Jealous Gods

Tiedän jo tätä ensimmäistä lausetta kirjoittaessa, että tulen eksymään aiheesta tämän postauksen aikana sata kertaa, tuun poukkoilemaan ajatuksesta toiseen ja ennen kaikkea menetän punaisen langan viimeistään tämän lauseen jälkeen. Jos siis a) rakastat Poets of the Fallia, b) nautit lukea tekstejä, jotka on joku ihan fiilispäissään musiikista ja bändeistä kirjoittanut tai c) haluat rakastua uuteen mahtavaan bändiin, pyydän anteeksi mitä vilpittömimmin ja toivon, että pysyt mukana jotenkin. Muussa tapauksessa toivotan tulemaan takaisin huomenna, sillä tämä teksti tuskin kiinnostaa sinua.

PotF-fanit ovat varmasti jo tilanneet/ladanneet/kuunnelleet bändin uusimman tuotoksen, kuudennen pitkäsoiton nimellä Jealous Gods. So have I. Ja mulla on nyt niin paljon ajatuksia, että tämä pieni pääkoppa tuntuu räjähtävän ajatusten määrästä. Vain hieno musiikki ja käsittämättömän lahjakas bändi saa tällaisia suuria tunteita ja ajatuksia aikaiseksi pienessä pinnallisessa ihmisessä.

Poets-Of-The-Fall-To-Release-New-Album-Jealous-Gods

En tiedä, mitä odotin levyltä. Blokkasin oikeastaan mielestä levyn ilmestymisen. Hankin liput levyjulkkareihin heti niiden tultua myyntiin, mutta muuten en aihetta niin miettinyt. Missasin esim. ensisinkun, Dazen, ilmestymisen kuukausi sitten ja hyvä niin. En tiedä, miten olisin odottanut muuta albumia. Muistin PotFin uutukaisen vasta viime viikon keskiviikkona, mikä oli ihan hyvä, sillä se ilmesty perjantaina. Great. Mä rakastan bändiltä eniten Temple of Thought ja Signs of Life -levyjä, kun taas mun vähiten suosikkeja on ollut Revolution Roulette (jolla on toki pari ihan huikeaa biisiä). Twilight Theatrea kuuntelin monta kuukautta on ja off, kunnes ”löysin” sen levyn. Pari ihan lempibiisiä Poetsin tuotannosta löytyykin tolta levyltä. Marko on kertonut jossakin haastattelussa, että bändi on tehnyt tavallaan kahta trilogiaa, kahta eri kokonaisuutta. Toinen on ollut Signs of Life, Carnival of Rust ja Temple of Thought ja toinen on ollut sitten Revolution Roulette, Twilight Theatre ja nyt ilmestynyt Jealous Gods. Tiesin odottaa uusimmalta levyltä jatkoa RR:lle ja TT:lle, enkä oikein osannut pitää odotuksia hirveän korkealla, vaikka edellinen levy olikin mielestäni aivan timanttinen.

Olen nähnyt PotFin livenä kai kahdeksan kertaa. Olen ostanut jokaisen bändin levyn ja kuunnellut biisejä satoja kertoja. Omat suosikkini tuotannosta osaan ulkoa varmaan takaperin. Olen päässyt haastattelemaan Markoa, joka oli varmasti Suomen ihanin ihminen. Kuuntelin perjantaina autossa Dazen ensimmäisen kerran samalla katsoen kyseisen musiikkivideon. Mutisin vielä biisin loputtua, että no, ei kovin kummoinen ensisinkku, toivottavasti levy on parempi. Musiikkivideo oli mun mielestä aivan mieletön jo ensikatselukerralla.

Tiedättekö kun sanotaan, että hyvä musiikki kuulotaa hyvältä ensikuuntelulta, mutta loistava musiikki tarvitsee useita kuuntelukertoja. Tämä pätee mun mielestä ylipäänsä PotFin musiikkiin, mutta erityisesti tähän levyyn. Ostin levyn heti perjantaina iTunesista (vaikka mun on saatava myös se fyysinen levy), ja kuuntelin heti läpi. Olo oli vähän tyhjä. Oikeestiko, tässäkö se nyt oli. Nimikkobiisin lisäksi mikään ei oikein jäänyt mieleen. Ei ollut sellaista Kamikaze Loven henkistä ”hell the way you walked in / I would kiss the Earth beneath your feet” -lainia, joka olis avannut jonku aukon tajunnassa. Ei ollut Lie Eternalin henkistä koukuttajaa, joka olisi pakottanut soittamaan biisiä repeatilla viikon. Ei ollut Cradled in Loven kaltaista biisiä, joka herättää tunteita onnenkyyneliin asti. Missä oli ne kaikki? Mitä mun lempibändille on tapahtunut? Levy oli hieno mielestäni, mutta se ei ollut PotF-hieno.

Nyt olen kuunnellut levyn läpi varmaan 10 kertaa, ja alan olla vakuuttunut, että levy on ehkä PotFin hienoin lätty, tai ainakin nousee Temple of Thoughtin tasolle. Se on just niin nerokas ja upea, että se ei ole helppo. Se ei aukea ensimmäisellä kuuntelukerralla. Eikä vielä toisella, eikä kolmannellakaan välttämättä.

//www.youtube.com/embed/di7NMssrqsE

Daze. Voi Daze. En tiedä mitä sanoa. Kertaheitolla nousi yhdeksi mun PotFin suosikkibiisiksi. En osaa edes selittää, mikä siinä on. En voi lakata katsomasta tuota musiikkivideota. Olen lukenut lyriikat monta kertaa. Mun päässä on varmaan tusina eri teoriaa siitä, mikä on biisin sanoma, mitä video tarkoittaa, onko narri oikea vai mielikuvituksen tuotetta, kumpi johtaa, tyttö vai harlekiini. Mitä tämä kaikki tarkoittaa?! Inhosin Markon falsettilaulua kertsissä. Ei ollenkaan sen takia, etteikö se olisi mestarillista. En sinänsä ymmärrä musiikista hirveästi, noin niinkuin teknisesti. Tiedän kyllä, miltä kuulostaa hyvä falsetti, ja osaan myös suunnilleen ymmärtää, kuinka perkeleen vaikeaa se on. Marko on käsittääkseni baritoni, eikä noin korkeille nuoteille osuminen liene ihan helppo homma. Ei ainakaan koko kertsin verran. Vaikka eniten rakastan Markon matalia osuuksia, niin tällä hetkellä en osaisi kuvitella tuohon kertsiin mitään muuta, kuin tuon korkean, puhtaan, falsetin. Voin kuvitella, kuinka vaikea biisi on esittää livenä, mutta eipä ole bändi koskaan ennenkään mennyt sieltä missä aita on matalin. Joka ikinen kerta tuon ”And you can give me everything I need this way / We’ll be loving ’til the first light of the day” kohdalla mulla nousee iho kananlihalle. Se on tämän levyn se pysäyttävin kohta. Niin yksinkertainen. Niin järkyttävän hieno. Huh.

Carnival of Rust oli mun mielestä tajuton musiikkivideo. Olen muutenkin rakastanut näitä PotFin tarinoita, näitä musiikkivideoita, jotka on pieniä elokuvia. CoR valittiin muistaakseni Suomen kaikkien aikojen parhaaksi musiikkivideoksi. Nyt mun mielestä Daze ansaitsee samaa hehkutusta. Ensisilmäyksellä se on yksinkertainen, joskin esteettisesti vaikuttava. Mahtava puvustus, upea meikki, hieno hieno ohjaus ja leikkaus. Tarinakin vaikuttaa selkeältä alkuun. Yhteiskunnan arvot ovat niin pielessä, rahassa, juhlimisessa, himossa, kaikessa väärässä. Markon narri on vaikuttava. Twilight Theatren kannesta tuttu hahmo on kamala. Kamalan ihana. Jos joskus Batmanista tehdään musikaali, tiedän tasan kenen pitäisi esittää Jokeria siinä. Markon laulaminen on aina ollut mun mielestä ihan uskomatonta, mutta harva näyttelijäkään olisi noin kreisin uskottava tuona hahmona.

Daze on musta mieletön biisi. Jo ihan ilman musavideotakin. Se on täydellinen, en muuttaisi siitä mitään. Mutta tuo musavideo yhdistettynä noihin lyriikoihin. Luin eilen monta tuntia erilaisia keskusteluja uudesta levystä ja sinkusta, ja olin kamalan onnellinen. Olin onnellinen, koska havahduin siihen, että olin uponnut tunneiksi lukemaan teorioita ja ajatuksia ihmisiltä, joita en edes tunne. Olin niin onnellinen, että on vielä bändejä, jotka pystyvät tuottamaan kappaleita, jotka aiheuttaa näin paljon tunteita ja ajatuksia, ideoita ja tulkintoja. Mietin mielenkiinnolla teoriaa Pierrotista ja Harlekiinista; siitä onko Daze jatkoa CoR:lle. Onko Zoltar sateen edustajana surullinen Pierrot, ja onko tämä uusi harlekiini, leikkisän paha Harlekiini? Onko hahmo kehittynyt Pierrotista Harlekiiniksi, vai voittiko Harlekiini. Alkuperäisen italialaisen oopperan hahmojen kehityksestä on eri tarinoita. Musiikkivideoita yhdistää ainakin alun kuu-pätkä. Onko molemmissa sama tyttö? Come feed the rain… ’cause I’m thirsty for your love dancing underneath the skies of lust” ja ”Don’t walk away, don’t walk away, oh, when the world is burning” Carnivalista ja Set the world on fire with bittersweet desire / To chase away the night, let the whole world burn
Set the world on fire for bliss in sweet denial, oblivion and peace / Will you let me burn?” Dazesta.. Ovatko nämä samaa tarinaa? Voittiko Narrin tuli Zoltarin sateen? 

Entäs itse video. Mikä on Dazen sanoma? Koska sanoma sillä on. PotFin lauluilla aina on. Mä rakastan älykkäitä asioita ja ihmisiä. Mä rakastan kun huumori on vähän hankalasti ymmärrettävää; älykästä läppää, joka pitää laittaa kontekstiin. Mä rakastan näyttelemistä, joka ei ole suurieleistä, vaan jossa on pienissä yksityiskohdissa niin valtava määrä sanomaa. Mä rakastan tarinoita, jotka ovat mysteerejä. Mä rakastan pieniä asioita, pikkujuttuja, joita ei heti huomaa. Ihan samalla tavalla kun The Dark Knightissa ne ihan pikkuruiset detaljit, kuten ”I believe in Harvey Dent” -tarra Jokerin hoitsuasussa. Se on niin sarkastinen, and yet, varmaan yli puolet katsojista ei koskaan edes huomannut koko tarraa. Sama pätee tähän videoon. Daze on niin vaikuttava jo ensimmäisellä kerralla, että yksityiskohdat soljuivat täysin ohi. Onko se rakkauslaulu? Onko Narri olemassa vai tytön mielikuvituksen tuotetta; ahneen ja vääriin asioihin keskittyvän maailman jumala? Onko tarkoitus arvostella maailmaa ja yhteiskuntaa, jossa raha ja hedonismi jyllää? Jossa ahneutta palvotaan ja ihmiset ovat narreina rahalle, ja asioiden tärkeys mitataan niiden rahallisella arvolla? Pakeneeko tyttö sitä kaikkea ja nauraen mieluummin kohtaa itsekin kuoleman vai polttaako taustalla tilannetta johtava Narri tytön, joka on hylännyt tämän yhteiskunnan?

Vai laulaako Narri ehkä naamiolleen? Tunnustaa rakkauttaan sille maskille, jonka näyttää yhteiskunnalle? Onko tämä sosiaalisen median aikakausi sitä, että luomme itsellemme roolin, jonka vankeja sitten olemme? Naamio, jolla tunnemme kuuluvamme siihen yhteiskuntaan, joka ympärillämme on? Ja vain maskin pudottamalla löydämme sen vapauden? Sytyttämällä kaiken tämän tuleen ja rakentamalla uudelleen paremman lähtökohdan kaikelle?

En oikeastaan edes tiedä haluanko tietää koko tarinaa musiikkivideon ja biisin takana. Käytän varmasti monta unetonta tuntia pohtiessani näitä samoja ajatuksia. And that’s the beauty of it! En ehkä haluakaan tietää. Ehkä sillä ei ole varsinaista kertomusta. Ehkä sen tarkoitus on herättää erilaisia ajatuksia eri ihmisissä.

Music&Atmosphere-разное-Poets-of-the-fall-daze-1472367

Menipäs pohdinnaks.

Muita suosikkejani levyllä on Jealous Gods, joka on aivan mielettömän kaunis. Lujaa, taattua PotF-laatua. Lyyrikallinen mestariteos taas vaihteeksi. ”We’re the perfect flaws” ja koko kertsi on jotenkin ihana. Mulla nousee ihan iho kananlihalle kertsiä kuunnellessa. Ja varsinkin C-osan build-uppi siihen kertosäkeeseen on ihan mieletön, se pieni rumpukohta. Huhh!! Biisinä ehdoton suosikkini levyltä, ellei Dazessa ois jotain taianomaisen vangitsevaa. Tätä voisin kuunnella milloin vaan. Välillä tätä kuunnellessa oon ollu ihan supersurullinen, biisi on melkein itkettänyt. Toisaalta myös välillä on tullut jotenkin voimaannuttavan hyvä fiilis. Mieletön biisi! Kuunnelkaa edes se!

Rumors on taas biisi joka tekee luo mulle hirveen hyvän fiiliksen, ja joka on lyriikoiltaan kanssa niin kaunis. Miten joku osaakin käyttää kieltä niin viettelevästi, käyttää erikoisia lauseita ja sanayhdistelmiä?

En yleensä tykkää instrumental -biiseistä. Oon vaan niin lyriikka-narkkari; mulle lyriikat on kauniita runoja, älykkäitä sanaleikkejä, joita tykkään tulkita. Siksi onkin aika yllättävää, että levyn instrumental -kappale Rogue on ehdottomasti yksi suosikkejani. Meni melkein koko biisi niin, etten edes tajunnut, että siinä ei ole sanoja, se melodia vangisti täysin mukaansa. Niin kaunista musiikkia.

Jos joskus kaipaa biisiä, jonka lyriikat luo toivoa ja hyvää mieltä, niin Love Will Come To You on sanoitukseltaan ihana! Ensimmäisellä kuuntelukerralla se oli ihan liian happygolucky-kantribiisi mulle, mutta sitten sekin vei mun sydämen 🙂 Kaikkien särkyneillä sydämillä varustettujen olisi hyvä lukea noi lyriikat: ”Life doesn’t run a clear course / it flows through from within / It’s supposed to take you places and leave markings on your skin”

Voisin eritellä tähän ehkä kaikki biisit. Choice Millionaire on hieno kappale, koska se on niin epätyypillinen PotFille! Melkein räppäävä Marko, ja jälleen mahtavat sanat. En ole vieläkään varma onko kyseessä internetin ja sosiaalisen median arvostelu vai kaikilla olevan vapauden hehkutus, mutta joka tapauksessa mainion erikoinen kappale. Brighter than the Sunissa on ihana ”Does a sunset know it’s worth / making yesterday tomorrow” ja biisi on muutenkin mielettömän hyvä, jää vaan soimaan päähän liiankin hyvin. Terveisin heräsin tänään hyräillen ko. biisin sanoja päässäni. Ehh. Rebirth on aivan upea balladi, ja Nothing Stays the Same on aivan mahtava levyn lopettava kappale.

Huhh. On niin ihana nähdä, miten Poetsit selkeästi jättävät faneilleen pieniä tehtäviä biisiensä muodossa. Joko miettiä tiettyjä ilmiöitä, tai sitten yrittää ymmärtää se syvin sanoma. Yhdistää eri biisejä toisiinsa ja ymmärtää niiden yhteinen tarkoitus. Choice Millionairessa on neljännen levyn Dying to Liven sanoja, ja muutenkin viittauksia mm. Revolution Roulette ja Smoke and Mirrors -biiseihin löysin tuolta joukosta.

Jatkan siis tarkempaa tutkimusta. Ehkä tämä tarina vielä aukeaa mulle. Tai sitten ei. Ehkä sen ei tarvitsekaan.

Muita, jotka ovat innoissaan kolunneet uutta levyä ja löytäneet sen kauneuden? Nyt kaikki PotF-fanit, tunnistautukaa ja jakakaa mielipiteenne!!

Kommentit (36)
  1. Joko olet arponut nahkatakin?

  2. Ihana lukea tälläisiä postauksia välillä, kiinnostavia pohdintoja! Ja tiedätkö, mulla oli ihan sama fiilis ekan kuuntelun jälkeen, mutta aina ne muuttuvat paremmiksi kun pääsee useamman kerran levyn loppuun ja yhtäkkiä alkaa löytyä suosikkeja mitä ei ees aluks pitäny mitenkään erikoisina 😀 Mulle PotF on ollut oikeestaan ainoa bändi jonka ”uraa” oon seurannut alusta asti ts. ostanut aina uudet levyt kun ilmestyy ja odottanut uusia biisejä. Se ääni, tunnelma ja melodia on niin uniikkia! Harmittaa kun meni toi lipunmyynti ohi ja sold out tässä vaiheessa… Toivottavasti tulis lisää keikkoja Suomessakin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *