Kauniita unia

Mungolife

*Kaupallisessa yhteistyössä Verman

Kirjoittelin taannoin probiooteista arjen käytössä, ja nyt kun reissaaminen ajankohtaistuu meillä taas lähiaikoina, on mielessäni ollut toinen valmiste, josta on arjessa ollut paljon hyötyä. Kun reissasin paljon, en koskaan kokenut mahdottomaksi nukkua lentokoneessa enkä juuri kärsinyt aikaeroväsymyksestäkään. Mulla on ollut jo vuosia apuna Melarest Melatoniini, jota oon käyttänyt niin reissatessa kuin välillä stresaavassa arjessakin. Kaikki varmaan tietää sen ärsyttävän tunteen, kun pitäisi nukkua, mutta uni ei tule millään? Kun on jo niin yliväsynyt, että on ylivireä, eikä saa unta tai kun sisäinen kello on Helsingin ajassa, mutta kroppa onkin jo Perthissä?

Mä suhtaudun hyvin varauksella mihinkään lääkkeisiin ja särkylääkkeisiin. Hammasvaivojeni jälkeinen kodeiinista vieroittautuminen teki vieläkin skeptisemmäksi kaikkia lääkkeitä kohtaan, enkä käytä juuri mitään lääkkeitä, vaikka särkyjä olisi. Pitäisi olla jo aika vahva kipu, jotta sitä rupeaisin pillereillä lääkitsemään. Melarest on kuitenkin eri asia, sillä kyseessä ei ole nukahtamislääke, vaan ravintolisä. Melatoniinihan on luonnollinen hormoni, jota kroppamme tuottaa. Se osallistuu uni-valverytmin säätelyyn ja ihmiskroppa erittää sitä erityisesti pimeässä. Siksi on suositeltavaa nukkua pimeässä tai pyrkiä edes hieman pimentämään ympäristöään kun pitää saada nukutuksia. Välillä tää on aika haastavaa, varsinkin jos yrittää nukkua vaikkapa täpötäydessä kirkkaasti valaistussa lentokoneessa. Kroppa myös tietyllä tapaa rutinoituu tuottamaan melatoniinia tiettyyn aikaan enemmän, jos on säännöllinen unirytmi. Aikaeron takia unirytmin muuttaminen voikin tuntua haastavalta.

Reissatessa mä oon kokenut Melarest Melatoniinin erityisen hyväksi yölennoille ja kohteisiin, missä on enemmän aikaeroa. Suomessa valmistettu Melarest on turvallinen apu reissuissa, ja otan yleensä yhden tabletin n. tuntia ennen kuin haluan nukahtaa koneessa. Sitten vielä unimaski silmille ja tutimaan. Kuten sanottua, Melarest ei ole unilääke, eikä se siis takaa yöunia. Se lisää melatoniinin määrää elimistössä, joka helpottaa nukahtamista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos kesken unen herää, ei melatoniini tee oloa mitenkään tokkuraiseksi tai väsyneeksi, vaan se korkeintaan auttaa hieman sitä uudelleen nukahtamista. Melarestin vaikutus on vielä nopeampaa, jos sen ottaa melko tyhjään vatsaan.

Mulla ei oo koskaan ollut kummempia aikaero-ongelmia, kun oon käyttänyt melatoniinia ja käytän sitä varmasti jatkossakin. Melarest Melatoniini on täysin turvallinen käyttää, ja sitä voi käyttää niin satunnaiskuurina kuin jatkuvastikin. Reissuissa tätä tulee käytettyä yleensä koko reissun ajan, tai vähintäänkin ekat päivät, jotta kroppa tottuisi uuteen rytmiin. Arjessa taas on välillä sellaisia ajanjaksoja, kun tälle on ollut myös tarvetta.

Mä oon vähän sellainen huono stressinukahtaja. Kun kroppa oikeasti tarttisi hirveästi unta ja on väsynyt, mä meen ylivireään tilaan, jossa nukahtaminen on vaikeaa. Mä saatan alkaa miettimään jotain, stressaamaan ja pelkäämään ihan hirveästi jotain, mille ei ole edes syytä. Oon alkanut laittamaan puhelinta pois ajoissa ennen nukahtamista ja vaikka väritellä ennen nukahtamista. Välillä ei vaan ole aikaa ja mahdollisuutta tällaiselle kevyelle rentoutumiselle ennen nukkumaanmenoa, kun päivä venyy tosi myöhään ja pitäisi oikeasti nukkua. Silloin mä yleensä otan n. puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa Melarestin. Se on kuin ravintolisän muodossa oleva tuutulaulu. Uni tulee nopeammin ja helpommin.

Varsinkin vauva-arjessa tää voi olla aika pop. Jos vauva heräilee ympäri vuorokauden ja toisen vanhemmista pitäisi käydä töissä, voi tämä hieman helpottaa sitä. Hormonien heitellessä ei välttämättä tunnu saavan unesta kiinni, ja melatoniini voi auttaa. Meillä kun on tässä menty aika ylikierroksilla ajoittain muuton, vauvan ja koko tämän kiireisen arjen kanssa, niin mieskin on välillä saanut hyötyä melatoniinista. Kun herätys on 6 aikaan aamulla töihin, mutta illalla on mielessä vielä kaikki lattialistoista seinien maalauksiin, voi olo olla aika levoton ja rauhaton, eikä nukahtaminen käy ihan helposti. Oikeastaan kaikkiin tällaisiin elämän vähän rauhattomiin tilanteisiin Melarest on mun mielestä erinomainen apu. Varsinkin jos on sellainen pikkuasioiden stressaaja kuten minä. Esimerkiksi aikanaan hakeutuessani terapeutin tuoliin uupumuksen takia, suositteli hän minulle vahvasti melatoniinia, jotta saisin nukahdettua. (EDIT:// Saamieni kommenttien perusteella väärinymmärrysten välttämiseksi lisään vielä, että itse en ole käyttänyt Melarestia imetysaikana, ja sen käytöstä raskaus- tai imetysaikana tulisi konsultoida lääkäriä. Vauva-aika kuitenkin jatkuu välillä pidempään kuin imetys, moni ei imetä ja perheessä on myös useimmiten toinen, ei-imettävä vanhempi, jolle tämä voi hyvinkin olla hyödyksi.)


Mä oon myös iltavirkku, ja voisin valvoa helposti aamukolmeen tehden kaikkea olennaista, mutta se vaatisi myös siellä aamun puolella pidempään nukkumista. Valitettavasti Danten kanssa se ei vaan yksinkertaisesti enää ole mahdollista, joten on ollut pakko oppia myös hieman pois tästä tavasta ja alkaa käymään yöpuulle jo paljon aiemmin. Tämä on kylläkin nyt tapahtunut aika itsekseen kun elämä on ollut hyvin rauhallista ja on saanut nukahdettua iltaisin helposti. Tämäntyyppisessä oman unirytmin vaihtamisessa melatoniinista on kuitenkin ollut todella paljon apua, ainakin mulle! Esimerkiksi kun on pitänyt oppia heräämään töihin tai kouluun aikaisin ja sitä kautta myös mennä nukkumaan aikaisemmin. (toim.huom. lausetta hieman muokattu epäselvyyden välttämiseksi)

Usein stressaava elämäntilanne on vähän sellainen noidankehä, josta ei pääse ulos, sillä se ruokkii vaan itseään. On stressaantunut, ei saa nukuttua. Ei saa nukuttua, niin on väsynyt. Väsyneenä stressinkäsittely heikentyy entisestään ja sitten stressaa vielä se, ettei nuku tarpeeksi. Noidankehä on valmis ja nukahtaminen muuttuu vielä vaikeammaksi ja vaikeammaksi. Stressaaminen ja väsymys kun vaikuttaa kaikkiin elintoimintoihin, myös siihen kropan omaan melatoniin erittymiseen. Jos me avitamme kroppaamme milloin milläkin vitamiinilla, kun sille on tarvetta, niin ei kannata unohtaa myöskään tätä ”nukahtamisen vitamiinia”.

Melarest Melatoniinin suussa hajoavat tabletit on helppoja käyttää ja nyt niistä on myös makutabletteja, salmiakki-lakritsi ja mansikka makuina. Myös nieltäviä tabletteja löytyy eri pitoisuuksilla, mutta itse suosin noita suussa sulavia. Tuntuu, että ne myös imeytyy nopeammin, mutta tämä nyt on ihan omaa mutu-fiilistäni.

Oletteko te kokeilleet melatoniinia nukahtamisen apuna? Mitä kokemuksia teillä on ja mitä kikkoja olette käyttäneet aikaerosta toipumiseen? :)

Kommentit

idahhh (Ei varmistettu) http://idahhh.blogspot.fi/

itse olen käyttänyt jo monta vuotta kun minulla oli varsinkin vuorotyötä tehtäessä todella vaikea muuttaa rytmiä päivässä iltavuorosta aamuvuoroon ja illalla stressasi jo valmiiksi että mahdanko saada unta. Nykyään en enään tee samallaista vuorotyötä mutta olen yleensä ottanut varsinkin vapaapäivien jälkeistä ekaa työpäivää ennen, jotta varmasti saan unta kun nykyään joudun nousemaan todella aikaisin aamulla klo.4.30 ja iltaisin pitäisi mennä jo todella aikaisin nukkumaan. En tiedä onko noilla oikeasti ihan hirveesti oikeasta vaikutusta, mutta oli se placebovaikutus tai ei on ainakin auttanut rentoutumaan iltaisin niin että saa unta :)

J (Ei varmistettu)

Oon kokeillut ja alussa toimi hyvin (n 10 vuotta sitten jo) mutta jostain syystä ei enää. Sain lääkäriltä reseptin vahvoihin unilääkkeisiin mutta valitettavasti nekään ei toimi. Syksyn tullen kyllä uni onneksi paranee luonnollisesti kun alkaa pimenemään. On kyllä siis hyviä kokemuksia melatoniinista omalta osalta ja myös
muilta kuullut vaan hyvää

Emilia Alexandra / Enkeleitä hiuksissani (Ei varmistettu)

Ompa taas kauniita kuvia Anna!<3 Mulla tuntuu näin syksyllä, että en tarvis mitään muuta kuin unta vaan koko ajan ja kaikki piristeet ois tarpeen, mut reissuissa melatoniini on korvaamaton! :)
P.S.Sun mutu-fiilis on oikeassa, nimittäin... Imeskeltäessä melatoniini imeytyy nopeammin suun limakalvoilta verenkiertoon! 8) T. Terveyskaupan luontaisterapeutti

Kiasa (Ei varmistettu)

Olen käyttänyt ja sivuvaikutuksena, joka on siis uhan mahdollista, tuli unettomuutta joten jätin pillerit pois

Dyyyd (Ei varmistettu)

Ei ole ravintolisä. Vitamiinit sun muut ovat ravintolisiä. Ne tuovat lisää ravitsemukseen. Melatoniini ei.

Paola's

''Nukahtamista helpottava pimeähormoni melatoniini on Suomessa ollut lääke, jota saa vain reseptillä. EU on kuitenkin linjannut, että melatoniini on ravintolisä. Ravintolisiä voi ostaa ilman reseptiä. Suomen apteekeissa myydään nyt melatoniinia sekä ravintolisänä että lääkkeenä''.

Lisäksi melotiini pakkauksissa kaikissa lukee ''ravintolisä''.

Vilulintu (Ei varmistettu)

Hei,
Tiesitkö että melatoniinia ei suositella käytettäväksi imetyksen aikana, sillä sen vaikutuksista ei ole riittävää näyttöä? On aiheuttanut rottakokeissa mm. kehityshäiriöitä ja kasvun hidastumista. Tämä siis ihan lääkäriltä varmistettua tietoa, kun etsittiin sopivaa unilääkettä, jota voisin käyttää imettäessä. Ainoa ns. A-turvallisuusluokan unilääke imetettäessä oli Opamox.

Anna (Ei varmistettu)

En olekaan käyttänyt melatoniinia nyt. En raskaana, enkä imettäessä. Ei ole ollut tarvetta. Mieheni on käyttänyt sitä viime aikoina ja minä vuosia ennen Danten syntymää aina periodisesti, aikaeroreissuissa ja stressaavissa elämäntilanteissa :)

Sanna (Ei varmistettu)

Kirjoitit postauksessa näin:

"Mä oon myös iltavirkku, ja voisin valvoa helposti aamukolmeen tehden kaikkea olennaista, mutta se vaatisi myös siellä aamun puolella pidempään nukkumista. Valitettavasti Danten kanssa se ei vaan yksinkertaisesti enää ole mahdollista, joten on ollut pakko oppia myös hieman pois tästä tavasta ja alkaa käymään yöpuulle jo paljon aiemmin. Sellaisessa oman unirytmin vaihtamisessakin melatoniinista on todella paljon apua, ainakin mulle!"

Eli olet käyttänyt melatoniinia Danten syntymän jälkeen kun sinun on pitänyt aikaistaa unirytmiäsi?

Anna (Ei varmistettu)

Tuo on ehkä hieman epäselvästi ilmaistu puoleltani. Tarkoitin, että tuonkaltaisessa muutoksessa melatoniini voi olla paikallaan ja mulle on ollut paikallaan ennen, esim. kun olen aloittanut työt, joissa on pitänyt herätä aikaisin ja silloin myös aikaistaa nukkumaan menoa. Vielä en ole kokenut tarpeelliseksi melatoniinin käyttöä vauva-arjessa, kun olen saanut nukuttua tosi hyvin. Mieheni taas on käyttänyt sitä nyt nimenomaan saadakseen nukahdettua aikaisemmin.
Kiitos huomiosta, muokkasin tuota selkeämmäksi :)

Ii (Ei varmistettu)

Oletko käyttänyt melatoniinia huoletta myös raskauden/ imetyksen aikaan?

Anna (Ei varmistettu)

En ole. Ei ole ollut tarpeen, kun ei ole ollut mitään stressaavia elämäntilanteita tai aikaeroja. Melatoniinin käyttö raskauden ja imetyksen aikana kannattaa tarkistaa aina lääkäriltä.

Elina (Ei varmistettu)

Miksi suosittelet tuotetta ”vauva-arjessa tää voi olla aika pop” kun kuitenkaan imettäessä tuotetta ei suositella? Joo toki, kaikki ei imetä, mutta suurin osa kuitenkin edes yrittää. Eikö asiasta olisi voinut mainita postauksessa?

Anna (Ei varmistettu)

Kaikki eivät ensinnäkään imetä, toiseksi siinä vauva-arjessa on myös se toinen henkilö, yleensä isä, mukana, jolle tämä voi olla todella avuksi. Ja kolmanneksi vauva-arki voi kestää paljon kauemmin kuin imetys. Sinänsä hyvä pointti, olisihan se voinut olla ihan paikallaan mainita, mutta ei tullut edes mieleeni, sillä kyllä varmasti jokainen ymmärtää, että kaikista ravintolisistä tulisi konsultoida lääkäriä imetyksen ja raskauden aikana. Tämä Mungolife kun ei ole imetys/raskaus/vauva-blogi vaan lifestyle-blogi, eikä oletusarvo ole se, että kaikki lukijat imettävät.
P.S. Korjasin tuota nyt niin, että asia käy selkeämmin ilmi :)

AS (Ei varmistettu)

Olen myös jostain lukenut että liiallinen ja säännöllinen käyttö vaikuttaa tilapäisesti lisääntymiseen hormonien kautta sekä miehillä että naisilla. Kannattaa siis jättää melatoniini pois jo siinä vaiheessa kun yrittää raskautua.

AS (Ei varmistettu)

Säännöllinen käyttö aiheuttaa pidemmän päälle myös elimistön oman melatoniinin tuotannon hiipumisen, kroppa tottuu siihen että saa melatoniinia ulkopuolelta eikä tuota sitä enää tarpeeksi, eli ainoastaan satunnainen käyttö on ok. Itsellä myös ollut paljon apua rytmin korjaamisessa ja jonkun stressaavamman tilanteen edeltävänä iltana kun unen päästä pitäisi saada kiinni hyvissä ajoin.

Virpi (Ei varmistettu)

Hei oletko tietoinen siitä että melatoniini valmisteiden käyttö saattaa lisätä kakkostyypin diabeteksen sairastumista. Melatoniin valmisteiden käyttäjien insuliini tason on todettu olevan korkeampi kuin koehenkilöiden jotka eivät ko tuotteita käyttäneet.... Insuliini taso laskee normaalisti kun ihminen nukkuu. Tästä syystä esim Ruotsissa ei ole ko tuotetta myynnissä ilman reseptiä.
Ravintoterapeutit ovat hyvin perillä näistä haittavaikutuksista.

Anna (Ei varmistettu)

Mistä teidän ihanat lakanat on? Jo monessa postauksessa olen niitä ihastellut.

Kommentoi