HYVÄN MIELEN ILTAPUKU

Mungolife

Juhlimme tänä vuonna 30-vuotispäivääni Kappadokyassa ja kävimme illallisella mieheni kanssa. Reissussa oli ihanaa kun käytiin miehen kanssa kaksin syömässä, eikä tarvinnut miettiä taaperon kanssa illallistamiseen sopivia vaatteita, vaan sai pukea miten halusi, kipittää korkeissa koroissa ja laahuksissa halutessaan. Ja hei, eikö omien synttäreiden kunniaksi ole ihan sallittavaa pukea päälle pitkää mekkoa ja korkeita korkoja? 

Tää mun musta laahuksellinen H&M:n mekko on yksi mun suosikkimekkoja iltamenoihin, mutta sille on harmillisen vähän käyttökertoja. Se on kuitenkin yksi niitä vaatteita, joissa tunnen oloni täydelliseksi ja kauniiksi. Oon yrittänyt raivata aikaa kalenteristani sille, että kävisin jälleen hieman kaappejani läpi. Tuntuu jotenkin turhauttavalta, kun on paljon vaatteita, mutta niistä pitää ehkä 1/10 aktiivisesti. Sitten kun aloittaa sovitusrumban kaapin vaatteista, huomaa, että ne on kaikki kivoja ja hyviä päällä, eikä niitä malta myydä. Mutta sitten jostain syystä ne eivät ole päässeet luottovaatteiksi. Vähän sama kun laukkujen suhteen mulla on monia ihania laukkuja, mutta huomaan useammin ja useammin turvautuvani aina vaan mun suosikkilaukkuihin, kuten Boyhin ja uusimpaan Louis Vuittoniini (mitä en oo vieläkään edes vilaukselta näyttänyt teille, näin huonolla tolalla on asu- ja muotijutut ollu viime aikoina!!)

Mä yleensä aina teen itseni kanssa sopimuksen, että nyt mä karsin 30 % mun vaatteista ja sitten alan hirveään mallailurumbaan ja vaikka mä heitän myytäväksi kaikki "en ole pitänyt vuoteen" ja "tavoitevaatteet", en siltikään saa ikinä kavennettua kaappiani toivotulla tapaa. Tavoitevaatteet on siis niitä "sitten kun olen laihempi" tms. Onko hyviä vinkkejä kaapin siivoustalkoisiin? Jos tulee hyviä vinkkejä, niin mä vosin koostaa niistä postauksen. Mullakin on esim. monta eri harmaata neuletta, mutta omasta mielestäni mä tarviin ne kaikki :D Yksi osa on tietenkin hieman vastuullisempi kuluttaminen ja se, että yrittää olla tekemättä heräteostoksia, mutta jo olemassa olevaa kaappia pitäisi pystyä hieman keventämään. 

Mä saan muuten tosi usein kysymyksiä siitä, miten mä löydän jotain kivoja juttuja Hennesiltä. Tai esimerkiksi mulla saattaa olla joku vaate, joku kehuu sitä ja sitten ihmettelee vastausta, kun kerron vaatteen olevan Hennesiltä. Kyllä, 90 % Hennesin vaatteista on aikamoista kuraa, ja ne materiaalit on ihan huonoja ja halpatuotantoa. Mutta sitten sieltä tekee löytöjä. Mä rakastan esim. Studio-mallistoja (mulla on neljän vuoden takaa yksi bleiseri, joka on täydellinen ja tästä uudesta mallistosta tilasin aivan täydellisen hameen), Conscious-mallistoja (tää mekko taitaa olla joku Conscious-mallisto) ja Hennesin kashmir-vaatteita. Sieltä saa myös lapselle kashmir-vaatteita ja itse asiassa mun mielestä parhaat T-paidat taaperolle on Hennesin niitä Conscious-paitoja, jotka on ihanan pehmeitä ja ohuita. Mun mielestä monen ketjuliikkeen kanssa on sellainen tilanne, että iso osa valikoimaa on vähän laaduttomia juttuja, mutta sitten on paljon sellaisia tuotteita, joissa hinta ja laatu todella kohtaavat. Ja usein moni niistä tuotteista on itse asiassa sellaisia, jotka saa vaan nettikaupasta. Esim. Hennesin ja Zaran nettikaupoissa on paljon isompi valikoima kuin liikkeissä. 

Mä pyrin kaikissa mun hankinnoissa syynäämään materiaalin (ei akryyliä, mielellään luonnonmatskuja, puuvillaa aina kun voi, ei angoraa, ei ryppyyntyviä materiaaleja), koska se on isoimmassa osassa. Yksi iso tekijä on myös säilytys ja puhtaanapito. Mä säilytän lähes aina kaikki vaatteet henkareilla ja pyrin tuulettamaan / pakastamaan neuleita pesemisen sijaan. Pesen käsin tiettyjä vaatteita, tai sitten poistan vaan tahran käsin ja yritän välttää turhaa konepesemistä. Kun vaatteet pesee oikein, niiden käyttöikä moninkertaistuu. Ja esim. neuleita pesen itse asiassa ihan superharvoin. Käytän dödöä, käytän aluspaitaa ja harvoin on oikeasti tarve pestä neuletta. Pakastaminen ja tuulettaminen auttaa yleensä melkein joka ongelmaan. Neuleet säilytän siististi rullalla, farkut taiteltuna, muut vaatteet henkareilla. Kesävaatteet pakkaan pois talveksi ja talvivaatteet kesäksi, niitäkin roikkuen henkareilla ja pussissa niin, että ne on kuivassa tilassa, eikä kosteassa varastossa. 

Kroppa ja maku muuttuu sen verran, etten oikein osaa panostaa mihinkään huippumerkkien luomuksiin perusvaatteissa (takeissa ja asusteissa kyllä), ja kun vaatteiden käyttöön ja säilyttämiseen kiinnittää huomiota, lisää niiden käyttöikää ja parantaa sitä, miltä ne näyttää päällä. Esim. nyppykone, kashmirkampa yms. kuuluu mun vaatehuoltolaatikkoon ihan samalla tapaa ku neula ja lanka.

 

H&M hame 

CHANEL Boy laukku 

ZIGN kengät 

Toi meidän yksi Kappadokyan hotelleistamme oli niin ihanan kuvauksellinen ja jotenkin tää asu sopi mun mielestä superhyvin just tohon maailmaan. Palaan meidän reissuun ja hotellivalintoihin sekä ravintolasuosituksiin ihan lähipäivinä! Kuvia tuli neljän päivän reissusta niin paljon, että en oo vielä rohjennut alkaa käymään niitä läpi. Mutta toi Sacred House -hotelli oli kyllä yksi parhaita hotellivalintoja ikinä. Nää kengät ei olisi mun ykkösvalinta tähän asuun, mutta unohdin mun mustat korkkarit kotiin. Tai no okei, kerron rehellisesti. Mä olen hukannut yhden kengän mun lempikorkkareista. Mä en tajua miten tää on mahdollista, kun asiaan ei liity millään lailla alkoholi! :D Jotenkin tässä Helsingin ja Lempäälän välissä yksi musta korkkari on kadonnut ja ei ole löytynyt mistään. Ja tietenkin just lempikenkien toinen osa. Vuosia luottokorkkareina toimineiden mustien korkkareiden puolikas on kateissa, joten oli pakko turvautus nudenvärisiin. Eikä ne nyt niin pahalta näyttäneet!

 

 

 

Mitäs tykkäätte asusta? Ja jakaa parhaat vinkkinne vaatekaapin tyhjentämiseksi! :)

Kommentit

Kristina- (Ei varmistettu)

Luin joskus vaatekaapin siivoomisen vinkin, että vaatteita ei kannattaisi turhaan sovitella, vaan ottaa kaapista ja siinä henkarissa miettiä, onko tää nyt sellanen, minkä haluan pitää ja mille tulee käyttöä. Oon sen jälkeen itse siivonnut kaappia tällä periaatteella ja sovitellut vaan kourallisen vaatteita, kun oon vaikkapa testannut mahtuuko joku vaate vielä tmv., ja oon kyllä saanut karsittua tosi hyvin tavaraa. Eikä mistään vaatteesta oo jälkikäteen tullut katumus, että ei oliskaan pitänyt antaa pois, eli on oikeesti toimiva menetelmä.

Toinen vinkki liittyy sellasiin ehkä-pinoihin ja pitkään kaapissa vähällä käytöllä olleisiin vaatteisiin. Esim. nyt syksyllä tai talvella kannattaa ottaa erikseen neuleita, joita ei ole pitkään aikaan käyttänyt ja pari viikkoa koittaa käyttää niitä. Jos tulee jatkuvasti sellanen olo, että haluaa laittaa jotain muuta mieluummin päälle tai ne neuleet ei yhtään innosta, voi sitten hyvällä omatunnolla laittaa ne poisannettavien pinoon:) Tai jos vaikka viidestä valkosesta neuleesta tulee aina kaivettua esiin vaan kaks, ei niitä kolmea muuta ehkä kannata pitää ollenkaan, vaikka oisivatkin kivoja. Jos taas oikeesti vaikkapa just niitä kaikkia viittä valkosta neuletta tulee käytettyä, niin miksei niitä sitten pitäisi kaapissa:D Mulle ainakin vaatekaapin siivoomisen tarkotuksena on saada kaapista toimiva ja mun näköinen löytämällä ne vaatteet, joita tulee oikeasti pidettyä ja joista tykkään, ei antaa mahdollisimman paljon vaatteita pois (mikä välillä tuntuu joillain esim. somessa olevan tavoitteena). Toki jos vaatteista oikeesti käyttää vaikka 60% ei välttämättä sitä loppu neljääkymmentä kannata pitää turhaan viemässä tilaa.

anniinasim (Ei varmistettu)

Olin tulossa ehdottamaan tätä samaa eli älä testaa vaatetta vaan ota se käsiin ja tee se päätös siinä. Jos oot epävarma, laita hetkeksi sivuun ja palaa siihen uudestaan kun oot käyny muun vaatekaapin läpi. Tämä on itseasiassa Konmarissakin mainittu ohje mutta mulla sai parhaan lopputuloksen kun kävin omaa vaatekaappiani läpi. Sen jälkeen vaatekaappi näytti tosi tyhjältä mutta sitten tajusin, että siellä ei oo kun oikeasti ne ihanimmat vaatteet jotka vois vetästä koska vaan päälle! Miten vapauttavaa!

Jjj (Ei varmistettu)

On kyllä nätti mekko! Ja kaunis sinä :) mä löysin kanssa hm saman värisen mekon, vähän sellanen juhlavampi ja oli kyllä hyvä ostos, irtosi puoleen hintaan tais jäädä 35 euroa maksettavaa, kerran oon saanu sen tähän mennessä päälle, odottelen kutsuja juhliin että pääsee enemmän käyttöön.

Ipu (Ei varmistettu)

Vaatekaapin siivouksessa mä oon vaan yleensä tyly itselleni :D En hirveästi sovittele, muuta kuin muutamia vaatteita vaan suurin osa menee suoraan pinoon, jos en oo käyttänyt niitä pitkiin aikoihin ja tiedän, että niin niille kävisi jatkossakin. Oon saanut aika hyvin karsittua tässä vuosien saatossa vaatteita pois. Ei sillä, että niitä kovin kauheasti olisi koskaan ollutkaan, ne on ehkä enemmäkin olleet omalle kropalle epäsopivia. Armoa ei anneta, jos en ole vaatetta käyttänyt aikoihin tai jos vaatetta sovittaessa tulee epämukava fiilis, kun se ei näytä hyvältä tässä kropassa niin suoraan poistopinoon! Harmittaa vaan, kun haluaisin käyttää mun kaikkia kivoja vaatteita, mutta töiden takia joudun oikeasti miettimään, että mitä voi ja kehtaa laittaa päälleen. Työskentelen lastensuojelussa niin täytyy katsoa, että vaatteet on "turvallisia" ja tietyllä tapaa mukavia, jos tulee vaikkapa kiinnipito tai muu vaaratilanne. Ja sitten kun on rintamusta niin paitojen täytyy olla tarpeeksi peittäviä, kun ei viitsisi ihan hirveästi itseään teineille esitellä. Ärsyttää mennä aina samalla farkut-t-paita-huppari/neuletakki-kombolla töihin, mutta toki niin menee kaikki työkaveritkin ja toisaalta sitten kun saa ehkä jopa trikoomekon laittaa päällensä niin tuntee itsensä superlaittautuneeksi :D

Pinnu (Ei varmistettu)

Ihan yksinkertainen kysymys - miksi pitää aina vaan ostaa lisää vaatteita, jos kaapit on jo nyt pullollaan kivoja vaatteita, joita et ehdi pitää???

Katih (Ei varmistettu)

Upea asukokonaisuus!

paulahelena
ALUAP

Kutsu lukijat teille kotikirppikselle niin eiköhän kaapit tyhjene äkkiä :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Upee juttu ja kuvat hienoja!
Kiitos niistä.
Mungokirppistä tulossa?
Jään odottamaan.

Marine (Ei varmistettu)

Tosi kaunis asu, en ihmettele yhtään että tunnet siinä olosi kauniiksi. Omassa vaatekaapin karsimisprojektissa surutta kaikki pienet, epäsopivat, tätä voisin joskus vielä käyttää, mahtuu ehkä joskus vielä niin kiertoon. Näin olen saanut itselleni toimivan vaatekaapin. Töissä minulla on työvaatteet niin en kovin montaa vaateparia loppupeleissä tarvitse.

Savon (Ei varmistettu)

Näyttää ihan navy-siniseltä tuo mekko kuvissa, tosi kaunis! Kiinnostaisi postaus vaatteiden huoltovälineistä, mitä mainitsit. Itseltäni ei löydy mitään eikä oikein tiedä mistä ostaisi..

EmmaM (Ei varmistettu)

Joo, mäkin kaipailisin aina vaatteiden huoltovälineistä vinkkejä ja vaatteiden säilytysvinkkejä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse radikaalisti vain katson vaatetta ja jos ei se tuota mitään iloa, heitän menemään. Vaikka tuottaisikin, mutten ole käyttänyt pitkään aikaan - en todennäköisesti tule edes enää käyttämään. Mulla oli aikoinaan viisi jätesäkillistä vaatetta - nykyään niitä on tasan yksi. Ei mitään juujaa-pelaamista, suoraan pois vaan!

Mermar (Ei varmistettu)

Hei, ihana iltapuku. Nythän käytetään mielummin eriväristä laukkua ja kenkiä, ja muutenkin nudet sopii oikein hyvin asuun kuin asuun.
Se on kyllä harmi, kuin ns. paremmilla vaatteilla on niin vähän käyttöä. Olis ihana laittautua useimmin oikein kunnolla.
Pois vaan kaikki, mitä ei vähään aikaan ole käyttänyt. On paljon helpompaa ja selvempää mitä pukee päällensä. Kaikki sopii paremmin yhteenkin, mitä vähemmän vaatteita on. Laukuista, kengistä ja asusteista en minäkään ole valmis hevillä luopumaan, mutta niillä saa juurikin saman asun aina ihan erinäköiseksi. Matkoillakin tämä toimii hyvin, aina käsimatkatavaroin nykyään.

EevaM (Ei varmistettu)

Mulla on ihan täysin sama ongelma noiden vaatteiden kanssa! Vaatekaapissa on kamaa, ihania vaatteita, mutta käytän silti ehkä noin 30% niistä. Kamalaa. Laitoin jo muutaman ison säkillisen kirppikselle, mutta kun kaikki eivät mene, niin sieltä tuli iso säkillinen takaisinkin... Just tänään mietin, että ehkä koitan osaa myydä vielä fb-kirppiksellä, mutta jos eivät mene, niin vien vaikka H&M kierrätysboxiin.
Ihana tuo mekko muuten! <3 näytät muutenkin erittäin kauniilta!
Mietin, että kiinnostaisiko sua tehdä postaus vaatteiden huoltamisesta ja säilytyksestä? Kuulosti erittäin mielenkiintoiselta aiheelta, josta itse voisi ottaa oppia! :)

Jenni__ (Ei varmistettu)

Itselläni on ihan sama tilanne vaatekaapin kanssa! Kaappi tursuilee täpötäynnä vaatteita, joita pidän aktiivisesti ehkä 20%. Aina kun yritän karsia sisältöä niin tuntuu, että kaikki on niin kivoja ja tulen vielä käyttämään niitä. Pitäisi vaan olla armottomampi ja laittaa pois ronskillä kädellä. Yritin Konmari-tekniikkaakin mutta kaikki vaatteet tuntuivat tuottavan minulle iloa :D Kiva kun kysyit tätä asiaa postauksessasi, saan hyviä vinkkejä täältä kommenttiboxin puolelta :)

Näppärää (Ei varmistettu)

Vaatekaapin järjesty -metodini
Lajittelu:
A) Käytän eli pidän
B) En käytä eli luovun; näistä lisälajittelut - myyntiin, kierrätykseen, lahjoitukseen tai pölyrättikäytön jälkeen roskiin.

Rajoittaminen:
A) Kutakin vaatetyyppiä vain tietty määrä (pesutarpeen mukaisesti eli yhdet farkut, mutta seitsemät pikkupöksyt.)
B) Sallittu maksimiyhteismäärä vaatteita eli jos tulee yksi uusi, yksi vanha lähtee.
C) Kerran elämässä / vuodessa pidettävät juhlakoltut vaatelainaamosta tms palvelun kautta...

Aikuinen opettelemaan stailaamaan itsensä toisiinsa mätsäävillä asukokonaisuuksilla, joiden osat ovat ns klassikoita eli eivät kulu vuosienkaan käytössä.

Kommentoi