Minä olen nainen

Minä..
… rakastan viettää aikaa juoruillen ystävieni kanssa.
… nyyhkytän vähän joka toiselle hiemankin surulliselle asialle.
… nauran niin, että kyyneleet valuu silmistä.
… katson tuntikaupalla söpöjä eläinvideoita.
… olen aina ollut läheinen äitini kanssa.
… olen hankala ja vaikea.
… olen iloinen ja nauravainen.
… olen lämmin ja lojaali.
… pidän ystäviäni maailman kauneimpina olentoina.
… olen kunnianhimoinen ja päämäärätietoinen.
… olen pinnallinen ja kiinnostunut ulkonäöstäni.
… rakastan muotia.
… ja jääkiekkoa.
… rakastan ruoanlaittoa
… enkä ymmärrä autoista mitään.
… hermostun teknisille vempaimille.
… myöhästyn, koska hameenhelma on rytyssä.
… innostun kaikesta tulisesti.
… antaisin mitä vaan siskojeni hyvinvoinnin vuoksi.
… saan koirani karkaamaan välillä, että saa happea halien välissä.
… unelmoin seitsemästä eri tulevaisuudesta, joista yksikään ei varmaan toteudu.
… olen itsenäinen.
… olen aivan liian ”minä itse” yhdenkään miehen sietokyvylle.
… olen tyttömäinen ja hempeä.
… rakastan korkokenkiä, vaikka ne ovat epäkäytännöllisiä.
… olen naisellinen, kurvikas ja pidän vaatteista, jotka tuovat vartaloni esille.

Minä olen nainen. Ja minulla on oikeus olla koskematon.

Tänään on kansainvälinen naistenpäivä. Viralliselta määritelmältään ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”. Olen aina ollut ylpeästi suomalainen, ja jo melko pienestä asti painavasti sen takia, että Suomi antoi ensimmäisenä naisille oikeuden äänestää. Hyvä Suomi, hyvä me, hyvä meidän joukkue!

Suomessa ollessani saimme ihanan bloggaavan kollegani kanssa idean. Meitä rinnastetaan jatkuvasti mielipidevaikuttajiin, joten miksei käyttää meidän vaikutusvaltaa hyviin asioihin, auttamiseen omalta osaltamme.

domestic-violence Itse olen joutunut miettimään eri tavalla naiseutta ja naisena olemista viime aikoina. 25 tulee mittarissa täyteen kesällä, ja sitä väkisin miettii enemmän tai vähemmän sitä, mihin suuntaan elämäänsä on viemässä. Olen parillekin miespuoliselle ystävälleni kiehunut sitä, miten aika on suurempi vihollinen meille naisille kuin miehille. Mitä jos havahtuu 35-vuotiaana siihen, että haluaa perheen ja onnen toisen ihmisen kanssa. Naisena olet silloin jo puuma, miehelle on ihan OK rakentaa uraa kymmenen vuotta ja sitten keksiä ottaa itselleen 23 -vuotias vaimo, pyöräyttää pari lasta ja jatkaa sitä uran muotoilemista. Tiedän, että jokainen nainen tekee juuri niin kuin hyvältä ja oikealta itsestä tuntuu, mutta olen silti paljon vellonnut siinä, mitä odotuksia naiselle on elämässä. Täytyy olla sitä ja tätä ja tuota. Pitäisi perustaa perhe, mutta samalla pitää kiinni omasta elämästä ja kehittää omaa uraa. Pitäisi pitää kotia pystyssä, näyttää samalla aina hyvältä ja huolitellulta ja lisäksi pystyä tekoihin, joihin miehetkään ei pysty. Kamalat paineet.

Nää mun pohdinnat siitä, millainen nainen olen, ja millainen haluan olla, lähtivät eri urille Barcelonan jälkeen. Barcelonan tapaus herätti mut ajattelemaan sitä, miten vaikeaa on välillä olla nainen ihan arkisellakin tasolla. Me ollaan koulussa nyt kulttuurihistorian tunnilla paljon puhuneet myös siitä, miten yhä edelleen, modernissa yhteiskunnassa, ihmiset rinnastaa minihameet, korkkarit ja muut ”seksikkäät” vaatteet siihen, että ihminen on ”ansainnut” tulla raiskatuksi. Edelleen ihmisillä on sellainen mielikuva, että nainen voi olla osasyypäänä omaan pahoinpitelyynsä tai raiskaukseen. Hyvää päivää, sainhan minäkin usean kommentin, että olisin ansainnut tulla raiskatuksi siellä Barcelonassa, kun olen tällainen tyhjäpäinen bimbo.

QWuXtyBwZfUOZCu-556x313-noPad

Ei! Jokaisella naisella on oikeus olla koskematon. Aina. Ja niin sen pitäisi olla kaikkialla. Se, että mulla on tissit, ei oikeuta heittämään mun juomaan tajun vievää lääkettä. Se, että mulla on perse, ei oikeuta nappaamaan siitä kiinni, kun kävelen yökerhossa ohi. Ja se, että minulla on oma tahto, ei oikeuta ketään olemaan väkivaltainen minua kohtaan.

Olin keikalla tuon tyrmäystippaepisodin jälkeen ja käveltyäni poikaryhmän ohi, joku nappasi mua takamuksesta kiinni. Mussa nous niin käsittämätön raivoa. Asiaa kohtaan, jota tapahtuu about joka viikonloppu. Millä oikeudella tämä tyyppi kuvitteli, että minuun saa koskea?! Minulle kokemukseni Barcelonassa avasi ihan eri tavalla näkemyksen siihen, miten itseisarvossa pidin koskemuuttani.

Itse olen elänyt todella onnellisen ja onnekaan elämän, jossa pahinta tällä saralla tapahtunutta on ”jotain, mitä olisi voinut tapahtua ilman suojelusenkeleitä” ja se, että känninen urpo tulee baarissa iholle.

Kaikilla ei mene yhtä hyvin. Joillakin tuo känninen urpo asuu kotona, ja on 90 % ajasta ihana ja rakastava mies. Joillakin se ei jää vain siihen ”mitä olisi voinut tapahtua”.

Ja näitä naisia olen ajatellut paljon viime aikoina.

domestic_violence_psa_by_radia

Surullista on se, että nykymaailmassa nainen on naiselle edelleen susi. Vaikka miesten euro on edelleen meille 80-90 senttiä, ja vaikka saamme kynsin hampain usein jokainen taistella jossakin elämänvaiheessa odotuksia vastaan, ”koska olemme naisia”, niin silti koko ajan toisiaan kampitellaan. Hyväksytään toisen kokeman väkivallan, jopa riemastutaan siitä. Pahimmassa tapauksessa naiset ovat sen väkivallan, niiden tyrmäystippojen tai lyöntien takana. Ollaan kateellisia toisten saavutuksista, sen sijaan, että nähdään ne omien mahdollisuuksien avartamisena. Säälin, sympatian ja lämmön sijaan heijastetaan omaa kylmyyttä ja ahdinkoa.

Koska naisena oleminen on pelottavaa. Ja syyttämällä toista siitä, että häntä on lyöty tai kohdeltu kaltoin, teemme hänestä erilaisen kuin itsestä, ja voimme tyynnytellä itseämme, että eihän meille näin kävisi.

Naistenpäivän kunniaksi, toivoisin, että jokainen nainen ruudun toisella puolen ymmärtäisi, että vaikka naisena oleminen on pelottavaa ja välillä turhauttavaakin, niin me olemme kaikki vahvoja ihmisiä, ja meillä on tärkeä paikka yhteiskunnassa. Vain yhteisvoimin me saamme tätä maailmaa vieläkin paremmaksi paikaksi, ei vain itsellemme, vaan kaikille naisille!

violence women resized

Minulla on kaksi nuorempaa siskoa, ja aina toivon, että he saavat olla aikuisia naisia suvaitsevaisessa, naisille turvallisessa ympäristössä. Ja samalla mietin, että Suomessakin on niin paljon naisia, jotka eivät ole saaneet elää onnellista ja turvallista elämää, ja nämä naiset ovat joidenkin siskoja, tyttäriä ja äitejä.

Näin ollen, otimme yhteyttä Naisten Linjaan, ja halusimme naistenpäivän kunniaksi nostaa heidän toimintaansa teidän kaikkien tietoisuuteen ja pyytää teiltä apua.

Naisten Linja on valtakunnallinen neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Naisten Linja kuuntelee, tukee ja antaa tietoa väkivallasta ja siitä selviytymisestä. Sen kautta naiset ja tytöt voivat kysyä väkivallasta, käsitellä kokemuksiaan ja saada neuvoja ja tukea vaikeiden elämäntilanteiden ratkaisemiseen. Naisten Linja voi auttaa neuvomalla esim. turvataloista tai olla tärkeänä kuuntelevana korvana. Palvelut ovat maksuttomia, anonyymeja ja luottamuksellisia. Naisten Linja on auki tällä hetkellä maanantaista perjantaihin klo 16-20.

violence-against-women

Naisten Linjan toiminnan mahdollistavat kymmenet vapaaehtoiset naiset, jotka haluavat antaa aikaansa väkivaltaa kokeneiden naisten tukemiseen ja ovat kouluttautuneet päivystäjiksi. Naisten Linja aloittaa tänään ennätyksellisen suuren vapaaehtoisrekrytoinnin. Tavoitteena on päivystysaikojen laajentaminen vuonna 2014 myös viikonloppuihin (jolloin voisin kuvitella eniten tarvetta päivystykselle nimenomaan olevan), ja tämä tavoite toteutuu rekrytoimalla nyt 60 uutta vapaaehtoista naista Naisten Linjalle.

Myös rahallisesti voi Naisten Linjan toimintaa tukea. Koska Naisten Linjalla ei ole keräyslupaa, he eivät sen takia voi julkisesti ylläpitää keräystä, mutta lain mukaan voivat ottaa lahjoituksia vastaan, jos toinen taho, tässä tapauksessa me bloggaajat, niihin kehottaa.

Tärkeintä meille on ollut antaa Naisten Linjalel näkyvyyttä, että järjetön muistaa, jos apua joskus tarvitsee. Kuitenkin, toivoisin tänään, että jokainen Mungolifen lukija harkitsee hetken tätä asiaa ja toivottavasti lisäksi sijoittaa pienemmän tai suuremman lahjoituksen Naisten Linjalle. Jos joku innostuu vapaaehtoiseksi, vieläkin parempi!

Lahjoituksia voi antaa seuraavilla tiedoilla
Danske Bank FI76 8000 1710 1157 01
Viite 1067
Saaja: Naisten Linja

Lisätietoa toiminnasta:
www.naistenlinja.fi
www.omatrajani.fi

Mulle tulee loppuun mieleen St. Francis de Salesin hieno lause.

“Nothing is so strong as gentleness, nothing so gentle as real strength.”

Siinä on hieno ohjenuora tähän ja jokaiseen muuhunkin päivään siinä, miten olla nainen!

Käykää myös lukemassa muiden bloggaajien hienoja postauksia aiheesta! 

Kommentit (145)
  1. Hyvä Anna! Asiallista tekstiä ja hyvällä asialla. 🙂

    1. Kiitoksia kovasti 🙂

  2. ehdinkin lukea jo tästä tempauksesta useammasta eri blogista, mutta täytyy tännekkin sanoa että aivan loistava idea ja hieno teksti Anna! hyvää työtä naiset, yhdessä me pystytään parempaan ja ollaan vahvempia!

    Ihanaa Naistenpäivää kaikille! <3

    1. Kiitoksia kovasti 🙂 Ja samoin sinulle! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *