ITSEKÄS PAHA IHMINEN

Mungolife

Lentomatkustaminen oli eilen blogissa aiheena, ja ei suinkaan yllättäen, kirvoitti se heti ensimmäisenä kommenttina kommentin siitä, millaista haittaa ilmastolle lentämisestä onkaan. Kun tässä on vahvasti ollut tapetilla tämä ilmastoraportti ja paljon on ollut bloggaajienkin joukossa keskustelua omasta hiilijalanjäljestä ja siitä, miten oma lentomatkustaminen vaikuttaa maailmaan. Monilta bloggaajilta ollu hienoja kannanottoja asiaan, ja ite olen pyöritellyt asiaa mielessä useasti, mutta koskaan en ole asiasta kirjoittanut. Mä en suoraan sanottuna ihan hirveästi näe järkeä kirjoittaa asiasta, koska tiedän sen palautteen olevan niin negatiivista, koska mä en jaksa kiillottaa omaa sädekehääni ja kirjoittaa jotain teeskenneltyä paskaa, mihin en itsekään usko.

Musta olisi ihanaa, jos voisin olla Kaukokaipuun Nellan kaltainen tyyppi, joka oikeasti osaa ottaa agendakseen paremman elämän ja muutoksen, mutta vielä mulla ei oo motivaatiota siihen tapreeksi.

Olen itsekäs hedonisti, joka on menettänyt toivon siihen, että omilla teoilla olisi tarpeeksi vahvaa vaikutusta maailmaan. Todellisuudessa voin kieltäytyä vähän kaikesta ihanasta ja mulle tärkeestä ja siltikin Pohjois-Korea saattaa lopettaa tän koko pallon tarun muutamassa sekunnissa. Ja vaikkei mitään näin radikaalia tapahtuisikaan, yhdenkään suomalaisen toimet eivät maailman vaakakupissa paina kovin kummoisesti, vaikka moni niin uskookin. Ja tiedän, että tää on unpopular view, mutta onpahan täysin rehellinen ajatukseni. 

Lentomatkustaminen on vain yksi isoimmista negatiivisesti ilmastoon vaikuttavista asioista ja ilmiöistä, mutta keskitytään nyt siihen. Mä lennän n. 10-20 lentoa vuodessa. Se on aika paljon. Se on kuitenkin murto-osa siitä, mitä todella monet liikemiehet ja -naiset lentävät työasioissa. Sellaisissa työasioissa, jotka voisivat hoitua videopuhelulla melko usein. Se on aika pieni määrä moneen moneen muuhun, joka matkustaa paljon enemmän. Mun lentomatkustamisen hiilijalanjälki on äärimmäisen pieni verrattuna esimerkiksi ykistyiskoneella lentelevien vastaavaan. 

Mua kiusaa tässä lentokeskustelussa se, että siinäkin on otettu hampaisiin bloggaajat, vaikka bloggaajat eivät edes lennä mitenkään poikkeuksellisen paljon verrattuna todella moniin muihin ammatinharjoittajiin ja työntekijöihin. Tää tuntuu ehkä olevan sellainen asia, missä kaikki bloggaajat niputetaan yhteen ja heidä kollektiivinen matkustusmäärä nähdään yhden bloggaajan määränä. Koko ajan joku seuraamistani bloggaajista on jossain, mutta se ei tarkoita, että koko ajan kaikki bloggaajat on jossain. Bloggaajan Bali-matkasta voidaan nostaa hirveä haloo, kun hän lentää reittilennolla tekemään työtään, mutta samalla intoillaan kuinka Helsinki on Trumputin-tapaamisen paikkana. Anteeksi, mutta mitä sellaista nää jehut kävi keskenään neuvottelussa, mitä ei olisi voinut tehdä vaikkapa videokonferenssina? Jos nyt ihan oikeesti ajatellaan asiaa, niin oliko Helsingissä saavutettu sellaisia tuloksia, jotka perustelevat sitä, että tänne lennätettiin konetolkulla kalustoa ja porukkaa, ja yhden tapaamisen aikana kulutettiin ilmastoa enemmän kuin kaikki suomalaiset bloggaajat koko elämänsä aikana yhteensä. Toki tarkoituksena asialistalla taisi olla hyvinkin tärkeät ilmastoasiat, vaikka ehkä ko. palaverista jäi vaan sellainen mielikuva, että se oli juupaseipäs -mittelö siitä, osallistuiko Venäjä USAn vaaleihin. Mun mielestä tän itsestäänselvän asian olisi voinut selvittää ihan puhelimessakin. Jos nyt niin huolissaan ollaan ilmastosta ja lentämisestä, missä oli silloin nää huolet? Suurin osa mun kohtaamasta suhtautumisesta asiaan oli joko näiden kahden päämiehen dissaamista tai iloa siitä, että Suomi on maailmankartalla, kun tänne saadaan niin paljon porukkaa. Niin, lentäenhän sekin porukka tänne tuli. Ja tätä tapahtuu maailmalla joka ikinen päivä ihan kaikkialla. Siinä ei paljon yhden Mungon lentely tunnu. 

Saan jatkuvasti äitiyden perusteluksi sen, että mun pitäisi miettiä, millaisen maailman jätän lapselleni. Mietinkin. Se maailma ei näytä kovin positiiviselta ja kun tulevaisuus näyttää olevan vähän kiikun kaakun olemassaolomme puolesta, niin taidan ottaa nykyisestä kaiken irti. Niin paljon kuin yksilön vastuuta peräänkuulutetaankin, niin valitettavasti tässä asiassa se ei auta ihan niin hirveän paljon, kuin haluaisi. Jos mä en enää koskaan matkusta, heittäydyn vegaaniksi, syön vain lähituotettua ruokaa, en osta mitään uutta ikinä enää ja elän aurinkokennoenergialla, mun panos on yks muurahaisen kyynel valtameressä.

Ilmastoasioita pitää hoitaa paljon ylemmältä taholta, pakotuksin, sanktioin ja houkuttelevin porkkanoin. Niihin pitää saada sitoutettua koko maailma, ei pelkästään Suomen kaltainen pikkukärpänen kartalla, samaan aikaan kun USA, Kiina, Venäjä ja Intia tekee mitä tekee. Think globally act locally on kaunis ajatus, mutta se jää tässä hyvin merkityksettömäksi. Niin pieni askel ihmiskunnalle, mutta niin iso myönnytys ihmiselle. Vaikka en reissaisi enää ikinä minnekään enkä hankkisi lisää lapsia, jengi tilais lentorahdilla Kiinasta muovista roskaa ja tupakoisi ja söisi lihaa ja reissaisi ja heittelisi muovia valtameriin ja tekisi loputtomasti tyhmiä juttuja. 

Ja itsekkäästi sanon, että se ei lisää motivaatiota.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö tekisi jotain asioita, jotka tukisivat sitä, että ilmastomme voisi hieman paremmin. Mutta, rehellisesti voin sanoa, että niissä asioissa on yleensä jokin toinen porkkana. Meillä on tällä hetkellä kaksi autoa, mutta toinen on myynnissä. Ollaan sitä ennen pärjätty useampi vuosi yhdellä autolla ja haluttais pärjätä jatkossakin. Joo, se on meikäläisten omaa viherpesua, vaikka todellisuudessa toinen auto on kallis ylläpitää ja auto on maailman surkein sijoitus. Tässä motivoi säästöt. Mä vaihoin just meidän perheet maitotuotteet lähes kokonaan kauratuotteisiin. Voisin vinguttaa sädekehääni siitä, kuinka vihreä ja hyvä olenkaan, mutta tosiasia on se, että oon huomannut maidon aiheuttavan itselleni viime aikoina pahaa oloa ja se saattaa hyvinkin vaikuttaa mun rautaongelmiin, minkä takia oon vetänyt kahvini kauramaidolla ja vaihtanut Danten korvikkeet kauramaitoon ja opetellut ettimään sieltä kaupan hyllystä kauravaihtoehtoja rahkaksi ja juguiksi. Mut ei mua tässäkään motivoi ilmasto tai maapallon hyvinvointi, vaan kirjaimellisesti oma napa ja sen takaa löytyvä vatsa, joka voi näin paljon paremmin. Meillä on maalämpö kotona, mut se oli plussa taloa ostettaessa, koska se on halpaa. Pyrin ostamaan suomalaista tai ainakin Suomesta, mut seki on itsekästä. Haluan pitää verorahat Suomessa ja mielellään omassa kaupungissa/kunnassa, ja sitä kautta hyötyä itse. En mä ajattele siinä säästettyjä päästöjä, kun ei tarvitse kuskata niitä juttuja. Syödään vähintään kaksi kertaa viikossa kasvisruoka, mut sekään ei liity oikein mihinkään muuhun kuin haluun kokeilla jotain uutta ruokarintamalle ja ehkä syödä vähän terveellisemmin eli hyöytyä asiasta itse. Ja mä käytän junaa enimmäkseen sen takia, että se on helpompi ja mukavempi, kun siellä voi keskittyä Danten kanssa pelleilyyn tai töiden tekemiseen. 

Näissä kaikissa on toki plussaa se, että ne on niitä vihreämpiä valintoja, mutta nää valinnast ei sinänsä johdu siitä, että haluaisin olla erittäin vihreä, vaan siitä, että ne on olleet mulle mieluisia ja vihreys on ollut niissä plussaa.

Mun roskien lajittelu on yksi hiton turhuus maailman isossa mittakaavassa, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa, että sille en löydä mitään muuta porkkanaa, kuin se, että siitä tulee hyvä mieli. Roskien lajittelussa en kuitenkaan joudu luopumaan mistään maapallomme eteen, joten se on vähän eri asia ehkä, eli en voi sitäkään pitää minään hyvän ihmisen vihreänä tekona. 

Mä en tule lopettamaan matkustamista, koska en koe, että se, mitä minä tai maapallo saadaan takaisin siitä, on millään tapaa suhteessa mun “menetykseen”. Jos me ei hankita enempää lapsia, liittyy se päätös varmasti ihan vaan ja ainoastaan siihen, että se on meidän perhepoliittinen ratkaisu, eikä todellakaan ilmastoon liittyvä ratkaisu. Jos me hankitaan toinen auto tai jätetään hankkimatta, liittyy se varmaan enemmän taloudellisiin asioihin kuin ympäristöasioihin. 

Mä tiedän, että on lapsellista ajatella, että “miksi minä en enää saa kun muut kuitenkin jatkaa?” ja että muutoksen pitäisi lähteä itsestä. Ja siltikin peräänkuulutan vahvoja kansainvälisiä muutoksia, jotka pakottaisivat muutosta tai vähintäänkin tekisivät muutoksen suosiolliseksi. Kuten mun esimerkeistä huomaa, terveys, talous ja hyvä olo on konkreettisia tän päivän asioita, jotka saa muutoksen ihmisessä. Joidenkin vuosien tai vuosikymmenien päässä näkyvät uhkakuvat eivät nähtävästi ainakaan mun kaltaisen ihmisen kohdalla ole. Ja vaikka pitäisi ajatella, että meidän sivistyneiden ja älykkäiden ihmisten pitäisi olla esimerkkinä, en vaan jotenkin osaa nähdä hirveän isoa velvollisuutta omilla harteillani, kun tiedän kuinka paljon hallaa maailmassa tekee isommat maat ja kuinka mitätön on oma panokseni.  

Joten, jatkan tällä tiellä, jossa tiedän olevani omalta osaltani syyllinen ilmastokatastrofiin, mutta en aio tehdä radikaalia muutosta. Valitessani kahden itselleni yhtä merkityksellisen tai sopivan asian väliltä valitsen jatkossakin sen vaihtoehdon, missä on lisäbonuksena ympäristöystävällisyys. Valitsen luomuruoan, lähituotannon ja reilun kaupan aina kuin mahdollista, mutta syön silti lihaa ja kaukaa tuotuja kasviksia ja hedelmiä, joita ei Suomesta saa. Matkustan aina kun haluan ja tarvitsee, mutta yritän minimoida tarpeettoman lentomatkustamisen työasioissa ja valita junan tai kimppakyydin aina kuin mahdollista. 

Ja kerron tämän avoimesti, vaikka tiedän sen herättävän ikävän keskustelun. Koska en vaan jaksa kiillotella sädekehää yhtäällä ja kuitenkin tehdä ihan mitä haluan toisaalla. Seison edes rehellisesti tän ajatusmaailman taustalla. Ja toivon, että ihmiset ovat parempia.

Ehkä se inspiroi muakin sitten joskus paremmaksi. 

 

EDIT:// Kiitos kaikille kommenteista. Nyt laitan kommentoinnin kiinni tämän osalta. Eiköhän kaikki olennainen ole jo sanottu, mutta se ei tarkoita sitä, että mielipiteeni muuttuisi. Samoihin faktoihin mielipiteeni on perustunut tähänkin asti. 

Jokainen kerta kun olen blogissani kirjoittanut jostain vihreistä valinnoista, mua on palautettu maanpinnalle juuri näillä samoilla argumenteilla. Kuinka hyödyn siitä ja tästä, eli en oikeati tee mitään vihreää ja kuinka niillä millään ei ole merkitystä muutenkaan kun on niin pikkujuttuja. Tämä kaikki on muokannut omaa näkemystäni asiaan paljon negatiivisemmaksi ja juuri nyt koen asian kuten kirjoitin. Vaikka tämä onkin unpopular view, mulla on siihen oikeus ilman, että kenenkään täytyy mennä henkilökohtaisuuksiin. Jos mun blogin arvomaailma ei kohtaa omasi kanssa, löytyy sinulle varmasti parempaa luettavaa netistä. 
 
Mulle on tärkeää olla rehellinen ja siksi olen jättänyt asiasta kirjoittamisen. En halua kirjoittaa, että olen syvästi asiasta ajatteleva, joka kokee syyllisyyttä ja haluaa vaikuttaa enemmän ja heti seuraavaksi matkustaa ulkomaille lentäen muutamaksi päiväksi. Mä koen sen vaan merkitykettömänä viherpesuna ja haluan olla rehellinen näissä asioissa. Ymmärrän, että se harmittaa joitakin ja toivonkin heille hyvää jatkoa muiden blogien parissa. Mä jatkan omalla linjallani, jolla haluan pystyä seisomaan sanojeni takana oikeasti.
Jatketaan huomenna kevyemmillä aiheilla!

Kommentit

AHJ (Ei varmistettu)

Pelottavaa. Onneksi kaikki eivät ajattele kuin sinä. Olen itse paininut viime päivät jäätävän syyllisyyden ja ilmastoahdistuksen kourissa. Suurimpana syynä juuri se, että olen äiti ja pelkään millainen lapseni tulevaisuus täällä on, joutuuko hän kärsimään. Juuri mainitsemasi ajatusmalli pelottaa eniten, että ihmiset eivät kuitenkaan välitä ja jatkavat kuten ennenkin. Itse näen, että minun täytyy olla se muutos, jonka maailmassa haluan nähdä, sekä esimerkkinä myös lapselleni. Tulen itsekin varmasti vielä matkustelemaan, mutta voin vähentää ja valita minne ja miten. Olen suoraan sanottuna kauhistunut ja todella toivon, että olisit vaikka jättänyt tämän kirjoittamatta. Varmaa on, että tämä oli viimeinen kerta, kun blogiisi loikkasin tai seuraan Instaasi. Onnea valitsemallasi tiellä.

henriiikka
VEKURI

Jep. Blogimaailmassa voi onneksi äänestää omilla klikkauksilla. Blogit, jotka mainostavat pikamuotia ja kerskakulutusta eivät multa niitä saa. Annan ääneni mieluummin niille, joita kiinnostaa millainen maailmasta tulee jo meidän elinaikana.

Saritäti (Ei varmistettu)

Sinä joudut elämään noitten näkemystesi kanssa mutta harmittaa se, että lukijoinasi on nuoria ihmisiä, joille olet jonkinlainen roolimalli. Toivotaan, että he lukevat asiasta monipuolisesti monista lähteistä, ja oppivat, että nyt tarvitaan ihan kaikkien panosta.

Saritäti (Ei varmistettu)

Tulin vielä linkittämään lisää faktatietoa, jos onkin siitä puute. Kas tässä https://www.talouselama.fi/uutiset/ala-kauhistu-ilmaston-pelastaminen-ei...

Vierailija (Ei varmistettu)

Ymmärrän tuskan hiilijalanjäljestä mutta enpä nyt tiedä, taas tehty kärpäsestä härkänen sikäli, että jos joku lentää 10-20 lentoa vuodessa, ja saa haukut päälleen siitä, on se aika tekopyhää sikäli että liikemies voi lentää 200 lentoa vuodessa ja kukaan ei sano mitään.

Itse jonkin sortin "futuristina" uskon että kyllä tähän lentomatkustamiseenkin tulevaisuudessa keksitään ihan uudet, vähäpäästöisemmät keinot matkustaa, mutta siihen voi tietty mennä aikaa, toivottavasti ei ole sitten liian myöhäistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan saumatonta ajattelua: kun joku muu tekee enemmän väärin, niin minäkin voin tehdä väärin. Samalla logiikalla: joku muu on murhannut useita, joten minäkin voin tappaa yhden. Jotkut kiduttavat paljon eläimiä, minä voin kiduttaa vähän. Koulussa Petteri kiusaa joka välitunnilla, minä voin siis kiusata joka toisella. Ja niin edelleen.

MungoAnna
Mungolife

Murhaaminen on lailla kielletty, lentäminen ei. Samaten eläintenkidutus. Ja kiusaamisenkin pitäisi olla. 

Sisälukutaito (Ei varmistettu)

Eihän tuossa kommentissa siitä ollut kyse, että minäkin voin tehdä "väärin" kun kerta tuo toinenkin, vaan siitä että yhtä ihmistä tässä nyt syyllistetään, vaikka miljoonat ihmiset ajattelevat/toimivat samalla tavoin, eli mielestäsi väärin ja tekopyhästi. Pointtina kaiketi se, että vaikka kaikki suomalaiset lopettaisivat lentämisen, lentoliikenne ei silti tule loppumaan.

Loioi (Ei varmistettu)

ongelmana tässä on se, että bloggarin elämäntyyliä pyritään kopioimaan ja bloggari vaikuttaa muihin valinnoillaan. liikemies lentää ihan eri syistä, vaikka näennäisesti molemmat tekevät lennot työn vuoksi. Bloggari yrittää työkseen elää haluttavaa elämää ja jos siihen kuuluu lennot kokee moni lentämisen osaksi haluttavaa elämää..

Vierailija (Ei varmistettu)

Rehellisyydestä pisteet. Suurin osa ihmisistähän ajattelee suurin piirtein näin.. tai toimii ainakin näin, muutenhan muutosta näkyis. On siis aivan ensiarvoisen tärkeää, että muutoksia tehdään poliittisesti ja kollektiivisesti: lainsäädännön kautta ja muuten yhteisöllisesti.

Nettanen
Destination: Happiness

Mun on pakko linkata tähän tämä super mielenkiintoinen Ylen artikkeli.

Sen mukaan EU:n vuosittaiset päästöt ovat 3 415 000 tonnia ja Intian 2 342 000. Ja yksilötasolla vertailtuna - yhden intialaisen päästöt ovat 1,8 tonnia vuodessa, kun taas yhden suomalaisen 10,7 tonnia. Joten ihan ehdottomasti myös yhden suomalaisen teoilla ON väliä - jos suomalainen puolittaa päästönsä, on sillä yhtä suuri vaikutus, kuin että viisi intialaista puolittaa päästönsä. Ei kai sitä  mitenkään voi kutsua merkityksettömäksi?

Itse ajattelen myös, että yritysmaailma toimii kysynnän ja tarjonnan lain puitteissa hyvin pitkälti. Mitä enemmän on kysyntää ekologisille ja kestäville tuotteille ja palveluille, sitä enemmän niitä myös tarjotaaan. Eli ihan jo omilla kulutusvalinnoilla yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ja olla mukana muuttamassa maailmaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis aivan järkyttävää luettavaa, ei pysty edes oikein muuta sanomaan! Otsikko oli sentään kuvaava, koska ei tuolla tavalla voi kirjoittaa kuin todella itsekäs ihminen.
On myös todella surullista jos et koe, että sun valinnoilla ja teoilla on merkitystä ja pelottavaa, että opetat varmaan tuon ajattelumalli myös lapsellesi.

Valopäiväkirja

On surullista, ettet näe, kuinka esimerkiksi asemassasi oleva bloggari voisi tilanteeseen vaikuttaa positiivisesti. Jokainen meistä voi arvovalinnoillaan antaa ajatuksia ja inspiraatiota lähipiiriinsä, mutta esimerkiksi sinulla on mahdollisuus tavoittaa tuhansia ihmisiä kerralla. Ja kun nämä ihmiset siirtävät saamiaan vaikutteita vielä lähipiiriinsä, vaikutus moninkertaistuu.

Hyvä ja nautinnollinen elämä on kiinni perspektiivistä. Siinä vaiheessa kun omaa omatuntoaan puhdistaa jonkun toisen yksityiskonelentelyillä, liikutaan jo aika etuoikeutetuissa sfääreissä. Ihminen voi oppia nauttimaan matkustelun sijaan muistakin asioista, eikä kyse tarvitse olla valtavasta uhrauksesta. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Wau. Tää postaus toi kyllä ilmi sun todellisen minäsi. Oon pitäny sua fiksuna ihmisenä mut nyt vaikuttaa siltä, että oot vieraantunut tästä todellisuudesta, jossa tällä hetkellä me kaikki ihan tosissaan eletään. En voi uskoa, että tää on sun ajatusmaailmasi. Huhhuh.

Vierailija (Ei varmistettu)

No juu, minä en ole hankkimassa lapsia, joten ei kiinnosta minkälaisen maapallon jätän muille. Olkoon sitten pikkupoika tai pikkutyttö Lempäälästä, Ylivieskasta taikka Helsingistä, kyllä ne täällä pärjää varmasti! :) Nautitaan me elämästä!

PL (Ei varmistettu)

Itsekäs oli kyllä osuva sanavalinta. En nää, miten lomamatkojen lopettamisesta voi edes puhua menetyksenä sen rinnalla, kuinka paljon luontoa olemme menettäneet ja etenkin tulemme menettämään. Ne ovat mielestäni niitä _menetyksiä_. Ei se, että joku Balin loma jäi tekemättä.

Kuten jo aiemmin kommentoitiin, on naurettavaa perustella omia tekoja sillä, että joku muu tekee vielä enemmän väärin. Mielestäsi tuo 10-20 lentomatkaa vuodessa ei ole juuri mikään. Itse lähestyn kolmeakymmentä ikävuotta ja olen _elämäni aikana_ lentänyt 8 kertaa. Viisi vuotta sitten päätin, etten aio enää matkustaa lentämällä. 10-20 lentoa vuodessa on todella paljon, maailmassa vain pieni hyväosaisten joukko matkustaa noin paljon.

Surulliseksi vetää, kuinka välinpitämättömiä ihmiset ovat vielä tällaisten uutisten aikana. Oma napa on lopulta ainoa, millä on väliä ja juuri muita arvoja ei olekaan.

Sg (Ei varmistettu)

Pakko yhtyä aiempiin kommentoijiin.
Pelottavaa että ajattelet noin itsekkäästi ja lyhytnäköisesti, ja tuot sen vielä noin avoimesti ilmi.
Toisaalta ihan hyvä kuulla tämä, se on mietityttänyt lukemattomia kertoja kun blogiasi olen lähes alusta alkaen seurannut.. ei nyt varsinainen yllätys pitäisi olla mutta mielellään sitä toivoisi muuta henkilöltä josta virtuaalisesti on pitänyt.
Sulla on järkeä päässä ja monia perusteltuja näkemyksiä. Perustelet kyllä nytkin ja ymmärrän että ilmastoasiat eivät vain ole kolahtaneet.
Tiedän että moni muukin ajattelee samalla tavalla kuin sinä, mutta siitä meidän nimenomaan olisi päästävä irti, ennen kuin on liian myöhäistä. (Alkaa olla jo.)
On totta että päätöksiä todellakin tarvitaan ennen kaikkea isoilta johtavilta tahoilta. Mutta kuinka ne isot päätökset usein syntyvät? Sillä että kansa alkaa tiedostamaan ja vaatimaan, muutamat aktivistit ja suunnannäyttäjät etunokassa. Ja sen lisäksi, että isojen tahojen tulee määrittää suuret linjat, niin ihan meidän KAIKKIEN tulee miettiä kulutustamme ja elämäämme uudestaan ja opettaa uudenlaiset arvot myös uusille sukupolville eli lapsillemme!
En voi muuta sanoa, tai oikeastaan rukoilla, että please olkaa kaikki nyt mukana tässä. Isoja muutoksia on näillä näkymin tiedossa jo meidän elinaikana, saati sitten meidän lastemme. Heillä ei todennäköisesti tule olemaan enää mahdollisuutta kaikkeen tähän mielettömään yltäkylläisyyteen mitä meillä on ollut, mutta jos saisivat edes elää rauhan maassa ilman sotia elintilasta ja ruuan loppumista ym..

Loppuun vielä haluan sanoa, että en sinänsä halua syyttää ketään elämäntavoista tms. Olen itsekin vasta prosessin keskellä, mitä voin tehdä ja miten. Mistä luopua, mitä muuttaa. Mutta olisi ihan hirveän tärkeää olla reilu, olla ilmaston ja maapallon puolella, työstää asiaa aktiivisesti ja oikeasti myös luopua turhasta ja toimia jotenkin. Ja kannustaa muitakin. Tää asia kuuluu ihan meille kaikille, jotka maapallolla elämme ja josta nautimme. Sinäkin Anna olet ihan hirveästi saanut nauttia maapallon antimista ja kauneudesta niin toivottavasti haluaisit pitää siitä huolta.

Nimim. Erään 4-vuotiaan tulevaisuudesta erittäin huolestunut äiti

wtfffff (Ei varmistettu)

Juuri näin - todella ihmeellinen argumentti aikuiselta ihmiseltä se, ettei tee jotain, ennen kuin presidentti käskee. Täytyisi ymmärtää, että nämä "isot tahot" eivät ole vain mielivaltaisesti omia päätöksiään tekeviä elimiä, vaan kansalaisilla todellakin on mahdollisuus vaikuttaa. Vaikka ei puhuttaisi ilmastoasioista lainkaan. Samoin se ajatus, että pienikin hyvä teko on aina arvokas, olisi tärkeää säilyttää ja opettaa myös tuleville sukupolville - kauhistuttaa sellainen ajatuksenjuoksu, että jos joku muu tekee pahaa niin sama se munkin on.

MungoAnna
Mungolife

Jokainen pieni hyvä teko on arvokas. Mä teenkin niitä. Joka päivä. En vaan lentämisen tai kahvinjuonnin tms. suhteen. Kyse ei oo siitä että en tekisi mitään ilman, että presidentti käskee. Mutta ennen kuin maailma muuttuu, en koe, että mun teoilla on merkitystä tarpeeksi, että tekisin suuria myönnytyksiä. Jos tietäisin, että kaikkien on tehtävä nämä myönnytykset ja näkisin, että tällä saavutetaan oikeesti mittavia tuloksia, sitten minäkin ne tekisin. En aio niitä tehdä, ennen kuin tiedän, että niiden tekemisessä on jotain järkeä, eikä mun luopumiset mee ihan harakoille maailman jatkaessa kohti samaa kohtaloa, koska paljon merkityksellisemmät asiat kulkee vaan huonompaan suuntaan. 

SannaJo (Ei varmistettu)

Tuota, siis, eiks tää juttu muka ole läppä? Sarkasmia, ironiaa, mitä näitä nyt on. Tai edes testi? Sekin kelpais.

TittaT (Ei varmistettu)

Luin tekstin ja ajatukseni oli et way to go girl! Sitten luin kommentit ja ajattelin että jo on markkinat.
Ajattelen samoin kuin sinä näistä asioista, toki kauhistuttaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan mutta en koe, että voisin omilla teoillani juurikaan vaikuttaa.
En matkusta juurikaan, mutta vain koska se ei ole taloudellisesti mahdollista. En osta luomua ja lähellä tuotettuja tuotteita, mutta taas koska talous.
Mielestäni esimerkkisi Trumpin vierailusta oli erittäin hyvä ja laittoi ajattelemaan sitä, mitä meiltä vaaditaan mutta miten päättäjät ja valtion päämiehet voivat tehdä mitä haluavat.

Jannika S (Ei varmistettu)

Huh, tää veti melkein sanattomaksi. Oon nähnyt monia kannanottoja lentopäästöihin, mutta esimerkiksi ajatus siitä, että lentohiilijalanjälkesi on iso, mutta hei se on sentään pienempi kuin jollakin sellaisella joka lentää tosi paljon, veti kyllä pohjat.

Oon aina inhonnut "ei yksi ihminen kuitenkaan mihinkään voi vaikuttaa" -asennetta, oli sitten kyse äänestämisestä tai ilmastonmuutoksesta. Kun se, mihin yksittäiset ihmiset voi vaikuttaa, on juurikin oma käyttäytyminen. Toki tarvitaan myös isoja linjauksia päättäviltä tahoilta, mutta sinä voit omalla toiminnallasi vaikuttaa asioihin. Et välttämättä konkreettisesti ilmastoon, mutta voit olla merkittävänä esimerkkinä muille. Näytetään lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa. Levitetään tietoutta pikkuhiljaa oman kuplamme ulkopuolelle ja vaaditaan toimia myös päättäviltä elimiltä. Uskon että näin voidaan ajan saatossa vaikuttaa myös suurvaltojen, kuten USA:n ja Kiinan toimiin.

Tiiaanna
cake & copper

On aika lyhytnäköistä ajatella, ettei omilla teoilla olisi mitään vaikutusta. Vaikka tällä hetkellä yhden suomalaisen keskiarvopäästöt ovatkin maailman mittakaavassa pienet, suuretkin päästömaat tarvitsevat esimerkkejä. Karu totuus on, että tällä tavalla emme voi jatkaa. Olet oikeassa siinä, että ilmastokysymykset ovat vahvasti poliittisia ja että päättäjiltä tarvitaan toimia. Mutta myös yksilön rooli on suuri ja muutokset lähtevät usein siitä, kun kansa vaatii. Usein ympäristöystävällisesti toimiminen on myös taloudellisesti kannattavaa sekä yksilön, että yritysten näkökulmasta. Yritys, joka ei viimeistään nyt ala ajattelemaan ympäristöasioita, ei tule tulevaisuudessa pärjäämään, sillä useat asiakkaat vaativat sitä jo tälläkin hetkellä. Tässä on myös mahtava markkinarako suomalaisyrityksille, jotka voivat myydä innovaatioitaan ulkomaille. Esimerkiksi virtuaalilasien avulla voidaan varmasti tulevaisuudessa välttää työn vuoksi matkustamista.

Vaikka bloggaajat ovatkin saaneet lentämisestä paljon lokaa niskaan, tulisi kaikkien vähentää lentomatkustamista ja hoitaa kaikki ne palaverit puhelimitse, jotka vain pystyy. Ymmärrän, että lomamatkoista luopuminen tuntuu ikävältä, mutta voisiko niitä vähentää? Tai kun matkustaa, matkustaa mahdollisimman ekologisesti ja välttää lyhyitä viikonloppureissuja? Muutoksen ei tarvitse olla kaikki tai ei mitään, niitä voi myös tehdä asteittain. Ei tarvitse heittäytyä vegaaniksi, vaan voi esimerkiksi valmistaa parina päivänä kasvisruokaa.

Alkuun luin tätä tekstiä aika hämmentyneenä, mutta uskon, että lopulta ymmärsin pointtisi (joka ei tarkoita, että hyväksyisin sitä tai olisin samaa mieltä). Mikä sinua motivoisi toimimaan ympäristöystävällisemmin? Jos kaikki muut eläisivät samalla tavalla kuin sinä, mitä omassa toiminnassasi muuttaisit, esimerkiksi turvataksesi lapsellesi hyvän tulevaisuuden? Valitettavasti ilmastonmuutos vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan vahvemmin myös ihmisten terveyteen. Lentokoneet ja ajoneuvot tuottavat ilmastoon pienhiukkasia, puhtaasta juomavedestä ja ruuasta tulee pulaa, ylikalastus heikentää kalakantoja (puhumattakaan muovin vaikutuksista) ja maatalouden harjoittaminen vaikeutuu. On helppoa tiedostaa ja olla välittämättä, mutta rohkeampaa ja vastuullisempaa on tiedostaa ja toimia.

Heidick (Ei varmistettu)

En nyt tuohon ilmastoasiaan ota kantaa. Jokainen tavallaan, ja jos sinä nyt tykkäät lentää 20 krt vuodessa, go for it. Ymmärtääkseni tekstissä oli kyse vain lentomatkustuksesta, ja jostain syystä tuli kamalasti kommentteja sen puolesta, että et tekisi elämässäsi MITÄÄN pienentääksesi hiilijalanjälkeä (muistan lukeneeni esim että kierrätät ja olet muutoin huolissasi Danten tulevaisuudesta tällä maapallolla jne ...). Nyt oli kyse vain (ja "vain") lentomatkustuksesta.

Kysymäni piti tuosta, mikä itsellä pisti silmään; kauramaito! Olen miettinyt siihen siirtymistä myös, MUTTA... Maku mietityttää. En käytä kuin kahvimaitoa, mutta maistuuko kahvi "kahvilta" vai pitääkö ensin totutella?

MungoAnna
Mungolife

Niin. Olen vain rehellinen, että olen vihreä siellä, missä se sopii mulle. Se, että lennän 10-20 lentoa vuodessa on mun myönnytys, mahdollisuus olisi lentää 40 kertaa. En aio luopua tästä määrästä, koska en näe sitä perusteltuna. Todellisuudessa moni pitää itseään hirveän vihreänä, mutta tekee ne valinnat itsekkäästi, kuten minäkin.

Mut nii, kauramaito. Maistapa Oatlyn iKaffea, SAIRAAN hyvää! Mun kahvinjuonti tuplannu, ku on niin hyvää :D ei oo ollu maitoa ikävä, oon rakastunut Oatlyn tuotteisiin. Ja just toi ikaffe, superhyvä! 

henriiikka
VEKURI

10-20 lentoa vuodessa ei kompensoida kierrättämällä ja olemalla huolissaan. Jos on varaa matkustaa niin paljon, pitäisi olla myös varaa edes kompensoida lentonsa. Onnistuu helposti esim. osoitteessa https://co2esto.com/, jossa voi ostaa päästöoikeuksia pois EU:n päästökaupan kiintiöstä.

Heidick (Ei varmistettu)

Meistä jokainen tekee ne ekologiset valinnat, kuten itselle sopii.
Me kierrätetään ja pyritään kestävään kulutukseen. Toisella puolella taas ajan töihin joka päivä 100 km paljon kuluttavalla ja saastuttavalla maasturilla - ihan vain siksi, että harrastuksien vuoksi se auto tarvitaan, varaa ei ole seisottaa sitä pihalla tyhjän panttina, jotta voitaisiin hankkia hybridi työautoksi. Mielelläni menisin töihin linja-autolla, mutta se tarkoittaisi 16 tunnin työpäiviä työmatkoineen, ja haluan viettää aikaani poikani kanssa kuitenkin. Voisin tietysti muuttaa lähemmäksi, mutta meidän elämä ja tukiverkosto on täällä. En tingi työmatka-ajasta poikani takia tai elämästäni päästöjen takia. Jos näin tekisin, se ei maapalloa pelasta.
Talo lämpeää puulla. Sähköllä olisi kivempi ja helpompi. Kivaa olisi, jos se olisi vielä vihreää sähköä, mutta kun se on niin pirun kallista! Jos vaihtaisin puulla lämmittämisen vihreään sähköön maksaakseni enemmän lämmityksestä, se olisi esim harrastuksesta pois. Ainut, mihin se vaikuttaisi radikaalisti, olisi minun elämäni, ei ilmasto.
Pyrin tekemään ekologisia valintoja siellä, missä se meille tässä elämäntilanteessa sopii parhaiten. KAIKKI tekevät niin! Ellei sitten juokse asumaan Utsjoelle ilman vettä ja sähköä, ja kasvattaa itse oman vegaaniruokansa.

Täytyy ehdottomasti kokeilla kauramaitoa!
Hei!! Olisi tosi kiva juttu, jos voisit kauramaidosta tehdä laajemmankin postauksen :)
Kiitos ja ihanaa illanjatkoa!

twinnie (Ei varmistettu)

Edellä kommenteissa tulikin jo hyviä perusteluja, joten tiivistän tämän blogikirjoituksen suhtautumisen ilmastonmuutokseen seuraavasti: Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää.

Asenteen muutos (Ei varmistettu)

Kaipa tämä nyt oli aika provosoiva teksti mutta mielestäni jotenkin aika naiivi postaus. Kuulosti vähän siltä, että olisit henkilökohtaisesti triggeröitynyt siitä, että joku aidosti kokee voivansa tehdä ilmastonmuutokselle jotakin mm. vähentämällä lentämistä. Ja kun sinä et sitä halua tehdä, niin koko ilmastonmuutoksesta puhuminen on pelkkää hömpötystä ja oman sädekehän kiillottamista.

Vähän sama kuin hyväntekeväisyydestä puhuminen. Varmaan sitä tekevien ja siitä puhuvien joukkoon mahtuu myös niitä, jotka eivät niin vilpittömistä syistä mukana, vaan enemmän sädekehää kiillottaakseen. Mutta mitä sitten? Ei kai sitä fokusta pidä niihin asioihin laittaa, vaan siihen mikä on tärkeää. Mulla on ainakin aivan sama kierrättääkö se naapurin Seppo roskia ilmastonmuutoksen takia vai vain kiillottaaksen omaa sädekehäänsä. Mielestäni se ei ole mitenkään relevanttia pohdintaa. Meitä on kuitenkin täällä pallolla yli 7 miljardia ihmistä, joten todellakaan ei ole aivan sama mitä yksittäinen ihminen tekee. Ymmärrän, että mainitsemasi kansainväliset muutokset on tärkeitä. Mutta miten luulet, että nämä muutokset tapahtuvat. Sopimuksien ja muutosten takana on ihmiset. Ei mikään muutos itsestään tapahdu.

Pauliina.O (Ei varmistettu)

Mulle tuli myös tuommoinen fiilis mitä kommentin alussa sanottiin triggeröitymisestä yms, hyvin puettu oma ajatus sanoiksi..

Yleensä tykkään Anna sun jutuista, mutta nyt jäi tosi hämmentyny fiilis.. Tommosella asenteella vois oikeuttaa vaikka mitä p*skaa, tyyliin "Suurin osa kuitenkin kiusaa MikkoMaijaa syystä x, niin miks mä olisin kiusaamatta? Sitä kiusataan eniveis, ja ainakin jos mä oon porukoissa mukana, nii mulla on kaikki jees." Hyvin, hyvin kärjistetty esimerkki, mutta ymmärsit pointin.. Äänestäminen on toinen asia, oletko sitä mieltä, ettei kannata äänestää jos tietää olevansa ns häviävän asian puolella? Mites sillon käy kiikunkaakun-tapausten?

Olis mielenkiintoista tietää miten selität Dantelle näitä sun ajatuksia. Oma napa ensin? Hyvin hämmentävää.

MungoAnna
Mungolife

Mun lasta ei tarvii vetää näihin keskusteluihin mukaan, sillä keskustelu ei jatku sitä pidemmälle, jos lapseni vedetään tähän mukaan ja tulen poistamaan kaikki kommentit häneen liittyen. Kasvatan lapseni, kuten itse parhaaksi näen yhdessä mieheni kanssa. Meidän arvojen, uskontonäkemysten ja moraalien mukaisesti. 

Ja itse asiassa en aio äänestää. En koe, että yksikään puolue Suomessa edistää asioita, jotka koen tärkeäksi ja koen, että suurin osa kansanedustajista vain suojelee omaa suojatyöpaikkaansa. Musta olis hyvä, että alle 50 % kansasta äänestäisi, sillä silloin ei voitaisi sanoa, että eduskunta nauttii kansan luottamusta ja miettiä koko tämä asia hieman uudelleen. Tämä nykymalli kun ei toimi. En jätä äänestämättä, koska olen "häviäjien tiimissä", vaan jätän äänestämättä, koska en halua antaa ääntäni yhdellekään puolueelle.

Pauliina.O (Ei varmistettu)

Pahoitteluni, mainitsin D:n ainoastaan siksi, koska itsekin mainitsit pohtineesi äitinä asiaa, mutta eipä siitä sitten enempää.

Tuollainen äänestys-ajattelu on tietyllä tapaa ymmärrettävää, mutta itselle tulee ikävästi mieleen, ettetkö todella ole löytänyt ketään sopivaa ehdokasta vai etkö ole kunnolla perehtynyt? Ymmärrän, ettet halua tukea tiettyä puoluetta, mutta yksittäisistä ihmisistä ne puolueetkin rakentuu.. Kun äänestetään tarpeeksi hyviä yksilöitä, rakentuu parempi puolue. Ja se nyt vaan on naiivia ajatella, että löytyisi juuuri täydellisesti samaa mieltä kaikesta oleva edustaja/puolue. Kunhan äänestät parasta mahdollista.

MungoAnna
Mungolife

On aivan eri asia pohtia asiaa siltä kantilta, miten äitiys vaikuttaa näihin siltä osin, että mua vaaditaan tilille koska olen äiti, kuin tehdä oletuksia siitä, miten lapseni kasvatan ja millainen hänestä tulee. Hänen tulevaisuuden ja persoonan suhteen en ota mitään kommentteja vastaan, enkä aio myöskään hyväksyä mun äitiyteen liittyvää kritiikkiä koska kukaan täällä ei tiedä mun äitiydestä yhtän mitään. 

Ongelma on se, että mulle sopiva ehdokas ei tule valituksi, vaan ääneni menee hänen puolueelleen, ja mä en halua äänestää mitään nykyisistä puolueistamme. Mä en suostu äänestämään "parasta mahdollista" niin kauan kun meillä on eduskunnassa Teuvo Hakkaraisen kaltaisia ihmisiä. Tai kun Toivola suhaa taksilla verorahoilla, kun bloggaajia laitetaan ristituleen työmatkoista. Koko meidän nykyisessä hallitusmallissa on niiin paljon epäkohtia, etten koe millään lailla omakseni äänestää, ellei tuohon saada muutosta. 

Asenteen muutos (Ei varmistettu)

"Ja vaikka pitäisi ajatella, että meidän sivistyneiden ja älykkäiden ihmisten pitäisi olla esimerkkinä, en vaan jotenkin osaa nähdä hirveän isoa velvollisuutta omilla harteillani, kun tiedän kuinka paljon hallaa maailmassa tekee isommat maat ja kuinka mitätön on oma panokseni. "

En sano ettetkö sinä olisi sivistynyt ja älykäs ihminen. Mutta mielestäni tämä teksti ei kyllä ollut sellaisen henkilön tuotos.

TMP123 (Ei varmistettu)
Wee (Ei varmistettu)

Trumputin :D hahahaha!! :)))

Vierailija (Ei varmistettu)

Itseä ei rehellisesti sanottuna kiinnosta tehdä lainkaan valintoja ilmastoperusteilla mutta tulee yleisesti oltua aika ympäristöystävällinen koska mietin tarkkaan valintojani muista syistä. Matkustelua tulee harrastettua aika vähän koska harvat matkakohteet oikeasti innostavat niin paljon että haluaa mennä niihin paikan päälle.

Katja12 (Ei varmistettu)

Mä olen järkyttynyt! Todella järkyttynyt. Sekä pettynyt ja surullinen. Moni olikin jo asian perustellut erittäin fiksusti kommenttiboksissa. Onneksi kemian opettajana pystyn jotenkin itse vaikuttamaan näin ajattelevien vanhempien lasten ajatusmaailmaan. Muutos lähtee yksilöstä. Kyllä minäkin lomalla käyn toisinaan ja pidän lihasta. Yritän kuitenkin muuttaa toimintaani ja miettiä mistä voin luopua tulevaisuuden ja kauniin luontomme, ja eläintemme hyväksi. Tämä kertoi todella paljon arvomaailmastasi ja raha edellä menosta. Kaikkea hyvää elämääsi ja toivon, että mietit asiaa vielä toisen kerran. Meidän kaikkien vuoksi. Sinun blogiasi kun niin moni Suomessa lukee.

MungoAnna
Mungolife

Missä menee raja? Käyt lomalla "toisinaan". Niin minäkin koen tekeväni. Mikä on oikea määrä, kuka sen saa määritellä? 

Ja muistathan, että kemian opettajan tehtävänä sinun tehtäväsi on opettaa kemiaa, ei kasvattaa muiden ihmisten lapsia. Jos joku opettaja astuu tuon rajan yli ja alkaa opettaa omia aatteitaan (kuten uskontoa, suhtautumista erilaisuuteen ja vaikkapa homoseksuaalisuuteen tai kasvissyöntiä), ylittää todella paljon oikeuksiaan. Ja vaikka tämä aate olisikin "hyvä", moni muukin kokee omien aatteidensa olevan hyviä. Niiden tuputtaminen lapsille opettajan ominaisuudessa ei kuitenkaan ole oikeutesi, vaan sun työnkuvasi on opettaa, ei kasvattaa. 

Mun mielestä kaikki vihreät teot on plussaa. Silloin kun en joudu epäsuhtaisan suurista asioista luopumaan vihreyden eteen, teen mielelläni asioita sen eteen. Esim matkustaminen on mulle niin iso intohimo, etten aio siitä luopua. On tosi hyvä, että kierrätän, lajittelen roskat, kuljen junalla ja juon kauramaitoa ja pidän kasvispäiviä. Olisi vaan teeskentelyä, jos vakuuttaisin, että teen näin, koska olen vihreä. Teen näin, koska nämä vaihtoehdot kokonaisvaltaisesti mua miellyttää ja sopii mun arvomaailmaan ja elämäntapaan. En koe tarvetta ajatella asiaa toiseen kertaa. Olen ajatellut, olen miettinyt muutoksia ja aina palaan siihen, että se vaikutus, joka teoillani tässä asiassa on, on epäsuhteessa sen kanssa, mitä sillä saavutetaan, ellei koko maailma kollektiivisesti ala tekemään tämän asian eteen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksi sä rupeat opettamaan opettajalle, kuinka hänen täytyy tehdä työtään? Sä olet vain itsekäs bloggaaja. Itsekkääksi kutsun sinua siksi, kun sen itsekin totesit.

MungoAnna
Mungolife

En kerro opettajalle kuinka tehdä työtään, eli opettaa kemiaa. Kerron hänelle, että hänellä ei ole oikeutta kasvattaa kenenkään muun lasta omien aatteidensa pariin. Oli ne aatteet ympäristöystävällisyys tai sitten homovastaisuus. Opettajan mandaatin ylittää se, että aletaan kasvattaa, oli tarkoitus kuinka hyvä tahansa. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Eiköhän kuule kestävä kehitys kuulu ihan opetussuunnitelmaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ymmärräthän, että:
1. opettajien työ nimenomaan on kasvatustyötä.
2. ilmastonmuutos on juurikin kemiaa, eli sen käsittely ja ilmastonmuutoksen vähentäminen omilla teoilla on aivan täysin kemian opettajan työtä.
3. kestävän kehityksen opettaminen on osa valtakunnallista opetussuunnitelmaa eli sitä jo tehdään ja tullaan jatkossakin tekemään.

MungoAnna
Mungolife

On aivan eri asia opettaa asian faktat, kuin vaatia lasta käyttäytymään tietyllä tapaa. 

Käännetäänpä asia näin päin. Biologisesti saman sukupuolen lisääntyminen on mahdotonta. Onko sun mieletä siis OK, jos vaikka homovastainen biologian opettaja kertoo tämän lapsille ja sitten vielä drillaa asiaa niin, että homoseksuaalisuus ei ole biologiselta kannalta kestävä valinta, että kannattaa valita toisin? Ei ole. On OK kertoa faktat ilmastonmuutoksesta ja kertoa kestävän kehityksen mahdollisuudet, mutta ei ole OK yrittää vaatia lapsia tekemään tiettyjä ratkaisuja elämässä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitä helvettiä sä nyt jauhat? Eihän tuo opettaja ole vaatinut lapsia käyttäytymään hänen aatteidensa mukaisesti. Ketä sä nyt yrität taas opettaa?!

Vierailija (Ei varmistettu)

Väittikö alkuperäinen kommentoija, että opettaa lapsille fiktiota ja vaatii heitä käyttäytymään tietyllä tapaa? Ei. Eiköhän perusoletus ole se, että hänen vaikuttamismahdollisuutensa on siinä, että faktoihin tutustuttuaan lapsi osaa tehdä tiedostavia valintoja. Sinun vaikuttamismahdollisuutesi sen sijaan on tämä blogi, ja surullista että päätit käyttää mahdollisuutesi näin.

Asenteen muutos (Ei varmistettu)

Mitä ihmettä? :-D

Vierailija (Ei varmistettu)

Jokainen pätevä opettaja, biologianopettaja varsinkin kyllä tietää, että homous ei ole valinta. Vaikka olisi kuinka homovastainen.

Pauliina.O (Ei varmistettu)

Tiedäthän sinä Anna, ettei mikään aine tänä päivänä ole vain sitä yhtä tiettyä rajattua esim. kemiaa tai terveystietoa? Opetussuunnitelman antamissa puitteissa voidaan kemian tunnilla keskustella ilmastonmuutoksesta ja vihreistä teoista, sillä ns vihreä ajattelu ja arvot kuuluvat OPSin tavoitteisiin. Kyse ei ole kenenkään omien arvojen tuputtamisesta, vaan valtakunnallisesta linjauksesta.

Ja kaikkien opettajien työnkuvaan kuuluu myös kasvatus, kun puhutaan varhaiskasvatus- tai peruskouluikäisistä.

MungoAnna
Mungolife

Opetussuunnitelman mukainen toiminta onkin täysin OK. Ehkä ymmärsin opettajan kommentin hänen mahdollisuuksista "vaikuttaa" sikäli väärin, että hän toisi omia ajatuksiaan asian tiimoilta ja vaikuttaisi niin, eikä pitäytyisi faktoissa ja tutkitussa tiedossa. My bad, jos ymmärsin väärin. 

Pages

Kommentoi