Jälkilöylyjä

Very happy to see that Poland received amazing high votes from the viewers, against jury voting. Some people have good taste :) Very disappointed that music was overrun by politics, which should not be how this SONG contest should go. Maybe I'm absolutely wrong, but somehow I can't see the song by Ukraine as the best song. In my ranking it was second worst. I hope my taste is wrong and that jury and people didn't vote according to recent events in Crimea and Ukraine, but according the song. All in all, the best @eurovision ever. With the most disappointing result ever.

Huomenta! Me herättiin just 😀 Ois kiva ajatella, että sen takia, että oltiin krebaamassa aamua myöten, mutta todellisuudessahan me katsottiin viisuja ja puitiin niitä puoli kolmeen yöllä.

Olipahan viisut! Oli oikesti tasokkaimmat viisut naismuistiin. Ei ollut yhtään täysin huonoja tai sellaisia hävettävän noloja euroviisubiisejä. Oli ihan mahtava fiilis seurata Euroopan laulukilpailua ja miten huikean upean shown Ruotsi järjesti. Kirjoittelin ylös maita, joista tykkäsin, ja niitä kertyi aikamoinen määrä. Australia, Ruotsi, Itävalta, Puola, Unkari, Latvia, Kypros, Britannia, Hollanti, Liettua… Oli vaikea määritellä oma TOP5, mikä on poikkeuksellista euroviisuissa. Ainaki mun musiikkimaulla.

Oli hienoa, kuinka Måns ja Petra aloittivat shown puhumalla siitä, että Euroopassa on rankat ajat, mutta tuo ilta on se kun kaikki murheet unohdetaan ja annetaan musiikin viedä.

Ei kyllä tainnut ihan niin mennä…

Toki musiikkimaku on makumieltymys, joten en lähde sitä väittelemään. Mutta jos minulta olisi kysytty ennen euroviisuja, ennen kuin olin kuullut yhtäkään kappaletta, kuka voittaa, olisin sanonut, että Ukraina. Koska vaikka euroviisujen kuuluisi olla laulukilpailu, se on aina ollut poliittisesti värittynyt. Vaikka sen omissa säännöissä kielletään poliittisesti värittyneet kappaleet ja politikointi.

Kyllä, mulla on venäläisiä sukujuuria. Ne eivät liity nyt tähän. Mun näkemys Ukrainan ja Venäjän sotkusta on se, että selvittäkööt keskenään tai EU:n ja muiden avulla. En kiukuttele sitä, että Venäjä ”hävisi” Ukrainalle, koska onhan mulla venäläisiä sukujuuria. Sergey Lazarev on musta symppistyyppi ollut siitä asti kun nuorena välillä popitin Smash!!-yhtyettä, mutta valitettavasti eilinen biisi oli yksi tusinassa. PerusOK lallatus, mutta äärimmäisen makea lavashow! Kyse ei siis ole siitä, että mielestäni Venäjän olisi pitänyt voittaa ja nyt kiukuttelen Ukrainan voitosta.

Kyse on siitä, että mielestäni laulukilpailussa voiton tulisi tulla hyvän laulun perusteella. Ei sen takia, että ”voi Ukraina-raukka”.”On hienoa, että Eurooppa tukee kaltoinkohdeltua Ukrainaa tällä tavoin” oli yksi syy tänään, jonka näin perusteluna sille, miksi on hyvä, että eilinen laulukilpailuvoitto taisi olla aikamoinen poliittinen tulos. Mitenkähän tämä liittyy mitenkään laulukilpailuun?

En tiedä onko meillä jotenkin ihan oudot maut sitten, mutta koko meidän viisustudiossa suosikeiksi nousi jotkut ihan muut. Koko viisustudiomme rankkasi Ukrainan huonoimmaksi tai toisiksi huonoimmaksi lauluna. Voiton selvittyä äitini halusi vielä kuunnella toistamiseen Jamalan kappaleen, jonka aikana mies lähti kiroillen makuuhuoneeseen ja totesi, että ei tota joikaamista jaksa kuunnella kahta kertaa. Lauluasioista voi toki olla montaa mieltä, mutta tuo kappale oli minusta ihan hirveän huono ja lisäksi en näe, että se sopii vaikkapa radioon ollenkaan.

Ennen kaikkea menee tunteisiin Ukrainan edustajan selitykset vuodesta 1944 ja henkilökohtaisista kokemuksista. Nimeä lukuunottamatta biisistä ei käynyt mitenkään ilmi, mikä vuosi on kyseessä. Ja vaikka Jamalalle tataarina tataarien kohtalo on varmasti tärkeä asia, tuskin hänen isoisoäitinsä kokemukset nyt ihan noin kovasti henkilökohtaiselta tuntuvat. Tai siis miten nämä vuoden 1944 Stalinin aikaiset tapahtumat ovat Jamalan nuoruuden varastaneet? Ehkä en ihan tajunnut. (En lähde tässä sen tarkemmin muuten käymään läpi Tatarstanin tilannetta, mutta jo vertaamalla vaikka Tatarstanin ja Ukrainan BKT:itä saanee silmämääräisen arvion tilanteesta…) Eiköhän jokainen, joka biisiä kuunteli, tiennyt sen ottavan kantaa Krimiin ja Ukrainan tilanteeseen; tänään ja nyt. Eikä siinä. Rikotaan sääntöjä ja lauletaan politiikasta; onhan musiikki aina tuonut yhteiskunnallisia ja poliittisiakin kannanottoja biiseihin. Mutta olisi sitten edes tehnyt hyvän biisin! 😀 Nyt tämä biisi oli mielestäni ihan surkea, ja ainakin minulle tuli sellainen olo, että Ukrainan voiton takana oli säälipisteiden tulva.

No joka tapauksessa, huikea show ja huikeita lauluja, mutta valitettavasti ihan väärä lopputulos.

Tässä vielä mun eiliset suosikit

Minus One – Alter Ego (Kypros)

Harmikseni sijalle 21 jäänyt Kypros oli meidän kaikkien yksi suosikkeja. Hieno esitys, eikä bändi häviä yhtään maailmanluokan poprock-bändeille 🙂 Menevästä biisistä tuli mieleen jotkut tanssittavimmat hitit, ja tykkäsin ihan valtavasti. Jää soittolistalle, ja pakko tutustua Minus Onen biiseihin enemmänkin.

Michal Szpak – Color of Your Life

Jos kansanäänestys määräisi Michal olisi tullut kolmanneksi. Nyt sijoitus oli kahdeksas, sillä tuomareilta ei liiennyt Michalille kuin 7 pistettä, vaikka katsojilta niitä tuli 222! Sellainen biisi, jota jäisin kuuntelemaan radiossa, ja jonka nostin samantien soittolistalleni. Koskettava, kauniisti laulettu ja ihanan symppiksen näköinen kundi, ja kaikin puolin hieno esitys. Olin niin onnellinen, että tuomaripisteiden jälkeen Michal roikkuin kolmanneksi asti katsojaääniä odottaessa.

ZOË – Loin d’Ici

Ihana ihana ihana!! En ymmärrä lukioranskallani mitään, mutta voi että, haluan vaan halata Zoea 🙂 Ihana kesäbiisi; aion soittaa koko kesän ja laulaa nuotin vierestä ja väärillä sanoilla, mutta tämä biisi tekee mut iloiseksi 🙂 Ja voiko tyttö olla enää söpömpi?? Nyt tänään aamulla tämä on melkein suosikkini.

Frans – If I Were Sorry (Ruotsi)

En itse asiassa tiennyt, että tämä on Ruotsin euroviisuedustaja, ja olen sitä paljon kuunnellut töissä. Ensimmäistä kertaa toivoin ihan avoimesti Ruotsille voittoa 😀 Tykkään ihan törkeen paljon tästä biisistä, ja Fransin euroviisuihin minimalistinen esitys oli ihana! Ihana poika, jotenkin niin karismaattinen ja symppis. Tulee niin hyvälle tuulelle biisistä ja tästä esityksestä. Loistava kaikin puolin! Sijoitus viidentenä ihan täysin ansaittu, olisi mahtunut ihan kärkikahinoihinkin 🙂

Dami In – Sound of Silence (Australia)

https://youtube.com/watch?v=761S3p72ib8

Tästä mä olin samaa mieltä tuomariston kanssa. Biisinä ehkäpä laadukkain kappale, ja Dami osaa laulaa. Australian voitto euroviisuissa tuntuisi ehkä hassulta tuon EURO-osan takia, mutta silti. Onhan tämä nyt herrajumala ihan pikkuisen eri luokassa tuon voittobiisin kanssa. Tykkään, jää soimaan soittolistalle.

Freddie – Pioneer (Unkari)

Okei, mä myönnän, osa pisteistä menee tuolle kundille 😀 Biisi on tosi hyvä, mutta tuo ääni! Ja karisma! Okei, mä ihastuin ihan vähän 😀 Haluun kuulla ton kundin laulamana jotain rokkiballadeja. Tolla äänellä.

Justs – Heartbeat (Latvia)

Kyllä, kaikki hieman rockia hakevat biisit saivat multa pisteitä, mutta tämä kappale olisi loistava jossakin kivassa loungessa tai klubilla. Ihana poika, ja osaa käyttää ääntään 🙂

Kommentit (85)
  1. Ukraina ei ollut suosikkini mutta laulu todellakin herätti tunteita koska itse olen joutunut lähtemään omasta kotimaastani nimeni ja uskontoni takia.

    1. Niin, mutta eikös se mene niin, että viisuissa ei saa olla poliittista kannanottoa ja parhaan laulun pitäisi voittaa? 🙂

      1. Australialla oli mun mielestä parempi laulu mutta jos multa kysytään kumpi laulu kosketti enemmän niin ehdottomasti Ukrainan laulu. Toivoin Australian voittoa mutta ei mua toi Ukrainan voitto kauheasti haittaa. Seuraavia euroviisuja odotellessa 🙂

  2. Itse kyllä pidin Ukrainasta laulusta erikoisuuden takia, mutta myös merkityksellisten sanojen takia. Kerrankin laulun sanat eivät koskeneet mitään tylsiä tusinalaulun tekstejä. En usko, että äänet olivat vain säälipisteitä, ehkä osa mutta eivät kaikki… Jos voittaja ei miellytä, aina voi itse äänestää vaikuttaakseen tulokseen, muuten on vähän tyhmä kiehnätä valittamassa. Mutta, luonnollistahan se on että kaikki eivät pidä aina samasta 😀 musiikkimakuja on moneksi – ja se on vain rikkaus! 🙂

    1. Niin. Mutta kun ESC:n omat säännöt kieltävät poliittisen sanoman, niin mun mielestä on väärin väittää selkeästi poliittista sanomaa vaan historialliseksi ja ratsastaa sillä säälipisteisiin 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *