Mielipidemaanantai – Puoskarilaki

Mä törmäsin viime viikolla yhteen kirjoitukseen, mikä meinas oikeesti viedä järjen. Eräs luontaishoitola osasi kertoa, että kehoon kertyneiden myrkkyjen tähden on olemassa ADHDta, ADDta, dementiaa, Alzheimeria ja Asbergeria. (Her word, not mine, mä tiedän, miten se kirjoitetaan  ja siihen ei kuulu b-kirjainta :D). Tämä täti osasi satuilla kolmelta lapseltaan KEHITYShäiriön parantaneesta tutkijasta ja kertoi miten kaikki mahdolliset asiat, häiriöt, taudit ja erilaisuudet oli kaikki rokotteiden ja lääkkeiden syytä. Agressiivisuus ja syöpä iskettiin samaan listaan ja joukosta löytyi myös nämä kaikki. Hänen tarinointinsa mukaan hänen luonnonmukainen hoito voisi parantaa about mitä tahansa. En tiedä pöyristittikö mua enemmän se, että tämä sama täti kertoi tekevänsä lapsettomuushoitoja vai se, ettei hän edes osannut kirjoittaa Aspergeria oikein (virhe oli useammassa kohtaa, se ei ollut typo). No anyway. Kyseessä ei ollut Maria Nordin, joka on niittänyt kyseenalaista mainetta Suomessa jo vaikka kuinka paljon, vaan joku toinen. Osui silmään, kun ensilauseissa oli ADHD ja luin hämmentyneenä loppuun. Vähän samalla fiiliksellä kun olen seurannut Maria Nordinin lausuntoja aurinkolaseista ja aurinkovoiteista ja ties mistä kaikesta.

Puoskarilakihan on Suomessa ollut valmisteilla jo vuosikymmen takaperin ja nyt se on taas kansalaisaloite-vaiheessa, mutta kerännyt tässä kolmen kuukauden aikana yllättävän vähän nimiä, reilu 9000. Tää ihmetyttää mua. En siis oo itsekään allekirjoittanut tätä, koska oon kuvitellut asian olevan työstössä jo paljon pidemmällä. Toki kun kaikkea mahdollista valvotaan lähes holhoukseen asti, tämäkin on tarkkaan valvottua? Ai ei?! Bloggaajana mä joudun olemaan ihan hirveän tarkka kaupallisten yhteistöiden suhteen. Jos lapseni saa palapelin ja se näkyy kuvassa ja ihastelen, että onpas kiva, mä merkitsen sen saaduksi tuotteeksi tai kaupalliseksi yhteistyöksi, vaikka se palapeli olisi putkahtanut meille ilman mun tietoa, eikä mistään näkyvyydestä olisi sovittu mitään. Kaupallisten yhteistöiden merkitsemistä on puuhailtu ties minkä instanssin toimesta ja erilaisia sääntöjä on viritelty tässä vuosien aikana. Vieläkään mitään langettavaa ei tässä ole, vaan asiassa voi korkeintaan mainostaja saada varoituksen, jos vaikuttaja toimii väärin/epäasiallisesti. Varoituskaan ei paina kyllä yhtään mitään, on julkinen nuhtelu korkeintaan. Jos riisuu tän asian, niin mikä on piilomainonnan vaarallisin seuraus? Se, ettei kuluttaja osaa arvioida kaupallista sisältöä lukiessaan, mikä osa on kaupallista ja mikä ei. Ostaa palvelun tai tuotteen tietämättä hyötyykö vaikuttaja siitä mitään. Joku arvioi kehujen aitoutta sen mukaan, onko kaupallinen vai ei, sillä kaikki eivät tietenkään mainosta vain oikeasti hyvänä pitämäänsä, vaan rahan kiilto silmissään. Valitettavasti. Eli ehkä joku mainostaa vaan rahan vuoksi ja joku ostaa ja pettyy tuotteeseen. Käytännössä tämä on oikeastaan se vaarallisin skenaario kaupallisten yhteistöiden merkitsemisessä. Asia on ollut kuitenkin ihan hirveästi framella ja sitä on luukutettu ihan hirveästi. Melkein voisi kuvitella, että piilomainonta olisi hengenvaarallista. Se ei ole, mutta puoskarointi on.

Mä en ole mikään vaihtoehtoishoitojen vihaaja. Tavallaan mä ajattelen, että kullekin omansa. Jos joku uskoo kivienergiaan ja reikihoitoihin, ei ole multa pois. En ole mustavalkoinen tässä asiassa. Olen käynyt osteopaatilla, akupunktiossa ja vyöhyketerapeutilla. Herrajumala mä olin jopa synnyttämiseen erikoistuneella shamaanilla, joka oli yks mun elämäni hullunkurisimpia ja hauskimpia puolituntisia ja myös tosi avartava kokemus, mutta lähtökohtaisesti mä jaan asiat tutkittuun lääketieteeseen ja vaihtoehtohoitoihin, joista toisen näen tärkeänä ja toisen ehkä hyvää mieltä tuovana ja mahdollisesta auttavana tiettyihin asioihin. Placebo-vaikutus on vahva ja moni voi hyötyä jostain vaihtoehtohoidosta ihan tosi merkittävästi, enkä kyseenalaista sinänsä ketään, joka käyttää jotain täntyyppisiä luonnollisen parantamisen palvelua. Voi olla, että ADHD:n tyyppinen neuroepätyypillisyys voitaisiinkin ”hoitaa” luonnollisin menetelmin erilaisin valmennuksin ja terapioin, lääkkeettömästi, ja sitähän tehdään ADHD:n hoidossa. Alzheimeriakin voidaan ymmärtääkseni jonkin verran jarruttaa ja ennalta ehkäistä, mutta nää on yksittäisiä asioita. Kun keskusteluun tuodaan kehitysvammat, syövät ja rokotukset, aletaan olla tosi vaarallisilla vesillä.

Kun uskottavan oloinen ystävällinen ja asiallinen ihminen mainostaa aurinkolasien haittoja, aurinkosuojien turhuutta ja sitä, että voi parantaa ties mitä kaikkea huonosta näöstä migreeneihin ajattelemalla oikein, mä näen punaista. Itse näen kaiken sen paskanjauhannan läpi, mutta kaikki eivät.

Palataan siihen piilomainontaan. Sillä halutaan suojata kuluttajaa, joka on vietävissä. Kuka suojelee tätä samaa kuluttajaa näiltä ihmisiltä, jotka lupaavat rahaa vastaan parantaa ties minkä kaiken? En näkisi näitä ihmisiä pahoina, jos he tekisivät tämän omastaa halusta auttaa, höperöydestä ja uskomuksestaan. Niin kuin mummot, jotka suosittelee ties mitä kuusenkerkkää korvatulehdukseen. Mutta kun näillä aloilla liikkuu isot rahat, ja ihmisten tuskalla, kivulla, huonolla voinnilla ja sairauksilla rahastetaan. Epätoivo on vahva tunne, ja sitä hyödyntää niin moni puoskari tässäkin maassa, että ei edes naurata. Mä oikeasti ymmärrän tän. Jos joku ois sanonut mulle 5kk sitten, että Mytyn rintaraivarit paranee sillä, että mä syön pelkkää anjovista viikon ja hytkytän tissejäni macarenan tahtiin, niin olisin varmaan kokeillut sitä yön epätoivoisina rintaraivari-hetkinä. Varsinkin jos mulle olis luvattu, että tämä varmasti hoitaa tilanteen. Mä onneksi kävin asiansa osaavalla kätilöllä, joka on perehtynyt imetysohjaukseen ja kun mitkään oikeasti hyväksi havaitut konstit ei auttaneet, hän neuvoi minua antamaan itselleni armoa ja ruokkimaan lapseni pullosta. Jos lapsellani olisi jokin vakava sairaus tai häiriö, ja mulle luvattaisiin hänen paranemistaan luonnonmukaisin menetelmin, niin mä varmaan kokeilisin epätoivoissani. En nosta itseäni kenenkään yläpuolelle. Kun elämässä on ollut pieniä epätoivon hetkiä, olen kokeillut mulle annettuja keinoja. Oon kääntynyt vaihtoehtoishoitoihin ja taikauskoonkin.

Mun edesmennyt isoäiti pesi lapsena mun kasvoja samalla yhtä rimpsua mantraten. Ei hän kovin uskonnollinen ollut, mutta jotain siunausta sillä hän haki mun elämäni polulle. Kun esikoiseni itki 1-kuisena täysin epäselvästä syystä tulevaa hirvittävää kipuitkua, itkin hänen kanssaan. Kerran kannoin hänet lavuaarin eteen, pesin kasvot samaa rimpsua hokien. Minä, todellinen realisti ja skeptikko, käännyin hädän hetkellä korkeampien voimien puoleen. Naurattaa jälkeenpäin, mutta enpä kokenut voivani hävitä tilanteessa mitään. Onneksi joku fiksumpi osasi miettiä refluksia ja joku erittäin fiksu länsimaisen lääketieteen edustaja löysi aiheuttajan ja korjasi ongelman, kireästä kielijänteestä johtuvan refluksin, ja mun vauvan ei tarvinnut enää itkeä liekeissä olevaa ruokatorveaan. Joku uskovainen ehkä näkee tämän korkeampana johdatuksena, jossa korkeampien voimien käsi johdatti mut tämän lääketieteellisen ahaan äärelle, mutta no, uskokoot ken haluaa mihin haluaa.

Kunhan se uskominen ei ole henkeen ja terveyteen vaarallista.

Kun ratkaisuja haetaan oman mielen hoitamisella ja luontaishoidoilla, saattaa jäädä se elintärkeä lääketieteellinen hoito hakematta. Kun sulle tuodaan nenän eteen lupaus parantaa ja hoitaa samalla demonisoiden lääketiede, epätoivon hetkellä voi valita sen polun, jolla tilanne pahenee, eskaloituu ehkä jopa hengenvaaralliseksi. Kouluttamattomat (tai aivan eri alalle kouluttautuneet) asiantuntijat neuvovat väärin, ehkä jopa vaarallisesti, ja tilanne voi olla lopuksi karmaiseva. Tai tilanne voi oikeasti olla parantumaton, jolloin virheellinen toivo voi johdattaa pois oireiden asianmukaisesta hoidosta ja pahemmman tilanteen ennaltaehkäisystä. Tai sit se hyvä mieli ei jumalauta suojelekaan sitä lasta ihosyövältä ihan samalla tapaa kuin aurinkosuoja, mutta se tieto tulee ihan inasen liian myöhään. Ja kun ihminen joutuu mahdollisesti luopumaan läheisestään, on sairasta, että joku rahastaa tilannetta niin, että turhan mielenterveyttä syövän toivon lisäksi hän menettää myös rahansa.

Koska siitähän tässä on kyse. Ei nämä ole mitään kylähulluja noitia, jotka hyvyyttään keittelevät vähän sammakkolientä kaikkien tautien hoitoon. Nämä ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, joiden kohdeyleisössä on epätoivoisia, toiveikkaita ja pelokkaita kuluttajia.

Miksi puhuin aiemmin kaupallisista yhteistöistä? Eivät ne sinällään tähän liity. Niitä vaan siis säädellään ihan hirveän tarkkaan. Sinänsä vaaratonta tai matalaa vaaraa aiheuttavaa toimintaa. Samaan aikaan kukaan ei estä mainostamasta ties mitä höttöä, jos sen vaan muotoilee tiettyjen vähäisten rajoitusten ympärille. Sen sijaan, että luvataan parannus, kerrotaan tapauksista, jossa näin on käyty antaen mielikuva, että näin usein tapahtuu. Kosmetiikkayritykset, lastentarvikeyritykset, ruokayritykset ja vähän kaikki tässä maailmassa on erittäin tarkkaan säädeltyjä. Ei saa puhua siitä ja tästä ja tuosta, pitää ilmaista se ja tämä ja tuo ja kaiken pitää olla tutkittua. Oletteko esim. koskaan törmänneet sanaan vieroitusvalmiste? Minähän en siis suinkaan syötä lapselleni korviketta, kuten sanon, vaan vieroitusvalmistetta. Tarkkaa on määrittelyn suhteen. Itse asiassa näinkin tarkkaa on äidinmaitokorvikkeeseen ja vieroitusvalmisteeseen liittyvät asiat. Voimariini muuttui oivariiniksi ja auta armias, jos joku käyttää feta-sanaa salaattijuustosta, mut se on täysin OK, että joku kertoo rokottamattomuuden ja luontaishoitojen parantavan Asbergerin. Ei ole todellista.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tarkkaan valvottuja, humpuukia tarjoavat rahastajat eivät käytännössä lainkaan. Tää on musta käsittämätöntä. Musta on jotenkin erikoista, että monessa asiassa mainostaminen on hirveän tarkkaan säädeltyä sanoja ja muotoilua myöten, ja esimerkiksi kaupallisen yhteistyön merkinnän sijainti kuvan alla tai päällä voi olla jotenkin isokin juttu, mutta samaan aikaan joku voi tehdä tiliä kauppaamalla ihmisille tyhjiä ja terveydelle vaarallisia ajatuksia. Itse allekirjoitan tuon aloitteen asap ja toivon, että moni muukin. Ja toivon, ettei kukaan mene lankaan tällaisessa.

Jokainen päättää toki omasta terveydestä itse, mutta älkää tehkö sitä harhaluulossa siitä, että a) monilla näistä ihmisistä olisi mitään elämämkoulua parempaa osaamista tai b) ”hyviä aikeita”, ellei sellaiseksi lasketa oman kukkaron lihottamista täysin tuulesta temmatuilla väitteillä. Kuunnelkaa tutkittua tietoa, tutustukaa itse tutkimuksiin tarkemmin tarvittaessa. Suomalainen lääketiede on ihan mielettömän hienolla tasolla, eikä syöpiä ja autoimmuunisairauksia parannella hyvillä ajatuksilla. Itse ainakin arvostan sitä, ja toivon todella, että propagandaa suoltavat puoskarit saadaan valvottua jatkossa paljon tehokkaammin.

Kommentit (29)
  1. Aamen!!! (ps. Mua niin nauratti toi ”hytkytän tissejäni macarenan tahtiin”) 😂😂

  2. Milla / www.moonshapedlittlebox.fi
    14.7.2020, 12:18

    Todella hyvä postaus ja hyvä esimerkki kyllä tuo kaupallisten yhteistöiden merkitseminen. Varsinkin esim. IG stooreissa saa olla tosi tarkka, kun maininta pitää olla jokaisessa kuvassa ja samaan aikaan sitten saa vapaasti esittää kyseenalaisia väitteitä terveyteen liittyen, omaa agendaansa ajaen. 🤯 Vastuu on vaikuttajalla ja mainostajalla kaupallisten yhteistöiden kanssa, mutta vastuu pitäisi ehdottomasti olla näilläkin, joiden vinkit saattavat aiheuttaa vakavaa haittaa muiden terveydelle. 🤔

    1. Juuri näin. Ja jos nyt niitä sammakkoliemireseptejä jakaa muuten vaan, niin asia erikseen, mutta kun kyseessä on rahaa brändillään ja tähän liittyvällä työllä tekevä ihminen, niin miksi tässä ei ole vastuuta? Ne on mainoksia, vaikka se yhteys voi vaikuttaa epäselvältä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *