Mielipidemaanantai – Lakkoilu

”Meidän joululahjat ei niin tuu ajallaan, typerä lakko!” kuului taas tänään kaupassa. Ja heti perään äitini soitti, että oli tulossa meille ja jumittui bussipysäkille kylmään seisomaan aika pitkäksi aikaa HSL:n tukilakon vuoksi. Äitin kanssa lähinnä todettiin, että jahas, harmillista, tuut sit seuraavalla junalla ja joululahjojen harmin ymmärrän, mutta mieleni teki hieman kommentoida asiaa. En jaksanut tuntemattomien juttuihin puuttua, sillä olen itsekin parahtanut jostakin paketista tällä viikolla ääneen miehelleni, vaikka jatkoinkin sitä heti perään sillä, että ymmärrän täysin tämän lakon.

Yleisesti ottaen mun mielestä suomalaiset ei oo kovin kovia lakkoilemaan. Siinä missä muiden ihmisten hyvinvointi (pakolaisasiat, maahanmuutto-vastaiset puheet ja metoo-liike esimerkkinä) on laittanu suomalaiset yhdessä osoittamaan mieltä, ollaan me kyllä äärimmäisen tunnollinen kansa mitä tulee työpaikoille ilmaantumiseen ja työnsä tekemiseen, ihan paskoissakin olosuhteissa. Oon itse asiassa lakko”fani”, kannatan lakkoilua, jos sen tekee tehokkaasti ja järkevästi. Mä esimerkiksi oon ajoittain toivonut, että sairaanhoitajat ja päiväkotien opettajat ja monet muut alipalkatut naisvaltaiset alat menis lakkoon. Olis mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuis, ku kaikki kätilöt menis lakkoon. Oishan se aikamoista ja hirvittävän pelottavaa ajatuksena. Siksi sitä lakkoa ei varmaan koskaan tapahdu, koska yleensä hoitoalan työntekijät on kutsumusammateissaan ja he eivät jättäisi pieniä syntyviä vauvoja syntymään omin avuin ja riskein palkoistaan tapellakseen. Mut rehellisesti en ole tarpeeksi talousviisas, että keksisin miten muutenkaan muuttaa tilannetta esimerkiksi matalapalkkaisilla aloilla.

Näin bloggaajana ja nettishoppailun intoilijana käytän Postia todella paljon. Milloin mitäkin pakettia on tulossa kotiin ja kirjeet kannetaan tietty suoraan tohon talon eteen. Posti on sellainen arkinen itsestäänselvyys, etten voi edes kuvitella elämää ilman. Nyt on joutunut. 2-vuotias on innoissaan juossut postilaatikolle hakemaan postia, jota ei ole tullut. Hän on ollut kovin hämmentynyt. Itse taas pohdin tuossa miehelle, että eipä olisi voitu parempaa aikaa lakolle valita, sillä näin joulun alla se tuntuu varmasti todella kovasti aika monessa kodissa ja saadaan toivottavasti Postin työntekijöiden taakse paljon tukevaa osan ottamista myös kaikilta meiltä muilta. Siks on ollut nihkeetä kuulla ja lukea, miten joitain ”harmittaa” tää lakko ja kun H&M:n tilaus on jumissa jossain. Rehellisesti sanottuna itsekään en tiedä kaikkia tän lakon koukeroita, mutta tiedän tämän:

Tämä lakko on erittäin tärkeä meille kaikille. Ei postin kulkemisen vuoksi vaan aivan muista syistä.

Tilannehan on se, että taustalla on työehtosopimusshoppailua, jolla on tarkoitus vahvistaa työnantajan oikeuksia ja luoda säästöjä, eli toisena puolena madaltaa Postin työntekijöiden palkkoja ja oikeuksia. Näin niinkuin pähkinänkuoressa. Vastapuolet ovat toki asiasta eri mieltä monelta kohti, mm. palkkojen tippumisen määrästä. Mua nauratti tää lause: ”Työntekijöiden mukaan ”työehtoshoppailu” laskisi palkkoja jopa 30–50 prosenttia, kun työnantaja näkee enintään 25 prosentin kustannusvaikutuksen, mikäli sopimusten hintavertailu tehtäisiin suoraviivaisesti.” (HS) Musta on jotenki viihdyttävän suloista, miten joku on naiivisti kuvaillut jonkun ihmisen palkan vähenemistä peräti neljänneksellä tuollaisella ”enintään”-lausahduksella, mikä on ikään kuin ”eihän tämä nyt paha olisi”. Että tuota 😀 Kyllä nyt aika paljon suoraan sanottuna vituttaisi, jos palkkaa leikattais neljännes ja todennäköisesti reippaasti vielä enemmän. Kun tilanne on kuitenkin se, että palkkataso on näillä kyseisillä ihmisillä lisineenkin n. 2500 € – 2700 € kuussa, niin onhan se nyt ihan järkyttävää, jos tosta palkka tipahtaisi alle 2000 € kuukausipalkan ja joku kuvailee asiaa vähän väheksyen vielä.

Sitä voisi ehkä jotenkin ymmärtää tämän kaiken perustelun siitä, että jaettavan postin määrä vähenee koko ajan ynnä muuta ja ynnä muuta. Toki rinnalle on tullut erilaisia lähettipalveluita, mutta miksi ihmiset sitten käyttävät vähemmän postia kuin ennen, vaikka väittäisin, että nykypäivänä melkein kaikki tilataan kotiin ja kivijalkaliikkeet on helisemässä? Voisiko olla laadussa jotain vikaa, sillä Postin kanssa varmaan itse kullakin on ollut aika paljon erilaisia selkkauksia. Kyllä itsekin usein valitsen ennemmin Matkahuollon tai Ärrä-paketin. No, ei mennä edes siihen, vaan jo ihan sellainen pikku tosiasia kuin se, että ei sillä Postilla nyt ihan niin huonosti mene. Toki liikevaihdon kasvu jäi miinukselle 2017/18, mutta liikevoittoa tuli kuitenkin ja Postin toimitusjohtaja tienasi miljoonan. En yhtään vähättele Postin toimitusjohtajan vastuuta ja työpanosta, enkä kannata mitään palkkakattoja menestyksen tielle, mutta hieman kummastelen tätä asetelmaa. Ei varmaan Heikki Malisen tuloissa tiputus miljoonasta sinne about 750 000 tuntuisikaan kovin valtavalta asialta, mutta kun todennäköisesti aika moni näistä perustyöntekijöistä laskee jo nyt euroja palkasta palkkaa ja unelmoi arjen luksuksesta, niin siellä se pahimmassa tapauksessa 40-50% palkan lasku on jo ihan täysin absurdi ajatus. Malinen toki ilmoitti luopuvansa kahden kuukauden palkastaan (joka muuten on n. 46 000 €/kk), mutta tuokin on jo kaikkeudessaan vaan vähän naurettavaa. Aika monille kahden kuukauden palkasta luopuminen ajaisi perheen velkaan tai kaurapuurokuurille. Suurin osa Postin työntekijöistä kun ei tienaa vuodessa sen vertaa, mitä toimitusjohtaja kuussa.

Mutta niin, miksi tämä on niin tärkeää meille kaikille ja miksi moni missasi tänään bussin ja joutuu ottamaan omat eväät lennolle tukilakkojen vuoksi? No, koska tämä on oikeasti aika käänteentekevä tilanne ja lakko, joka vaikuttaa moneen alaan jo ihan esimerkillä. Seison aivan täysin tässä Paun takana, sillä tää on tietyllä tapaa ennakkotapaus, joka vaikuttaa varmasti jatkossakin erilaiseen ”työehtosopimusshoppailuun”, jolla tullaan yrittämään heikentää säästösyistä sitä ja tätä tavallisen ihmisen oikeutta ja palkkaa tärkeästä työstä. Postin on ”helppo” lakkoilla ja kulutusyhteiskunnassamme se tuntuu silti tosi isosti kun joululahjat seisovat postissa, mutta tää on mun mielestä sinänsä ”kivuton” keino osoittaa meidän kaikkien tuki tällaisissa asioissa, toisin kuin antamassani sairaanhoitajien ja kätilöiden esimerkissä. Ymmärrän toki, että siellä Postissa seisoo paljon tärkeitäkin asiakirjoja ja kirjeitä ja monille ne siellä seisovat joululahjatkin on voineet olla kuukausien säästämisen takana. Eli tavallaan ymmärrän harmituksen, mutta en ymmärrä ”no pitikö tää tehdä just tälleen joulun alla?”-tyyppistä ajattelua. Piti. Se on tärkeää meille kaikille.

Mitä mieltä te olette tästä lakosta? 

Kommentit (41)
  1. Tuen täysin lakkoa, mieheni on Postissa töissä ja jo vuosia olen kuunnellut mitä kaikkea siellä taas isot pomot ovat viisaudessaan päättäneet. Tämä työehtoshoppailu oli ikäänkuin viimeinen niitti siihen mitä kaikkea Postin työntekijöiden oletetaan työnantajan taholta kestävän. Ja tärkeä lakko juurikin sen takia, että tällä näytetään esimerkkiä muiden alojen Tes-neuvotteluihin.
    Toivon, että Postin hallitus tajuaisi taipua ja niellä tappion nyt ennenkuin ne rahallisesti kasvavat miljooniin.

  2. Todellakin kannatetaan! Hyvä teksti.💪🏼

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *