Höyryä

houru (5 of 8)
MIKSI TEHDÄ MUUTA KUIN HÖYRYTTÄÄ? Eilen oli piiiitkä kuvauspäivä töiden puolesta, jonka jälkeen kotona oli lähinnä yksi raato sohvan nurkassa tuijottamassa telkkaria. En jaksanut edes metsästää läppäriä esille tavaroistani, vaan keskityin ruokapuoleen, työkaverille synttärikakun leipomiseen ja Marie Antoinetten katsomiseen. Samalla tuli mieleeni, että on ollut tarkoitus jakaa teille yksi hyvä tärppi ja todella helppo ruokaohje. Meille nimittäin muutti tuossa muutama kuukausi sitten höyrykeitin, joka on saavuttanut taloudessamme suursuosion. Tuntuu, että Suomessa höyryttäminen on jotenkin huomattavasti vähemmällä käytöllä kuin esim. Ausseissa ja Englannissa, enkä itsekään ole ennen pahemmin ruokaa höyryttänyt. Äitini kuitenkin vannoo oman höyrykeittimensä nimeen, ja halusinpa minäkin päästä kokeilemaan.

Höyrykeitin on nykyään lempiväline helppoihin ja nopeisiin ruokiin. Meillä syödään tosi paljon kalaa, koska vaikka syödäänkin lihaa, mä en joka päivä todellakaan pysty syömään lihaa. Viime syksynä mulle iski joku ihmeellinen vastenmielisyys lihaa kohtaan, eikä se ole ihan täysin vieläkään poissa. Ankka ja lammas meni silloinkin hyvin, ja menee edelleen. Nautaa, possua ja kanaa jotenkin en saanut oikein alas viime syksynä. Nyt olen päässyt siihen pisteeseen, että syön ihan mielelläni liharuokia, kunhan niitä ei ole liian usein. Kana aiheuttaa edelleen välillä sellaista ”nähh, ei kiitos” fiilistä, mutta muut lihat menee onnellisesti kyllä. Kalat on kuitenkin jääneet pääasialliseksi ruoaksi mulle, ja lohi kokikin pienen inflaation tuossa, kun tuntuu, että sitä tuli syötyä useamman kerran viikossa. En minä tiennyt mitä tehdä jollain muulla kalalla 😀 Nyt olenkin rohkeasti tutustunut koko kalatiskiin lähi-Cittarissa, ja on tullut kokeiltua kampelaa, kuhaa, turskaa, mitä ikinä. Tykkään hirveesti valkoisesta kalasta, mutten jotenkin osannut ennen laittaa sitä kunnolla. Höyrytin on ratkaissut kyllä ongelman täysin! Kala nimittäin on mun mielestä vaikeaa paistaa. Se hajoilee, menee mössöksi ja vaikka mitä. En osaa, en jaksa opetellakaan jos on kiire ja nälkä.

Höyrytin on mahtava! Tuo meidän höyrytin on Philipsin Pure Essentials Collectionista (ovh. 99 €) ja siinä on neljä tuollaista astiaa; kolme tuollaista reiällistä ja yksi on sellainen umpinainen, joka on tarkoitettu keittojen tekemiseen, riisin keittämiseen jne. Että mä rakastan tuota laitetta! Ladot siihen vihannekset alimmalle tasolle ja isket mittarista 20 minuuttia kelloon. 5 minuutin kohdalla käyt latomassa kalat yhteen astiaan ja laitat siihen vihannesten yläpuolelle. 20 minuuttia myöhemmin ateria on valmis, eikä tarvitse hämmennellä, sekoitella tai tehdä mitään muutakaan. Voit vaikka istua sohvalla koko ajan. Ja kalasta tulee höyryttämällä ihan älyttömän hyvää! Koostumus on pehmeä, eikä yhtään kuiva. Se ei hajoa pienen pieniksi osiksi tai muutu inhan tuntuiseksi.

houru (1 of 8)

houru (2 of 8)

houru (3 of 8)

houru (4 of 8)

Mä käytän yleensä vielä 5 minuuttia siihen, että teen yksinkertaisimman kastikkeen maailman historiassa sekä vihanneksille, että kalalle. Me tykätään sitruuna-kerma-kastikkeesta kalan kanssa, ja mun ohje siihen on maailman simppelein. Kiehauta kermaa 2/3 purkilista kattilasta, purista joukkoon sitruunan mehut, pippuroi ja suolaa, sekoita ja that’s it. Menee n. 2 min. Höyryvihanneksiin teen aina saman ”kastikkeen”, joka on miehen ehdoton suosikki ja johon ei kyllästytä ikinä. Se menee näin: Sulata n. 4-5 ruokalusikallista voita mikrossa. Lorauta joukkoon reippaasti hunajaa purkista (n. puolet hunajaa voin määrästä). Joukkoon ripaus suolaa ja melko anteliaastikin valkosipulijauhetta, kunnon sekoitus ja se on siinä. Sitten hunajavoi-sekoitusta vihannesten päälle ja kastiketta kalan päälle ja laiska, helppo illallinen on valmis!

Höyryttäminen on älyttömän suosittua sen takia, että sillä saa ruoasta enemmän irti. Ensinnäkin höyryttämällä saa kauniita annoksia helposti, kun ruoan rakenne ei muutu toisin kuin paistaessa / keittäessä. Oma annos tässä ei ole kovin kaunis, mutta ei elämä aina olekaan. Meidän bloggaajienkin elämä on todella usein kiireessä ja väsyneenä tehtyjä rumia ruoka-annoksia. Kauneus on kyllä ruoassa itselle toissijaista makuun ja terveyteen verrattuna. Kasvisten kanssa höyryttäminen onkin ihan killerihyvä keino, koska se on niin paljon terveellisempi. Mä rakastan parsakaalia, ja olen saanut miehenkin syömään sitä mielellään. Se maistuu höyrytettynä paremmalta, mutta ennen kaikkea se on paljon terveellisempää niin. Keittäessä parsakaalin C-vitamiinista katoaa 70 %, kun höyryttämällä vain vajaa 20 %. Antioksidantteina toimivat flavonoidit (joiden väitetään ehkäisevän mm. syöpää) hukkuvat keittämisessä ja mikrolämmittämisessa melko lailla täysin. Mikrossa tehdyssä parsakaalissa on enää alle 5 % flavonoideja, ja keittäessäkin niistä katoaa n. 65 %. Höyryttäessä flavonoideista säilyy n. 80-90 %. Höyryttämisen hyöty on siis nimenomaan siinä, että kasvisten terveyshyödyt säilyvät ihan eri tavalla kuin keittäessä tai mikrolämmityksessä. Energiasäästösyytkin voi huomioida höyryttämisessä. Kun höyrytät kalat, kasvikset ja vaikka riisin samalla kertaa saman keittimen eri tasoilla, säilyy aika lailla energiaa 🙂 Jos unohtaa äsken mainitut kerma- ja voikastikkeet, on höyrytin ihan mielettömän hyvä myös jos haluaa vähäkalorisempaa ja ”puhtaampaa” ruokaa. Koska höyryttimessä ei käytetä öjyä tai muita rasvoja, ruoka on vähäkalorisempaa ja terveellisempääkin. Vaikka tuossa puhuinkin kastikkeista, niin kyllä nuo vihannekset superherkullisia ovat ihan ilman kastikettakin, ja kalakin maistuu hyvältä, sillä se on mehukasta, eikä yhtään kuivaa.

Tuon mun Philipsin höyrykeittimen positiivinen juttu on myös ”keep warm” -toiminto, joka menee automaattisesti päälle höyryttämisen jälkeen ja ruoka säilyy lämpimänä vielä 20 minuutin lisäajan. Ainoa höyryttämisen miinus on lähinnä höyrykeittimen äänekkyys, mutta eipä se keittäminen ja paistaminenkaan ihan äänetöntä ole. Lisäksi muuten tuo on niiiiin helppo putsata! Vesiastia pitää putsata, muuta osat voi vaan heittää tiskikoneeseen, eikä rasvat roisku pitkin keittiötä, eikä kattiloita tarvitse jynssätä käsin. Oon alkanut pikkuhiljaa kokeilla kaikkia uusia juttuja höyryttämisen kanssa, ja seuraavana aionkin opetella tekemään keiton höyrykeittimessä!

houru (6 of 8)

houru (7 of 8)

houru (8 of 8)

Jos teillä on hyviä ruokaohjeita höyrytykseen tai muita hyviä ruokaideoita aiheeseen liittyen, laittakaas jakoon! 🙂

Kommentit (22)
  1. Kuvat ei jostain syystä näy ainakaan Ipadilla :/ Itse olen äitiltä oppinut jo pienestä pitäen höyryttämään vihannekset ja perunat. Tosin meillä käytetään vaan ihan perus kattila ja siinä päällä reikäkattila -yhdistelmää 😀 Olisihan tuollainen ihan höyryttämiseen tarkoitettu laite varmasti vielä parempi, mutta hyvin on pärjätty näinkin.:)

  2. Siika on mun lemppari valkoinen kala ^_^ Pannulla tulee paistettua voissa, sitten merisuolaa rouhittuna päälle ja tietysti pippuria. Njam!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *