MIELIPIDEMAANANTAI – TEAM MARIA

DIVING (3).jpg

Vaikka olen elänyt viikonlopun autuaassa blogittomassa synttärikuplassa ystävien ja rakkaiden kanssa, en ole ihan pimennossa viettänyt näitä päiviä. Tietoisuuteen on päässyt niin maahanmuuttokeskustelu kuin moni muukin tapahtuma, jotka herättävät mielipiteitä. Eikä vähiten tämä EVS-Veitola vs. Sieppi -kohu. Rehellisyyden nimissä oon nähnyt asiasta kyllästymiseen asti keskustelua, mutta siitäkin huolimatta haluan tyrkätä vielä oman lusikkani tähän soppaan. 

Mua nimittäin harmittaa tää asia ja siitä syntynyt keskutelu tosi paljon, ja haluan mielipiteeni kirjoittaa auki, sillä se tuntuu kuuluvan vähemmistöön. Muutamakin blogikollega on ottanut kantaa asiaan, ja vaikka heidänkin näkökannan asiaan ymmärrän, olen hyvin eri linjoilla. 

Mähän en siis ihan hirveästi katso telkkaria, tai no itse asiassa meillä ei ole antennia tai vastaavaa, jolla telkkaria katsoa. Me siis katsotaan Netflixin lisäksi aina välillä Areenaa ja Katsomoa, mutta sellanen tavallinen ”telkkarin kattominen” ei kuulu meidän kotiin. Siitäkin huolimatta EVS on käsitteenä hyvin tuttu, ja olen joitakin pätkiä sieltä täältä katsonut välillä. 

Olen nähnyt Maria Veitolan livenä itse asiassa useamman kerran. Erilaisissa tapahtumissa ja kissanristiäisissä ja olen hänen kanssaan jutellutkin. Hän tuskin muistaa minua, olen varmasti ollut yhdet kasvot kymmenien joukossa, mutta minä tietenkin muistan hänet ja olen saanut hänestä aina tismalleen samanlaisen kuvan. Vahva ja mielipiteikäs bosslady, joka on kuitenkin aina kohtelias ja mukava. Olen ollut monessa samassa tapahtumassa myös Sara Siepin kanssa, eikä hänestäkään ole mitään negatiivista mielikuvaa, joten voisin sanoa, että tämä koko hässäkästä syntynyt ajatukseni on hyvinkin puolueeton. 

Mä en aluksi katsonut koko haastattelua. Sitten törmäsin asian uutisointiin ja kollegoiden mielipiteisiin ja katsoin haastattelun. Ja rehellisesti sanottuna en ymmärrä ollenkaan, mistä tämä koko poru on syntynyt. Ensinnäkin, jos minä, joka ei juuri koskaan katso telkkaria, tiedän, millaista on EVSlive ja Veitolan haastattelutyyli, niin miten Sara Sieppi (jonka avomies on yksi juontajista for heavens sake) ei ollut tietoinen tästä? On hän varmaan muutaman EVS-jakson katsonut. Veitola ei koskaan ole sellainen paijaillaan ja kuunnellaan Tori Amosia yhdessä ja voimaannutaan -tyyppi, vaan enemmän sellainen suoraan ytimeen ja hieman provosoiden tyyppi. 

Katsoin siis haastattelun odottaen vähintäänkin Leijonan luolaa, ja toisen kerran haastattelun katsottuani, en voinut ymmärtää tätä Veitolan leimaamista kiusaajaksi ja vaikka miksi. On puhuttu roustaamisesta, on puhuttu kiusaamisesta, on puhuttu jopa siitä, että Veitola on pettänyt feminismin. 

Rehellisesti olen pettynyt tässä asiassa oikeastaan vain ja ainoastaan Sara Sieppiin. Hän sai mielettömän mahdollisuuden 8 minuutin ajan julkisesti kertoa hieman siitä, millaista on olla some-ammattilainen ja bloggaaja. Hieman harmittaa, että tätä mahdollisuutta ei annettu jollekin ammattivaikuttajalle, joka olisi käyttänyt tämän mahdollisuuden hieman paremmin. 

Poraudutaanpa nyt hetkeksi haastatteluun. Maria luetteli alkuun Saralle hieman mielikuvia, joita syntyy Saran some-preesenssistä ja kysyi, kuka Sara oikeasti on. Hän antoi Saralle oikein ystävälliseen ja lämpimään sävyyn mahdollisuuden heti alkuun kertoa itsestään jotakin. Sara ei oikein saanut mitään sanottua vaan ampui vastakysymyksen Veitolalle. Tässä vaiheessa olisin toivonut, että ammattibloggaaminen tai -vaikuttaminen olisi esitelty hieman tarkemmin ja ennen kaikkea realistisesti ja selkeästi, sillä onhan monilla hyvin vääristynyt mielikuva siitä, mitä somevaikuttajana olo on. Maria vertasi omaa ja Saran ”tough morning” -kuvaa, mihin Sara vaan yksmalkaan totesi, että tuollainen kaunisteleva kuva nyt vaan viehättää ihmisiä. Toisaalta olen kyllä Marian kanssa samaa mieltä siitä, että Marian realistinen ja aito kuva on paljon kiinnostavampi ja olisi ollut hienoa, jos olisi pureuduttu siihen, että miksi on menty siihen, että aito sisältö kiinnostaa, mutta silti feedit on täynnä kauniita kuvia. Omalta osaltani se johtuu esimerkiksi siitä, että aitous on paljon intiimimpää, enkä ole kykenevä sellaista jakamaan, vaan myyn mieluummin mielikuvia. On vaikeaa antaa itsestään henkisesti alaston todellisuus. 

Haastattelussa myös käsiteltiin Saran verovelkoja ja merkkilaukkuja ja Saran avaria kaula-aukkoja. Toisin kuin julkisesta Veitolan teilauksesta voisi päätellä, hän ei mielestäni ollut yhtään ilkkuva, vaan keskusteleva. Hän esitti asiat, niinkuin iso yleisö ne näkee, ja hän antoi jatkuvasti Siepille mahdollisuuden avata tuota maailmaa. Sara ei sitä tehnyt ja uhriutui olevansa yksi Suomen vihatuimpia naisia ja toi esille sen, että joku yksittäinen mies on lähettänyt hänelle rahaa ja osoitteen mihin tulla. 

Ottaen huomioon Sara Siepin ympärillä vuosien ajan pyörineet otsikot, mun mielestä Veitola oli yllättävänkin silkkihansikkainen tuossa haastattelussa. Musta olisi ollut mielenkiintoista kuulla Saralta aitoa ja rehellistä puhetta. Jokainen yrittäjä voi mokata verojutuissa, ja päättää maksaa ne maksujärjestelyllä kertasumman sijaan. Onhan se ehkä isolle yleisölle outo konsepti, että velkaa on tuhansia, mutta merkkilaukkuja ilmestyy kainaloon. Sitähän se Veitola yritti kysyä, että miten nämä kaksi asiaa menevät yhteen? Ei Sieppi sinänsä tilivelvollinen ole kellekään, mutta tämän olisi voinut myös kuitata sillä, että pidemmässä ajassa maksaminen on hänen tapauksessaan järkevää, koska on stabiilit tulot ja tietää kuittaavansa velkansa ja tekee sen mieluummin vuoden ajan kuin kerralla ja samalla voi jatkaa normaalia elämäntyyliään sen sijaan, että eläisi ensin vaikka kolme kuukautta kädestä suuhun. Jokainen hoitaa tällaiset asiat eri tavoin ja mun mielestä Sara olisi hyvin voinut vain hieman avata tätä asiaa. 

Olisi mun mielestä ollut suorastaan epäammattimaista Veitolalta olla kysymättä asiasta, kun puhutaan sometyöstä ja sen pinnallisista mielikuvista. Tämä ei kuitenkaan ole mikään valtionsalaisuus vaan Sara on asiasta kirjoittanut blogissaan. 

No entäs ne kaula-aukot? En ole Veitolan kaltainen feministi, vaan olen enemmänkin tasa-arvon kannattaja. Vaikka ymmärrän Veitolan pointin siitä, että avarat kaula-aukot ovat huolestuttavia nuorten tyttöjen tähden, olen siitä hieman eri mieltä. Olisin kaivannut tässä hieman keskustelua siitä, missä olisi voitu miettiä sitä, miten naiset ovat ottaneet omat kroppansa omaksi. Me emme ole miesten seksualisoimisen kohteena, jos me itse päätämme paljonko näytämme ja paljonko siitä maksetaan. Seksuaalisuutta ei mun mielestä tarvitse piilotella, vaan enemmänkin me jokainen moderni nainen voimme ”embrace” oman seksuaalisuutemme ja olla ihan bossladyja itsekin, vaikka sitten ilkosillamme kuvissa. Koen että moderni nainen voi hyvinkin olla seksuaalinen ja seksuaalisuuttaan esitellä vaikka siellä Instagramissa, eikä se ole minkään miesten junaileman koneiston tekemä juttu vaan oma vapaa valintamme. Toki edelleen tästä voi ajatella, että onko yhteiskuntamme niin omituisesti värittynyt, että koemme, että vain näin voi pärjätä, mutta en usko siihen. Uskon, että jokainen tekee omat valinnat. Minä näytän vähemmän paljasta pintaa kuin Sara Sieppi, mutta en ole yhtään sen enempää tai vähemmän oman arvoni tunteva nainen.

Mun mielestä tässä olisi mielenkiintoista ollut puhua näistä asioista, eikä kääntää keskustelua siihen, kuinka jotain vihataan, kuinka jotkut miehet lähettelee hirveitä viestejä yms. Mun mielestä Veitola nimenomaan yritti herätellä Saraa hieman avaamaan ajatuksiaan näistä asioista, joita hän edustaa. 

Mä voisin katsoa ko. haastattelun sata kertaa uudelleen, ja silti olisin samaa mieltä. En näe Veitolan toimesta minkäänlaista epämukavuutta tai kiusaamista tässä tapauksessa. Jos hänen haastateltava olisi käyttänyt hieman enemmän pohdintaa ja oikeasti yrittänyt kertoa meidän alasta ja sen erilaisista puolista ja selittää asioita, olisi haastattelun sävykin ollut ehkä suurimman osan mielestä hieman erilainen. 

Minä ehkä hieman pelkäisin mennä Veitolan haastattelemaksi livelähetykseen. Mutta jos niin tekisin, olisin varautunut siihen, että minun pitää vastata nopeast, tehokkaasti ja skarpisti. Mun pitäisi vastata asiaa, ei tyhjää. Mun pitäisi osata perustella omat valinnat. Jos astuisin Veitolan eteen ja hän kysyisi, miksi näytän lastani somessa ja vien häneltä yksityisyyttä, mun pitäisi vastata hänelle jotain muuta kuin ”no kun kaikki muutkin”. 

Se, mikä mua harmittaa on se, että tässä asiassa herännyt keskustelu on joko sitä, että a) ilkutaan Veitolasta ja puhutaan hänestä todella ikävään sävyyn tai b) pidetään kaikkia bloggaajia bimboina, jotka ei tee mitään eikä tajuu mitään. Mä toivon, että joku päivä nähdään EVS:n kaltaisessa supersuositussa ohjelmassa joku sellainen bloggaaja, joka voi muistuttaa ja kertoa, että hei, me nuorten naisten joukko, joiden on vaikea työllistyä sillä olemme äippälomariski, olemme luoneet todella rahakkaan alan, jolla ollaan luotu omien työpaikkojen lisäksi paljon välittömiä ja välillisiä töitä. Me nuorten naisten joukko pyöritellään yli 100 000 euron liikevaihtoja ja tehdään suoraan yhteistöitä Suomen suurimpien yritysten ja kansainvälisten yritysten kanssa. Me nuorten naisten joukko toimitaan esimerkkinä nuorille naisille siitä, että omien unelmien perässä voi lähteä ja menestyä. 

Joku sellainen, joka kertoisi suorassa lähetyksessä Veitolalle ja Suomen kansalle, että vaikka bloggaaminen ja vaikuttaminen on kivaa työtä, on se työtä siinä missä mikä tahansa muukin. Se sisältää asiakaspalavereja ja meilinvaihtoa, suunnittelua ja excelöintiä, veroja, kirjanpitoa, sitä ja tätä. Tämä on ihanaa, mutta myös monimutkaista, aikaavievää ja henkisesti kuluttavaa. Tämä on mielikuvien myymistä ja sitä, että tuo tietynlaisen elämän, tietynlaisen minuuden esille. Tämä on henkilöbrändäämistä; sellaista, jossa Siepin maailmaan ei sovi romuinen kuva itsestään kun taas Veitolan brändiin se sopii kuin nenä päähän. Tämä on niin monipuolinen maailma, jossa me olemme yksityishenkilöitä, mutta julkisesti. Tämä on maailma, jossa emme itsekään aina tiedä, mihin vetää raja ja mitä tehdä milloinkin, vaan opimme samalla kun teemme. Tämä on sellainen maailma, joka ei välttämättä aukea helposti, ja sen takia on tärkeää, että medialukutaitoa peräänkuulutetaan. 

Olisin niiiiiin kaivannut järkevää ja mielenkiintoista keskustelua aiheesta sen sijaan, että seuraava viikko pyöritellään mediassa sitä, että kiusasiko Veitola (ei) vai tekikö toimittajantyötään (kyllä). 

Haastattelun epäonnistuja ei ollut Veitola. Sara Sieppi on kokenut juontaja ja julkisuudessa vuosia elänyt ihminen. Hänen ei pitäisi jäätyä vaan hänen pitäisi osata ottaa tilanne haltuun. Hänen pitäisi ymmärtää, että toimittajan provosoiva tapa antaa hänelle mahdollisuuden hurmata ihmiset puolelleen perustelevilla ja älykkäillä vastauksilla, joista käy ilmi, että korvien välissä on muutakin kuin ripsipidennykset. 

Toivottavasti joku päivä joku toinen vaikuttaja saa samanlaisen kahdeksan minuutin mahdollisuuden yhdessä Suomen seuratuimmista ohjelmista avata ja selittää sitä, millaista on olla somevaikuttaja, josta tehdään paljon erilaisia ennakko-oletuksia, mutta joka ei sen Instagraminsa takana ole välttämättä yhtään sellainen ihminen, kuin mitä hänen henkilöbrändinsä on. 

Ja jos voitaisiin jättää se ”kiusaamis”kortin käyttö tilanteisiin, jossa on oikeasti kiusaamista tapahtunut, eikä alenneta sen arvoa tällaiseen. 

Mä oon tässä asiassa ihan 100 % team Maria. Mitenkäs te? 

Kommentit (74)
  1. Amen!!!

    Ps. Olisi mahtavaa nähdä sut Veitolan haastattelussa.. 🙂

  2. Luin tekstin vaan nyökytellen, ”kyllä”, ”just näin!” Ihanaa että osaat Anna laittaa mielipiteesi näin hyvin sanoiksi. Mulle ei myöskään tullut Marian kysymyksistä tai haastattelutyylistä sellaista vaikutelmaa, etteikö hän arvostaisi Saran työtä, päinvastoin. Mutta miten haastattelet ihmistä 8min prime timessa, jos hän ei saa vastattua edes kysymykseen ”Mitä minun pitäisi tietää sinusta?”. Sara kertoi halunneensa haastattelussa puhua työstään, mutta ei ollut valmistautunut edes noin perustavanlaatuiseen kysymykseen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *