"I've got the scars from tomorrow and I wish you could see / That you're the antidote to everything except for me"

Mungolife

ASU AAMUSTA AAMUUN. Kuten tuossa eilen kirjoittelin, lauantai oli melko kiireistä ja haipakkaa, ja ohjelmaa riitti aamusta seuraavaan aamuun. Asun piti olla siis sellainen, jossa koin oloni mukavaksi, mutta samalla edustavaksi. Edustustilaisuuksissa mulle on ainakin tärkeetä se, että on hyvä olo ja sellainen olo, että näyttää myös hyvältä :) Vaikka olikin hieman epämukavaa olla baarissa ison laukun kanssa, tämä asu täytti kaikki nuo vaatimukset. Mä olen aina ollut sitä mieltä, että hyvällä pukeutumisella luo itselleen itsevarman olon ja onnistuu päivän tehtävissä paljon paremmin :) Pakkasasteiden kavutessa 15 puolelle, äitini oli lukenut ajatukseni ja kaivanut esille vanhan second hand -turkiksensa, tietäen, etten kaipaa mitään muuta takkia, johon pukeutua. Ja sen alle oli helppo valita juuri omaa silmää miellyttävä asu, jonka ei tarvinnut mukautua sään vaatimuksiin, tuon punahilkka-turkiksen alla nimittäin mikä tahansa vaate tuntuu riittävän lämpöiseltä.

Tässä kuvassa muuten mun mielestä tosi kivasti näkyy se, miten kiva tuo mun hiustenväri tällä hetkellä oikeesti on. Yleensä kuvissa se ei ollenkaan pääse esiintymään edukseen, koska aina on joku varjo tai aurinko tai muu, joka taittaa sen kuvassa erinäköiseksi. Livenä väri saa jatkuvasti kehuja, kun taas kuvissa se ei edes omasta mielestäni aina näytä kovin kivalta. Mun kampaaja Johanna on nero naiseksi, ja ollaan saavutetu näihin hiuksiin nyt juuri sellainen liukuväri, kuin mulla alunperin oli suunnitelmissa. Ja mikä parasta, hiuksia ei ole värjätty n. vuoteen! Viimeksi näihin taidettiin laittaa ihan muutama raita vuosi sitten joulukuussa, ja sen jälkeen ne ovat saaneet kasvaa aivan vapaasti. En ole ihan varma laitettiinko näihin joku sävyte silloin kun tulin Malediiveilta huhtikuussa, mutta joka tapauksessa pitkä aika siitä on. Värihän on toki tässä vuoden aikana muuttunut välillä, kun pidennyksiä on vaihdettu, mutta ne on aina saatu sopimaan tuohon olemassaolevaan väriin. Ja kyllä tuntuu muuten tukka aika hyvälaatuiselta, kun se on saanut vapaasti kasvaa :) Pidennyksistä en aio vielä luopua, mutta tavoitteena on saada tämä oma reuhka kasvatettua samanmittaiseksi omassa värissä, ja sitten luopua jatkoista. Siihen projektiin menee vielä hetki kuitenkin. Ja varmasti pidän jossakin määrin vaaleata hiuksissa, mutta ehkä enemmänkin raitoina tai latvoissa, en enää lähde koko päätä värjäämään, on kuitenkin sen verran kiva tuo omakin sävyni.

Tiedän, että moni lukija ei eettisistä eikä esteettisistä syistä pidä turkikisista, ja hyväksyn sen täysin :) Itsekään en varsinaisesti tue uutena turkiksen ostamista, enkä millään lailla hyväksy turkiseläinten karmeita oloja, mutta kuitenkin pidän turkiksista vaatteina. Esimerkiksi tämä minun (äitini aika yskäisee kuuluvasti kun käytän tästä sanaa "minun") turkis on mielestäni melko eettinen vaihtoehto, eikä omatuntoni soimaa minua mitenkään tämän käytöstä. Kyseinen vaatekappale on Saga Fursin turkis, jonka äitini on ostanut kirpputorilta. Itse olen saanut sen siis ns. third handina. Käytettynä turkiksen ostaminen ei minusta ole eettisesti väärin. Pyrin aina ymmärtämään vastaväittelijäni väittämiä, sillä jos niitä ei ymmärrä, ei edes ymmärrä mistä puhuu itse. Ja oma mielipide on tärkeä muovata ympäröivän maailman mielipiteiden ymmärryksen pohjalle. Jos ei ymmärrä niitä asioita, joita vastaan taistelee tai joita vastoin ajattelee, ei voi ajaa mitään asiaa kunnolla.

Ymmärrän toki sen näkemyksen, että jos kaikki lakkaisivat käyttämästä turkiksia, ja niiden esiintyminen muotiasusteena ja lehdissä loppuisi, niiden kysyntä kaatuisi, ja uusia turkiseläinten kidutuksia olisi vähemmän. Minulle aina puetaan roolimallin viittaa, ja usutetaan tekemään valintoja, jotka edistävät yleistä hyvää. Siksi koen tärkeäksi aina nostaa tämän turkikseni kohdalla eettisen näkemykseni asiaan. Jos minä olen roolimalli jollekin, haluan myös että kyseinen lukijani tiedostaa näkemykseni tähän asiaan. Vaikka ymmärrän em. perustelun sille, miksei turkiksia pitäisi käyttää ollenkaan, edes second handina, en koe ratkaisua oikeaksi. Turkis on äärimmäisen lämmin ja kestävä vaatekappale, joka on ekologiselta kannalta katsottuna huomattavasti parempi valinta kuin esim. mikä tahansa parka. Vastuullisesti kehitette turkis on täysin maatuva vaatekappale, jonka tuotantoprosessi on tukenut kestävää kehitystä. On siis typerää polttaa olemasta kaikki nämä vaatekappaleet. Minusta se jopa halventaa niiden eläinten kärsimystä, jotka ovat mahdollisesti epäeettisesti tuotetun turkiksen luomisprosessissa kärsineet. Tuhoamalla olemassa olevat turkistuotteet näiden eläinten kipua ja kärsimystä ei mitenkään korvata. Vaan niiden sijaan valmistettavat keinokuitutakit ja parkat jne. kuormittavat vaan lisää luontoa. En oikein osaa ilmaista ajatustani ihan niin hyvin kuin haluaisin, mutta toivottavasti edes joku ymmärtää.

Oma turkikseni on Saga Fursin turkis, ja itse asiassa kun yritystä hieman tutkin tuossa vähän aikaa sitten lisää, niin mieleni oli aika iloinen. Kiinnostuneet voivat lukea tämän suomalaisen yrityksen vastuullisen toiminnan perusteista. Itse kun luin näistä ponnisteluista vastuullisuuteen, niin tuli kyllä vielä parempi fiilis hukuttautua tuonne hupun kätköihin ja nauttia siitä, että päällä oli vaatekappale, joka pitää kylmää paremmin kuin mikään, ja joka myös näyttää todella kauniilta. Oli hauska huomata kun kaverit hytisi kerrospukeutumisten ja lämpimien parkojen sisällä, ja mulla oli kuuma ohut mekko ja turkis päällä Helsingin yön -20 asteessa.

Sinänsähän turkis on äärimmäisen hyvä ja kätevä vaate. Sitä on käytetty vaatteena ja peittona ja sisustuksessa jo satoja jos ei tuhansia vuosia. Turkis ei ole paha asia tai paha ilmiö. Sen lieveilmiöt on niitä, joita vastaan tulisi taistella. Eläimillä pitäisi olla kaikilla (joojoo, myös kissoilla ja käärmeillä) hyvät olot, ja niitä ei tulisi kiduttaa. Tässäkin asiassa, ihminen on paha, ei se tuote. Kyllä minä suosittelisin jokaista, joka pohtii second hand -turkiksen ostamista, hankkimaan sellaisen. Tai jos perinnöksi on jäänyt minkkiturkis (omani otin vähän oma-aloitteisesti ennakkoperintönä, esikoisen oikeuksia ja sitä rataa), niin kyllä sitä kannattaa käyttää sen sijaan, että pitää jossain pölyyntymässä tai pahempaa, heittää roskiin. En kuitenkaan suosittele, että kukaan ostaa uutta turkista ja suosittelen välttelemään myös niitä kauppoja, jotka niitä aitoja turkiksia käyttävät. Esimerkiksi Nelly.com ilmoitti viime vuoden puolella vetäytyvänsä fur free -yritykseksi. Moni yritys myy esimerkiksi parkoja, joiden karva on aitoa turkista jne. Eikä moni välttämättä tajua sitä, kun ostaa untuvatakkinsa, että se ei välttämättä ole kauhean vastuullisesti tuotettu. Suosittelisin siis sokean turkisinhon sijaan tutustumaan hieman erilaisten yritysten ja merkkien corporate and social responsibility -sääntöihin :) Ja suosittelen aina, AINA, kakkoskäden ostoksia. Ne eivät ole koskaan pois tämän maapallon hyvinvoinnista.

No johan meni turkishöpöttelyksi tämä postaus :) On kuitenkin sellainen aihe, josta mun mielestä on aina hyvä puhua, ja siksi otin aiheen esille. Asu muuten on äärimmäisen paljon omaan mieleeni. Löysin tuon pitsimekon Marks & Spencerin aleista, ja samantien lensi kolme samanhenkistä edeltäjää huutiskasaan. Tuo malli on vaan aivan precis täydellinen! Korka kaulus, kauniit hihat ja kaunis helma notwithstanding, mekko on aivan mieletön hyvänmielen kolttu! Kuvissa ei ehkä pääse arvoonsa tuon mekon leikkaus, mutta sillä on ihan uskomaton hoikentava vaikutus. Mulla oli jotenkin todella hoikka olo koko ajan tuo päällä. Juuri mun leeeeeveälle lantiolle sopivassa kohdassa oleva vyörätö ja malli, joka muutenkin luo olon, kuin olisi huippumalli, jonka ei tarvitse ikinä salille eksyä. Ja mekko toimii niin työtehtävissä päiväsaikaan kuin baarissa illalla, joten tällä pärjäsi hienosti 20-tuntisen päivän :) Muutenkin tästä tuli mun number 1 mekko ihan heittämällä. Ei paha alle 30 vaatteesta.

Neonkeltainen statement tuli asuun tuomaan väriä, ja on viihtynyt jo aika monessa asussa mukana mulla. Sain päähäni joskus viime keväänä, että haluan täydellisen neonvärisen korun. eBayt on koluttu vaikka miten monta kertaa läpi ja useita ihan kivoja on tullutkin vastaan. Kuitenkin Perthissä Forever Newssa pyörähtäessäni vasta törmäsin täydelliseen. Liikkeen viimeinen koru majaili mallinuken kaulassa, mutta sain sen onneksi ostaa mallinuken kaulasta, ja sen jälkeen olen todennut sen sopivan ainakin harmaaseen, burgundyyn ja valkoiseen piristykseksi ja auringon tuojaksi. Kameran kanssa se ei vaan suostu yhteistyöhön, vaan on aivan liian kirkas kameran talletettavaksi. No, aina ei voi voittaa. Mielestäni tuollaiseen yksinkertaiseen mustaan talviasuun tuo kivasti väriä kuitenkin ja voinpa muuten kertoa, että tulee kesällä olemaan aika tykki pari mun Burchin minilaukulleni ;)

No, joka tapauksessa, mitä mieltä olette asusta? Ja tietenkin kuulen mielelläni mielipiteitä turkiksista, kunhan muistetaan pitää ne asiallisina ja objektiivisina :)

 

Kommentit

Paula (Ei varmistettu)

Itse juuri ihalilin yhtä second hand-turkista Tukholmassa punaisen risin ikkunassa mutta valitettavasti liike oli kiinni :( jäi oikein harmittamaan etten päässyt edes testaamaan sitä, koska se on tähän asti ollut ainoa turkis maan päällä, joka on saanut pääni kääntymään! Tuo sun takkisi on tosi kauniin värinen, mutta omaan makuuni hieman liian muhkea :) mutta aivan varmasti ihanan lämmin ja sopii sulle :)

Osaatko muuten yhtään sanoa, koska mahdollisesti voisi huutikset tulla ulos? :)

Anna (Ei varmistettu)

Toivottavasti viikonlopun aikana viimeistään :)
Ja hei, toihan ois ollu vielä triplaten hyvä juttu toi turkis siellä ikkunassa, kun voittokin olisi mennyt vielä Punaisen Ristin toimintaan :) Harmi, että liike oli kiinni :/

Essi (Ei varmistettu)

Samaa mieltä tuosta turkistouhusta! :) On kivaa kun uskallat kirjottaa paljon sun omia mielipiteitä maailmanmenosta. Monet blogit ovat muuttuneet kovin etäisiksi, käsittelevät vain pintapuolisesti mitään asioita. Propsit sulle siis tästä! :-) Ja tukan väri näyttää ihanalta. Just toi vaaleusaste latvassa on oma tavoite ;)

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla tästä :) ja joo, itse tykkään juuri tästä väristä nyt kovasti :)

Maria (Ei varmistettu) http://therealmofmaria.blogspot.fi/

Hienosti kirjoitit mielipiteesi turkisasiaan. Monen bloggaajan päällä on näkynyt viime aikoina turkis, joka on luonnollisesti herättänyt paljon mielipiteitä ja jopa mielipahaa. Nyt kuitenkin harmistus kääntyi loppujen lopuksi hymyyn, sillä olit ensimmäinen joka antoi näkemyksensä asiaan syvällisemmin ja jossa ainakin mun mielestä oli järkeä. :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, ja mun mielestä tämä asia on aika tärkeä aina korostaa bloggaajana, koska muutenhan lukijat ja seuraajat ei tiedä sitä valinnan taustaa ollenkaan :)

Anna (Ei varmistettu)

Oh, you're so damn gorgeous! :) I know you've heard that so many times now from me, but I can't stop saying it! For me you're breathtaking and flawless <3

I'm jealous about the snow in Finland, in Germany we just have rainy and icy weather. Any snow in London? :D

Btw. are you going to show us your new tattoo soon? Can't wait to see it! Got myself a new one a few weeks ago as well and I just want to make another one now, haha. It's like an addiction, isn't it? :)

xx

Anna (Ei varmistettu)

Ohh thank you Anna :) No snow in London, and +10, so I'm actually quite enjoying the warmth here :) I will show it sometime soon, but not just yet, it needs to heal and then fade a bit, then it'll be perfect :)

Anna (Ei varmistettu)

You're welcome! :) lucky you! It's quite cold here in Germany :/ but I'm going to Sweden next week, I can't wait to see some snow!

I still want to see your New Years Eve outfit! :(

Anna (Ei varmistettu)

Oh, that sounds lovely!! Where in Sweden are you off to? :)

Anna (Ei varmistettu)

Stockholm! I've never been there, but I heard so many good things about it. :) one thing I'll do for sure, spend a lot of money at Sephora and VS, haha :)

Are you going somewhere anytime soon? :)

Anna (Ei varmistettu)

Hahhaah, yeah, those are good things in Stockholm :) We're off to Dubai with my family in March, and before then to Paris with my mother :) Hopefully I'll get to go to Cribbean this spring too, when I have my Easter break :)
Have a great time in Stockholm, and go wild at VS! :)

Anna (Ei varmistettu)

We do have VS
at hamburg airport but only after the check in :/ :( but thanks so much! <3

I'm sure you'll love Dubai, my bestfriends is there quite often for Airbus. :) and Paris is also on my list for 2014.

Anna (Ei varmistettu)

Yeha, I'm quite sure Dubai will steal my heart :) But we'll see :)

Tiksu (Ei varmistettu)

Hyvä että toit esille näkemyksesi turkiksista, moni kun pitää sinua varmasti jonkinlaisena roolimallina ja esikuvana, joten vastuu painaa ;)

Oma mielipiteeni on kuitenkin se etten turkista pukisi päälleni, en sitten missään nimessä. Pelkästään ajatus siitä että pidän ylläni kuollutta eläintä, jonka elämä on ollut kärsimystä ainoana päämääränään ruokkia ihmisten turhamaisuutta, on kuvottava. En myöskään halua antaa kenellekään mielikuvaa, että turkis missään muodossa olisi hyväksyttävä tai kaunis vaatekappale.

Anna (Ei varmistettu)

Niin, näistä on erilaisia ajatuksia. Mun mielestä se, että nämä eläimet ovat kuolleet sen vaatekappaleen takia, on ihan perusteltu syy myös kantaa sitä vaatekappaletta. Itse olen saanut takkini kolmantena tai ties monentenako tässä käyttöketjussa, ja mun mielestä tietyllä tapaa se kuolema on arvokkaampi sitä kautta, että takki elää todella todella pitkään käytössä. Arvottomampi kuolema se mun ajatuksissani on, jos sitä takkia varten on kuollut eläimiä ja sitten sitä ei kukaan edes käytä :/

Erika Naakka
NUDE

Moikka. Ihan pakko tulla pikaisesti sanomaan vaan muutama juttu. Juurikin se, että ihmiset käyttävät turkiksia, johtaa tietysti siihen, että niitä yhä suurenevissa määrin tuotetaan (turkisten myynti on nyt korkeammalla kuin koskaan). Turkikset pysyvät muodissa ja yhä useampi sellaisen haluaa, esimerkiksi bloggaajien esimerkin johdosta. Onneksi esimerkiksi jotkin muotilehdet ja suunnittelevat eivät käytä aitoa turkista ja vain niiden boikotoiminen voi mielestäni antaa oikean viestin.

Tekoturkis ei kuormita luontoa enempää, kuin turkiseläinten monivuotinen kasvatus.

- Erika

Anna (Ei varmistettu)

Mä ymmärrän oikein hyvin tän näkemyksen. Ongelma onkin mun ajatuksissani sellainen, että turkiksia on jo olemassa. Vaikka kaikki tuotanto loppuisi huomenna, mitä pitäisi tehdä niille tuhansille turkiksille, jotka on jo olemassa? Heittää pois? Polttaa ja unohtaa? Mä kannatan ehdottomasti turkistuotannon lopettamista ja musta on hienoa, että muotilehdet ovat päättäneet, ettei aitoa turkista käytetä. Vielä jos saataisiin kansainväliset pakotteet, ettei uusia valmisteta ollenkaan, olisi aivan mahtavaa, ja ensimmäisenä sen allekirjoittaisin.

Mutta minä käytän second handia. Ja jos tällainen pakote saataisiinkin kaikkialle maailmaan, ettei turkistuotteita, enää valmisteta, niin siltikin näitä vanhoja turkiksia olisi paljon olemassa. Ja mielestäni niitä tulisi käyttää, eikä tuhota. Siksi kun itse bloggaan, koen hyväksi myös aina kertoa siitä, että turkis on second handia, mulla kun pari sellaista on, enkä koe niiden poisheittämistä hyväksi ideaksi. Mun mielestä asiassa päästäisiin nopeammin ja tehokkaammin päämääriin jos keskityttäisiin uuden tuotannon lopettamiseen, eikä vanhojen, jo tuotettujen turkisten sortamiseen.

Ai tekoturkis ei kuormita luontoa enempää? Jos verrataan kotimaiseen turkikseen vaikka jonkun ison brändin tekoturkista jossa lukee "made in bangladesh", niin ainakin itse olen siinä luulossa että kyllä se vaan enemmän kuormittaa luontoa, puhumattakaan tälläisen vaatteen muista eettisistä vaikutuksista. Monivuotistahan se vaatteiden massatuotantokin on. Olisi toisinsanoen kiinnostava kuulla Erika perusteluita kommentillesi, voi olla etten itse vain tiedä paremmin.

Sunkissed (Ei varmistettu) http://katariina-sunkissed.blogspot.fi

Aivan upea turkis, ehdottomasti yksi hienoimpia näkemiäni! :) Itse olen ihan samoilla linjoilla kanssasi, second handina voisin itsekin hankkia turkisjuttuja, mutta uutena omatuntoni ei antaisi ostaa. Hienoa, kun otat kantaa aina vähän arempiinkin asioihin ja toisaalta ymmärrät myös eriäviä mielipiteitä :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti ja varmasti jatkossakin otan näihin kantaa, se on mulle ollut aina tärkeetä tässä blogissa :)

Marjutt (Ei varmistettu) http://elamaaliikunnalla.fitfashion.fi

Tuo liukuvärjäys sopii sulle kyllä todella upeasti! Mun silmään paremman näköinen kuin "pelkkä blondi" :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitos :) joo, iteki tykkään paljon enemmän :)

Chuuko (Ei varmistettu) http://chuukoinneverland.blogspot.fi/

Vaatetusalan ihmisenä olen joutunut useasti pohtimaan suhdettani turkiksiin ja niiden käytöön, ja jaan mielipiteesi täysin. Puit ajatukseni paremmin kuin hyvin sanoiksi, joskaan en itse käytä turkista kun en vain yksinkertaisesti osaa kuvitella sitä tyyliini. Uutta turkista en suosittele kenenkään ostamaan, mutta kierrätettynä suosittelen kyllä materiaalina. Harmi vain varsinkin suomalaiset tuntuvat pitävän todella huonoa huolta turkiksistaan, esimerkiksi kirppareilla näkyy ihan järjettömän korkeita hintapyyntöjä lähes käyttökelvottoman näköisistä reuhkoista.

Turkisten käytön historiasta ihan vaan sen verran, että nykyihminen on kehittynyt ~200 000 vuotta sitten, joista arviolta semmonen 100 000 vuotta on pukeuduttu mihinkä muuhun kuin turkikseen. Villaa on käytetty ehkä 5 000 vuotta, pellavaa 4 000 ja tekokuidut on oikeastaan 1900 -luvun juttu. Että silleen. :D

Anna (Ei varmistettu)

Jepjep :D Ja siis moni käyttää uusia akryylineuleita ja tuntee hirveetä paremmuudentunnetta kuin ihmiset, jotka käyttävät vaikka second handina ostettua turkista. Sitten voidaankin miettiä kumpi valinta on aiheuttanut enemmän damagea tälle luonnolle...

Stiina (Ei varmistettu)

Itse vastustan turkiksia enkä voisi kuvitellakaan käyttäväni sellaista edes seconhandina, mutta eriävä mielipiteesi tästä oli niin hyvin perusteltu, ettei sitä ole kuin pakko arvostaa. thumbs up!
Monet eivät ole tulleet sitä usein ajatelleeksi polttaessaan turkiksia, että teollisesti tuotettu liha ja nahkakengät ovat peräisin yhtä lailla kidutetuista eläimistä. Miksi vetää raja vain söpöihin turkiseläimiin, voi kysyä.

Anna (Ei varmistettu)

Näinpä :)

MMM (Ei varmistettu)

No ei kyllä ainakaan Suomessa ole tietojen mukaan turkis- tai kotieläimiä kidutettu, ellei lasketa tietämättömien aktivistien tuhoja ja haittavaikutuksia eläimille. Tosin valitettavasti jotkut kiduttavat kissoja ja koiria.

av (Ei varmistettu)

Mitäh, en tiennyt että M&S tekee noin täydellisen ihania vaatteita! Mielettömän kaunis mekko, ja tuo koru sopii sen kaveriksi hyvin :)

Turkisasiaan pieni kommentti: turkisten markkinointi ekologisena tuotteena on ainakin osittain ihan höpöpuhetta - turkistarhat itsessään jo kuormittavat ympäristöään, eikä turkis ole maatuva tuote koska se on käsitelty kaikenlaisilla kemikaaleilla turkiksen kestävyyden parantamiseksi.

Anna (Ei varmistettu)

Hahah, M&S yllättää aina välillä :)

Kyllä, olet oikeassa. Mutta turkistarhojakin on kovin erilaisia, eikä niitä kaikkia kannata niputtaa samaan :)

Iiris (Ei varmistettu) http://makeityoursforever.wordpress.com

Mun mielestä ei oo mitää väärää käyttää turkiksia, jos ei nyt eläimet oo ihan mielettömästi kärsiny niitten takia. Omat kaverit on kyllä kauhistellu ihan mun Canada Goosen hupussa olevan villikojootin karvaa, vaikka se ei ole edes tarhattua :D

Anna (Ei varmistettu)

Joo, näistäkin asioista voitaisiin ensin ottaa selvää, ja sitten vasta alkaa tuomitsemaan. Jos se tuomitseminen on aivan pakottavaa :)

jassu (Ei varmistettu)

Mielstäni isot kuvat ovat huonoja siinä mielessä, että kuva ei mahu kokonaan näytölle, jolloin asua ei näe kokonaan ja sivu toimii paljon hitaammin ja tekstin rullaaminen alas on todella hidasta kuvien koon takia...:/

Anna (Ei varmistettu)

No harmi juttu, mulla kyllä mahtuu 11-tuumaiselle läppärille kokonaan, ja sen mukaan olen kirjoittanut, että suurimmalla osalla on siitä isompi tai samankokoinen kone yleensä :)

Jassu (Ei varmistettu)

Koneeni on 15,6 tuumanen hoten voisko johtua siitä sitten että mitä isompi näyttö sitä isompana näkyy? En tiedä, mutta näin puhelimen kautta toimii kyllä hyvin, joten ei nyt sinänsä mikään ongelma:)

Anna (Ei varmistettu)

Ehkä resoluutiot on vaan niin eri meillä sitten? :)

Tämähän ei ole kiinni käsittääkseni näytön fyysisestä koosta vaan resoluutiosta. Minulla on 15,6 tuuman läppäri ja silti ei kuvat mahdu kokonaan näytölle. Se johtuu siitä, että sinun koneessasi on näytön resoluutio korkeampi, jolloin näytöllesi mahtuu enemmän tavaraa.

Anna (Ei varmistettu)

Niin varmaan joo sekin vaikuttaa tietenkin :)

Anu (Ei varmistettu) http://www.anuemilie.com

Aivan ihana tuo musta mekko!

Yleensäkin moni ekologinen ja eettinen asia ei ole niin yksiselitteinen, kuin miltä näyttää. Esim. lihan syöminen voi olla yhtä ekologista kuin kasvissyönti, mikäli suosii sopivia vaihtoehtoja. Tässä esim. yksi näkemys. vaihtoehtoja.www.helsinkipaleo.com/2013/05/ekologisuudesta-ja-eettisyydesta/ Antaa siis kaikkien kukkien kukkia, mietitään asioita usealta kannalta ja muutetaan maailmaa yksi ostopäätös kerrallaan fiksuilla valinnoilla.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia kovasti :) Ja mun mielestä ihmisiltä on edes mahdotonta vaatia sitä, että he ovat kaikin puolin "täydellisiä". Minä tiedän olevani kaukana täydellisestä, silti suosin aina paikallista luomilihaa, olen karsinut aika minimiin ruokavaliostani tiettyjä asioita, ja pyrin valitsemaan luonnontuotteita ja suosimaan second handia aina kun vaan voin. Minusta on kovin surullista, jos itse esimerkiksi sanon ostaneeni jotain second handina, kun vastaan tulee monta kommenttia, miten mun kulutustottumukset tuhoaa kuitenkin maailman. Babystepsit on tärkeitä joka ikisessä asiassa, myös tässä, ja jos ne kohdataan todella negatiivisella vastaanotolla, niin niitä ei halua kukaan enää toistaa :/

jamia (Ei varmistettu)

Luomilihaa...... :DDDDddd Kiitos mielikuvasta!

Anna (Ei varmistettu)

Ahahahah :D

Kristiina (Ei varmistettu)

En tiedä mitä tarkoitit asiallisella ja objektiivisella mielipiteillä, koska mielipiteethän ovat aina subjektiivisia. Mutta yritän olla asiallinen.

Mielestäni tekstissäsi on paljon ristiriitoja. Ensinäkin se, ettet hyväksy turkisten ostamista uutena, mutta kirjoitat Saga Fursista (yrityksestä, joka tuottaa turkiksia) erittäin positiiviseen sävyyn. Toisena se, että perustelet turkiksen käyttämistä sen ekologisuuden vuoksi: "Turkis on äärimmäisen lämmin ja kestävä vaatekappale, joka on ekologiselta kannalta katsottuna huomattavasti parempi valinta kuin esim. mikä tahansa parka." Mutta itselläsi taitaa olla turkiksesi lisäksi myös parka, jos toinenkin.

Itse vastustan turkiksia, kulutusta jne. Vaikka on melko loogista ajatella, että secondhandinä turkikset on ok, koska muuten eläin on kuollut turhaan, ja osittain ajattelenkin samanlailla samalla lailla. Toinen osa minusta on kuitenki sitä mieltä, että eläin on ihmisen tappamana lähes aina kuollut turhaan. Oli se sitten ruoaksi = ihmisen makuhermojen miellyttämiseksi tai turkikseksi = estetiikan vuoksi, ainakin länsimaissa. Ymmärrän kyllä jotain Siperian heimoja ja jotain Lapissa asuvia, jotka oikeasti tarvitsevat niitä pysyäkseen lämpiminä tai köyhissä maissa ravinnoksi.

Mielestäni on hieman naiivia ajatella, että pystyisit tänne kirjoittaessasi jotenkin oikeuttamaan turkiksen käyttösi, selittämällä, että vastustat niitä, sillä eivät kaikki ihmiset, jotka näkevät sinut ulkona tiedä sinun suhtautumisestasi. Halusit sinä sitä tai et, ihmiset, jotka näkevät sinut ulkona voivat ajatella, et ”vau, näyttääpä upealta” ja mennä kauppaan ostamaan samanlaisen, mutta uutena. Mielestäni on mahdotonta käyttää turkista antamatta tällaista viestiä, ennen kuin turkistarhat ovat kokonaan kiellettyjä.

Anna (Ei varmistettu)

Objektiivisella tarkoitin sitä, että asiasta keskustellaan objektiivisella tasolla, ei bloggaajaan hyökäten :)
Suosittelen tutustumaan Saga Fursin kotisivuun ja tutkimaan sieltä erityisesti kohta "vastuullisuus" niin ymmärrät, miksi kirjoitan siitä erittäin positiiviseen sävyyn. Turkikset eivät tule koskaan poistumaan täysin muodista, ja siksi mieluummin korostan yritystä, joka tekee kaikkensa vastuullisuudessa ja siitä raportoinnissa, samalla pitäen työpaikkoja Suomessa ja tuottaen rahavirtoja pienille maaseuduille, kuin jotakin kidutuslaitosta Kiinassa.
Toki mulla on turkiksen lisäksi parka, ja villakangastakki ja vaikka mitä muita takkeja. Mutta minä olenkin työni puolesta muotibloggaaja, ja olisi aika hiljaista mun ammatillisen menestyksen puolella, jos käyttäisin yhtä ainoata takkia läpi vuoden. Se, että kerron jonkin olevan ekologinen versio, ei kai poista sitä, että minullakin on varmasti niitä epäekologisia versioita.

Minä en yrittänyt mitenkään oikeuttaa turkikseni käyttöä. En koe tarpeelliseksi bussiinkaan noustessani kailottaa, että on muuten second hand. Mutta, koska minulla on roolimalli-asema tämän blogin kautta, koen tarpeelliseksi korostaa mun valintaani, jotta mun lukijat kokisivat tarpeelliseksi ajatella kahdesti, haluavatko uutta turkista ostaa.

Enempää en halua aiheesta alkaa vääntämään, sillä vaikka ymmärrän ajatuksesi, koen kommenttisi kovin tuomitsevaksi, ja sellaiseksi, jossa ei ole annettu yhtään sijaa muunlaiselle ajattelulle :)

sisilisko (Ei varmistettu)

Minusta on tärkeintä, kuinka turkis on tuotettu. Kuten sanoit, esim kotimainen Saga furs tietää vastuunsa. Toisin on esim. Kiinassa, jossa ei ole samanlaisia eläinsuojelulakeja kuin täällä. Ja samalla lailla esim. se, että tiedän millaisissa oloissa Suomessa tuotantoeläimet ovat (verrattuna moniin oikeasti tehotuotanto maihin) on myös yksi syy siihen, miksi suosin suomalaista ruokaa.

Anna (Ei varmistettu)

Joo, nimenomaan! Siksi mä suosittelen aina tarkastamaan missä maassa ja kenen toimesta turkis on tuotettu :) Esim. Saga Fursin turkikset pystyy tarkastamaan heidän seurantamenetelmillään suoraan tietylle turkistarhalle asti, tietää tasan missä se on valmistettu :)

Jes, hyvä pointti ja kiteytti hyvin omat ajatukseni; eli turkiksen tuotantomaa ja olosuhteet on se mihin kannattaa myös perehtyä, vaikka vastustaisi turkiksia. Monet kun suhtautuvat niin tunteella asiaan, että eivät edes suostu näkemään muuta totuutta kuin Animalian kauhukuvat turkistarhoilta. Sitäkin on sattunut mm. Ruotsissa että eläinaktivistit photoshoppaavat näitä kuvia tukeakseen omaa näkemystään, vaikka täysin vastuullisesta tuottajasta olisi kyse.. Mielestäni on myös mielenkiintoista joskus ajoittain eräässä blogissa lukea turkiksia hyvin kiihkeästi vastustavia mielipiteitä, ja samaan syssyyn esitellään tekoturkiksia, kaikenmaailman halpakaupan hikipajarytkyjä, sekä ison muotibrändin nahkakenkiä. Tämä on jännä ilmiö: turkistarhaus eristetään (tässä lukemassani blogissa) omaksi aiheekseen jota vastustetaan henkeen ja vereen, mutta hyvällä omalla tunnolla tarkemmin asiaa ajatellen päivän asu onkin kuin epäeettisyyden huutomerkki. En itse tuomitse koska en ole tarpeeksi valveutunut kuluttaja tehdäkseni niin, mutta peräänkuulutan jonkinlaista johdonmukaisuutta näissä asioissa. Olen täysin samaa mieltä kanssasi Anna että lähituotettu second-hand turkis on satakertaa eetisempi kuin se henkkamaukan muovinen tekoturkisrytky.

Anna (Ei varmistettu)

Nimenomaan näin :) Mun mielestä muiden tuomitseminen on muutenkin typerää :) Omalla esimerkillään voi näyttää mitä itse ajattelee, ja toivoa, että muut inspiroituu :)

tuuli (Ei varmistettu)

ihana asu :) ! Mä olen aina ihaillut turkiksia ja tajuan sun mielipiteen turkiksien käytöstä ja voisin melkein kompata sua, mutta itse en pystyisi turkista pukemaan. oli se sitten lämmin tai nätti jne. (niin kuin ne yleensä on ja ihanan pehmoisia^^). Kuitenkin mua itseäni jotenkin inhottaa pukea eläimen nahkaa päälleni.. I don't know why mutta ei vaan voi^^ siksi en voi edes second handinä turkiksiä käyttää. Mut kyl muuten komppaan sun mielipidettä (eettinen prosessi ja vaihtoehto, mutta eläinten oloja olisi parannettava).

Anna (Ei varmistettu)

Tuo kommentti on sikäli vähän jännä, koska eiköhän sullakin ole nahkalaukkuja / -kenkiä jne? Nehän on myös sitä eläimen nahkaa. Ymmärrän toki, että jollekin se aktualisoituu enemmän tuossa pörröydessä, ja tulee enemmän sellainen olo, että se on se eläin, mutta kuolleen eläimen nahkaa ne nahkatuotteetkin on :)

Pages

Kommentoi