Mielipidemaanantai – Megxit

Multa on usein kysytty mielipidettä Englannin kuningasperheestä, Meghanista ja Harrysta, Brexitista ja vaikka mistä entiseen asuinmaahani liittyen. Nyt kun on tämä ”Megxit”, niin tämä kuningasperhe-ajatus on ollut aika ajankohtainen ja ajattelin siitä kirjoittaa oman mielipiteeni, varsinkin kun moni sitä IG-kyselyssäni toivoi. Brexit oli toki myös taannoin ajankohtainen, mutten voi väittää ymmärtäväni asiasta läheskään tarpeeksi, jotta voisin asiaa mitenkään kommentoida, sillä kyseessä on paljon koukeroisempi asia.

Mutta niin, Meghan ja Harry. Mä en oo koskaan ollut mikään erityinen Meghan Markle -fani, hän oli mun mielestä yksi Hollywood-näyttelijä muiden joukossa ja mulla ei ollut suuria tunteita häntä kohtaan. Rakastin Suitsia sarjana, mutta olisin fiilannut sitä ihan yhtä lailla ilman Meghanin Rachel-hahmoa. Mun suhtautuminen koko tähän Meghan & Harry -kuvioon olikin siis hyvin sellainen ”aikapa sama” alusta asti.

Kuninkaallinen perhe on briteille ihan jotenkin megaiso asia, he ovat maan suurimpia julkkiksia ja kuningatar Elizabeth on kuin jumalasta seuraava tietyllä tapaa. Onhan hän ihan raudanluja monarkki, joka on hallinnut vuosia ja tietyllä tapaa yksi nykyhistorian merkittävimpiä hahmoja. Suomalaisten on varmasti vaikeaa ymmärtää kuninkaallisen perheen tärkeyttä briteille, kun meillä ei ole omia kuninkaallisia ja heidän rooli ei aukea samalla tapaa meille.

Pidänkö monarkkeja tarpeellisena Englannille? No en. Eikä futis ja pubikulttuurikaan varmaan tarpeellista ole Englannille, mutta onhan se valtavan iso osa koko tuota kulttuuria. Kuningatar Elizabeth ja kruununperijät ovatkin omalla tavallaan iso osa nimenomaan maan historian lisäksi nykypäivän kulttuuria ja tietyllä tapaa myös hyvin mielenkiintoinen osa yhteiskuntaa. Elizabeth on lähes palvottu. Charles oli pitkään vihattu. William on arvostettu ja kunnioitettu tuleva pitkäaikainen hallitsija ja Harry on ollut se suloinen ihana pieni hassutteleva raikulipoika, joka niin pienenä seisoi äitinsä hauta-arkun vieressä ja jäi ikuisesti koko maailman sydämiin.

Jos oon rehellinen, herttuatar Catherine ei oo koskaan herättänyt mussa suuria tunteita. Meghan vuorostaan on tullut tosi mielenkiintoiseksi nimenomaan tämän avioliiton myötä. On ollut todella mielenkiintoista, ja surullista, katsoa koko tätä kuviota. Musta on itse asiassa koko tämän episodin myötä kuoriutunut Meghan-fani. Mulla on tapana muutenkin kannustaa altavastaajaa ja Meghan on ollut törkeällä tavalla altavastaaja tässä Meghanin ja Harryn rakkaustarinassa tai lähinnä siinä, miten asiaa on myllytetty mediassa.

Kukaan meistä ei tiedä mitkä ovat olleet todelliset vaikuttimet heidän rakkaustarinassaan. Julkisuudessa pyöritetyt gold digger-vihjaukset Meghanista ovat olleet nimenomaan julkisuudesta lähteneitä veikkauksia, joita mikään ei ole vahvistanut. Kaikessa tässä mun mielestä kummallisinta on joku sellainen oletus, että Prinssi Harry ei olisi tarpeeksi rakastettava ilman, että olisi jotain taka-ajatuksia. Kaikesta julkisuuteen päätyneestä päätellen Prinssi Harry on ihan mahtava tyyppi, joka olisi varmasti erittäin rakastettava kumppani. Miksi on sitten niin mahdotonta uskoa, että Meghan olisi rakastunut häneen ihan sen takia, kuka hän on?

Meghanin haukkuminen onnenonkijaksi on jotenkin kummallista, varsinkin kun hänen kovimmat arvostelijat on yleensä kovin vannoutuneita Kate-faneja. Toisaalla on itsekin miljoonia tienannut näyttelijä, joka joutui luopumaan hyvästä työpaikasta ja urasta prinssinsä eteen, ja toisaalla suorastaan prinssin morsiameksi kasvatettu ”tavallinen tallaaja”, jonka yliopisto-opiskeluvalintaankin vaikutti se, että siellä on hyviä potentiaalisia aviomiehiä tarjolla. Ensimmäinen on sellainen, josta ei koskaan tule hallitsijan vaimoa (Harry on vasta kuudentena kruununperijäksi tyrkyllä) kun taas toisesta tulee kuninkaan puoliso aivan varmasti.

Heti alusta Meghaniin suhtauduttiin rumasti ja koko ajan median tapa käsitellä asiaa on mennyt pahemmaksi. Täällä on muuten Mikaela Larsson tehnyt hyvän listauksen siitä, miten eri tavalla media on Meghania ja Katea kohdellut ja miten tyhjästä on revitty otsikoita Meghaniin liittyen. Suosittelen kaikkia lukemaan tuon. En osaa sanoa miksi tämä suhtautuminen Meghaniin on ollut median toimesta niin törkeää heti alusta alkaen. Ehkä sen vuoksi, ettei hän ole britti? Jo kertaalleen eronnut nainen? Vanhempi nainen? En tiedä, ehkä taustalla on vaan brittien suuri trauma edellisestä eronneesta amerikkalaisesta naisesta kuningasperheen osana. Oli miten oli, Meghanilla ei ollut mitään mahdollisuuksia, hänet tuomittiin heti kättelyssä. Meghanista tehtiin ikään kuin ilkeä kapinallinen, joka tarkoituksella rikkoi kaikkia mahdollisia sääntöjä… Hetkinen! Mitä sääntöjä? Mustaa kynsilakkaa iltatapahtumassa? No voi apua! On jotenkin surullista, miten ummehtunutta on kuningashuoneen meininki ylikonservatiivisten käytäntöjensä kanssa niin monessa asiassa. Jos Meghan ei halunnut tulla lehdistön pällisteltäväksi lapsensa kanssa heti synnytettyään, oli sekin väärin, koska kyllä Kate niin teki. Mua on oikein kyrpinyt lukea näitä Meghan-uutisointeja kun tuntuu siltä, että ihan hakemalla on haettu virheitä hänestä. Jotenkin tässä bloggaajien ja vaikuttajien arvostelukulttuurissa vähän turhankin tuttu ilmiö.

Mutta niin, en osaa sanoa miksi toiset päätyy median lellikeiksi ja toiset median kiusaamiksi. Kai se osittain on puhtaasti sitä, että kirjoitetaan sitä, mikä myy, mutta ei se ole pelkästään sitä. Mediahan kirjoittaa asioista usein niin kuin lukijat ne haluavat lukea. Jollakin tapaa luulen, että monet naiset Catherinea katsomalla ajattelivat, että kuka tahansa saattaa päätyä prinssin vaimoksi ja Harryn ottaessa puolisokseen menestyneen julkkiksen, kauniin ja menestyvän naisen, ehkä siinä yksinkertaisesti iski monille sellainen tietynlainen riittämättömyyden tunne ja kateus. Meghanista piti heti alkaa etsimään virheitä. Ja varsinkin kun Catherine sai ”kilpailijan”, oli moni vannomaton Catherine-fani aivan käärmeissään Catherinelle.

Ja sitten on näitä Piers Morganin kaltaisia hahmoja. Morgan on läyhännyt tätä asiaa nyt kuin joku katkera eksä. Hän on itse myöntänyt olevansa katkera, koska Meghan ”ghostasi” hänet ja ei halunnut olla enää hänen ystävänsä ja tällä hän on näköjään oikeuttanut sen, että Morgan lähes päivittäin on solvannut Meghania. Suoraan sanottuna se kertoo musta enemmän hänestä kuin Meghanista.

Tällaisessa myllyssä en ollut yhtään yllättynyt Megxit-uutisesta. Harry on vuosia halunnut pois julkisuudesta ja puhunut asemansa raakuudesta ja Meghanilla on elämä brittihovin ulkopuolellakin. Elämä, jossa varmasti myös Harry viihtyy, kun ei tarvitse olla koko kansan pällisteltävänä joka hetki. Olisi kamalaa joutua seuraamaan vierestä kun koko media ahdistelisi ja haukkuisi puolisoani milloin mitenkin. En kestäisi sitä lainkaan. Jo tässä omassa hyvin rajallisessa ”julkisuudessani” pienessä suomalaisessa blogiskenessä eniten ovat satuttaneet tuulesta temmatut väitteet miehestäni ja lapsistani. Mua saa haukkua niin paljon kuin sielu sietää, jos se jonkun elämän paremmaksi tekee, eikä se satuta mua lainkaan. Mutta kun kohteeksi otetaan vaikkapa puolisoni, alkaa mulla savu nousemaan heti korvista. Olisi mun mielestä julmaa Harrylta vaatia Meghania vaan kestämään tuota kaikkea, kun hänen ei tarvitse. Harrylla ei ole hallitsijan vastuuta eikä koskaan tule olemaan Charlesin, Williamin ja Williamin lasten jälkeen. Harry ei jätä ketään roikkumaan tyhjän päälle lähtemällä kuningasperheestä ja kuninkaallisista tehtävistä, joista hän on halunnut ottaa etäisyyttä jo kauan sitten.

Mun mielestä tän koko Meghanin mediamyllyn huipennus on ollut nimi Megxit ja koko tästä asiasta uutisointi. Mitään mistään tietämättä on uutisoitu ikään kuin Meghan on päättänyt näin ja pakottanut näin. Miksei tämä ole Harxit? Harryhan siinä exittaa kuningasperheen tehtävistä. Ja mistä tulee tämä ihmeellinen oletus monessakin uutisoinnissa siitä, että nainen pakottaa ja mies vikisee. Tätäkin on kommentoitu tyyliin ”Voi voi, Harry-parkaa viedään kuin pässiä narussa, toivottavasti ei havahdu tähän ja kadu myöhemmin.” Harry on koulutettu, hyvin kasvatettu etuoikeutettu mies, jolla pitäisi olla ymmärrystä, tietoa ja neuvonantajia elämässään auttaa tekemään tämän päätöksen. Jos hän on tossu, joka toteaa jokaiseen asiaan ”yes dear” ja myöhemmin katuu asiaa, on se tossuus ollut myös hänen valintansa. Kaikesta hänen julkisuuskuvasta ei vaan tule sellainen olo, että Harry olisi ihan kynnysmatto.

Tää on yleisesti ottaen laajempikin ilmiö. Kun naisesta ei pidetä tai media haluaa antaa naisesta tietynlaisen kuvan, mies otetaan siihen kärsijäksi rinnalle. Kyllä jokaisen aikuisen pariskunnan pitäisi sen verran olla itsenäisiä aikuisia ihmisiä, että kykenee tekemään omat päätökset itse vierittämättä syytä kenenkään niskaan. En mä esimerkiksi koe, että mut olis pakotettu muuttamaan pitkin Suomea mieheni uran perässä, vaan olen itse sen aktiivisen valinnan tehnyt. Olen asettanut vaakaan tietyt asia ja tämä lopputulos oli paras meidän yhteisen elämän kannalta. Ei ole lainkaan mahdotonta minun uskoa, että niin ovat tehneet myös Meghan ja Harry. Jos Harry myöhemmin valintaansa katuu, niin se on hänen valinta, jota hän katuu. En nimittäin näe, millä tarkalleen ottaen Meghan voisi uhkailla Harrya? Avioerolla? Lapsen pois viemisellä? Harry ehkä itse osaa punnita tärkeysjärjestyksensä avioliiton ja kuninkaallisen roolin välillä ja asettaa nää oikeaan järjestykseen. Ja mitä tulee huoltajuuteen, jotenkin tuntuu, että Harrylla on takanaan aika paljon vahvempi koneisto kuin Meghanilla, joten tuskinpa tässä sellaisestakaan olisi kyse. Millä Meghan voisi pakottaa Harryn ratkaisuun, jota hän ei halua? Ja vaikka idea olisi lähtöisin Meghanilta, ei sekään tarkoita, että Harry on siihen pakotettu. Jos Meghan on tuntenut, että hän ei enää jaksa, ja hän on tätä ehdottanut, on ollut Harryn velvollisuus puolisona punnita mahdollisuudet ja haasteet.

Harry on lapsena todistanut äitinsä onnettomuutta lehdistön ajojahdin uhrina ja hyvästellyt oman äitinsä aivan liian aikaisin. Mun mielestä on kummallista, että tästä Megxitistä on syytetty Meghania. Jos tosiaan nimenomaan Meghan halusi pois, niin olisi hyvä miettiä miksi ja vähän peilata hänen saamaa kohtelua. Eikä mun mielestä ole millään lailla ihmeellistä, jos Harry on halunnut vaimoaan suojella osaamillaan keinoilla ja viedä hänet pois myrskyn silmästä.

Kaikessa tässä Meghania kohtaan syydetyssä julmassa kommentoinnissa ja uutisoinnissa mun mielestä syyllistytään jatkuvasti turhaan naisten väliseen vastakkainasetteluun (Meghan ja Kate) ja ennen kaikkea tässä Megxit-uutisoinnissa Harryn väheksymiseen, ikään kuin hän olisi jokin holhottava, joka ei osaa itse valita elämänsä suuntaa. Tässä koko tilanteessa hirveintä on mun mielestä se, miten sidotut kädet kuninkaallisilla on tällaisessa mediamyllyssä. He eivät voi kommentoida asioita, puolustaa itseään tai katkoa huhuilta siipiä. Kuka tahansa voi kirjoittaa saaneensa ”lähipiriistä” tietoa, joka on täysin paikkansapitämätöntä, eikä tarvitse asiaa edes todistaa. Herrajumala, mä oon vaan joku suomalainen bloggaaja ja mustakin on levitetty ”lähipiiristä” ihan täysin valheellista tietoa, joten ilmiö on ihan täysin totta, ja noin korkeassa asemassa varmasti aivan arkipäivää. Valitettavasti. Nyt kun Meghan ja Harry saavat elää vähemmän rajoitettua elämää, palautuu heille myös varmasti tietyllä tapaa tunnetta jonkinlaisista asioihin ja mediaan vaikuttamisen mahdollisuuksista. Ja jos ei muuta, he saavat kasvattaa lapsensa pois julkisuudesta tai rajatummassa julkisuudessa, mikä lienee olevan molempien toive.

Mun mielestä tässä koko kuviossa ja tilanteessa katsomisen paikka olisi lehdistöllä ja medialla ja mun sympatiat on täysin Meghanin (ja Harryn) puolella. Jotenkin tuntuu, että vanhoillinen brittihovi ja sen ympärillä pyörivä media ja sitä seuraavat ylikonservatiiviset ihmiset kelpuuttaisivat hoviin vain nätisti niiailevan kaikessa samaa mieltä olevan etikettiä pilkuntarkasti noudattavan ”kiltin tytön”. Kun sitten hoviin tupsahti aikuinen nainen, joka teki pienet valinnat omalla tavallaan ja jolla oli mielipiteitä, joiden takana seisoi, koko homma leimahti liekkeihin. On jotenkin surullista, että Elizabethkin on tietyllä tavalla niin ummehtunut hallitsija, vaikka hänellä juurikin olisi meriittejä, joilla voisi tuotakin monarkiaa freesata. Charlotten perimysjärjestys oli jo harppaus kuningashuoneelle, mutta onhan se säälittävää, että vuonna 2019 voidaan edelleen puhua jostain etiketistä, joka kieltää kirkkaanväriset kynsilakat.

Koko tässä asiassa mua kummastuttaa kaikista eniten se, ettei mielenterveyden ja henkisen hyvinvoinnin puolesta puhuva William ole missään vaiheessa jyrähtänyt mitään kommenttia puolustaakseen veljeään ja kälyään. Hänen hallitsijakaudellaan tarvitaan senior-tason kuninkaallisia jakamaan työtehtäviä, ja Harryn ja Meghanin menetys on oikeasti merkittävä jos ajatellaan kuningasperheen roolia. Kummallista on se, että Harrysta ja Meghanista on saanut räyhätä ilman, että kukaan, William tai vaikka Charles, on kommentoinut asiaa, mutta heti kun Williamia kutsuttiin kiusaajaksi, lähti pressikoneisto liikkeelle ja oikaisi nämä väittämät. Jotenkin surullista, miten eriarvoisia voivat kaksi veljestä olla, vaan sen perusteella, mikä on heidän syntymäjärjestyksensä. Jotenkin kun katson omia poikiani, en osaisi ikinä kuvitella arvottavani heitä eri tavalla, vaikka toinen on syntynyt pari vuotta aiemmin.

Mitäs mieltä te olette tästä kaikesta? 

Kommentit (27)
 1. Ihanaa että kirjoitat näin, oon kyllästynyt Suomessakin iltalehtien otsikoihin ja aivan kamaliin videopätkiin, jossa ”toimittajat” maalaa Meganista kunnon bitch – kuvaa. En usko siihen pätkääkään ja oon kuitenkin aika tarkasti seurannut mm. Dokumentteja tästä parista ja heidän perheestään. Aivan kamalaa kuinka julma lehdistö tosiaan on, ja briteissä se vasta hullua onkin, koko tuo kuninkaallisuus menee niillä aivan ihon alle. Mun mielestä britit saa ihan itse syyttää itseään tästä tilanteesta. Tuskinpa olis Harry ja Meghan alkaneet remontoimaan tätä heidän Frogmore cottageaan jos oisivat tienneet mitä tuleman pitää. Nyt saavat siitäkin paskaa niskaan kun on remontit tehty (tai siis Meghan on vaatinut ne tehtäväksi ja Harrylla ei ilmeisesti mitään valtaa omaan kotiinsa :D) brittien verorahoilla. Ei minkäänlaista kunnioitusta, voi kun kaikki arvostelijat joutuisivat päiväksi heidän kenkiinsä, ei sen jälkeen paljon enää ois sanomista. Toivottavasti britit herää nyt omaan toimintaansa ja Harry ja Meghan pääsevät elämään edes hiukan rauhallisempaa elämää perheensä kesken 💔

  1. vaapukkainen
   27.1.2020, 22:48

   Hienoa yleistystä briteistä, hohhoijaa…. Täällä on kuule koki maa täynnä ihmisiä, joita ei voisi pätkääkään kiinnostaa Meghxit. Se että joku Iltalehti kopioi konservatiivisen roskatabloidin mielipiteitä ei tarkoita, että täällä briteissä oikeasti ihmisiä kiinnostaisi. En ole itseasiassa käyny YHTÄKÄÄN keskustelua koko asiasta muun kun ehkä mieheni kanssa jotain uutisia katsellessa. En tunne ketään, joilla kuninkaallisuus menisi ihon alle – tämä maa kun ei ole mikään turistien Disneyland täynnä stereotypioita, vaan aika radikaalisti erilaisia mielipiteitä, varsinkin Skotlannissa, Walesissä ja Pohjois-Irlannissa, mitkä on ihan samalla tavalla tätä matata kun Lontookin. Tuntuu että kuninkaallisista puhutaan enemmän Suomessa kun täällä, roskalehdistö toki pois sulkien.

   1. Niiiiin, heidän häitäänkin seurasi vain 29 miljoonaa ihmistä kansainväliseksi, eli toki he kiinnostavat vaan roskalehdistöä ja meitä suomalaisia 😀

    1. Kyllä tätä Megxitiä ovat analysoineet monien artikkelien ja kolumnien kautta myös esim. Guardian, muutkin vakavammat julkaisut ja monet muotilehdet. Jos Vaapukkainen ei itse ole kiinnostunut kuninkaallisista, niin tuskinpa kiinnittää siihenkin huomiota, millaisissa julkaisuissa heitä ruoditaan? Minusta tämä on jo PR:n sekä brändin rakentamisen kannalta kiintoisa kuvio. Tuskinpa hovissa on ”sisäpiirin lähteitä”, jotka itsekseen pälpättävät medialle – eiköhän jo työsopimus sido vaitiolovelvollisuuteen ja uhkaa kovilla sanktioilla, jos levittelee kuninkaallisten asioita. Kyllä ne sisäpiirin lähteet taitavat olla ihan hovin PR-koneistosta ja jutut on laitettu tietoisesti liikkeelle. Veikkaan myös että monia brittejä kuninkaalliset kiinnostavat ihan senkin takia, että kuninkaallisinsituutio houkuttelee vauraampia turisteja Yhdysvalloista ja Aasiasta.

     1. vaapukkainen
      28.1.2020, 22:35

      Tarkoitin lähinnä että ei-lehdistössä, en ole kuullut kenekään täällä Briteissä puhuvan asiasta, media om oma lukumsa kitten Jo sanoin. Roskalehdillä lähinmä tarkoitin Meghxitiä, eikä ilmiötä yleemsä, josta toki on uutisoinut BBC ja Guardian, mutta ihan eri tapaan kuin vaikkapa Daily mail yms. Mist nää Meghan vihat on lähteneet liikkeelle. En kyllä Guardianin päivittäisenä lukijana ole nähnyt yhtäkään Meghania täysim teilaavaa artikkelia, vaan aika neutraaleja.

    2. vaapukkainen
     28.1.2020, 22:41

     En tarkoita että Asia ei kiinnostaisi ketään, vaan että mum mielestä on liiottelua väittää että Jollain perusbritillä olisi aikaa tulisesti suuttua Meghxitistä, kun tällä hetkellä on suurempiakin huolia jotka meitä tavallisia tallaajia koskettaa. Mum mielestä koko juttu on lähinnä median tehtailema ongelma, eikä tavallisten ihmisten mielessä läheskään niin paljon kun media väittää. Ainakaan mum brittityöpaikalla, brittisalilla tai harrastuksissa ei asiasta ole puhuttu kertaakaan, kuten eivät ole brittiperhe tai miehen sukulaiset. Varmasti jotain Barbara 50-veetä kiinnostaa, mutta näin YLEISTÄEN en ole eri puolilta maata kuullut että kavereita/tuttavia/sukulaisia Asia juuri kiinnostaisi. Toistan, pointti oli että tää on median hypetys enemmän kuin oikeiden ihmisten miekenkiinnom kohde.

 2. UPEASTI ja varsin syväluotaavasti kirjoitettu! Avasi omia silmiänikin muutamassa kohtaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *