MIELIPIDEMAANANTAI – VEROPÄIVÄ

Ahhhh, veropäivä. Toiset odottaa vesi kielellä, toiset kauhunsekaisin tuntein, kun asioita revitellään pitkin keskustelupalstoja ja lehtiä. Henkilökohtaisesti mun suhtautuminen verotietojen julkistamisiin nykypäivänä on hyvinkin neutraali. Aivanpa sama. Vähän niinku mun suhtautuminen kaikkeen siihen juoruiluun, mitä mun selän takana tapahtuu. Se on arvotonta mulle. Toki se jollain tapaa hieroo vastakarvaan, että asetetaan julkisessa asemassa olevat ihmiset tai tällaiset Ö-luokan julkkiksetkin valokeilaan samalla kun tuhannet ihmiset voivat pysyä anonyymiteettiensä suojissa samassa asiassa. Tai oikeastaan siinä ehkä hieroo vastakarvaan se, että valtiovallan toimesta toimitetaan ihmisille hopeatarjottimella keinot ivata ja pilkata muita. Mutta niin, ammatinvalintakysymyksiähän tämä on. Itse oon ainakin jo ihan sujut sen kanssa, että vaikka en omasta mielestäni ole kovin mielenkiintoinen, niin jo vuosia olen ollut sen verran mielenkiintoinen, että mun tuloja on voinut etsiä iltapäivälehtien sivuilta.

Vuosia sitten avauduin aiheesta, sillä verotietojen julkaiseminen aina ärsytti mua suunnattomasti erinäisistä syistä. Niitä syitä on edelleen, mutta kuten yllä mainitsin, suhtaudun asiaan paljon neutraalimmin nykyään. Siinäpähän julkaistaan. Oon viime vuosien aikana puhunut muutenkin avoimuudesta raha-asioiden suhteen, joskin mä itse miellän sen erilaiseksi kuin mitä monet ehkä ajattelee. Saan usein kysymyksiä liittyen kaupallisiin yhteistöihin ja tuloihin. En ala niitä erottelemaan blogissa, koska lähtökohtaisesti en edes niin voisi tehdä. En sopimussyistä saa kertoa yhteistyökumppaneiden ja minun välisistä sopimuksista ja korvauksista, enkä kyllä edes haluaisi. Yhden tiedon antaminen kun ei anna käsitystä kokonaiskuvasta. Kuitenkin yleisesti ottaen rahasta keskustelu on mun mielestä jotenkin todella kummallista Suomessa. Talojen hinnoista tai vaikka palkankorotuksista ei puhuta, ja usein pariskunnatkaan ei tiedä toistensa tuloja.

Kun aikanaan kirjoitin siitä, että koko verotietopäivän voisi tunkea syvälle perberiin, kaksi syytä verotietojen julkaisulle nousi yli muiden. Lasikattojen rikkominen ja läpinäkyvyys sekä harmaan talouden kitkeminen. Jotenkin en näe kummankaan toteutuvan verotietojen julkaisupäivänä, vaikka sinänsä molemmat on tärkeitä asioita. Jos ajatellaan tuota läpinäkyvyyttä ja lasikattoja, niin en ihan ymmärrä henkilökohtaisuuden tarvetta. Erilaisia tilastoja voidaan koota ja esitellä huomattavasti selkeämmin ilman, että revitellään otsikoilla iltapäivälehdissä. Jos halutaan verrata naisten ja miesten palkkoja tai vaikka tietyn alan palkkoja eri paikkakunnilla, ei siihen tarvitse nimiä. Ei naapurin Ullan tarvii tietää mitä naapurin Pekka tienaa, jotta hän saa yleiskuvan siitä, mitä milläkin alalla tienataan.

On niin helppo revitellä otsikoita ansiotuloista, mutta ne otsikot voi olla harhaanjohtavia. Se, että katsotaan sen naapurin Pekan tietoja, ei tarkoita että tiedettäisiin hänen ansiotulojensa muodostuminen. Voipi olla, että päivällä lääkärinä toimiva Pekka on veroja maksava miesstrippari iltaisin ja hänen tulonsa näyttävät isommalta kuin naapurin Minna-lääkärin tulot. Tai ehkä se naapurin Pekka tekee ympärivuorokautista päivystysvuoroa joka viikonloppu.

Mulle on aivan se ja sama julkaistaanko mun verotiedot tänään tai mitä mielipiteitä se kenessäkin herättää. Se, mikä mua kuitenkin ärsyttää tässä päivässä on se, että oikeasti olennaiset asiat jäävät täysin epäolennaisuuksien alle piiloon. Kaikki tietävät, että Supercellin jäbät tienaa triljoonia ja vähän joka toisen julkkismimatsun tulot revitellään auki köyhyysraja-otsikoin. Sitten vinoillaan ja naureskellaan ja ilmoille heitetään kaikki mahdollinen veronkierrosta itsensä myymiseen. Niin siis ketä tämä tarkalleen ottaen palvelee? Ivailijoita nyt ainakin.

Musta olis mielenkiintoista lukea palkkakehityksestä ja naisten ja miesten välisestä palkkakuopasta ja nuorten työllistymisen ensipalkoista ja yleisesti ottaen sellaisia kokonaisvaltaisempia asioita. Lehdissä voidaan rummuttaa yksittäisten ihmisten tuloja, mutta niistä ei ikinä tiedä tai näe sen kyseisen ihmisen panosta niihin tuloihin. Toinen tekee aivan helvetisti 100 000 eteen, toinen saa sen melko vähällä työmäärällä. Samaan aikaan kun näitä verotietoja julkaistaan, huomaan todella vahvaa epätietoisuutta palkoista ja palkkatoiveista. Kun ystävät on hakeutuneet töihin, on ollut aina kinkkisin kysymys nimenomaan palkkatoivetta kysyttäessä. Itsekin kun aloittelin työt viime vuoden kesällä, olin ihan kujalla siitä, mitä voisin pyytää palkaksi. Mulla oli mielessä tietty summa, jonka alle en olisi nähnyt sitä vaivaa, mutta ei mulla ollut selkeää ymmärrystä siitä, kuinka paljon voisin toivoa. Kyselin alalla olevilta ystäviltä, joista osa kertoi avoimesti omat tulonsa ja auttoi mua miettimään sitä omaa toivetta sen mukaan onko työssä esimiesvastuuta, onko tulosvelvoitteita yms. Toiset taas antoivat kk-palkkaan 2000€  haarukan, jonka sisältä kysyä. Eikä siinä mitään, ei sitä omaa palkkaa tarvii kellekään kertoa, ellei halua. Mutta kun näitä keskusteluja kävin viime vuonna läheisten kanssa, huomasin miten väärä mielikuva vähän kaikilla oli toistensa palkoista ja tuloista ja siitä, mitä missäkin työssä voi odottaa palkaksi. Entä voiko palkkatoiveen esittää sellaisena, että koeajan jälkeen palkka nousee tai että palkka tarkistetaan vuosittain tai mitä vielä. Nää on sellaisia asioita, joilla on oikeasti merkitystä. Yrittäjäpuolella täytyy osata laskea yrittäjän kaikki kustannukset, että voidaan miettiä se yrittäjälle sopiva tuntikorvaus. Ja kun yrittäjä oman tuntitaksansa kertoo jollekin, aiheuttaa se aina vertailun työntekijän tuntipalkkaan sellaisessa ”Ohhoh!”-hengessä. Sama kun vertaisi junaa ja autoa. Kyllähän ne molemmat vie paikasta a paikkaan b, mut vähän eri asioista on kyse.

Toinen mielenkiintoinen puoli tässä olisi mun mielestä juurikin se, että ihmisten sijaan katsottaisiin aloja. Hiphiphurraa, Sara on bloggaajien tulokuningatar. Mätkyjä tuli, oy on nyt perustettu, hyvin pyyhkii. Ei siinä, go Sara! Hienoa tekemistä. Tuollaisen otsikoinnin sijaan musta olis paljon mielenkiintoisempaa nähdä oman alani kehitys 5 vuoden aikana. Ottaen huomioon, että ammattibloggaaminen on hyvin pitkälti viime vuosien juttu, olisi hyvinkin mielenkiintoista nähdä vaikuttajamarkkinoinnin tänhetkinen tilanne ja kehitys. Mutu-tuntumalla sanoisin, että vaikuttajamarkkinoinnin ammattilaiset tienaavat nyt paremmin kuin koskaan, mutta samalla tuntuu, että monesta suunnasta vaikuttajamarkkinoinnin puoleen suunnataan sellaista ajatusta, että sen aika on jo ohi ja kukaan enää mitään blogeja lue. Toki oma analytiikka kertoo itelleni sen, että tämä ei ihan pidä paikkaansa, mutta entä alalla yleisesti ottaen? Missä on anonyymit selvitykset kaupallisten yhteistöiden hinnoittelusta, jotka auttaisivat vaikuttajamarkkinoijia tekemään parempaa tulosta? Ois aika paljon hyödyllisempää, alaa avaavaa ja menestystä todennäköisesti ruokkivaa nähdä tällaisia juttuja sen sijaan, että ihmetellään kuka on minkäkin vuoden tulo- eli verokuningatar. Alasta kokonaisuutenakin saisi hieman eri kuvan, kun avattaisiin ihan oikeita lukuja ja ennen kaikkea sitä, mitä niillä luvuilla mainostajat ovat saaneet. Sen sijaan kuin tällä hetkellä ihmetellään bloggaajien taulukkoa tuloista ja veroista ja kiukutellaan keskustelupalstoilla, kuinka ”Blokkaaminen ei ole oikeaa työtä!”

Siitä on kolmisen vuotta, kun yhden kollegan kanssa juteltiin yhteistyöpalkkioista. Huomasin veloittavani huomattavasti vähemmän kuin hän, vaikka mulla oli enemmän seuraajia. Rohkaistuin tarkistamaan hinnastoni ja nostamaan hintojani. Ei jäänyt yksikään yhteistyö sen takia toteutumatta. Oli vaikea itse keksiä, mikä olisi oikea summa mihinkin tilanteeseen, kun ei ole vertailupohjaa.

Se, mikä mua eniten harmittaa tänään, on ihmisten nuiva suhtautuminen hyvin tienaaviin. Mun mielestä tää päivä ei kerro todellisista rahahanoista ihan kaikkea, vaan tää näyttää eniten veroa maksaneet suomalaiset ja kitinän sijaan sen pitäisi herättää kiitollisuutta. Aika moni noilta eniten tienaavien listoiltakin voisi pakata kimpsut ja kampsut ja muuttaa kirjoille Timbuktuun, mutta siellä ne vaan maksaa vuodesta toiseen jättikokoisia summia Suomen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Kättä lippaan ja onnea ja menestystä kaikille, toivottavasti ensi vuonna tulot kasvaa entisestään, se kun tarkoittaa enemmän verorahoja jatkossa.

Oikeastaan mua ei siis nykyisellään edes ärsytä verotietojen julkaisu vaan se, mihin keskustelu asian ympärillä keskittyy.

Kommentit (16)
  1. En ole ollut näiden mielipidemaanantai -postauksiesi ystävä. Tällä kertaa onnistuit kuitenkin tuomaan esille monipuolista ja analyyttista pohdintaa siitä, mitkä asiat voisivat nousta esille nykyisten uutisointien sijaan. Kritiikkisi oli perusteltua.

    Olen samaa mieltä kanssasi, että rahasta pitää puhua ja palkkaepätasa-arvo on huomioitava.

    Ehkä voisit tehdä opinnoissasi jotain koskien vaikkapa vaikuttajamarkkinoinnin kehitystä tms. Olisi mielenkiintoista lukea tästä tutkimusdataa!

  2. Hyvää pohdintaa tosiaan ja relevantteja pointteja myös. Kuitenkin päällimmäiseksi ajatukseksi minulle jää tässä se, että vähempituloisella ei olisi väliä. Se, että esimerkisi ei maksa niin paljon veroja kuin rutkasti enemmän tienaava, mutta venyttää omaa elämäänsä roimasti pelastaakseen elämiä ja ihmettelee miksi siitä ei tienaa niin hyvin kuin esimerkiksi vaikuttaja-alan yrittäjä on mielestäsi arvotonta, niinkö?

    1. Aikamoinen olettamus!

    2. Itse en kyllä saanut lainkaan tuollaista vaikutelmaa. Niihin hyvätuloisiinhan tämä ”veropäiväbuumi” nimenomaan keskittyy repimällä otsikoita siitä kuka tienasi eniten. Olen Annan kanssa ihan samoilla linjoilla että läpinäkyvyys on tärkeää, mutta tässä mennään kyllä uutisoinnin kanssa ihan metsään hehkuttamalla vain niitä isotuloisimpia, kuka sai mojovimmat mätkyt ja kuka tosi-tv stara elää köyhyysrajalla. Nimenomaan voitaisi vertailla esimerkiksi niitä vähempituloisiakin ammatteja, mitä ammatissa X tienataan keskimäärin, mikä on mediaani, onko tuloissa esimerkiksi alueellisesti isoja eroja jne. Nyt koko touhu lyödään uteliaiden viihteeksi sen sijaan että siitä ammennettaisi oikeasti hyödyllistä dataa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *