on n. 10 puntaa tunnilta.
– Auton ja muuttomiehen vuokra on esim. tuolla meidän yrityksellä 16 puntaa. Tämä on siis sellainen pieni paku.
– Isompi auto ja muuttomies on 30 GBP/h (tämä on siis se, mitä meille on tulossa silloin 11. pv)
– Isompi auto ja kaksi muuttomiestä on 50 GBP/h (meidän tämänpäiväinen järjestely)

(Isompaan autoon mahtui hyvin tänään sänky, työpöytä, iso senkki, rekki, iso nojatuoli, tuoli ja sitten n. 60 laatikkoa ja IKEA-kassillista. Olisi mahtunut vielä vähän jotain, mutta pienempään autoon noi ei kyllä olis menneet millään.)

Tämä siis maksoi 222 puntaa neljältä tunnilta meille. Muuttomiehet ja auto 200 puntaa, 10 punnan lisämaksu portaista ja sitten 12 puntaa congestion charge, joka on joku autoilumaksu keskustan alueella. Ei ihan selkee mulle, mutta se veloitetaan tiettyinä aikoina.

Halvimmillaan siis pääsee vaikka 50 punnalla, jos itse ajaa (en uskalla Lontoossa) ja kantaa

VARASTO:

Me vuokrattiin Big Yellow Storagesta nyt huone, joka on 75 sq ft, eli n. 7 neliöö. Pienempikin olisi riittänyt, mutta mä oon tosi huono arvioimaan noita. Toisaalta, säästö ois ollut ehkä viiden euron luokkaa. Mä sain opiskelijana alennuksen tuosta, eli puoleen hintaan varaston. Meidän varastohuone maksaa 36 puntaa viikolta ja siihen päälle vakuutus maksoi 30 puntaa viikolta. Me vakuutettiin meidän irtaimisto 50 000 puntaan asti, eli sikäli toi meidän vakuutus on ”kallis”. Better safe than sorry, koska jos tonne iskee tulipalo tai vesivahinko tai mikäikinä, niin meidän koko omaisuus on käytännössä siellä. Joka tapauksessa, tuo maksoi siis 66 puntaa viikolta, eli hintaa kertyy 11 päivältä reilu 100 puntaa vakuutetusta varastoinnista. Pienimmän varastotilan (n. puhelinkopin kokoinen) saisi alle 10:llä viikoksi ja vakuutusmaksu on täysin riippuvainen tavaran arvosta. Varastointi ei kuitenkaan ole kovin kallista mun mielestä.

ASUNNON VUOKRAAMINEN:

Asunnon vuokraaminen Lontoossa on yks helvetin venäläinen ruletti. Välillä kämpän saa helposti, pienillä maksuilla ja vakuuksilla. Välillä saat repiä hiuksia päästä pari viikkoa, kun mikään ei suju.

Mun esimmäinen asunto Lontoossa: 
– Vuokra oli n. 1400 euroa kuulta. Sijainti oli keskustassa, Paddingtonissa, ja neliöitä oli n. 30. Asuin yksiössä vanhassa viktoriaanisessa talossa, ja vuokraan ei sisältynyt mitkään laskut. Täällä pitää siis maksaa council taxia, joka vaihtelee alueesta riippuen suuruudeltaan, voi olla n. 2000 puntaa vuodessa yksiöstäkin. Opiskelijat on vapautettu council taxista.
– Kun hain asuntoa, musta ei ollut mitään tietoja Lontoossa. Siksi mun referenssit ei mennyt läpi, ja mun piti joko maksaa puolen vuoden vuokra etukäteen, tai sitten hankkia takaaja. Takaaja on joku briteissä asuva/vaikuttava henkilö, jonka tulot on vähintään kolme kertaa asunnon vuokran verran. Takaaja siis sitoutuu maksamaan vuokrat, jos vuokraaja ei niitä maksa. Takaajalla on tietenkin oikeus niitä sitten periä vuokraajalta oikeusteitse, mutta se on tavallaan vakuutus vuokranantajalle. Mulla oli takaaja Briteissä ekaan asuntoon, mutta siltikin muuttaessani vuokraisäntä pyysi, että maksan aina 3 kk etukäteen vuokraa ja takuuvuokra oli 2 kk vuokra. Jouduin siis kerralla laittaa 5 kk vuokrakulut tavallaan. Tosi inhottava ”pikku”panostus aina tollanen. Siinä asunnossa oli kiinteä 150 punnan maksu, johon kuului kaikki agency feet, eli referenssicheckaukset, sisäänmuuttosiivous ja inventaariot jne.

Toinen asunto Lontoossa: 
– Hakiessamme meidän tätä edellistä asuntoa, mulla oli jo vuoden referenssit Lontoosta. Suosituskirje edelliseltä vuokranantajalta ja 6 kk tiliotteet suomalaiselta tililtä riitti vakuuttamaan referensseinä, ja saatiin asunto ilman ongelmia. Meillä ei muistaakseni Annikan kanssa ollut mitään muita kuluja kun muutimme, vaan laitettiin 6 viikon vuokra vuokravakuudeksi ja alettiin maksaa vuokraa kuukausittain. Meni tosi iisisti siis, mutta meitä oli kaksi työssäkäyvää, joilla oli referenssit edellisiltä vuokraisänniltä. Lisäksi meidän isännöitsijä ja vuokraisäntä tuossa asunnossa oli ihme huithapeleita, jotka ei ollu niin pilkkua viilaamassa.
– Koska Annika ei ole opiskelija, ja mä olen, niin meille tuli council tax maksettavaksi tässä. Tosin, siitä vähennettiin osa mun opiskelijastatuksen takia, ja loput maksettiin puoliksi, koska musta se oli reilua niin.
– Mitkään laskut eivät kuuluneet vuokraan, joissakin asunnoissa Lontoossa esim. sähkö, vesi jne. kuuluu.

Tämä asunto: 
– Täällä tosiaan laitetaan myös ihan vuokra-asunnoista tarjous. Meidän landlord pyysi tuosta 550 puntaa viikolta. Me laitoimme tarjoksen 520 puntaa viikolta, jonka hän sitten hyväksyi. Kun landlord hyväksyi tämän, piti meidän maksaa kahden viikon vuokra vakuutena, että otamme asunnon. Se sitouttaa myös vuokraisännän vuokraamaan asunnon meille (jos referenssimme menevät läpi). Silloin asuntoilmoitus otetaan pois, ja asunto varataan.
– Tää referenssiprosessi on ajanut meidät kaikki melkein hulluksi. Syystä tai toisesta mulla riitti duunista tulleet referenssit, ja mulle näytettiin vihreetä valoa soittamatta edes edelliselle vuokranantajalle.
– Tytöt joutui toimittamaan mitä ihmeellisempiä papereita sinne jatkuvasti, ja joka päivä tuli jotain uutta mikä puuttui. Loppujen lopuksi toi homma kesti ja kesti ja joka päivä meni epätietoisuudessa, niin molemmat ottivat takaajat tuohon, niin saatiin homma pois päiväjärjestyksestä. Molemmathan on täysin maksukykyisiä, joilla on hyvät referenssit, mutta no, noi referenssifirmat saa varmaan omat provikansa, niin toi pomputtelu meni hermoon jo kaikilla.
– Nyt kun muutamme sisään, maksamme 6 vk vakuuden (pl. tuo jo maksettu 1040 puntaa) ja kuukauden vuokran. Näiden vuokravakuuksien kanssa on Lontoossa sama ongelma kuin muuallakin. Edellistä takuuvuokraa ei nimittäin saa takaisin ennen kuin seuraava pitäisi jo maksaa. Me maksamme nyt ensi viikolla nuo, jahka on nimet paperissa, ja saadaan sitten edellisestä vakuutemme takaisin 14 päivän sisällä. Annikalta itse asiassa tuli juuri viesti että inventory clerk oli hyväksynyt asunnon kunnon samanlaisena kuin muutossa, ja saamme vakuutemme täysimääräisenä takaisin.

Toikin on niin vuokranantajasta riippuva asia, koska monet vuokranantajat yrittää ”huijata” vetoamalla johonkin, jonka voi vähentää sitten takuuvuokrasta. Tosin nuo vakuudet pidetään kolmansilla osapuolilla, yrityksillä, jotka siis hoitavat noita vakuuksia, joten vuokranantajalla pitää myös olla hyvä syy sille, miksi yrittää vakuudesta jotain vähentää. Täällä pitää olla vaan tosi tarkka sisäänmuuttaessa, että katsoo sen inventaariota tekevän tyypin kanssa, että kaikki varmasti laitetaan siihen inventaarion, just sen mukaan miten ne on. Ihan kaikki asunnon kuntoon liittyvät asiat, nimittäin sitten on paperilla, jos jossain on ollut naarmu tms. muuttaessa, eikä sitä voida laittaa vuokraajan syyksi poismuuttaessa. Sinänsä outoa, että meidän edellisessä asunnossa ei edes tehty inventaariota kun muutimme sisälle 😀 Tosin, se ei ole meiltä pois. Jos inventaariota ei tehdä, ei vuokranantajalla ole todisteita siitä, että asunto olisi ollut paremmassa kunnossa.

Sopimuksesta riippuu myös, mitä velvoitteita on vuokraajilla sopimuskauden aikana tai sen jälkeen. Meidän velvollisuus oli siivota asunto itse ammattimaisesti tai ottaa sinne ammattilainen siivoamaan. Me otimme ammattisiivoojan sinne kolmeksi tunniksi, ja lysti kustani 45 puntaa.

Mitäs muuta. En nyt äkkiseltään keksi mitään muuta.

Ainiin, lisäksi tässä uudessa asunnossa joudumme maksamaan administration feen, joka on 150 puntaa (välittäjä ja hallintokuluja sopimuksen laatimisesta jne.), referencing fee (meidän tietojen tarkastus) 105 puntaa ja sitten check-in fee (ei mitään hajua miksi tai mistä tämä muodostuu :D) 100 puntaa. Eli per nassu tuosta tulee 118 puntaa. Näitä kaikkia

Näin lyhyesti laskeskeltuna, meille tämä muutto kustantaa:
– Muuttoauto nyt 222 puntaa / 2 = 111 GBP /hlö
– Varasto 105 puntaa plus lukko 13 puntaa / 2 = 59 GBP/hlö
– Muuttoauto 11.11. n. 120 GBP / 2 = 60 puntaa
– Sisäänmuuttokustannukset 118 puntaa
– Hermojen menetys 243 kertaa viikossa = priceless
Yhteensä: 348 puntaa. Näiden lisäksi totta kai kertyy pieniä kuluja siinä, kun joutuu ottaa auton varastolle aamulla, tai tänään kun tultiin parin matkalaukun kanssa tänne sieltä. Mutta niitä en nyt ole jaksanut tuohon mukaan laskea.

Tuossa nyt lisäkuluja aiheuttaa tietenkin varastointi ja kaksi kertaa muuttoauton käyttäminen. Kuitenkin, me ollaan Jennin kanssa molemmat reissussa viikko, ja Maija pääsee majailemaan ystävän luona, eli emme myöskään maksa vuokraa siltä ajalta. Tuo varastointi ja eka muuttoauto oikeastaan kattaantuu jo sillä, eli sinänsä tuo ei nyt niin paljoa maksa, koska vuokrakulut viikolta olisivat samaa luokkaa kuin muuttoauto ja varastointi. Tekeehän tuo sellaisen 450 euron loven lompakkoon tässä muuttomeiningeissä, mutta toivotaan, että homma on sitten sen arvoinen ja asunto valmistuu ”ajallaan” ja on upea!

Jotta voin päättää tämän positiiviseen ajatukseen, niin mun uusi huone on valtava, ja odotan innolla sen laittamista kuntoon!! 🙂 

Huhh. Nyt on itse asiassa jo kiinalaiset syöty (ehheheh) ja karkkeja mätetty ja ostettu yhdet lentoliput Suomeenki ja unelmoitu Dublinista ja kello onkin jo 23., eli menen nyt villisti Halloweenina nukkumaan tuon uuden kämppiksen kanssa ja palaan huomenna jollain vähemmän tylsällä informaatiotulvalla 😀

Pusuja Lontoosta asunnottomalta! (kyllä, aion hokea tuosta asunnottomuudesta ainakin 13 kertaa tämän viikon aikana!!)

Kommentit (22)
  1. Mille alueelle muutatte? En malta odottaa kuvia uudesta asunnosta. Ja ihanaa että pääset todellisuutta pakoon lomalle hehe. Onnea muuttoon. Nauti lomasta ja nollaa pää siellä. Tee sääntö itelles siellä. Ei saa ajatella muutto juttuja 🙂

    1. Islingtonissa pysytellään, muutetaan itse asiassa tosi kivalla paikalle 🙂 Ja ei vaaraa, mä luulen, että mä otan vähän liiankin rennosti reissussa 😀

  2. Moikka, missä käyt laittamassa ripset Lontoossa? Muutin itse juuri tänne (sama asuntohelvetti menossa, toivottavasti avaimet kourassa ylihuomenna!!) ja ripsistä kohta vaan jämät jäljellä. Missä hinnoissa suunnilleen pyörivät?

    1. Mä käyn yhellä sellaisella kiinalaisella tytöllä 🙂 Maksaa 45 puntaa huolto. Laita mulle vaikka meiliä, niin laitan sen yhteystiedot 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *