Hyviä viinejä ruokakaupasta?

*Kaupallisessa yhteistyössä Torres viinit

Jos ei oo elänyt ihan kuplassa, niin lienee tietoinen, että alkoholilaki muuttui sekä viime vuoden lopulla, että tämän vuoden alussa. Yksi iso muutos, oli se, että päivittäistavarakaupoissa saa nykyisin myydä mm. 5,5% alkoholeja. Tämä tarkoittaa myös entistä vahvempia vähäalkoholisia viinejä. IHANAA! Noniin, ja tohon kuuteen kirjaimeen moni teilasi meikäläisen varmaan vähintäänkin juopoksi tai mitä ikinä.

Mä en oo alkoholin suurkuluttaja enkä oo ollut humalassakaan jo yli kahteen vuoteen. Viiniä kulutan jonkin verran, ehkä neljänä iltana viikossa yhden viinilasillisen tai välillä jonkun erityissiiderin. Viinin terveysvaikutukset on todistettu tieteellisin tutkimuksin, enkä edes koe tarvetta selitellä asiaa. Viini on mulle rakas harrastus, on kiva kokeilla uusia viinejä, huomata oman makupaletin kehittyminen ja ala on kaikin puolin tosi kiinnostava. Niinpä oon ihan superiloinen, että viinejä saa nyt myös perus ruokakaupan hyllyltä, vaikka tosin vielä vaan niitä 5,5 % viinejä.

Mikä tarve on sille, että niitä viinejä sieltä sitten pitäisi saada? No, ensinnäkin käytännön juttu. Kaikissa kaupoissa ei ole Alkoa ja on aina oma vaivansa lähteä autoilemaan erikseen Alkolle. Kotona viinikaapista löytyviä viinejä en välttämättä halua käyttää ruoanlaitossa, sillä ne menevät siinä helposti ”hukkaan”. Risoton tekeminen parinkympin valkkarista ei oo aina ihan hirveen perusteltua. Mä rakastan tehdä erilaisia lihoja ja niihin viinipohjaisia kastikkeita. Sama pätee risottoihin. Mun yks bravuuri on ankka luumu-punaviinikastikkeessa ja se vaatii, no, arvasitte oikein punkkua. Sit kun pyörii siellä kaupassa hakemassa kaikkia aineksia, on käsittämättömän helppoa kävellä sinne oikealle hyllylle ja ottaa samalla mukaan se ruoanlaittoon tarvittava viini. Kyllä, käytännössäkin tuota mahdollisuutta tulee siis käytettyä. Lisäksi se, että 5,5% viinit yleistyvät, on mun mielestä kaikin puolin tosi positiivinen asia. Valveutuneessa yhteiskunnassa terveystrendit jylläävät ja keskustelua alkoholisoitumisesta käydään tiuhaan. On mun mielestä tosi hyvä, jos vähäalkoholisille viineille kertyy kysyntää, sillä silloin viinitalojen on tuotava tarjontaa. On kehitettävä tekniikoita ja luotava mahdollisimman hyviä, mutta vähäalkoholisia viinejä. Kun se hyvä viini on saatavilla 5,5 % voi olla moniakin syitä vaihtaa perinteisempi viini vähäalkoholisempaan.

Viini on niin monipuolinen lisä keittiössä, että on oikeesti surullista miten vähän sitä käytetään. Risotot nyt selkeästi kaipaavat sitä, mutta suoraan sanottuna tosi moni vaalea kastikekin saa ihan erilaista makua valkkarilla höystettynä. Punaviiniäkin voi käyttää lähes kaikessa jälkiruoista lähtien. Mutta, ruoka ei suinkaan ole ainoa käyttötarkoitus vähäalkoholiselle viinille. Nimittäin tunnen aika monia ihmisiä, joilla on ”huono viinapää”. Helposti tulee humala jo parista lasista viiniä. Vähäalkoholinen viini on tosi hyvä vaihtoehto niille, jotka ei tykkää vahvemmista alkoholeista mutta tykkäävät viineistä, sillä alkoholipitoisuus näissä on lähes sama kuin siiderissä. Positiivinen asia myös infernaalisia krapuloita kärsiville. Ja, pakko sanoa, että tää on aika mukava tapa lähteä tutustumaan viineihin. Jos se Alkon hylly maakohtaisine hyllyineen, selityksineen ja todella hyvin asiansa tietävine myyjineen tuntuu pelottavalta, niin tästä on helppo aloittaa ja kokeilla. Sitä paitsi, vähäalkoholiset viinit on usein todella kevyitä ja raikkaita, eli jos vaikka haluaa pikkuhiljaa tutustua punkkuun ja haluaa kokeilla jotain ”helppoa punkkua”, niin tällainen voi olla aika hyvä vaihtis.

Ja tiedättekö sen tunteen, kun istuu iltaa jonkun rakkaan ystävän kanssa ja avaa viinipullon? No, näissä vähäalkoholisissa viineissä on se hyvä puoli, että jos se pullo tyhjeneekin kokonaan, niin ei tartte pelätä päänsärkyä tai krapulaa, eikä siinä pääse juuri päihtymään. 5,5 % viini, joka maistuu oikeesti hyvälle viinille on täydellinen todella moneen tilaisuuteen. Pitkä polttaripäivä, eikä halua, että porukka on humalassa jo alkuillasta? Tässäpä ratkaisu. Ihana kesäpäivä ja kiva lounas ystävien kesken, mieli tekisi viinillä kruunata tuo hetki, mutta perinteinen viini tuntuu jotenkin väärältä klo 13 arkipäivänä vaikka onkin lomalla? Again, tässäpä ratkaisu.

No, onko ne päivittäistavarakaupoissa myytävät viinit mistään kotoisin? On! Tai no, oon tähän mennessä tutustunut vaan Torresin viineihin, ja ne on molemmat olleet positiivisia yllätyksiä. Mulla on aika vahva kokemus vuoden takaa siitä, millaisia alkoholittomia viinejä on tässä maassa tarjolla. Suurimmaksi osin aika kamalia. Punkut maistuu marjamehulta ja valkkarit on hirveitä, niinpä en odottanut ihan hirveästi näiltäkään. Oli tosi kiva huomata olevansa väärässä! Nimittäin, nää oikeesti maistuu viineiltä!

Muutoshan on aika pieni sinänsä, koska jo ennen tätä muutosta on saanut myydä 4,7 % viinejä päivittäistavarakaupoissa, ja sitä voisikin miettiä, että onko 0,8 posenttiyksikköä oikeasti iso muutos? Mitä mä oon jutellut kavereiden ja asiantuntijoiden kanssa, niin on. Nimittäin tuo hieman korkeampi raja mahdollistaa huomattavasti laadukkaampien viinien tekemisen. 5,5% viinin tekeminen on itse asiassa vähän hankalampaa kuin ”tavallisen” viinin, sillä viini tehdään kahdessa vaiheessa. Ensin tehdään ”normaali” viini ja vasta sen jälkeen höyryttämällä poistetaan siitä alkoholia. Näin viinin valmistamalla siihen saadaan ”oikea” viinin maku, eikä se maistu marjamehulle tai viinirypälemehulle.

Mulla on ollut ilo toimia yhteistyössä Torres viinien kanssa jo jonkun aikaa, ja yksi näistä päivittäistavarakauppoihin tulevista viineistä on Torresin Sangre de Toro. Torreshan on yksi maailman tunnetuimpia viinivalmistajia, joka on valittu viiden vuoden sisään neljästi maailman arvostetuimmaksi viinitaloksi. Perinteisten viinien lisäksi Torres on maailman johtava laadukkaiden alkoholittomien viinien valmistaja, ja tätä tietotaitoa Torres on osannut käyttää myös näiden vähäalkoholisten viinien tekemisessä. Alkoholin poisto tehdään supertarkkaa Spinning Cone Column -laitteistoa käyttäen, ja laite osaa lukea hyvin tarkasti sen, että aromeja ei haihdu alkoholin sijasta tai rinnalla. Näin saadaan aromikas, mutta vähäalkoholinen viini.

Nää kaksi Torresin päivittäistavarakaupoista saatavaa viiniä saatiin tuossa kokeiluun vähän aikaa sitten, ja positiivista reaktiota ne sai aikaiseksi.

Valkkari on ihan superhyvä! Mä rakastan Torresin viineistä Vina Esmeraldaa, San Valentinia ja paria muutakin, joten ei pitäisi sinänsä olla yhtään yllättynyt. Mutta joo, myönnän, skeptisyydellä suhtauduin. Ei tää nyt missään nimessä yhtä hyvää ole kuin esimerkiksi suosikkini Vina Esmeralda, mutta, tää on silti tosi hyvä viini! Jos tää tarjoiltais mulle terassilla talon valkkarina, joisin oikein tyytyväisenä. Tää on tosi pehmee, tosi raikas ja kevyt. Sellainen aivan täydellinen kesäpäivän piknikille tai salaatin kaveriksi. Tosi tosi raikas ja jos jostain viinistä haluaa aloittaa tutustumisen viineihin ylipäätään, niin lähtisin suosittelemaan. Ei ole äklömakea eikä rutikuiva, vaan sellainen tosi monipuolinen helppo viini. Lämmin suositus, ihana hengailuviini, jota voi määrällisesti juoda tuplasti perinteisen viinin verran ja pysyä samassa alkoholimäärässä.

Punkku taas. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että tää on kaksijakoisempi. Jos olet viinifani ja tykkäät punkusta hirveästi, niin älä odota tältä liikoja. Punkkuun kuuluu tietty sellainen vahvuus ja jämäkkyys, mitä perinteisissä punkuissa on. Sitä katoaa tosi paljon tässä vähäalkoholisessa vaihtoehdossa. Marjaisuus ja sellainen keveys korostuu, eikä viini maistu ihan siltä, miltä olettaisi punaviinin maistuvan. Ei ole sitä jälkimakua, ei ole sellaista syvyyttä, mitä perinteisissä punkuissa on. Mutta, jos olet aloittelija, tää on sun punkku! Jos oot aina halunnut kokeilla pikkuhiljaa punaviinejä, niin kokeile tätä. Tää ei todellakaan oo sellanen vahva ja aromikas punaviini, jota tarjotaan lampaan tai grilliruoan kanssa, vaan tää toimii parhaiten ehkä tosi kevyiden liharuokien, vuohenjuuston tai tapalautasen kyljessä. Esim. joku pasta carbonara tai mun lemppari pekoni-vuohenjuusto-parsapasta. Sellaiset menis tän kanssa tosi hyvin. Ennen kaikkea tää toimii superhyvin ruoanlaitossa. Eikä haittaa vaikka siinä kokkaillessa maistelisi vahingossa yhden lasillisen. Voisin jakaa teidän kanssa jonkun mun bravuuri-reseptin tähän liittyen! 🙂

Itse asiassa, nyt kun mietin (ja kyllä, tätä kirjoittaessa on pieni määrä viiniä lasissa vieressä muistin virkistämiseksi), niin vaikka tää on punkkutykkääjälle todennäköisesti liian kevyt, niin mä tiedän tarkalleen ne tilanteet, joihin tää mulla sopii. Tiedättekö kun mulla esimerkiksi kesällä tippuu punkkukulutus paljon pienemmälle. Kunnon grilliruokien kanssa tietty aina hyvä punkku, mutta muuten jotenkin keväästä syksyyn mulle tulee sellanen olo, että ehh, liian raskas. Jotenkin se on liian täyteläinen kesähelteillä. Niin tää on täydellinen! Otan takaisin sen, että tää ei kävis grilliruoan kaveriksi. Joku kevyempi grillihomma, tai muuten vaan illanistuijaiset lämpimällä kesäkelillä, niin tää sopii ihan ehdottoman hyvin just sellaiseksi todella kevyeksi punaviiniksi, jolla muistaa kaiken sen rakkauden punkkua kohtaan, mutta samalla se ei ole yhtään liian raskaalta vuodenaikaan. Ja, vaikka kevättä eläessä tuntuu aika kaukaiselta, niin mä luulen, että tähän tulee turvauduttua joulun tienoilla glögiviininä. Glögin ei tarvii olla tujua, mutta punkku tuo siihen kivaa aromikkuutta. Tää voi olla aika optimaalinen siihen.

Jos ette oo vielä tienneet tai törmänneet, niin tosiaan, hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista (Prismat, Cittarit yms.) löytyy näitä. Hintaa näillä on 8-9 €.

Mä voisin kehitellä pari reseptiä mun lemppareihin näitä hyödyntäen ja palata asiaan 🙂

Kommentit (12)
  1. Kiitos tästä postauksesta, oli tosi mielenkiintoisesti kirjoitettu! Oon samaa mieltä, että 5,5% viinit ruokakaupoissa edistää kohtuullista alkoholinkäyttöä. Rakastan valkkaria, mutta sitä tulee helposti juotua liikaa. Olisi kiva juoda useampi lasi viiniä ilman että on liian hiprakkainen olo, tämä vaikuttaa hyvältä ratkaisulta siihen 🙂 viiniä kun tykkään juoda maun, en alkoholin vuoksi. Ja vitsit, toi punkku menee testiin! Oon halunnut oppia juomaan punkkua, mutta se on vaan liian vahvan makuista omaan makuun. Taidankin aloittaa tästä kevyemmästä (ja vähäalkoholisemmasta) punkusta, kiitos sulle vinkistä 🙂

  2. Minäkin pidän Torresin valkkarista ja tuota Sangre de Toro-valkkaria saa ”normiprosenteilla” mm. Virosta ja se on mielestäni todella hyvää. Voit vain kuvitella, kuinka innoissani olin,kun huomasin,että tuote on saapunut pienemmillä prosenteilla Suomeen! Oli pakko tietenkin ostaa pullo kokeeksi ja voi luoja mikä pettymys 🙁 ihan hirveetä litkua, pystyin naama irveessä yhden lasillisen juomaan, loput viemäristä alas… mutta nää on näitä makuasioita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *