Maanantaimoi

Mungolife

Täällä alkaa hyyyyyvin hitaasti pikkuhiljaa näyttämään enemmän kodilta kuin varastolta. Kuitenkin kyse on todella hitaasta muutoksesta, koska tuntuu, että tätä muuttoa vastaan on vähän kaikki pienet korkeammat voimat vastassa.

Dante on päättänyt tässä samanaikaisesti alkaa puskemaan hampaita ja ryömimään. Tai no, ei sitä ryömimiseksi voi sanoa, kun tyyppi kierähtelee vauhdikkaasti puoli olkkarinmittaa siinä ajassa, kun yhden pahvilaatikon avaat. Eli oikeammin, Dante on alkanut kierimään :D Yritäpä siinä purkaa tavaroita. Hampaat tekee arjesta hankalamman aina ilman yhtäkään ennakkovaroitusta, kun tyyppi tunkee sormensa ikeniin turhan jämerästi ja nehän on kipeät. Siitä sitten alkaa hirveä itku ja parku. Käytiin tähän kirsikaksi kakun päälle vielä 5 kk rokotuksissa, ja rotarokote on Dantella aina aiheuttanut sen, että pulauttelee hirveästi. Täällä eletään siis muuttoarkea keskellä hammaskipuja ja pientä refluksia. Mä vedin eilen itteni niin piippuun, että heräsin yöllä 3.40 siihen, että päätä särki. Hain vettä ja ihmettelin itkuhälyttimen valoa, joka kertoo, että joku liikkuu, mutta ääntä ei kuulu. Siellä se kaveri pötkötteli mahallaan pinniksessä aivan eri päin kuin miten hänet oli sinne jätetty. Ja siis aivan todella pirteänä ja hereillä tietty. 

Mulla on tuhat peitetulppaa noihin kaappeihin :D Arvatkaa paljonko kiinnostaa laittaa niitä?

Jotenkin tässä muutossa haluaa laittaa tavarat oikeille paikoilleen ja tehdä asiat kerralla oikein, eikä vähän sinnepäin. Uskomatonta, miten paljon aikaa menee päivässä siihen, että kasaa huonekaluja tai siirtelee kaapin sisällä hyllyjä, että siellä on juuri omanlainen järjestys. Siis kaikkea tuollaista, mikä vie hitosti aikaa, mutta ei näytä edistävän muuttoa. Musta tuntuu, että ollaan kasattu huonekaluja puolet valveilla vietetystä ajasta viime päivinä. Eilen tosin maalasin yhtä vanhaa pappilan kaappia kolme tuntia. En viitsinyt alkaa täyttämään sitä ennen kuin sain sen maalattua sisäpuolelta mieleisekseni. Kaappi oli osa talokauppaa, vanhat omistajat jättivät sen tänne toiveestamme. Mä ihastuin vanhaan kaappiin, joka on joku pappilan kaappi, ja se sopi tänne kotiin älyttömän hyvin. Onneksi vanhat omistajat suostuivat siitä luopumaan.

Kaiken muun lisäksi mun selkä on aivan jumissa. Mulla on kaikesta päätellen välilevyn pullistuma, joskin sen vahvistaminen vaatisi magneettikuvissa käynnin. Ortopedi tosin tuumasi, että oireet kaikki vastaavat enkä jaksanut nyt mennä magneettiin tässä välissä, kun kuulemma suurin osa pullistumista paranee itsekseen 1-3 kk aikana. Nyt tää on kuitenkin mennyt välillä niin pahaksi, että koko päivän särkee ja se kipu säteilee alaselästä vasempaan reiteen, polveen ja lonkkaan. Varasin siis huomiseksi fyssarin, joka on vissiin erikoistunut tämäntyyppisiin ongelmiin, joten saan huomenna toivottavasti jotain neuvoja tämän hoitamiseksi. Jäsenkorajaajalla käynti auttoi hetkellisesti, mutta tänään jalkaa on särkenyt ihan koko päivän ja on ehkä pakko saada tähän jotain järeempää apua. Tuntuu, että kipu on pahimmillaan kun seison tai oon paikallani, joten kävely tekee hyvää. En saanut koko aamuna aikaiseksi mitään kotona, kun ärsytti jomottava jalka ja Dante oli sylissä ku pikkuapina, joten pakkasin tyypin rattaisiin ja lähdin Tampereelle. Kävin hakemassa muutaman tarpeellisen jutun kotiin ja palauttamassa pari nettitilausta samalla.

Koko päivän mielessä painoi kotona odottava kaaos, mutta ajattelin koko päivän, että illalla jaksaa. Nyt päätin antaa itselleni armoa ja viettää loppuillan jotakuinkin makuuasennossa. Mies on Dante-vastuussa ja mä totesin, että pizzat käy hyvin tänään illalliseksi. Onneksi äiti ja anoppi tulevat taas vuoronperään ekstrakäsiksi tällä viikolla, jotta me saatais tää kaaos joskus purettua ja palattua normielämään.

Mun syy kirjoittaa tää postaus oli muuten jotain ihan muuta ku valittaa muuttoväsymystä. Kaipaisin nimittäin tietoanne välilevyn pullistumaan liittyen. Onko lukijoideni joukossa heitä, joilla on kokemusta välilevyn pullistumasta? Mikä auttoi? Miten kauan se vaivasi? Kertokaahan kokemuksianne, niin saan ehkä edes mielelleni rauhaa, jos joukossa on positiivisia tarinoita :)

Kommentit

S (Ei varmistettu)

Hermokipu on ikävä kaveri, mutta niinkuin sanoitkin, pullistumista suurin osa kuivuu pois 6 viikon aikana ja pikkuhiljaa helpottaa. :) Liikkuminen auttaa oireeseen, ja sit jos se ei pullistuma olekaan, niin kuntoutus auttaa vielä paremmin, iskias voi oireilla myös muuta ahtauttaan kulkureitillään. Ja sit lääkitystä jos ei jumppa riitä! Paranemista! Harvoin näitä onneksi leikataan.

Minna (Ei varmistettu)

Mulla vaivasi pullistuma vauva-aikana kahteen eri otteeseen. Pahinta selälle taisi olla se, että mun autossa ei ole takaovia ja turvakaukalon ujuttaminen edestä sinne taakse oli ihan kamalaa. Tähän lisäksi huono imetysasento sun muut vauvan kantelut, niin ei ihme että pullisti... Pahin kipu meni ohi parissa viikossa, kun vedin buranaa ja välttelin nostoja. Nyt poika on pian 2-v ja ei ole selkä enää vaivannut. Tsemppiä!

Sari (Ei varmistettu)

Toivottavasti sun välilevynpullistuma ei ole yhtä paha kun omani. Mulla oli aluksi kipeänä vain persaus ja oikeastaan koko jalka. Kävin magneetissa, koska kiropraktikko ei auttanut ja kyllästyin kuukaudessa huonoihin yöuniin ja jatkuvaan särkyyn. Mulla oli pahin aina istuessa. Magneettikuvan kanssa menin kokeneelle fyssarille ja sain ensiapua ja kunnon kotijumppaohjeet, olin sairaslomalla kolme kuukautta. Magneettiin lähettänyt ortopedi jo säikytteli leikkauksella ja jopa halvaantumisriskillä, mutta onneks asiantunteva fyssari pelasti tilanteen. Mulla autto McKenzie-terapian liikkeet (ilmeisesti toimivat alaselän pullistumissa aika monella). Mutta suosittelen magneettikuvausta, että saat oikeanlaiset hoito-ohjeet. Luulen, että sun selkä palautuu ennalleen ajan kanssa, mutta mulla se kunnon kuntoutuminen kesti varmaan vuoden... Kysytään malttia ja pitkää pinnaa ja alussa niitä särkylääkkeitäkin. Tsemppiä!

Jessica (Ei varmistettu)

Voih, tuo on "mukavaa" aikaa kun nuo pikkuset alkaa öisin kääntyilemään ja aikeinaan lähteä pienelle retkelle :D meillä oli sellanen viikon kestävä vaihe kun öisin heräiltiin muutaman kerran ja oltiin samantien tikkana hereillä, välillä parikin tuntia kerralla koska oli vaan niin kiva pökkiä itteänsä eteenpäin, höpötellä ja kiljua riemusta? :D enhän mä tietenkään itekään niin olis välittäny nukkua ;) mulla ei valitettavasti oo antaa tuohon välilevyyn liittyen mitään kokemuksia, tarkotus oli vaan tulla kirjottaan tsempit sinne muuttokaaoksen ja vauva-arjen keskelle :) pian saatte nauttia perheen kesken valmiista kodista <3 ja toivottavasti tänne bloginkin puolelle sitten eksyy muutama kuva kodistanne :)

Marjo (Ei varmistettu)

Mulla oli lukioaikoina ihan todella kauan, tyyliin joku kolmisen-nelisen kuukautta ainakin. Siinä aikana siis tuli itse ongelma, käytiin lääkärissä, magneetissa ja kärsittiin. Sitten sain varsinaisen diagnoosin, ja pääsin osteopaatille. Jonka luona käytyäni joku tyyliin kaks kertaa, alko ongelma helpottaa. Apuna oli semmoinen taakse-taivutteluliike, eli pitää mennä mahalleen, ehkä joku tyyny nilkkojen alla vielä. Sitten pöngätä itseä käsillä punnertaen ylös niin, että lantio pysyy maassa. Silleen selkä kaarelle siis. Pitää asento hetki ja toistaa n. 10 kertaa. Eka kerta tuntuu todella ilkeälle, varsinkin jos pullistuma on hetken jo vaivannu, mutta mitä enemmän tekee, sitä helpompaa se on. Jos suoraan punnertelu ei oikein tunnu auttavan, tekee samat punnerrukset hieman banaaniasennossa. Jos sulla siis on vasemmalle puolelle säteillyt, mene kaarelle vasempaan päin eli kipua kohti. Tätä pitää toistella päivässä n. parin tunnin välein, ja vielä senkin jälkeen, kun helpottaa. Muutenkin katsoa, missä asennossa istuu, että selkä olisi hieman notkolla. Jos liike auttaa, kivun pitäis alkaa nousta pikkuhiljaa lähdettään kohti, eli selkää päin. Tää niksi autto ainakin mulla ja auttaa edelleen, sillä välilevyyn jää pullistuman takia yleensä heikko paikka, ja selkä oireilee ajoittain. Toivottavasti auttaa, todella paskamainen vaiva...

Tarude (Ei varmistettu)

Moikka, tervetuloa Pirkanmaalle, asun itse tässä Vesilahdessa, Lempäälän naapurissa.
Kaaduin jotain seitsemän vuotta sitten rappusissa, lyöden selkäni ja siitä sitten alkoivatkin ajoittaiset oireilu jaksot. En tiedä onko välilevypullistumaa, kuvattu ei ole, mutta muutamia vuosia sitten kun oli vaikeampi jakso, makoilin päivällä ja välillä yölläkin, pieni littana tyyny vatsanalla, nukuin siis tällöin vatsallani. Se oli älyttömän helpottava asento ja jossain oli, että se saattaisi auttaa sitä pullistumaa vetäytymään sisään.
Kannattaa kokeilla ja etsiä siinä hyvä asento. Jos ei ole pientä tyynyä voi tehdä vastaavan esim pyyheliinasta kasaamalla!
Mulle selän kanssa on myrkkyä liika istuminen, kaikenlainen liikkuminen on parasta.
Tsemiä, toivottavasti menee paremmaksi.
Terv, Taru

Rintintin (Ei varmistettu)

Auts, kamala tuollainen selkäkipu. Ei ole kokemusta just pullistumasta (ellei jokunen vuosi sitten useamman kuukauden piinannut säteilevä kipuni ollut juuri sellaiseen liittyvä...) mutta toivotan pikaista toipumusta!

Petra (Ei varmistettu)

Moi! Mulla akuuttiin kipuun auttoi lepo, kipulääkekuuri ja lihasrelaksantit, sekä niiden jälkeen jokin fysioterapeutin antama sähköhoito muutaman viikon aikana (pientä nipistelyä). Sen jälkeen alkoi varovainen uinti sekä kuntosalilla käynti fysioterapeutin ohjauksessa. Periaatteessa parantui niin että ei normielämässä huomaa, mutta jos tekee vääriä liikkeitä niin tulee hankaluuksia vielä kymmenen vuoden jälkeenkin. Mutta kun osaa varoa..Tsemppiä!

Tsasse (Ei varmistettu)

Mun äidillä on vissiin parissakin kohtaa välilevyn pullistumia. Se oli tosi pahana sillon alkuun ja leikkausjonossakin. Joku lääkäri oli käyny kuitenki ennen leikkausta varta vasten juttelemassa ja käskeny jättää leikkauksen väliin. Välilevyn pullistumaan tarvittava leikkaus kuulemma aiheuttaa leikkauskierteen, niinkuin äitini veljelle on käynyt. Säännöllisin väliajoin se pitää leikata, että selän kanssa voi elää. Äitini siis sinnitteli pahimman yli järkyttävillä määrillä särkylääkettä ja kävelyllä.

Välillä vieläkin 10vuoden jälkeen äitini selkä oireilee. Fyysinen työ piti selän kunnossa ja kipuilun tullessa kävelylenkit. Selän kanssa on opittu elämään ja omat (selän) rajat tiedetään nostojen/kantamisen suhteen. Liukastumiset ja kiertoliikkeet saa selän aina huonoon kuntoon ja äidin sängyn pohjalle.

En tiedä oliko kommentistani iloa, mutta kerroinpa kuitenkin. :D Tsemppiä!

-E (Ei varmistettu)

Heippa! Oon ite fyssari ammatiltani, joten välilevyn pullistumat on sinänsä tuttuja (itsellä ei ole ollut). Suosittelisin McKenzie-menetelmää(MDT-terapiaa) niin kuin joku tuossa jo mainitsikin ja johon liittyy noita taaksetaivutusliikkeitä. En kuitenkaan lähtis niitä ilman terapeutin ohjausta itsekseen tekemään, sillä pointtina tuossa menetelmässä on juuri perusteellinen tutkimus, jolla arvioidaan, miten tilanteessa kannattaa edetä ja millä "hoitoliikkeillä". Jokainen, kun meistä on yksilö omine ominaisuuksineen ja kaikki liikkeet ei toimi kaikille. Tsemppiä! Ja toivottavasti löytyy apua:)

Mai's Stiil

Moi! Mulla oli välilevyn pullistuma ekan kerran 16- vuotiaana ja nyt 5 vuoden jälkeen uudestaan... Ekalla kerralla alkoi just jalka puutumaan ja selkää nipisti, menin lääkärille, lähete magneettiin ja fyssarille 3kk liikuntakieltoa. Siinä vaiheessa kannattaa oikeesti kuunnella lääkäriä fyssaria ja tehdä kaikki(!) toiminnot mahdollisimman ergonomisesti. 95% välilevyn pullistumista paranee kuitenki treenillä ja elämänmuutoksilla. Olin ite tyhmä ja en ollu niin tarkkaavainen. Istuin koulussa päivät pitkät huonoissa asennoissa ja kannoin olkalaukkua täynnä kirjoja. Tein samoja treenejä kuin ennen ja luistin fyssarin ohjeista. Tuloksena välilevyn räjähtäminen, kyllä !, 9kk sairaslomaa, poissa koulusta, 6kk kolmiolääkkeiden syönti(tramal, lyrica etc.) iso selkäleikkaus ja yli vuoden kuntoutus fyssarilla ja pt:llä. Ennen leikkausta tuli halvaantumisoireet, pissat housussa jne. Nyt 5. Vuoden jälkeen korjausleikkaus edessä. Tulipas pitkä teksti mutta jos jotain voin sanoa niin älä tee samoin ja kuuntele lääkäriä! Onneksi olet myös ajoissa liikenteessä ja varmasti myös viisaampi kuin minä olin. Keskivartalon vahvuus ja syvien lihasten treenaaminen on ihan äärimmäisen tärkeää. Uiminen, vesijuoksu, pyöräily --> hyviä lajeja selän kannalta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota istumis asentoon ja kävelyyn, ja painavat tavarat tulisi kantaa repussa... Urheilukaupoista saa myös selkätukia joita voi käyttää treenatessa, vahva suositus. (Ja siis paikalleen ei saa jäädä makamaan vaan selän terveyden kannalta liikunta on tärkeää, mulle annettiin urheilukieltoa koska harrastin cheerleadingia :DD) sori tää avautuminen, tsemppiä!! ️

hmclehto (Ei varmistettu)

Mä en pystynyt viimeksi kävelemään rappusia autolle ja lääkäriin ilman itkua. Ihan hirveetä! Kuvaus ja pullistuma sain kolmea eri lääkettä ja yksi oli kipulääke jota sai ottaa vain kolme päivää kun on niin addictive. No ne kolme päivää oli saviour kun nukuin vessassa ja syömistä lukuun ottamatta. Ilman noita joka käännös sattui ihan helvetisti. Kroppa tarvitsi täyttä lepoa sitten physioon kolme kertaa vkossa kaksi vkoa ja sitten kerran vkossa pari vkoa. Sain venytys ohjeet kotiin aamuin illoin tehtäväksi. Kahden viikon päästä elämä alkoi näyttämään elämisen arvoiselta, mutta pari kuukautta siinä meni. Nykyään käyn clinical pilateksessa saman physion luona kerran vkossa tai no kyllä joskus jää väliin, mutta en ikinä halua olla tuossa tilassa enää. Venytykset jatkuvat päivittäin kestää pari minuuttia. Cat cow ja bridge parhaita, mutta parasta antaa physion näyttää että tekee oikein, siinä pitää tietää miten hengittää etc parhaisiin tuloksiin päästäkseen. Nukun nykyään myös aina aika flat tyyny polvien välissä. Liikkua pitää heti kävellä, uida, mulla auttoi kevyt exercise bike. Toivottavasti saat avun pian

Emmi (Ei varmistettu)

Mulla veti pohkeeseen asti kipeästi. Ei auttanu fyssarit, jumpat ym. Ainut pelastus oli kiropraktikko, ekan kerran jälkeen olin kivuton 5min ja jo silloin tuli itku. Sitten kivuton aika hoidon jälkeen hiljalleen aina piteni. Kävelylenkit teki hyvää ja pitkällään ollessa hyvä kylkiasento, kipeä puoli ylöspäin. Hiljalleen kun tilanne parani sain fyssarilta hyvän ohjelman millä vahvistaa keskivartalon lihaksia myös niitä syvempiä. Takareidet ainakin mulla on tärkeä pitää auki ja venytellä sekä hieroa. Nyt vointi on parempi, mutta vaatii aikaa ja työtä sekä kärsivällisyyttä. Tsemppiä!!

Susanna (Ei varmistettu) http://vauva.fi/colouroutsidethelines

Mulla aivan sama ongelma! Jalkaan asti säteilee tuo selästä alkava kipu ja yöt on täyttä tuskaa. En ole käynyt vielä magneetissa, koska kuulemma piti mennä just 1-3 kuukaudessa ohi. No tämäpä kipu on kestänyt jo kohta 5kk. Välillä saattaa olla viikkoja, ettei koske ja välillä koskee joka ilta. Relaksantteja iltaisin otan, että saan edes jotenkin nukuttua. Ja mullakin siis tuli synnytyksen jälkeen tämä vaiva, kuulemma aika yleistä synnyttäneillä naisilla. Vauva kohta vuoden ikäinen.

Toivottavasti pääset vaivasta pian eroon. Itse oon ainakin huomannut, että kipu on pahin jos on päivän aikana pitkään jaloillaan eli luultavasti nyt sulla on tuo jalka ja selkä ärtyneet muuttopuuhissa. Tsemppiä!

Marianne (Ei varmistettu)

Mulla on ollut nyt 1v 3kk yhteensä oireilua välilevyn repeämästä ja pullistumisesta. Akuutin kipu- ja puutumisvaiheen yli auttoi fysioterapia ja säännöllinen kuntosaliharjoittelu fyssarin ohjeistamana. Tilanne on rauhoittunut, mutta kyllä selkä kipeytyy jos liikaa nostelee painavia tai tekee alaspäin kumarruksia. Paikallaan seisominen kovalla alustalla ja pitkään istuminen kipeyttää myös selkää ja jalat puutuu. Oman kokemukseni mukaan selän taaksetaivutus pahensi oireilujani, kipua ja puutumista, vaikka jotkut sitä niin suosittelevat.

Tiia (Ei varmistettu)

Mulla on ehkä siinä suhteessa vähemmän positiivinen kokemus välilevyn pullistumasta, että se on vaivannut vuosia. Vuosi sitten vihdoinkin kävin magneetissa, ja lääkäri totesi, että vanha välilevyn pullistuma, joka koko ajan yrittää parautua. Kehotti edelleen varautumaan usean vuoden paranemisprojektiin, mistä en tietenkään ollut enää edes yllättynyt :D Selkäjutut kuulemma paranevat hiiitaasti (vaikka mäkin kuulin kyllä tuosta, että pullistumat paranisivat 1-3 kuukaudessa. HIeman nauratti.) Hyvä juttu on kuitenkin se, että hitaasti tämä on selkeästi paranemaan päin. Pahimpina aikoina makasin lattialla tunteja putkeen, enkä saanut itse nostettua vessanpöntön kantta ylös, kun olisi vaatinut niiiin syvään kumartumista :D Rappusten kävelystä ei voinut haaveillakaan.

Onhan tämä sen verran elämään vaikuttanut, että fyssarin ohjeesta olen joutunut opettelemaan käyttämään kroppaani ihan eri lailla. Esimerkiksi selälle on pitänyt opetella uudet liikeradat. Taipua saa vain nivelien kohdalta, eli lonkista ja polvista. Selkä aina suorassa, istuessa, nostaessa, missä vaan. Keskivartalon lihakset olisi syytä kuulemma pitää kunnossa, ja tässä en ole kovin hyvin onnistunut.

Pitkään istuminen ja seisominen ja käveleminen kipeyttää (mikään ei kelpaa), ja silloin on pakko vaan lepuuttaa mahallaan maaten. Pahoja kipukausia varten on vahvat kipulääkkeet. Mutta ajan myötä se paranee, kun ei vain rasita selkää. Se on mun terveydessä ykkösjuttu :D

Roosa (Ei varmistettu)

Moikka! Suosittelen että menet magneetilla käymään. Siitä voisi saada jonkinnäköisen mielenrauhan ja näkisi mitä siellä on. Poikaystävälläni leikattiin välilevytyrä, joka oli todella kipeä (heijastui vasempaan pakaraan). Ilman leikkausta ei olisi tullut kuntoon, sillä kun lääkäri teki viillon niin sieltä pursusi sellanen määrä tavaraa, että ei ihme kun ollut todella tukalat oltavat. Mutta jokainen tapaus on erilainen ja aina ei sitä leikkausta tarvita.

Eveliina (Ei varmistettu)

Helsingin Orton tarjoaa parhaan hoidon välilevynpullistumaan. Suosittelen ehdottomasti kääntymään heidän puoleen. Positiivisia hoitokokemuksia omasta perheestä :)

+++ kandee mennä aika pian asiantuntijalle, ettei se mee pahemmaks. Toi muutto itseasiassa rasittaa vaivaa entisestään. Tsemii hei sinne hurjasti! <3

Henriikka (Ei varmistettu)

Välilevyistä ei oo tietoa, mutta vinkiksi, että Jokirannasta saa hyvät pizzat :D

Rouva T (Ei varmistettu)

Ikävä vaiva tuo välilevynpullistuma. Valitettavasti se monesti vaivaa koko loppu elämän jossain määrin.
Sinun kannattaa käydä selkä kuvauttamassa, kiire on varmasti, mutta sinun terveytesi on tärkeämpi kuin yksikään muuttolaatikko. Miksi sanon näin? Koska jos selässäsi onkin jotain akuuttia leikattavaa.
Selkävaivani alkoi 16 vuotiaana ja lopulta leikattiin ollessani 20 vuotta. Nyt olen 26-vuotias ja kärsin tuosta odottelusta pysyvän hermovaurion merkeissä.
Haluan muistuttaa tästä, sillä aina ne ei parane itsestään. Helposti jää kotiin odottelemaan ns. pahempaa kipua.
Eli. Mene kuvaan, etsi aikaa ja varmista, että tilanne ei ole oikeasti paha. Haluat varmasti istua lattialla ja leikkiä poikasi kanssa. Itse en pysty enää tuota tekemään poikani kanssa.

Laura (Ei varmistettu)

Moi! Työskentelen Tyks:ssa fysioterapeuttina. Suurin osa akuuteista välilevyn pullistumista paranee itsestään, mutta nopeuttaaksesi paranemisprosessia ja ennaltaehkäistääksesi uusia pullistumia (herkästi uusiutuvia, erityisesti lannerangassa) suosittelen että varaat ajan fysioterapeutille joka on käynyt MDT (McKenzie) - koulutuksen. Olen itse käynyt koulutuksesta 3/4 (loppuosa marraskuussa, tentti Tammikuussa) ja useiden potilastapausten perusteella voin sanoa, että erityisesti akuutissa välilevytyrässä moni saa tästä menetelmästä huomattavan avun. Mitä tulee MRI:hin, toki sillä voidaan vahvistaa pullistumalöydös, mutta oirekuvan ja ortopedin/fysioterapeutin kliiniselläkin tutkimuksella saadaan varsin varma tulos. Leikkaushoitoa suunnitellessa MRI usein otetaan kliinisen tutkimustuloksen tueksi. Konseravatiivisessa hoidossa hoito on sama onko se L3-L4 tai L4-L45 väli. Ja tämän osaava fyssarikin osaa kyllä tutkia.
Joten MDT - terapeutille aikaa varaamaan, selkäsi paranemisennuste on kuvaamasi perusteella hyvä ja hyvän vasteen voi saada nopeastikin!
P.s voit laittaa spostia jos haluat tietoa menetelmän periaatteesta tms :)

Laura (Ei varmistettu)

Valitettavasti on kokemusta :( Mulla on kolme pullistumaa alaselässä, yksi välilevy "tyhjä" ja sen myötä selkäranka hyvin jäykkä alaosasta. Akuutissa vaiheessa oli tärkeää hoitaa kipu pois: säännöllinen, pitkä kuuri tulehdusta hoitamaan ja lisäksi relaksantteja. Liikkeessä on hyvä pysyä vaikka sitten hitaasti laahustaen, liikkumattomuus ei ole hyväksi. Kivun ehdoilla. Kannattaa etsiä oma laji joka pitää selän hyvänä, valitettavasti tämä on usein loppuelämän riesa. Itselläni laji on ratsastus: huomaan jo viikon ratsastamattomuudella erittäin negatiiviset vaikutukset. Syvät selkä- ja vatsalihakset samoin lantionpohjanlihakset kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Itselläni tämä vaivasi paljon synnytysten jälkeen, luonnollisestikin koska kroppa oli juuri em.lihasryhmistä niin kovassa rasituksessa. Nyt on ollut kohta kaksi vuotta kivutonta aikaa uuden hevosen ja säännöllisen ratsastuksen myötä :) Tsemppiä!

Fyssari (Ei varmistettu)

Moikka, täällä on jo paljon annettukin neuvoja :) Huomenna saat varmaankin harjoitteet, joista mckenzie-tyyppiset tehoaa usein hyvin akuutteihin pullistumiin. Ei oo hättää, menee itsekseenkin usein ohitse, mutta inhottava vaivahan se on. Jos kipu valvottaa yöllä, lääkitse itseäsi ja kokeile kylmäpussia tai vaihtoehtoisesti lämpöä kipukohtaan, joka varmaan L4 väliä jos ei pohkeisiin ja jalkaterään säteile. Muista ergonomia ja esim. yskiessä tai aivastaessa tue selkä ns. itsehalaus-asennolla. Äkillinen paine (esim. Yskiminen) alaselässä ei edesauta pullistuman vetäytymistä takaisin paikalleen, jota tässä tilanteessa halutaan. Makoilu, istuminen ja seisominen varmasti nyt ikävämpiä ja liikkuminen kuten kävely hyvästä. Jotkut saattaa hyötyä myös selän tukiliivistä, mutta tämä ei selviä kuin kokeilemalla. Mahdollisesti paikkakuntasi terveyskeskuksesta voi saada lainaan, ainakin Vantaalla näin.
Tsemppiä!

Moikka.
Puolisolla leikattiin pullistuma 5kk sitten. Sitä ennen selkä oireili vuosia eikä ottanut oireita vakavissaan tai tehnyt asialle mitään. No,5kk kulunut nyt sairauslomalla alkuperäisen 8 viikon sairausloman sijaan eikä loppua näy. Kaikki mahdolliset kipulääkkeet, fyssarit ja vaihtoehtoiset hoidot kokeiltu. Ja lukuunottamatta selkää mies on ollut aina todella hyvässä fyysisessä kunnossa, hoikka ja vahva. Olisi vaan kannattanut alkaa hoitaa oiretta ajoissa. Nyt riesana luultavasti hermojen vaurioitumisesta johtuvat kivut jotka jäävät pysyvästi osaksi elämää. Suosittelen siis ottamaan tosissaan tämmöiset ongelmat ja hakeutumaan kuvauksiin ennen kun aiheuttaa pysyvää vahinkoa!
Tsemppiä ja kaunista syksyä teille, harmi kun lähditte Kuopiosta, kotikaupungin postauksia oli kiva seurailla:)

Maija (Ei varmistettu)

Heippa! Mä kärsin pari vuotta sitten hirveistä iskiaskivuista (hermokivuista) todella pitkään (varmaan vuoden ajan). Itse sain avun lankutuksesta ja venytyksestä missä ollaan mahallaan ja nostetaan käsillä yläkroppaa ylös, niin että lantio pysyy maassa kiinni. Olipa ihana tunne kun kipu alkoi mennä pois, ja nyt kipu pysyy poissa päivittäisellä venyttelyllä. Tsemppiä!! :)

Emilia Alexandra / Enkeleitä hiuksissani (Ei varmistettu)

Voi että miten ihana toi iso kaappi on ja vielä kun sen on itse saanut maalattua valkoiseksi<3 Näyttää enemmän semmoselta ajan patinoimalta :D Oioi..
Mulla ei itsellä oo koskaan ollut välilevynpullistumaa, mutta se osaa ilmeisesti olla tosi kivulias! Oon itse vyöhyketerapeutti ja sitä kipua monelta hoitanut. Ainakin kuuleman mukaan ollut apua! :)
Tsemppiä muuttokaaoksen kanssa!

Minna (Ei varmistettu)

Heippa! Paljon onkin tullut jo ohjeita täällä, mutta kun lääkäriin hakeudut, niin varaa aika neurokirurgille! Ortopedit monesti jäävät seuraamaan tilannetta hieman liian pitkäksi aikaa, jolloin hermovauriot saattavat olla jo pysyviä. Usein vaiva tietysti meneekin itsestään ohi ja leikkausta ei tarvita. MRI tietysti rauhoittaa omaa mieltä, kun tietää mitä oikeasti vialla. On myös turvallisempaa lähteä kuntouttamaan vaivaa, kun on kuvat taustalla. Helsinki hospitalista löytyy suomen parhaat neurokirurgitTsemppiä arkeen!

Kommentoi