Kritiikkiä ja kunnioitusta

Mungolife

Kuva: United Colors of Benetton

Kerrottuani mielipiteeni pakolaisasiasta viime kesänä, olen kerran jos toisenkin saanut kuulla olevani rasisti. Nämä haukkujat lienevät saavan uutta tuulta purjeisiin tämän postauksen myötä, mutta rasisminvastaisen viikon kunniaksi koen jonkin sortin velvollisuudekseni kirjoittaa tuntojani. Tänään moni, presidentti mukaan lukien, kommentoi nuoren Valtterin kertomusta YLE aamu-TV:ssä. Haastattelu aiheutti minussa suurta harmia, myötähäpeää ja suruakin. Ikäviä muistojakin tietyllä tapaa toi pintaan. Se ei kuitenkaan järkyttänyt. Ja ennen kuin kukaan päättää alkaa huutelemaan, että olen sydämetön rasisti, niin ei kannata. Video ei järkyttänyt minua, koska se ei tule minulle yllätyksenä. Valitettavasti.

Olen avoimesti myöntänyt, että olen maahanmuuttokriittinen. En sen takia, että minulla olisi jotakin heitä vastaan, jotka Suomeen tulevat. Vaan sen takia, että en koe, että Suomella on tällä hetkellä rahkeita pärjätä ja tehdä tehtävänsä näiden ihmisten kotouttamisessa.

Kirjoitin mm. näin viime syyskuussa:

“Kutsuisin itseäni lievästi maahanmuuttokriittiseksi. En kriittiseksi niitä maahanmuuttajia kohtaan, vaan tätä meidän maata ja yhteiskuntaa, jonka kykyä käsitellä maahanmuuttoasiat haluaisin kritisoida… … Minä en sinänsä siis näe ongelmaksi sitä, kuinka paljon tähän maahan otetaan pakolaisia tai maahanmuuttajia. Lääniähän täällä on vaikka millä mitalla ja tilaa on meille kaikille hengittää turvallisesti ja katsoa, kuinka lapset saavat kasvaa aikuiseksi, eivätkä makaa elottomana rantaveteen huuhtoutuneina. Tänne pitäisi vaan ihan helvetin nopeesti saada tehtyä infrastruktuuriin muutoksia, joiden kautta tänne luodaan työpaikkoja…”

“… monet, jotka nyt leimataan rasisteiksi, eivät vihaa toista värin tai kansalaisuuden takia. He pelkäävät. He ovat niitä työttömiä, jotka elävät nyt kädestä suuhun ja rukoilevat työpaikkaa. He pelkäävät, että nyt tulevat pakolaiset tiukentavat heidän jo pientä tuloaan, ja vievät mahdollisesti työpaikan heiltä. Samalla tapaa pelkäävät keskituloiset, jotka jo nyt maksavat hirveitä määriä palkastaan veroihin. He pelkäävät, että verot sen kuin kiristyvät, ja palkastakaan ei kohta jää yhtään mitään käteen. Eläkeläiset, opiskelijat, lapsiperheiden vanhemmat ja monet muut pelkäävät, mitä käy heidän perusturvalleen ja mahdollisuuksilleen kun maa saa lisää taloudellista “taakkaa”. Ymmärrän sitä pelkoa… … Mäkin pelkään. En niinkään oman veroprosenttini nousun puolesta. Minä pelkään sitä, että tällaisesta lähtökohdasta Suomi suistuu todella pahaan rasismiin ja jopa viharikollisuuteen. Syytetään yhteiskunnan laskusta pakolaisia ja maahanmuuttajia ja viattomat kärsivät. Että täällä joudutaan kärsimään rasismista ja väkivallasta ja pahimmassa tapauksessa henki lähtee sitten punaniskaisen suomalaisen väkivallantekoon, eikä niihin pommeihin.”

On ollut karseaa seurata mm. eräiden valopäiden kommentointia siitä, minkävärinen lapsi saa virpoa. On ihan hirveetä, että meidän Suomessa on ihmisiä ihan kansanedustajana asti laukomassa tuollaisia asioita. En ajatellut kenenkään politiikon pääsevän lähellekään Immosta, mutta kas kummaa, ei siihen edes mennyt kovin kauaa. Teki tuossa sunnuntaina mieli ilmoittaa, että vittu tuokaa tänne ihan kaikki kansalaiset ihan kaikkialta, mä mahdutan vaikka kymmenen kotiini. Ihan vaan keskarina tuolle ääliölle, joka taitaa olla ihan oikea palmusunnuntain noita-akka. Minä kun en oikeasti ole rasisti, ja kunnioitan ihmisiä tai jätän kunnioittamatta ihan ihonväriin ja kansalaisuuteen katsomatta. Ja koska olen elänyt monta vuotta kokien rasismia, minulla menee oikea rasismi todella tunteisiin.

Kuva

Minä myös elin lapsuuteni kuunnellen ryssittelyä lähes päivittäin. Oli ihan normiarkea kuulla kevätjuhlan stipendienjaon jälkeen aikuisen ihmisen sanovan, että “no se ryssä sai kerranki rehellistä rahaa”. Herrajumala, mulla ei edes ole enää isäni sukunimi, koska äitini viisaana naisena näki potentiaaliset ongelmat tulevaisuudessamme, jos sukunimemme olisi selkeästi venäläinen ja vaihtoi sen jo ennen ala-astetta. Onneksi minulla oli maailman siistein ala-asteen opettaja ja vararehtori, joka puuttui rasismiin jo kauan ennen kuin se oli trendikästä. Enpä usko, että elämästäni tai ainakaan koulunkäynnistä olisi tullut yhtään mitään.

Minä kun olen kasvanut siellä “väärällä puolen”, niin ystäviäni oli jo lapsuudesta asti Andreista Abdullahiin. Lapsi kun ei erottele ihmisiä ihonvärin perusteella, ellei häntä niin kotona opeteta. Ja meitä ei opetettu. Meitä opetettiin näkemään kaikki ihmiset samana. Vanhempani ovat asuneet muslimimaassa länsimaiden lisäksi, ja ovat aina osanneet suhtautua kaikkeen tähän järkevästi ja kunnioituksella.

Mun maahanmuuttokriittisyys itse asiassa johtuu täysin siitä, että olen ollut todistamassa useasti, miten Suomi on nousukautenakin ollut täysin kyvytön kotouttamaan uutta väestöä, saatika nyt kun rahat on tiukilla. Väitän, että elämäni aikana minulla on ollut enemmän ulkomaalaistaustaisia ystäviä ja kavereita kuin keskivertosuomalaisella. Eikä ne tarinat ole aina kovin ruusuisia. Yksi ystävistäni kirjoitti tänään Facebookinsa mm. “Minua on heitetty kivillä, jahdattu pitkin pihaa auton kumista väännetyn ruoskan kanssa (rasisteilta ei puutu mielikuvitusta) ja uhattu tappaa. Ollessani tarhaikäinen, kaverini isoveli ystävineen piti minua vankina hylätyllä pihalla ja suunnitteli murhaamistani, koska olen ‘ryssä’. Kun kaveri kertoi tästä äidilleen, tämän kommentti asiaan oli luokkaa ‘pojat pojat, ei noin saa tehdä’.”

Minusta on tärkeää suhtautua maahanmuuttoasioihin kriittisesti, sillä mun mielestä on äärimmäisen tärkeää kohdella täällä jo olevia ihmisiä kunnioituksella ja yhdenvertaisuudella. Mielestäni on myös oikein vaatia sitä myös heiltä; niin suomalaisilta kuin muunmaalaisiltakin. Ovien apposen auki pitäminen ja seurausten täydellinen unohtaminen on hyvin lyhytkatseista. On tärkeää miettiä, keitä otamme osaksi Suomea, millä perustein, miksi ja ennen kaikkea miten heidän elämänsä täällä jatkuu. Emme voi sallia oman leväperäisyytemme johtavan siihen, että jalomielisesti kutsumme kaikki tänne, emmekä auta sen jälkeen ollenkaan. Emme kuitenkaan samalla voi viedä paljoa Suomen kansalaisilta auttaaksemme muita. Se johtaa katkeruuteen ja katkeruus johtaa rasismiin. Kotouttaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta vältymme kulttuurien yhteentörmäysongelmilta ja pystymme sitouttamaan uudet tulijat omaan yhteiskuntaamme, rakentaen yhdessä parempaa tulevaisuutta. Jos resursseja tai osaamista kotouttamiseen ei ole, edessä on pelkkää katastrofia toisen perään.

Kuva

On tärkeää voida keskustella maahanmuuttoasioista, myös kriittisesti, ilman rasismin leimaa. Mutta ennen kaikkea on tärkeää muistaa kohdella kaikkia Suomessa olevia ihmisiä tasa-arvoisesti. Haukkumalla pikkulasta neekeriksi “maahanmuuttokriittinen” ei edistä millään tavalla sitä, että Suomeen tulemista tiukennetaan. Asiallista maahanmuuttokritiikkiä esittämällä ja asioihin ratkaisua etsimällä voimme mahdollisesti löytää sen tien, jossa kaikilla on hyvä olla Suomessa. Eikö se ole ensisijaisen tärkeää? Maahanmuuttokriittisyys tulisi suunnata päättäjille, ei tänne tulleille ihmisille. Ei yksikään tummempi ihonväri ole millään lailla vastuussa valtiomme ratkaisuista, jos sellaisiin siis on tyytymätön. Ilmiö on inhimmillinen ja jopa ymmärrettävä. Ollessani kaupan kassalla töissä 18-vuotiaana, sain kuulla kunniani milloin maitotölkkien väärästä järjestyksestä milloin hevi-osaston puutteista ja milloin hinnoista. Turha minun oli siinä selittää, että kun minä en niistä osastoista hei vastaa. Minä olin se ihminen, joka veloitti rahaa ja oli asiakkaan edessä, jolle pystyi antamaan palautetta. Tuntuu, että monet purkavat turhautumisensa ja ahdistuksensa nyt vääriin ihmisiin. Ei ne uudet asukkaat tai jo pitkään täällä asuneet taustaltaan ei-suomalaiset ole tehneet mitään väärää. Jos virheitä on tapahtunut ja edelleen tapahtuu, ne on tapahtuneet Arkadianmäen apinalaumojen toimesta. Sinne sen ärsytyksen voi purkaa.

Turhautumisen purkaukseksi ei tietenkään voida laskea virpomisgaten kaltaisia ämmiä. Valitettava tosiasia on se, että Suomessa nyt vaan on jokin prosentti täysin kusipäisiä ihmisiä, joille voisin suositella lobotomiaa, ellei heidän toimintansa vaikuttaisi sellaiselta, että kyseinen toimenpide on jo tehty.

Jos ihminen on maahamme otettu, on häntä kohdeltava tasavertaisena. Kannattaa kokeilla, se voi olla äärimmäisen avartava kokemus.

Vaikka olenkin jo monien rasistiksi teilaama, niin tällä viikolla on tärkeä sanoma, jota haluan jokaisen ajattelevan. Oli edessäsi minkävärinen ja -näköinen ihminen, kiitos ja anteeksi eivät ole kirosanoja. Apua saa tarjota, hymyjä voi mielellään jakaa ja ennen kaikkea muistaa, että ihmisiä me kaikki olemme, ja vaillinnaisia sellaisia. Riippumatta siitä mitä jumalaa kiitämme tai jätämme kiittämättä. Tai olemmeko läpi vuoden ruskettuneita tai kalkkilaivan kapteeneita. Ulkonäkö ei ole koskaan kulkenut käsi kädessä luonteen ja persoonan kanssa, ja olisi hienoa, että jokainen lapsi meidän Suomessa saisi kasvaa omaksi persoonakseen ilman sitä, että häntä haukutaan kakaksi.

Kommentit

Heidi (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä. Emme voi kahmia tänne kaikkia ja lopulta huomata, että täällä ollaan toistaiseksi hengissä, mutta katastrofin keskellä. Ontuva vertaus, mutta kuvitelkaa iso laiva, johon pelastetaan merihädässä olevia. Jos pelastuslaiva lastataan äärimmilleen, lopulta sekin uppoaa ja kaikille käy huonosti.

Iina (Ei varmistettu)

Oon kyllä ihan samaa mieltä sun kanssa! Tosi hyvin kirjoitettu :)

AnniinaSim (Ei varmistettu)

Oikeaa asiaa kirjoitit :) Olen kanssasi samaa mieltä.

Tämä nyt ei liity postauksen aiheeseen mutta ajattelin huikata että Iittalalla on taas myynnissä Satumetsää!

Laura (Ei varmistettu)

Aamen.

Jekku (Ei varmistettu)

Kuvien lähteet?

Anna (Ei varmistettu)

Hyvä kun huomasit, nyt on merkattu :)

tiia (Ei varmistettu)

Resursseja ja osaamista kotouttamiseen ei ole. Valitettavasti. Ei ainakaan tässä mittakaavassa.

miuku (Ei varmistettu)

Puhut kotiuttamisesta kokoajan. Oletan, että tarkoitat kotouttamista? Kaksi hyvin eri asiaa ja tarkoitus muuttuu aika oleellisesti.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitos korjauksesta, ei aina suju hankalammat sanat näköjään tunnekuohun vallassa :)

mamuliini (Ei varmistettu)

En ikinä kommentoi blogeihin, mutta pakko sanoa sulle näin mamuna, että turha miettiä edes mitää noin lapsellista, että olisit muka rasisti. Samoja keskusteluja mekin käydään sukulaisten kesken, ja me oltaisiin toivottu, että esimerkiksi meidän vanhempia kohtana olisi oltu "tiukempia", jotta ne olisi kotoutunut tänne paremmin. Toisaalta ne vanhemmat sai yhteensä paljon lapsia, joista jotkut ovat saaneet ammatillisen koulutuksen ja toiset opiskelevat tällä hetkellä yliopistoissa, ja näin me tullaan olemaan näitä veronmaksajia ja hyödyksi Suomelle.

Olen täysin samaa mieltä siitä, että ärsyttävää on se, että tästä asiasta keskustelee joko rasistit tai "suvakit", ja et voi vaan olla maahanmuuttokriittinen, joka ei ole rasisti. Minä lähi-idästä tulleena silti voin hyvin esimerkiksi suomalaisten kuullen olla kriittinen, koska mulla on lupa siihen, eikä kukaan voi sanoa siihen mitään. Usko tai älä näitä keskusteluja käydään me mamutkin, ja olen jokaisesta asiasta sun kanssa samaa mieltä. Silti bussissa minua katsotaan vihaisesti ja haukutaan n-sanoilla ym., joka on surullista, mutta sen kanssa on opittu elämään. Muutos vaatii aikaa, ja Suomessa maahanmuutto ja erilaiset ihmiset on sen verran uusi asia, joten toivon että ajan saatossa viimeistään asenteisiin tulee muutosta!!:) Hyvää kevättä!

Ulkomaalainen/muslimi (Ei varmistettu)

Kiitos Anna kirjoituksesta. Sinä et ole rasisti kuka tahansa meistä voi olla maahanmuuttokriittinen ja rasisti on aina rasisti ja se vihaa kaikkia mikä on erilaista. Toivottavasti et ole ottanut sitä henkilökohtaisesti. Minun päälle on yritetty ajaa päälle ,sanottu n. sanoille ja toivottu että minua olisi raiskattu vaan sen takia koska olen tummaihoinen ja muslimi mutta sen kanssa on elättävä. Iho värin alla meillä kaikilla on samat elimistöt ja saman värinen verta. Tämä planeetta on meidän kaikien koti ja meidän on kunnioittava toisiamme vaikemme ymmärrä toistemme kulttuuria ja kieltä. Hyvää kevättä Anna ja kaikea parasta sinulle ja perheelläsi.

Mate (Ei varmistettu)

Huoh, Suomessa ei todellakaan ole ovet ja ikkunat auki turvapaikanhakijoille tai rajat auki kaikille. Tottakai kaikki pääsevät tänne _hakemaan_ turvapaikkaa, koska se on kansainvälisten sopimusten ja ihmisoikeusperiaatteiden mukaisesti heidän _oikeus_ ja Suomen velvollisuus on käsitellä heidän asiansa ellei asian käsitteleminen kuulu toiselle EU-maalle.

On kuitenkin väärin sanoa, että Suomi ottaisi kaikki nämä ihmiset vastaan. Tiesitkö, että Maahanmuuttoviraston linja on tällä hetkellä äärimmäisen tiukka ja näistä tuhansista ja tuhansista tulijoista arvioiden mukaan jopa yli 60% tulee saamaan kielteisen päätöksen? Esimerkiksi sen perusteella, että heidän henkilöllisyys ei tule luotettavasti selvitetyksi, koska heillä ei ole tarvittavia henkilöpapereita, koska salakuljettajat ovat ne varastaneet. Takaisin kotimaahansa lähetetään tuhansia ja tuhansia ihmisiä, koska Maahanmuuttoviraston mielestä heidän pelkonsa ei ole "objektiivisesti perusteltua". Nämä ihmiset ovat maksaneet tuhansia dollareita päästäkseen kumiveneellä henkensä uhalla Eurooppaan, joka nyt laittaa heille muurin (myös kirjaimellisesti) eteen. Nykyisen tilanteen todellisuus on se, että monet turvapaikanhakijat nukkuvat homeisessa vastaanottokeskuksessa, myös raskaana olevat naiset. Suomeen on tullut nyt noin 30 000 turvapaikanhakijaa ja jos heistä se noin 60% saa kielteisen päätöksen tänne jääviä ihmisiä on noin 10-15 000 (tätä määrää on tässä vaiheessa mahdoton arvioida, koska päätöksiä ei ole vielä tehty) On siis aivan naurettavaa sanoa, että Suomella ei olisi varaa kotouttaa tällaista määrää ihmisiä. Se on kuitenkin hyvin hyvin pienen kaupungin verran ihmisiä Suomen mittakaavassa.

A (Ei varmistettu)

Samaa mietin minäkin - seuraatko Anna politiikkaa? Nykyinen hallitus on selvästi kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaa (näkyy myös mm. EU:n tasolla) ja kielikuva "ovet ja ikkunat auki" on ihan tuulesta temmattu. Postauksessa on hyviä pointteja ja se vetoaa tunteisiin, mutta tällä ei varsinaisesti ole annettavaa maahanmuuttopoliittiseen keskusteluun. Muutenkaan en osaa ottaa kauhean vakavasti argumentointia, jossa kansanedustajiin viitataan "apinalaumana" ja avustajaan "ämmänä" (vaikka en Kiemungin kommentteja todellakaan hyväksykään). Sun kirjoitustyyli on tietysti oma valintasi ja toimii tässä tunteisiin vetoavana retoriikan keinona, mutta ei ehkä sovellu vakavasti otettavaan tekstiin. :)

minä vaan (Ei varmistettu)

Tiesitkö, että kun verrataan muihin euroopan maihin, pakolaiskriisin kustannukset tulevat kolmanneksi kalleimmaksi juuri Suomelle, bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. Kalleimmaksi pakolaiskriisi tulee Ruotsille, toiseksi kalleimmaksi Tanskalle. Emme todellakaan voi väittää, että meillä olisi varaa ottaa yhtään enempää pakolaisia. Päin vastoin, meillä olisi varaa kiristää entisestään muihin euroopan maihin verrattuna.

Mjs (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus. Ehdottoman samaa mieltä sun kanssa. Olen helvetin kyllästynyt siihen, että kritisoidessa Suomen tapaa kotouttaa ja auttaa pakolaisia saa samantien rasistin leiman otsaan. Miksi pakolaisuudesta ei saa keskustella kriittisesti ilman rasistiksi leimaamista?

Kattis (Ei varmistettu)

Nykyään tämä maahanmuuttojuttu on alkanut kääntyä rasismiksi kantaväestöä kohtaan. Ala-asteelle tehdään ruokalista sen mukaan mitä maahanmuuttajalapset haluaa syödä. Siis pieni vähemmistö jyrää Suomessa suomalaisten lasten oikeuden kotimaiseen totuttuun ruokaan. Kyllä joku raja tässäkin. Ei meitä näin hyysättäisi jos jouduttaisiin Irakiin tai vastaavaan pakolaisiksi. Ei varmana siellä ihmiset alkaisi tehdä meille makaronilaatikkoa. On myös järkyttävää että maahanmuuttajista huolehditaan paremmin kuin meidän omista vanhuksista. Ja sairaanhoitajana kyllä tiedän missä kunnossa vanhuksia tuodaan sairaalaan hoitoon. Ei ole oltu suihkussa viikkoihin ja syöminen on ollut mitä sattuu. Suomen kuuluu ensisijassa pitää huolta omistaan ja puolustaa omiemme oikeuksia, sitten vasta nämä maahanmuuttajat. Ja siten että heidän on sopeuduttava Suomeen koska Suomessa ollaan, ei niin että suomalaisten pitäisi sopeutua heidän kulttuuriinsa. Minä ainakin haluan että tulevaisuudessakin on kotimaa nimeltä Suomi ja että se on suomalaisten näköinen.

Ope (Ei varmistettu)

Pakko näin opettajana kysyä, että missä koulussa on vaihdettu ruokalistat maahanmuuttajalasten mukaan? Huh mitä keksittyä soopaa! Just tollasista keksityistä kommenteista lähtee porukoilla kehittymään vihareaktioita aivan turhaan.

Miila (Ei varmistettu)

Olin tulossa kysymään aivan samaa. Olen itse sellaisessa koulussa, jossa on laajasti eri kansalaisuuksia, mutta kyllä meillä vain on ruoat pysyneet samana ja joulukirkot ja suvivirret lauletaan. Sian lihaa koulussamme on harvoin tarjolla, mutta jos on niin silloin tarjolla on aina myös toinen vaihtoehto heille, jotka sian lihaa eivät syö. En nää mitään ongelmaa siinä, että tarjotaan toinen vaihtoehto, koska meitä ihan kantasuomalaisiakin on, jotka ei syö possua. Joulukirkkoon saa osallistua jokainen, joka tahtoo, kevätjuhlassa virsiä ei ole pakko laulaa, jos ne omaan vakaumukseen ei sovi. Meidän koulu ei täten ole muuttanut toimintatapojaan, vaikka lisää ulkomaalisia on kouluun tullut. Tällaiset väitteet, että kaikki tehdään pakolaisten tai maahanmuuttajien ehdolla on aivan puppua ja, myös aiheuttavat sitä, että pienet lapset saavat osakseen rasismia, kun tuollaisia väitteitä ilman näyttöä esitetään.
Aamen olen puhunut.

EB (Ei varmistettu)

Ei sitä kyllä koulujen perusruokalistaa muuteta ihan noin vaan. :D Ja sehän on ihan normaalia (jos nyt noin voi sanoa), että oppilailla (eli vanhemmilla) on mahdollisuus ilmoittaa lapsen erityisruokavaliosta koulun keittiöön (esim. kasvis, maidoton, sianlihaton, allergiat jne.) ja syy tuohon erityisruokavalioon voi olla juuri allergia tai vakaumuksellinen/uskonnollinen. Suurin osa oppilaista syö kyllä ihan sitä perusmättöä, jota koulussa tarjotaan. :-)

Ja mun mielestä olisi vain hyvä, että tuo koulun ruokalista uudistuisi vähän useammin.

Kattis (Ei varmistettu)

Kiva, heti kun jotain kommentoi niin väitetään valehtelijaksi. Kuule ihan Kauhavan ylikylän ala-asteella. Jossa siis muksut valittaa nyt kotona koulun ruuasta. Luulis että opettaja ei heti törmäisi valehtelijaksi, mutta näköjään kaikki tyrmätään jolla on vähänkin painavampaa esimerkkiä.

Sivustakatsoja (Ei varmistettu)

Hyvin perinteiseltä suomalaiselta ruoalta minun silmään näyttää :) http://www.kauhava.fi/files/12999/Koulujen_ruokalista_21.1.2016.pdf

Kysyn vaan (Ei varmistettu)

Koulun ruokalistan googlaus on aika helppoa, pdf-tiedostona tulee koko vuoden ruokalista... Italian pata ja Lontoon pata olivat eksoottisimmat ruuat mitä listalta löytyi. Kerrotko mitkä listan annoksista ovat "maahanmuuttajien vaatimia"?

Väritön (Ei varmistettu) http://variallergia.blogspot.com

Hyvä kirjoitus, jälleen kerran. Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Haha, tuli ihan flashback - 80-luvulle... Ettäettä, melko perinteiseltä näyttää munkin silmään.

Hilda (Ei varmistettu)

Kumpi on parempi vaihtoehto: (a) olla ottamatta pakolaisia (b) kehittää käytänteitä niin, että kotouttaminen tulee mahdolliseksi? Siitä, että nykykäytönnöt ovat riittämättömät (ovatko, mihin tämä väite perustuu), ei suoraan seuraa, että maahanmuuttoon pitää suhtauta varauksella. Toinen vaihtoehto on päätellä, että kotouttamiskäytänteitä tulee kehittää.

Anne-Mari (Ei varmistettu) http://www.pochetteroulette.com/

Loistavaa tekstiä, erittäin samoilla linjoilla ollaan :) Harmillista että moni ajattelee niin mustavalkoisesti, ihan kuin siinä ääripäiden - super suvakki vs. oksettava rasisti - välillä ei muita vaihtoehtoja olisikaan. Minusta se ei mitenkään täytä rasismin tunnusmerkkejä, jos ilmaisee huolensa siitä, miten valtion talous kestää sen suuren ihmismäärän, joka lyhyen ajan sisällä on tänne tullut. Osa tietysti palautetaan takaisin, mutta kaikesta syntyy joka tapauksessa mittava kuluerä, joka ei tee hyvää kun jo valmiiksi ollaan pohjamudissa ja moni asia on täysin retuperällä.

Jos ja kun autetaan, pitäisi sitten voida auttaa kunnolla eikä "sinne päin". Mieluummin otettaisiin tänne hieman vähemmän väkeä, joiden kotouttaminen hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista, kuin valtava määrä porukkaa joista iso osa jää lopulta vaan haahuilemaan/"tyhjän päälle" kun heitä ei pystytä auttamaan varojen loppuessa kesken.

Harmillista, että edelleen puhutaan ikään kuin joillain rasistisella ääripäällä olisi mitään todellista vastinetta. Sellainen ehkä olisi, jos olisi ihmisryhmä, joka avoimesti suvaitsisi AIVAN KAIKEN, raiskauksista tappoihin ja muihin rikoksiin. En ole kuitenkaan julkisessa keskustelussa vielä kuullut kenenkään moista toitottavan. Tästä voidaan päätellä, että mitään ääripäiden vastakkainasettelua ei ole, koska sitä toista ääripäätä ei ole olemassakaan.

Marjo (Ei varmistettu)

Hyvin kirjoitettu! Alleviivaan kaiken :)

kata (Ei varmistettu)

Mistä sä hakisit turvapaikkaa jos Suomessa olisi mahdoton asua?

emppu (Ei varmistettu)

Täysin samaa mietä! Ei lisättävää!

Maija (Ei varmistettu)

Tosi hyvin kirjoitettu! Nimenomaan, maahanmuuttokriittinen ja "maahanmuuttajakriittinen" (=rasisti) ovat kaksi hyvin, hyvin eri asiaa.

Tyyne (Ei varmistettu)

Haluan kertoa teille, jotka sanoitte, että jopa 60% saa kielteisen päätöksen jäädä maahan: kuinka moni näistä oikeasti palaa kotimaahansa? Osa jää piileksimään tänne, minulla on töitteni kautta faktatietoa, että ev.lut. Kirkko maksaa heidän elämisen sitten. Joten ei kannata kuulua kirkkoon. Säästää senkin pari sataa vuodessa.
Osa on kyllä palautettu takaisin, esim Irakiin, lennolla, joka kustansi veronmaksajille 200 tuhatta. Tosi kiva kun kävitte!! Ei Suomella ole tuollaiseen varaa.
Ja missäpä ovat syyrialaiset? Suurin osa tulee Irakista, ties mitä isis-kytköksiä näillä nuorilla on. Minä olen peloissani.

V (Ei varmistettu)

Maahanmuuton vastustaminen esimerkiksi taloudellisista syistä ei ole rasismia. Valitettavasti hyvin moni nk maahanmuuttokriitikko kuitenkin verhoaa näillä syillä todellisia, rasistisia mielipiteitään - esimerkkinä vaikka Rajat kiinni -liike, joka on esiintyvinään ainoastaan "kriittisenä" turvapaikanhakijoita kohtaan, vaikka esimerkiksi liikkeen FB-sivut ovat täynnä avoimen rasisista keskustelua. Tästä johtuen moni muukin "kriitikko" leimaantuu.

Eniten kuitenkin häiritsee se, että moni ihminen tuntuu ihan oikeasti pitävän "rasistiksi leimaantumista" pahempana asiana kuin itse ongelmaa, eli RASISMIA. Jokainen kantasuomalainen varmasti joskus huomaa itsessään rasistisia ajatuksia, ja se että joku huomauttaa niistä EI OLE rinnastettavissa ihmisten kokemaan rasismiin. Se, että aikuiset ihmiset oikeasti kokevat oman "rasistiksi leimaantumisen" yhtä pahana asiana kuin vaikka sen, että ei-valkoista tai ei-kristittyä pikkulasta haukutaan ja pilkataan, on minusta vastenmielistä ja ahdistavaa.

Kyllä, maahanmuutosta on voitava keskustella kiihkottomasti ja ei, kukaan ei ole koskaan väittänyt etteikö Syyrian ja Irakin pakolaiskriisi olisi todellinen, vaikea ongelma Euroopalle. Mutta niin kauan kuin ihmiset pitävät "rasismisyytöksiä" yhtä vakavana asiana kuin vaikkapa sotaa (!!!) paenneiden ihmisten kokemuksia, minä en pidä maahanmuuttokeskustelun osapuolia tasa-arvoisina. Sitä toivoisi pikku hiljaa, että pääpaino asiassa siirtyisi viimeinkin sinne tärkeimpään eli a) miten voisimme ratkaista käsissämme olevan kriisin niin, että ihmiset kärsisivät mahdollisimman vähän ja b) rasismin tuomitsemiseen.

"Suurin osa tulee Irakista, ties mitä isis-kytköksiä näillä nuorilla on. Minä olen peloissani." ......nämä ihmiset _pakenevat maastaan_ siksi, että Isis terrorisoi sitä. HE ovat peloissaan. En tiedä, mikä tässä on niin vaikea ymmärtää.

anniina (Ei varmistettu)

Mua ärsyttää taloudellisia aspekteja jotenki ylimaallisina itsestäänselvyyksinä pitävät tyypit. Ihmisiä kuolee sodassa, mut pankkien pitäminen pystyssä on aina se tärkeempi asia ku henkien pelastaminen. Ei raha oo oikeestaan muuta ku ihmiskunnan yhteinen mielikuvitusleikki.

Kommentoi