Hyvää tehden

Mungolife

(Kuva täältä)

Joulun lähestyessä kaupalliset blogit täyttyvät mainoksista ja koko maailma on vähän "osta, osta, osta"-mentaliteetissa. Niin täällä Mungolifen puolellakin, en sitä yhtään kiistä. Kuitenkin samalla haluan ajatella heitä, joille ostaminen ei ole helppoa ja yksinkertaista ja joille joulu on myös vaikeaa aikaa ja raskasta sen takia, että pankkitilin saldo on kaikkea muuta kuin "joulumielinen". Mielestäni hyväntekeväisyyttä on hyvä tehdä läpi vuoden, mutta erityisesti joulun alla itselläni tulee vimma lahjoittaa ja paketoida tuntemattomille paketteja. Jotenkin itselleni joulu on niin lämminhenkinen ja ihana juhla, että toivon voivani tuoda hyvää myös muille silloin.

Kehotan siis kaikkia osallistumaan mieleisiinsä joulukeräyksiin, oli kyseessä ruokajakelu tai lahjoja vähävaraisille, aikaa eläkeläisten kanssa tai eläinsuojelun puolella. Mikä nyt sydäntä lähellä sattuu olemaankaan. Itselläni näin tuoreena äitinä on tietenkin erityisesti lapset lähellä sydäntä tänä jouluna. On jotenkin todella surullista ajatella heitä, joiden joulu ei ole yhtä etuoikeutettu kuin oma. En missään nimessä tarkoita, että joulun onni olisi materiassa, mutta toki nykymaailmassa lapsi tiedostaa erilaisen tilanteen vaikkapa luokkakavereihin verrattuna, eikä vielä osaa kaiken kuvitetun mainonnan hyppiessä silmille ymmärtää yhtään mitään tuloeroista tai syistä, miksi joulupukki ei ehkä tuokaan kiiltäviä ja kauniita uusia leluja kotiin. Ulkopuolisena ihmisenä minulla ei tietenkään ole rahkeita vaikuttaa koko perheen elämään niin paljon, että muuttaisin heidän elämänsä. Mulla on kuitenkin mahdollisuus muuttaa lapsen joulu pikkiriikkisen paremmaksi.

Yksi asia minua kuitenkin aina hieman nyppii suomalaisessa yhteiskunnassa ja sen suhtautumisessa hyväntekeväisyyteen. Tätä kaikkea antamisen iloa ja hyvää mieltä nimittäin varjostaa ajoittain sellainen "kun mikään ei riitä" -kyräily. Mielestäni hyväntekeväisyyden pitäisi tulla suoraan sydämestä, omasta halusta ja mielenkiinnosta asiaa kohtaan. Me kun elämme maassa, jossa koko kansan hyvinvointia ohjataan pakollisista verorahoista (tai ainakin näin pitäisi olla), niin tavallaan jokainen meistä veronmaksajista tekee rahallisesti hyvää yhteiskunnan eteen jo veroja maksamalla. Se on sitä ns. "velvoitettua" hyväntekeväisyyttä jo, joten mielestäni mitään hyväntekeväisyyden velvoitetta ei pidä ylettää kellekään tai vaatia pyyytettömiä hyviä tekoja keneltäkään. Progressiivinen verotus pitää huolen siitä, että eniten tienaavat maksavat myös eniten veroja, eikä hyväntekeväisyyteen pidä ylettää samanlaista progressiivisuuden odotusta. "Pienikin teko on tärkeä" on mielestäni kirjaimellisesti juurikin niin. Varmasti todella monella olisi mahdollisuus tehdä enemmän, mutta heillä olisi myös oikeus tehdä vähemmän.

Liian usein mielestäni törmää ajatuksiin, missä joku kaunis ele tai teko saa kyräilyä osakseen. "No olis sillä varaa enemmän lahjoittaa / useammalle lahjoittaa / yms., kun koko ajan ostaa sitä ja tätä / tienaa niin hyvin yms." Niin varmasti olisi. Jos osallistuu johonkin tukevaan toimintaan, on se erinäisten ihmisten mielestä kuitenkin väärää toimintaa, väärille hyötyjille, liian vähäistä tai muuten vaan jotain teeskentelyä tms. Jotenkin tästäkin asiasta pitää löytää jotakin negatiivista, ja väheksyä toisten tekoja. Se, että voisi tehdä enemmänkin, ei kuitenkaan vie arvoa siltä, että tekee edes jonkin verran hyvää. Vaikka lahja tuntemattomalle voi olla todella pieni panostus jollekin vakavaraiselle perheelle, voi se olla tärkeä hetki sen saajan joulussa. Tämä ajatustapa tekee hallaa kaikille, sillä moni ajattelee varmasti, että ei viitsi lahjoittaa/osallistua, kun ei se oma lahjoitus kuitenkaan ole merkittävä. Jollekin 10 euroa tuntuu merkityksettömältä, toiselle se voi olla hyvinkin merkityksellinen. Niinpä mielestäni jokainen hyvä teko ansaitsee positiivista suhtautumista, lahjan tai osallistumisen suuruudesta viis. On jotenkin todella surullista, jos joku antaa omastaan ja tekee hyvää, mutta joutuu samalla nolostumaan sitä, että "ei tee tarpeeksi". Kaikki pienet teot ovat tärkeitä. Mä ostan yleensä kortteja partiolaisilta, vaikken koskaan niitä käytä :D Ostan suklaata tai keksejä luokkarahakeräyksiä varten ja muista sen tyyppisistä tai kun tullaan kauppaamaan ovelle. Odotan innolla virpojia (joita tulee aina liian vähän) ja Halloweeninä oli karkkikippo valmiina, mutta ketään ei näkyny. Höh. Musta on ihanaa ilahduttaa muita ihmisiä, varsinkin lapsia, enkä koe sitä mitenkään isona tai pienenä asiana. Se vaan on. Jotenkin mulle hyväntekeväisyys on tietyllä tapaa myös oman kiitollisuuden osoitusta. Kiitän jotain korkeampia voimia siitä, miten hyvin meillä on mennyt ja pyrin edes hieman jakamaan siitä omastani.

Toinen ääripää on sitten se, joka toteaa vaan kaikesta lahjoituspuheesta ja hyväntekeväisyydestä, että "brassailua ja leijumista". Ihan yhtä ärsyttävää sekin. Se on myös yksi syy, miksi puhun hyvin vähän mistään lahjoittamisesta tai hyväntekeväisyydestä blogissani, sillä aina se kuitenkin käännetään huonoksi. Mikä on tosi harmi, sillä suosittuna bloggaajana tämä on aihe, jota ylpeästi tekisi mieli nostaa esille :)

Mielestäni hyväntekeväisyyden pitäisi tulla hyvää tarkoittavasta antamisen ilosta, ei pakosta, velvoitteesta tai siitä, että haluaa ostaa hyvän omantunnon.

Hyväntekeväisyyskohteita ja -ideoita en ala sen kummemmin lisäämään tähän, jokainen löytänee omansa. Pupulandian Jenni teki tosi hyvän listan asiaan liittyen vähän aikaa sitten.

Itse osallistuin tänä vuonna Joulupuu-lahjakeräykseen viemällä lapsille lahjoja ja vien Danten hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita ja leluja Hope ry:lle. Oon yrittänyt tutkia, miten lahjoja saisi vietyä Tampereen sairaalan lasten osaston potilaille, jotka joutuvat olemaan joulun sairaalassa, mutta en ole vielä löytänyt tietoa tähän. Jos joku tietää, olisin kiitollinen tiedosta :)

Sain ihan mielenkiintoisen kysymyksen kun julkaisin IG:ssä kuvan tuosta Joulupuu-keräyksestä. Miksi otin vain pienten lasten lippusia? Jotenkin niitä oli paljon siinä puussa ja tuon ikäisen sielunmaailma on mulle edes joten kuten tiedossa, toisin kuin vaikkapa 7-vuotiaan. En edes tiedä, mistä sen ikäinen tykkää tai mitä tarvitsee. Jotenkin musta tuntui myös kauhean surulliselta niiden vanhempien puolesta, jotka eivät voi lapselleen hankkia lahjoja ensimmäisenä jouluna. Joten napsin oman lapseni kanssa samanikäisten laput tietämättä sen tarkemmin keräyksestä. Kuitenkin lukijani kertoi, että yleensä vanhempien lasten lahjat jäävät viimeiseksi, tai niitä ei tule, joten jos vielä on itsellänne kohde joululahjoituksille hukassa, niin tästä voi ottaa vinkin vastaan. Kuulin myös ihanasta kamppiksesta Helsingissä, missä Joulupuun tavoin lähetetään kukkia vanhuksille. Ihana ♥ (Jennin listassa oli tästä muuten tarkemmin tietoa :) 

Toivotan kaikille hyvää mieltä ja paljon hyviä tekoja joulun alla! Ollaan kaikki pieniä tonttuja, niin saadaan mahdollisimman monille kaunis ja lämminhenkinen joulu :)

Kommentit

Siirirosmariini (Ei varmistettu)

Minäkin lahjoitin joulupuukeräyksen kautta. Arvelin, että teineille osoitetaan vähemmän paketteja, joten hankin lahjan 15 -vuotias teinityttö mielessäni :)

Aina tuntuu, että antaa omastaan liian vähän. Mutta pienistä noroistakin kasvaa puro :)

Anna (Ei varmistettu)

Joo, kuulemma just kaikista vanhimmille lapsille on eniten pulaa lahjoista :) Ja varmasti arvostetaan :)

Rosa (Ei varmistettu)

Olen niin samaa mieltä kanssasi. Olen itse opiskelija, eli en todellakaan kieriskele rahoissa, enkä valitettavasti pystynytkään viemään jouluapua toivoville perheille oikein mitään, toiveet kun pyörivät ruokalahjakorteissa ja muissa. Kävin kuitenkin ostamassa mahdollisesti juuri koulunsa aloittaneelle, pienelle naisenalulle jotain kivaa ja kimaltavaa, käärin sen paperiin ja vein meidän lähi-Prisman Joulupuu-keräyspisteelle. Nainen tiskin takana hymyili lämpimästi ja kiitti. Tuntui hyvältä. Toivon, että se pieni, vähän huonosti paketoitu lahja ilahduttaa saajaansa. Jokainen ansaitsee edes sen yhden paketin kuusensa alle <3

Anna (Ei varmistettu)

Voi miten ihanasti tehty! <3

Joulumieli (Ei varmistettu)

Tampereen lastenosastojen hyväntekeväisyyttä koordinoi Lastenklinikan tuki ry. Sinne vain yhteydenotto, mikäli lahjoittaminen kiinnostaa. Nettisivujen kautta voi lahjoittaa rahaa, mutta mikäli haluaa antaa suoraan jotain tavaraa esim. leluja, kannattaa laittaa viestiä projektipäällikölle ja sopia erikseen muista tavoista.

Anna (Ei varmistettu)

Hyvä tietää, Merja tuossa jo kommentoikin, että aika paljon lahjoituksia sinne tulee, joten ehkä pitäydyn siis tänä vuonna Hopessa ja Joulupuussa :)

Jessika (Ei varmistettu)

Tampereen Ikealla on kuulemma sellainen lahjoitus meneillään, että kun sieltä ikeasta ostaa lelun ja vie sinne laatikkoon, niin he vievät lastenosastolle joululahjoiksi. :) en nyt tarkkaan muista miten se meni, mutta tuollainen mahdollisuus kuitenkin!

Anna (Ei varmistettu)

Onpas kiva juttu, että tuollaisen järkkäsivät :)

Merja (Ei varmistettu)

Hei, Taysin lastenosasto saa paljon lahjoja eri yhteisöiltä ja yrityksiltä. Tosin mahdollisimman moni lapsi on kotilomalla tai perheen luona ainakin muutaman tunnin. Sairaalassa käy Joulupukki vierailemassa. Sairaalassa on lastentarhanopettaja ja leikinohjaajat, joihin yhteyden saa Taysin keskuksen kautta.

Anna (Ei varmistettu)

OKei, no hyvä tietää, että sinne tulee paljon lahjoja ja joulupukki :) Pitäydyn siis ehkä tuossa Hope ry:ssä ja Joulupuussa siis tänä vuonna :)

Tsasse (Ei varmistettu)

Mä ostin just kahdelle yksinäiselle vanhukselle joulukukat. Kukkaliike vie lähempänä aattoa hoitokotiin ostetut kukat. Tosin, antamisen ilo ja joulumieli vähän lopahti kun oli niin törkeä myyjä. Mutta jos vanhuksilla olisi hyvä mieli jouluna niin onhan se sen parinkympin arvosta. Joillakin kun ei ole omaisia ym. ;( Mutta hyvää joulun odotusta sinne!

Laura (Ei varmistettu)

Mukavaa kun kirjotit tästä :) !!
Pidän myös vähää ääntä hyväntekeväisyys jutuista, ettei se vain kuulosta brassailulta.. Mistähän tollanenkin ajatus kumpuaa... tosi jännää :D olen ollut vaihtelevasti eri järjestöissä jne jutuissa mukana, oman jaksamisen mukaan, siitä tulee niin kiva mieli!
Osallistun joulukeräyksistä tänä vuonna joulupuuhun ja ostan kukan seniorille. Itse vietän joulun kaukomailla, niin todellakin tulee sellainen olo että sen n.20e voin antaa tähän :)

Annika (Ei varmistettu)

Ihanaa että nostat tälläisiä aiheita esille blogissasi, moni varmasti haluaa tuoda joulunalla hyvää mieltä mutta ei välttämättä ole tietoinen keinoista! Vinkkinä että Home Instead seniorihoiva toimittaa yksinäisille vanhuksille kukkia myös Tampereen seudulla, itse olen jos useampana vuonna osallistunut siihen. Suo lähin piste taitaa olla Ideaparkin Prisma mutta laitan kommentin loppuun osotteen mistä näkee kaikki paikat missä lahjoittaminen onnistuu, jos joku muukin kiinnostuu :) Itselle tuo on ollut aina jotenkin luonteva. Muutamana vuotena ollaan ystävien kesken sovittu että koska meillä kaikilla on jo kaikkea tarpeellista, turhan krääsän sijasta jokainen osallistuu johonkin tälläiseen hyväntekeväisyys keräykseen. Se on toiminut oikein hyvin!

Oikein ihanaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi!

http://www.homeinstead.fi/hoivapalvelut/ole-joulupukkina-seniorille/kampanjan-kukkakaupat

päivikki (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä ! Tähän otan ilolla osaa. Ihanaa jos voin piristää jonkun vanhuksen joulua.

Emma (Ei varmistettu)

Niinpä juuri, hyvä kun tästä kerrot! Itse olisi kiireessä mennyt ohi hyväntekeväisyydet, jollen instagramissa olisi tästä bongannut! Tulee todella hyvä mieli jakaa hieman jouluiloa. Tunnistan tuon negatiivisen puolen, itsekin olen jotekin varovainen kertomaan, että lahjoitan rahaa kuukausittain Unicefille ja Punaiselle ristille. Miksi ihmeessä? En edes tiedä, mutta sellaista tunnetta olen havainnut. Toivottavasti sellaisesta opitaan eroon.

Tiina (Ei varmistettu)

Hyvä aihe tänne :) Itse osallistuin ekaa kertaa tuohon Joulupuu-keräykseen :)

Tanja (Ei varmistettu)

Ihan ymmärrettävää tuo että valitsee samanikäisen lahjansaajan kuin oma lapsi on. Jos ei ole oikein perillä teinipojan "sielunmaailmasta" niin voi olla vaikeaa keksiä mitään. Vaatepuolella kokoluokka on aina ongelma kun koko voi olla mitä vaan vaikka 160cm-Xl välillä.

Meillä 4 lasta jotka valitsevat ikäiselleen ja me vanhemmat ollaan valittu teinille. Tänä vuonna esim mieheni valitsi bluetoot-kuulokkeet, mäkkärin lahjakortin (ajatuksella että kiva olisi kavereitten kans joskus päästä käymään ilman että "kuormittaa" vanhempaa rahapyynnöllä) ja lisäksi suklaata.

Kia (Ei varmistettu)

Tarkoituksenani on tänä jouluna lahjoittaa Hyvä joulumieli- kampanjaan. Yleensä olen tehnyt lahjoituksen eläimille, mutta olen jo WWF:n kuukausilahjoittaja ja lapsen syntymän myötä haluan osoittaa välittämistä myös vähävaraisille perheille.

JP (Ei varmistettu)

Teini-ikäisille kiva lahja voisi olla elokuvaliput. Ne on tosi hintavia, ja kuitenkin kaveriporukassa monet käy säännöllisesti elokuvissa joten on kiva, että pääsee lahjalipun kanssa kerrankin osallistumaan eikä tarvitse keksiä jotain "muuta menoa" joka on just silloin!

Henna (Ei varmistettu)

Oon tässä jo pitkän aikaa miettinyt että pakko osallistua tuohon joulupuu-keräykseen mutta harmikseni huomasin että keräys on loppunut eilen 10.12 ensi vuonna pitää olla hyvissä ajoin liikkeellä... Pitää vielä tutkia jos olisi muita keräyksiä tässä lähellä.

Iina (Ei varmistettu)

Hope Ry:llä on ainakin täälä Tampereella mahdollisuus jättää paketteja 17.12. saakka - uskoisin, että Helsingissäkin on sama juttu! Hope tekee tänä vuonna myös yhteistyötä Stockmannin kanssa, eli sitä kautta voi ostaa lahjakortin jollekin vähävaraisen perheen nuorelle, joka pääsee sitten ostamaan mitä haluaa. :)

HeidiS (Ei varmistettu)

Itsekin olen jo muutamana vuotena ostanut Joulupuu-keräykseen pari pakettia ja yleensä samanikäisille lapsille kuin omakin on (joka vuosi vanhemmalle). Se on niin hieno keräys, mutta aina itku silmässä katselen kuinka monta lappua kuuseen jää omieni jälkeen. Voi kun voisi kaikille ostaa, ihan hirveää, että kaikki eivät saa lahjoja... tätä perinnettä aiomme jatkaa pitkään! Sitten kun poikani ei enää usko joulupukkiin, aion yhdessä hänen kanssaan valita keräykseen lahjat. Hänen on tärkeää myös oppia antamisen ilo ja se, että kaikilla ei valitettavasti ole yhtä hyvät oltavat.

TanttaTantta (Ei varmistettu)

Hei kiitos paljon vinkistä :)
Käytiin heti viemässä muutama paketti joulupuun keräykseen sinun inspiroimana. Ja lukijan vinkistä inspiroituneena ostin vähän vanhemmalle tytölle meikkejä, toivotaan että sattuu mieleinen paketti! Ja hyvää joulua!

Joee (Ei varmistettu)

Osallistuin Hopen keräykseen hankkimalla 3 pojalle toiveidensa mukaisen lahjan; 4-vuotiaalle Matchbox-autoja, 9-vuotiaalle Star Wars -Legoja ja 16-vuotiaalle Adidaksen verkkarit. Jo lahjat vastanottaneen myyjän ilahtumisesta tuli hyvä mieli.

Iviiv (Ei varmistettu)

Itsekin jätän usein hyväntekeväisyyden mainitsematta esimerkiksi somessa, koska niin moni juttu tuomitaan heti vain irtopisteiden kalasteluksi. Se on vähän pulmallista siinä mielessä, että just somen kautta hyvin leviää tieto näistä kampanjoista ym. :)
Osaan kuvitella, että bloggaajana arvostelua varmasti tulee moninkertaisesti ja se turhauttaa. Teet kuitenkin tärkeää työtä kun levität näitä, ehkä lukijamääräsi huomioiden jopa tärkeämpää työtä kuin itse lahjoituksellasi!

Kati Jalonen (Ei varmistettu)

Kaunis kiitos sinulle Anna, että lahjoitat Hope ry:lle Danten leluja ja vaatteita. Itse toimin Tampereen Hopessa vapaaehtoisena ja voi kuinka paljon se antaa itselle hyvää mieltä ja vie kuitenkin omaa aikaa vain muutaman tunnin viikossa. Lahjoituksia Lielahden toimipisteeseen otamme vastaan ma, ti, to ja pe klo 9-15 sekä ke 9-18. Hyvää Joulua koko perheellesi!

-H- (Ei varmistettu)

Oon useampana vuonna osallistunut joulupuuhun ja hyvä joulumieli-keräykseen. Nyt vaan raskaushormoneissani haluaisin auttaa kaikkia lapsiperheitä ja itkin miehelleni yhtenä päivänä että en voi auttaa kaikkia millään. mutta onneksi auttajiakin on paljon.

Marja (Ei varmistettu)

Osallistuimme jo toisena vuotena tähän Joulupuukeräykseen. Valitsimme tänä vuonna kolme teini-ikäistä ja paketteihin meni kahvilalahjakortti, leffalippuja, leffaherkkulahjakortin kanssa. Vinkkinä, jos joku miettii teineille lahjoja :)
Teen muutenkin vapaaehtois"työtä". Se antaa itsellekin todella paljon. Käyn lukemassa säännöllisesti kirjaa vanhuksille ja lahjoitan WWF:lle rahaa.

Jokainen tekee omat päätöksensä miten ja miten paljon panostaa hyväntekeväisyyteen tai vapaaehtoistyöhön. Verenluovutus on kanssa hyvä teko, jos haluaa tehdä hyvää, mutta ei ole varallisuutta "rahaa vaativaan" -hyväntekeväisyyteen.

Oon täysin samaa mieltä Anna sun kanssa tästä: "Me kun elämme maassa, jossa koko kansan hyvinvointia ohjataan pakollisista verorahoista (tai ainakin näin pitäisi olla), niin tavallaan jokainen meistä veronmaksajista tekee rahallisesti hyvää yhteiskunnan eteen jo veroja maksamalla. Se on sitä ns. “velvoitettua” hyväntekeväisyyttä jo, joten mielestäni mitään hyväntekeväisyyden velvoitetta ei pidä ylettää kellekään tai vaatia pyyytettömiä hyviä tekoja keneltäkään. Progressiivinen verotus pitää huolen siitä, että eniten tienaavat maksavat myös eniten veroja, eikä hyväntekeväisyyteen pidä ylettää samanlaista progressiivisuuden odotusta. "

-A- (Ei varmistettu) https://kotisaksassasydansuomessa.blogspot.fi

Itse osallistuin tänä vuonna vastaavanlaiseen 'joulupuukeräykseen'. Lahjatoive teini-ikäisellä tytöllä oli pyyhe, ei mitään muuta. Pyyhepakettiin sujahti kuitenkin myös voiteita ja shampoita ym. Pienikin hyväntahtoinen ele on suuri. Aina voi auttaa jotenkin. Mukavaa joulunodotusta Sinulle.

J! (Ei varmistettu)

Suosittelen myös Jouluapua -nettisivustoa! Siellä toimitaan ilman "välikäsiä", eli kun sitä kautta laittaa apua tarvitsevalle perheelle viestin, se menee suoraan heille ja he sitten itse ottavat yhteyttä avuntarjoajaan. Siellä avuntarve on yleensä kokonaisvaltaisempi, eli toiveissa on yleensä jouluruokaa, kuusi, lahjoja, koristeita ym. mutta sielläkin toki useampi henkilö voi auttaa yhtä perhettä. Me juuri perheeni kanssa toimitimme lahjat, ruokalahjakortin ja koristeet yhdelle perheelle. :) Lisäksi jo useamman vuoden ajan ollaan osallistuttu joulupuukeräykseen ja viime jouluna itse ensimmäistä kertaa osallistuin myös tuohon kukka vanhukselle -tempaukseen. Jouluna kun jotenkin vielä enemmän korostuu tuo taloudellinen tilanne, joko hyvä tai huono, niin mielestäni tämä on erittäin hyvää aikaa auttamiselle.

Christa (Ei varmistettu)

Hyvä aihe josta saa ja pitää kirjoittaa enemmänkin! sillä ei ole väliä millä summalla lahjoittaa (eihän sitä tarvitse julkisesti edes paljastaa) tai mitä lahjoittaa. Pääasia että asiasta kirjoittaa, joku toinenkin saattaa innostua. Välittäminen on hyvä näyttää ja hienoa että bloggaajana tartuit tähän aiheeseen! Vanhat hyväkuntoiset vaatteet, sisustustuotteet, korut ja lelut voi lahjoittaa eteenpäin. Ennen näin aivan liikaa vaivaa myymiseen, tuli kaikenlaisia nettihuijareita jotka eivät aidosti ostaneet mitään viikkojen odottelujen jälkeen. On ollut paljon helpompi antaa ennen myyntiin menneet tavarat ja vaatteet hyväntekeväisyyteen

Kommentoi