Minun Suomeni

Mungolife


Olen tyytymätön. Turhautunut ja tyytymätön. Turhautunut tähän vellovaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja tyytymätön tämän maan päättäjiin.

Avasin tässä aamulla Facebookin ja siellä iloisten kissavideoiden ja perhekuvien lomassa oli yksi pääaihe päivityksissä. Maahanmuutto, pakolaiset ja turvapaikat. Keskustelulta ei ole voinut välttyä, vaikka asuisi pahemmassa kuplassa kuin meikäläinen välillä.

Olen pitkään miettinyt, uskallanko julkisen lynkkauksen pelossa kirjoittaa ajatuksiani auki tai osaanko edes ilmaista niitä oikein. Kokeillaan.

Minua turhauttaa se, että tämä maahanmuuttaja/pakolais-keskustelu menee aina samoja polkuja. Rasisti-realisti väittelyä, omien sädekehien kiillottelua ja tyhjiä mietelauseita. Ei olla päästy puusta pitkälle tässä asiassa. Pieninkin kriittisyys maahanmuuttoa tai pakolaisia kohtaan leimataan rasismiksi ja vastapuoli sitten leimaa ne, jotka haluavat auttaa haihattelijoiksi tai suorastaan typeriksi. Oikeaa, älykästä keskustelua, joka ei mene tunteisiin kellään, on vaikeaa löytää.

Minä olen pamu. Ai mikä? Paluumuuttaja. Keksin sen äsken, joten ei ihmekään, jos ette ole sitä aiemmin kuullut. Mamu-sanaa viskellään tässä maassa yllin kyllin, ja ymmärrän jos se loukkaa maahanmuuttajia. Mutta mä voin ihan hyvin olla pamu. Mä olen tullut tähän maahan 4-vuotiaana suomalaisen mummini ja suomenliettualais-taustaisen äitini kanssa. Puhuen venäjää kotikielenä. Ai että, ysärin alun ryssäviha ja rasismi on vielä näin 27-vuotiaana todella hyvin mielessäni. Eipä siitä kai koskaan kasva pois. Jos siis minua haluaa tämän postauksen jälkeen kutsua rasistiksi, on hyvä ja menee huutelemaan sitä läppää joillekin, joilla on oikeasti ongelma ihonvärin tai kansalaisuuden kanssa.

Kutsuisin itseäni lievästi maahanmuuttokriittiseksi. En kriittiseksi niitä maahanmuuttajia kohtaan, vaan tätä meidän maata ja yhteiskuntaa, jonka kykyä käsitellä maahanmuuttoasiat haluaisin kritisoida. Tilanne on Suomessa aika paha tällä hetkellä. Taloudellinen tilanne siis. Meidän päälle ei onneksi tiputella pommeja harva se päivä, joten sikäli meillä menee erinomaisesti. Mutta talous, se on meillä vähän reisillä. Työttömyys on paikoitellen jopa 15 %, pienillä paikkakunnilla korkeampikin. Tässä tuleekin itse asiassa avaintekijä mun maahanmuuttokriittisyydelleni. Minua ei kyllä oikeastaan kiinnosta nanometriäkään minkä väristä populaa tähän maahan muuttaa. Mitä uskontokuntaa he edustavat, tai mistä päin maailmaa tulevat. Minua kiinnostaa se, että näissä nykylähtökohdissa kaikki uusi väki tähän maahan on lähtökohtaisesti lähitulevaisuuden työttömiä. Ei mulle ole väliä tuleeko tänne 15 000 liettualaista vai 15 000 syyrialaista. Mitä nopeasti lukuja vilkaisin, Suomessa on n. 400 000 työtöntä työnhakijaa ja vähän reilu 30 000 työpaikkaa. No siinähän todellinen pitkän matematiikan oppimäärän tilanne, kun tuota katsoo. Se, että maahanmuuttajista tai pakolaisista tulee lähtökohtaisesti työttömiä, ei johdu siitä, että he olisivat jotenkin meitä suomalaisia "huonompia" vaan siitä, että ei ole työpaikkoja. Ei vaikka uudet kasvot tässä maassa olisi kullanvärisiä ja piereskelisivät satasen seteleitä. (tosin se ehkä auttaisi kansantaloutta...)

Minä en sinänsä siis näe ongelmaksi sitä, kuinka paljon tähän maahan otetaan pakolaisia tai maahanmuuttajia. Lääniähän täällä on vaikka millä mitalla ja tilaa on meille kaikille hengittää turvallisesti ja katsoa, kuinka lapset saavat kasvaa aikuiseksi, eivätkä makaa elottomana rantaveteen huuhtoutuneina. Tänne pitäisi vaan ihan helvetin nopeesti saada tehtyä infrastruktuuriin muutoksia, joiden kautta tänne luodaan työpaikkoja. On tultava oikeasti isoja muutoksia, jotta hyvin tienaavat yritykset haluavat jäädä tähän maahan. Verotuksellisten vittumaisuuksien (pardon my french) takia täältä lähtee todella paljon elinvoimaisia yrityksiä tai tulevaisuuden menestyjiä muualle. Ruotsiin, Portugaliin, Viroon jne. Ymmärrän sen valinnan hyvin. Jos perheellä on ollut perheyritys vuosikymmeniä, mutta sukupolven vaihtumisen myötä olisi pakko myydä osakkeita perheen ulkopuolelle, jotta saataisiin perintöverot sillä korvattua, niin kyllä mäkin pakkaisin matkalaukkuni ja toteaisin, että adios. On se surullista, että vuosikymmeniä toimineet yritykset joutuvat myymään osakkeita, jota voivat pärjätä perintöveron kanssa. Ne yritykset on maksanu jo aika kovaa veroa sen ajan kun on Suomessa pyöriny, että on vähän niheetä vaatia luopumaan yrityksestä, jos sen Suomessa haluaa pitää. Menestymisestä pitää myös pystyä tekemään voittoa. Ei mikään suuri voittoisa yritys välttämättä halua jäädä Suomeen, jos menestysmahdollisuudet ulkomailla on paremmat. Ei vaikka kyse ei olisi perintöverostakaan.

Yrittäjyyden turvaaminen ja helpottaminen on mun mielestä ensimmäinen asia, joka tässä maassa pitäisi saada muutettua. Ei ole edes oma lehmä ojassa, vaikka yrittäjä olenkin. Olisin oikein mielelläni palkollinen. Tai no kohta olenkin. Mutta niin, onhan se nyt ihan perkeleen naurettavaa, että täällä kun palkkaat jonkun palvelukseesi, maksat hänen palkkansa päälle n. 60% muita kuluja. Siinä pienellä yrittäjällä aika äkkiä katoaa halu palkata ketään. Ja ne pienet yritykset, joilla olisi mahdollisuus kasvaa uusiksi Nokioiksi joko jäävät yhden hengen pikkulafkoiksi tai muuttavat Viroon. Täällä pitäisi tehdä yrittäjyydestä kannattavaa. Nyt tulee ihan ns. perstuntumalla tää seuraava osuus, joten jos menee pahasti pieleen, korjatkaa toki. Mun muistaakseni Briteissä yrittäjä saa nostaa 22 000 puntaa vuodessa osinkoa verottomana, saa ALVeja takaisin valtiolta, jos käyttää enemmän kuin myy ja saa verohelpotuksia, jos palkkaa ihmisen yritykseensä. Kelatkaa, siis valtio ihan helpottaa sun elämää, jos sä luot työpaikan toiselle ihmiselle. Jännää. Ei Suomessa vaan.

Miksi tämä yrittäjyysasia on niin tärkeä? Yrittäjä ei luo työpaikkaa pelkästään itselleen vaan hän samalla jättää vapaaksi yhden työpaikan jollekin toiselle ja parhaassa lykyssä voi yritykseensä palkata lisää ja lisää ihmisiä, luoden tänne lisää niitä tarvittavia työpaikkoja. Lisäksi yrittäjyyden ongelmat Suomessa luovat epätasa-arvoa sukupuolten välille. Pienelle yritykselle ei ole ihan mikään pikkujuttu, jos pari työntekijää ykskaks jää äitiyslomalle. Se voi johtaa jopa konkurssiin. Kumpikohan on siis paremmassa asemassa työtä hakiessa, 27-vuotias mies vai tällainen 27-vuotias lapseton nainen, jolle lasten hankinta on todennäköistä seuraavan 3-5 vuoden aikana? Eihän se saisi painaa vaakakupissa työnhakijaa palkatessa, mutta kyllä se vaan painaa. Aika helkkarin paljonkin vielä.

Työpaikkojen luominen on mun mielestä tärkein asia, josta pitäisi keskustella. Miten tehdä tästä maasta houkuttava yrityksille ja miten saada yrittäjyys houkuttelevaksi, jotta voidaan lisätä työpaikkoja. Jos täällä olisi nyt vaikka ykskaks 150 000 vapaata työpaikkaa, niin ei varmasti montaakaan ihmistä haittaisi tämä pakolaisuusasia. On tässä maassa toki ihan täysiä kusipäärasistejakin. Vähän liikaakin jos multa kysytään. Mutta monet, jotka nyt leimataan rasisteiksi, eivät vihaa toista värin tai kansalaisuuden takia. He pelkäävät. He ovat niitä työttömiä, jotka elävät nyt kädestä suuhun ja rukoilevat työpaikkaa. He pelkäävät, että nyt tulevat pakolaiset tiukentavat heidän jo pientä tuloaan, ja vievät mahdollisesti työpaikan heiltä. Samalla tapaa pelkäävät keskituloiset, jotka jo nyt maksavat hirveitä määriä palkastaan veroihin. He pelkäävät, että verot sen kuin kiristyvät, ja palkastakaan ei kohta jää yhtään mitään käteen. Eläkeläiset, opiskelijat, lapsiperheiden vanhemmat ja monet muut pelkäävät, mitä käy heidän perusturvalleen ja mahdollisuuksilleen kun maa saa lisää taloudellista "taakkaa". Ymmärrän sitä pelkoa. Samaan aikaan kun sydäntäni riipaisee se kuva pienestä pojasta elottomana rantahietikolla, minussa on myös ymmärrys näitä pelkääviä ihmisiä kohtaan.

Ja niin kauan kun rakkaassa kotimaassamme on tehty yrittäjyys epäkannattavaksi ja kalliiksi, ei tänne saada taiottua uusia työpaikkoja. Ja niin kauan nämä uudet maahamme muuttajat tulevat olemaan taloudellinen taakka. Ei se ole heidän vikansa, se on ihan tämän maan todella huonon systeemin vika.

Kyse ei ole pelkästään näistä peloista. Viime aikoina on uutisoitu aika propagandapainotteisesti ulkomaalaistaustaisten tekemistä rikoksista, ja keskustelu on herättänyt aikamoisia kommentteja. N-sana on kaivettu naftaliinista ja muitakin kauniita ilmaisuja mutakuonoista mamupatjoihin on netti tulvinut. Mulle on sinänsä aivan sama, onko raiskaajan ihonväri valkoinen vai musta. Ei se ihonväri sitä raiskaamista aiheuta. On kaksi asiaa, jotka vaikuttavat siihen. Tämän maan typerääkin typerämpi rangaistuspolitiikka (pitäisi oikeesti saada varmaan puutukki poikittain perseeseen kokonaisen futiskentän edessä, että tekijä saa yli 2 v. vankilassa istumista) ja se, että sopeuttamisprosessi maahanmuuttajien kohdalla on todella ala-arvoista. Jos tänne kerta otetaan maahanmuuttajia ja pakolaisia, sitten pitäisi myös järjestää asiat niin, että he voivat täällä sopeutua tämän maan menoon. Länsinaapurimme no go -alueet on jo hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun maahanmuuttajia ei sopeuteta uuteen maahansa. Jos me haluamme kiillottaa sädekehäämme tai ihan pyyteettömästi auttaa niitä, jotka on hädässä, pitää heille järjestää mahdollisuus sopeutua uuteen yhteiskuntaan. Pakolliset kielitunnit, kulttuuriopiskelu ja tutustuminen työelämään pakollisen harjoittelun muodossa. Valtiolta helpotuksia yrittäjille, jotka palkkaavat ulkomaalaistaustaisia harjoitteluihin ja työssäoppimisiin jne. Tärkeintä olisi saada pois syrjäytyminen omiin etnisiin ryhmiin ja katoaminen pois valtaväestöstä. Ei riitä, että otetaan vaan vastaanottokeskukset täyteen ja todetaan, että pelastettiin maailma. Uusista asukkaista on pidettävä huolta.

Kansainvälisen yhteistyön ja politiikan puolesta pitäisi saada sota-alueet ja konfliktit rauhoitettua niin, että turvapaikkoja hakeneet voisivat joskus suunnata takaisin kotiin. Heihin pitäisi kuitenkin suhtautua alusta asti pysyvinä asukkaina, joille pitää tarjota samat mahdollisuudet kuin muille. Eikä välttämättä edes mahdollisuudet, vaan vaatimuksetkin. Ei välttämättä sodan runtelemasta maasta tänne tullut osaa hakeutua itse koulutukseen, töihin ja kursseille. On kulttuurieroja, on traumoja, on vaikka mitä.

Rikollisuuden suhteen olen kyllä aika jyrkkä. Mielestäni jos tulee Suomeen, hyvään maahan, jossa on erinomaiset mahdollisuudet menestyä, ei ole hyväksyttävää tulla tänne tekemään rikoksia. Mielestäni maahanmuuttajat ja pakolaiset, jotka syyllistyvät Suomessa henkeen tai henkilöön suhtautuvaan rikokseen, voitaisiin välittömästi palauttaa takaisin. Jos hakee turvapaikkaa maasta, pitäisi myös antaa turva sen maan alkuperäisille asukkaille. Kulttuuri- ja kasvatuserot ei ole syy tai tekosyy fyysiselle väkivallalle maassa. Tiedän, että moni pelkää rikollisuuden kasvuakin. Sitä voi selittää myös luvuilla ja tilastoilla, ei pelkästään rasismilla. Eläimellisistä oloista tulleille ei välttämättä ole selvää, miten tilanteissa saa ja voi toimia. Eikä vaikkapa sodan runtelemasta maasta pommien keskellä teltassa patjalla nukkuneesta pakolaisesta välttämättä suomalainen vankilatuomio telkkareineen ja lämpimine huoneineen ole kovin suuri pelote. Takaisin pommien keskelle palaaminen voi ollakin. Enkä nyt sano, että kaikki pakolaiset ovat rikollisia ja kaikki suomalaiset hyviksiä. Jos voisin, lähettäisin kaikki suomalaisetkin raiskaajat Syyriaan. Mutta niitä nyt on vaan jotenkin kestettävä.

Mutta niin. Kuten sanoin, mua turhauttaa. Mua turhauttaa se, miten paha tämä maailma on, ja miten ikäviä asioita ihmiset joutuvat sietämään. Mua turhauttaa melkeen yhtä paljon se, että rasismi-sanan viljelystä on tullut mediaseksikästä, eikä enää voi puhua edes omista peloistaan illman rasismin leimaa otsassa.

Mäkin pelkään. En niinkään oman veroprosenttini nousun puolesta. Minä pelkään sitä, että tällaisesta lähtökohdasta Suomi suistuu todella pahaan rasismiin ja jopa viharikollisuuteen. Syytetään yhteiskunnan laskusta pakolaisia ja maahanmuuttajia ja viattomat kärsivät. Että täällä joudutaan kärsimään rasismista ja väkivallasta ja pahimmassa tapauksessa henki lähtee sitten punaniskaisen suomalaisen väkivallantekoon, eikä niihin pommeihin.

Ymmärrän, että Syyrian kriisi ei mene pauselle vaan sillä, että me ilmoitetaan, että hei, venatkaas nyt vaikka neljä vuotta, me hoidetaan tätä omaa taloudellista meininkiä ja infrastruktuuria. Katotaan sitten. Ei, kyllä meidän on nytkin autettava, mutta samalla on pakko tehdä suuria muutoksia.

Muutoksia Suomessa onkin sitten todella helppo saada aikaiseksi. Ehhhh. Tai sitten ei. Demokratia on hieno keksintö, mutta Suomessa se tuntuu nyt olevan myös aika jarru päällä. Neljä suurta puoluetta. Hallituksessa kolme. Kaikki haluavat ajaa eri asioita. Johan tässä on monta vuotta nähty, miten on junnattu paikallaan. Opposition ei tarvii ees puuttua, kun hallitus ei itsekään löydä sopua. Ja sitten kun joku laki saadaan ajettua läpi, siinä menee useita vuosia, ennen kuin se on toteutuksessa. Palaisin taas Englannin esimerkkiin. Monta puoluetta, joista kaksi valtapuoluetta. Yksi voittaa, toinen häviää. Tärkeimpiä virkamiehiä vaihdetaan voittoisan puolueen kannattajiksi ja lait saadaan läpi paljon nopeammin. (Asia noin niinku todella vahvasti pelkistettynä) Suomessa runtattiin tasapuolista avioliittolakia ties miten pitkään. Asian olisi pitänyt olla itsestään selvää, ja siitä ei olisi pitänyt edes olla tarvetta keskustella. Menkööt naimisiin ketkä haluaa kenen kanssa haluaa. Keneltä se oikeesti on mitenkään pois.. Nyt sitä toteutusta odotellaan sitten vuoteen 2017 ja todennäkösesti se ehditään jotenkin kaatamaan vielä. Ajan ja rahan käsittämätöntä tuhlausta. Siis lopputulos toki sen arvoinen, asiasta pitääkin taistella, mutta perkele, asian olisi pitänyt olla itsestäänselvä kahden aikuisen ihmisen välinen sopimus ja vapaus sellainen liitto sopia.

Meillä valitaan 200 edustajaa, joista puolet ei tiedä edes paljonko valtion velka on, ja joista n. 90 % ei vaivaudu edes istuntoihin paikalle. Ja palkka juoksee. Haluaisin nähdä missä muualla tässä maassa valitaan töihin joku, jolla ei ole kokemusta ollenkaan, palkaksi lätkästään lähemmäs 7000 ja sitten laitetaan samantien melko pitkälle lomalle. Jaa-ha. Ensimmäinen puoli vuotta totutellaan, sitten ei tehdä mitään kovin kummosta, koska pelätään, ettei valita seuraavalle kaudelle tai koska on vaan mahdotonta tehdä mitään radikaalia nykysysteemillä, ja sitten viimeinen vuosi oikeastaan kampanjoidaan. Nuoria ensikertalaisia ei taideta edes kuunnella. Väitän, että moni oikeesti osaava ja älykäs ihminen ei edes hakeudu politiikkaan, koska a) tienaa yksityisellä sektorilla paljon paremmin ja b) ei halua tulla julkisesti lynkatuksi propagandamedian ja yhteiskunnan toimesta. Mä vähentäisin eduskunnan paikkoja puolella, laittaisin sinne pääsykokeet ennen kuin voi edes asettua ehdolle ja tuplaisin palkan. Ehkä sinne saataisiin sitten oikeesti hyviä ja osaavia ihmisiä. On siellä nytkin hyviä kansanedustajia, harmi, että niitä on ehkä 20 % eduskunnasta.

Siis kelatkaa hei. Valtiolla on ihan oikeitakin ongelmia. Mutta meillä käytetään aika paljon verorahaa siihen, että pakotetaan rekkayrittäjät teippaamaan olutrekkansa uudelleen. Aika iso osa niistäki yrittäjistä taitaa maksaa nyt verojaan Viroon. Kuka kukkahattutäti keksi senki asian? Ihan oikeesti, kuka on alkoholisoitunut siitä, että ohi on ajanut Heinekenin rekka? May I ask? Ja kuinka moni on alkoholisoitunut työstä syrjäytymisen ja masennuksen takia? Jotenki veikkaan, että niillä kaljarekoilla ei ole mitään perkeleen väliä. Tai markiiseilla ja varjoilla, jossa on Koffin logot. Pienet ravintolayrittäjät on hyötyneet niistä varjoista, ja sitä kautta voineet tehdä työtä ja kauppaa. Mutta ei, ne piti saada pois. Nyt ne samat ravintoloitsijat joutuu taistelemaan enemmän elättääkseen itsensä tai tarjotakseen työpaikkaa muille. Joku helvetin raja nyt sille holhouksellekin. Alkoholismi on surullista, rankkaa ja yhteiskunnallekin kallista. Mutta ihan oikeesti. Aurinkovarjot? Rekkatarrat? Paljonkohan siihenkin on mennyt rahaa, minkä olisi voinut käyttää johonkin fiksumpaankin?

Eniten mua itse asiassa kyrpii se, että eläkeläisiltä ollaan viemässä oikeuksia pois. Siinä missä puoli Suomea oli mielenosoituksessa multikulttuuriuden (kirjoitetaanko se noin?) puolesta, aika harva näistä ihmisistä vaivautui osoittamaan mieltään eläkeläisten puolesta. On ihan käsittämättömän surullista kuinka moni eläkeläinen jo nyt masentuu ja elää surullista, onnetonta ja köyhää elämää. Samat ihmiset, jotka maksoivat vuosia veroja ja tekivät työtä tämän maan eteen. Yhteiskunnan hyvyys mitataan siinä, miten se kohtelee itselleen "hyödyttömiä" ihmisiä. Nyt on mediaseksikästä meuhkata maahanmuuttajien oikeuksista, mutta mites ne vanhat ihmiset? Ne kaikkensa antaneet? He ovat yhteiskunnalle "hyödyttömiä", ja he kokevat tätä menoa aika karun kohtalon. Sillä mittarilla me asutaan aika paskassa maassa. Voisi ehkä itsekin lakata kerryttämästä eläkettä, kun tätä menoa töitä tekee hamaan kuolemaansa asti ja jos ei ehdi kuolemaan ennen, niin elää vikat vuotensa puurolla ja purkkitonnikalalla.

Mulla katos punainen lanka tässä jutussa ekan kappaleen kohdalla. Hyvä on alussa mainita, että olisi kiva lukea asiasta oikeaa tunteisiin menemätöntä keskustelua, mutta perkele menee itelläki tunteisiin tässä.

Tässä maassa on aika monta ihmistä virkoineen, jotka saavat helkkaristi parempaa palkkaa kuin minä, jotka voisivat nyt toimia näiden asioiden eteen. Ennen kuin meilläkin on yli 50 no go -aluetta, rasismi rehottaa ja kaikki on onnettomia.

Pääpiirteittäin:

1. Yrittäjyysasiat ihan uudelle mallille.

2. Opiskelujen lyhentäminen. Harvalla alalla oikeesti tarvitaan mitään 5 vuoden tutkintoa. 3-4 vuotta riittää erinomaisesti ja sitten yliopistojen ja työpaikkojen välille tiukempi side. Ei niitä töitä kirjoilla ja tenteillä tehdä, vaan töitä tekemällä. Joku vois laskea, jos 75 % tutkinnoista lyhennettäisiin 40 %, kuinka paljon säästöä tulisi. Vielä kun saataisiin ne yliopistosta valmistuneet työelämään niiksi kahdeksi säästyneksi vuodeksi, eikä opintotukea nostamaan. Aika monta pakolaista saatais sopeutettua ja aika monta eläkeläistä saataisiin elämään vähän parempaa elämää. (tää vaatis ehkä ihan oman postauksen)

3. Ei viedä enää penniäkään eläkeläisiltä.

4. Ymmärretään, mitä rasismi tarkoittaa, ja ymmärretään, että kaikki kriittisyys maahanmuuttoa ja pakolaisuutta kohtaan ei ole rasismia. Rasismi on pahantahtoista, julmaa ja väärin. Pelko on inhimmillistä, ymmärrettävää ja sen tarkoitus ei ole loukata. Jos kaikki maahanmuuttokriittinen keskustelu tukahdutetaan rasismina, ihmiset menevät ääripäihin, sinne puolelle, jolla viihtyy se oikea rasismi ja äärioikeistolaisuus.

Suomi on välillä kuin se tyyppi, jonka tunsi ala-asteella. Se superkaunis tyttö tai se lahjakas urheilijapoika. Jolla oli koko elämä auki, ja joka olisi voinut valloitta maailman. Joka päätyi 17-vuotiaana yksinhuoltajaäidiksi ja alkoholiongelmaiseksi tai joka löysi pilven polttelun ja unohti jääkiekon. Potentiaalia olisi vaikka millä mitalla, ja mahdollisuuksia sitäkin enemmän. Ne vaan tuhlataan kaikkeen ihan käsittämättömän turhaan ja hyödyttömään.

Tässä on viime kuukausina ollut trendilauseena "Minun Suomeni on multikulttuurinen". No, minun Suomeni on fiksu, tasa-arvoinen ja hyvä maa, joka auttaa kaikkia sen asukkaita realismia unohtamatta. 

 

 

Kommentit

nappula (Ei varmistettu)

Amen! Ei mulla muuta! Mahtavaa tekstiä!

Anna (Ei varmistettu)

:)

Rosa (Ei varmistettu)

Enpä voisi enempää samaa mieltä asiasta olla. :D

Anna (Ei varmistettu)

Kiva kuulla :)

limppu (Ei varmistettu)

Allekirjoitan tässä kaiken! Erityisesti kismittää, miten vaikea on puhua maahanmuutosta vähääkään kriittisemmin, kun saa heti rasisti-leiman. En enää edes viitsi omalla naamallani kommentoida mitään siihen viittaavaa, joten nostan hattua sulle kun uskalsit tämän kirjoittaa! Toinen hyvä pointti oli koskien kansanedustajia, sinne tosiaan pitäisi saada houkuteltua enemmän huippuosaajia, eikä näitä mutuilijoita. Kiitoksia siis hyvästä postauksesta.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :) Katotaan lynkataanko mut, mutta ainakin sain sanottavani sanottua :)

sara (Ei varmistettu)

Todella hyvää tekstiä Annalta! Ja useilta kommentoijiltakin! Muakin niin ottaa päähän, että leimataan heti rasistiksi, jos on hiemankin kriittinen joihinkin asioihin! En todellakaan ole rasisti, jos haluan, että ihmisiä autettaisiin heidän kotimaissaan. Oikeasti se olisi niin paljon parempi heillekin.. Ei ole yksinkertaisesti mahdollista auttaa niitä miljoonia ihmisiä ottamalla ne Eurooppaan.. Vaan jokin muu keino on keksittävä. Hesarisa oli myös hyvä kirjoitus, jossa Oxfordin yliopiston professori kertoi mietteitään.

Anna (Ei varmistettu)

Tääkin on hyvä pointti ja olisi paras mahdollinen ratkaisu :)

mun mielestä tässä keskustelussa menee nyt ihan puurot ja vellit sekaisin. ei ole kyse siitä että ketä tänne otetaan, vaan siitä, että jokaisella apua tarvitsevalla ihmisellä on kansainvälinen oikeus hakea turvapaikkaa. velvollisuus on myös auttaa, jos joku sitä hakee. siksi vastaanottokeskuksia tarvitaan, että jokaisen turvapaikanhakijan tilanne voidaan käsitellä ja määrittää onko hän yk:n pakolaisstatuksen tai turvapaikan saava (huom., pakolainen ja turvapaikanhakija ja maahanmuuttaja ovat KAIKKI ERI KÄSITTEITÄ). silloin, kun ihmiset koteja pommitetaan ja lapsia pakkovärvätään, ei ole aikaa keskustella siitä miten näille ihmisille luodaan tulevaisuudessa työpaikka, tai miten voisimme ratkoa geopoliittisia ongelmia. tottakai apua tarvitaan paikan päällä (hehheh kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaukset), mutta se ei auta silloin, kun ihminen tarvitsee apua ja ruokaa juuri nyt.

suskki (Ei varmistettu)

Oisin muuten huudahtanut aamen, mutta eläkeläisistä olen osittain eri mieltä. Nykyiset eläkeläiset aikoinaan ovat tehneet valinnat, jotka ovat isolta osin aiheuttaneet Suomen nykyisen tilanteen. Mälläiltiin rahalla ihan huolella, sama se kun lapsen(lapsen)lapset maksaa. Sitten kun ei maksakaan niin ymmärrän kyllä että heitä harmittaa. Hassua tosin, että en montaakaan eläkeläistä tunne, jolla ei olisi esimerkiksi autoa tai kesämökkiä, joista kumpikin on suurta pääomaa. Tämä sanomatta selvästi yleistystä. Harmi vaan, että eduskuntakin on täynnä näitä "kohta-eläkkeelle" -ihmisiä, eikä nuorten ääni kuulu poliittisessa piirissä yhtä selkeästi. En itse koe, että eläkeläiset olisivat parempia kuin muut ikäluokat. Mutta muuten, kiitos ja amen! Vihdoin joku sanoo asiasta jotain järkevää.

Anna (Ei varmistettu)

No, toisaalta eläkeläiset on aikanaan maksanu ne verot kuitenkin siitä omasta työstään ja sitä kautta säästänyt eläkettään? Käsittääkseni. Ja ovat ansainneet ne autot ja kesämökit, ja samalla ovat auttaneet maata nousukauteen, jona aikana talous kukoisti. Ei se talous lentoon lähde jos lukitaan rahat holveihin, eikä sitä ollenkaan sitten käytetä. En tästä nyt tarkkaa dataa tiedä, mutta koen vääräksi sen, että vanhoilla ihmisillä ei riittäisi rahat bussiin tai kolmeen fiksuun ateriaan päivässä. Ehkä näen jokaisen eläkeläisen mummonani tai vanhempinani joidenkin vuosien päästä, ja siksi menee tunteisiin :D

tmp (Ei varmistettu)

Suurin osa nyt maksettavista eläkkeistä rahoitetaan tällä hetkellä työssäkäyvien eläkemaksuista. Eläkeläisten oma kontribuutio on ollut n. 20%. Sinällään siis paikallaan pohtia, onko meillä varaa maksaa eläkeläisten elintason säilyttämisestä.
Kirjoitat tärkeistä ja painavista asiosta mutta taustatyötä olisit voinut tehdä etkä vaan toistella eri keskustelupalstoilla pyöriviä puolivilaisia urbaanilegenoja.

Hellu (Ei varmistettu)

Suskki, ei vanhukset mustakaan ole parempia ihmisiä kuin muut, mutta olisi kiva saada heidät samalle viivalle muiden kanssa? Juurikin lämpimät ateriat olisi varmasti kiva lisä yksinäiseen arkeen. Vanhusten asiat on PERSEELLÄÄN. Jos joku sitä ei ymmärrä, niin ole hyvä ja mene katsomaan.

Jokaisen meidän pitäisi ajatella heitä tavallaan omina vanhempina, koska joskus sekin aika koittaa, kun he voivat olla tosi huonossa kunnossa ja ilman kumppania. Jos silloin ei ole paremmat oltavat eläkeläisillä, otan oman isäni tai äitini luokseni asumaan. Niin tekevät nuo muista kulttuureista tulleet muuten, mistä ehkä parempituloiset voisivat ottaa mallia.

Opiskeluasioista en ole kanssasi täysin samoilla linjoilla. Minun alani yliopistossa vaatii juurikin niitä kirjoja ja tenttejä, koska ilman niitä käytännön työssä olisin täysin käsi. Nyt voin opetella eri sairauksista yhden kirjan avulla, joka luetaan parissa viikossa. Kirjat ja opetus ovat elintärkeitä, koska tulen olemaan sairaiden ihmisten kanssa töissä. Mutta joo, toki sanomasi pätee moniin muihin aloihin. Opiskelu vain on usein silti tiiviimpää, miltä se ehkä ulkopuolisille näyttää.

sini (Ei varmistettu)

Hieno kirjoitus ja suurimmasta osasta samaa mieltä. Köyhien eläkeläisten oloja voitaisiin parantaa ihan helposti asettamalla maksimieläke, mielestäni kenenkään ei tarvitse saada eläkettä 10000€, etenkin kun näitä summia nostavilla tuppaa olemaan rahaa muutenkin ihan riittävästi. Tästä syntyneillä säästöillä voitaisiin nostaa minimieläkettä kohtuulliselle tasolle. Media luo kuvaa että lähes kaikki eläkeläiset olisivat rutiköyhiä ja söisivät kissanruokaa, ihan pikainenkin visiitti esimerkiksi Espoon rannikolle todistaa tämän mielikuvan vääräksi :)

Tinde (Ei varmistettu)

Olipa TOSI hyvä kirjoitus! Ja olen ihan joka asiassa täysin samaa mieltä sun kanssa. Kuin lukisi omia ajatuksia :) Olen itsekin yrittäjä, ollut nyt 9vuotta. Ja kyllä näin päällimmäinen fiilis on että siitä rangaistaan. Se että viitsit yrittää, ja olet työllistänyt itse itsesi etkä jäänyt sohvalle nostamaan tukia. Minulla on pieni yritys, jossa on yhtiökumppanini lisäksi 3 vuokratuolilaista, ja voin sanoa että meidän yritys ei kestäisi jos nämä 3 olisi palkallisia työntekijöitä, ja niistä vaikka ne pari jäisi äitiyslomalle. Joten meille ei tule missään vaiheessa kysymykseen että me palkkasimme jonkun, vaan tällä hetkellä voimme tarjota työympäristön yms toiselle yrittäjälle.

Mun mielestä myös just se että tästä pakolaisasiasta ei voi edes keskustella järkevästi vaan se tuntuu heti että sut leimataan toiseen ääripäähän kuuntelematta loppuun. Mullekkin se on ihan sama vaikka tänne tulee turvapaikanhakijoita, ja tottakai koenkin että on myös velvollisuus auttaa toisia jotka on hädässä, koska ikinä ei tiedä että ollaanko me itse vielä samassa tilanteessa. Ja kyllä sillon toivoisin että joku antaisi meidän perheelle turvapaikan. Meillä on 2 lasta, ja kyllä sydäntä särkee se ajatus niistä äideistä ja iseistä millaista tuskaa ne käy läpi kun pitäisi saada perhe turvaan. Ja ne pienet viattomat lapset <3
Mutta toivoisin kans että keskityttäisiin myös tehokkaammin parantamaan näitä kohtia mitä mainitsitkin, eikä just käytettäisi energiaa kaikkeen turhaan paskaan. Vaikka täällä on paljon hyvää, mutta kyllä täällä on puututtu paljon kaikkeen turhaan. Välillä tuntuu että joillain virkamiehillä on ihan liikaa aikaa. Käyttäisivät senkin johonkin oikeesti hyödylliseen, eikä miettimällä että mitenkä me saataisiin vielä pikkasen hankaloitettua tämänkin yrittäjäryhmän elämää. Yksi esimerkki tuli mieleen näin kampaajana; kun Itsenäisyyspäivänä jos kampaamo pidetään auki, niin siitä joutuu maksamaan ihan lupamaksun että sä saat mennä tekemään näille meidän päättäjille+puolisoille kampauksia. Oikeesti, pitää maksaa että sä saat mennä töihin tienaamaan??!! Wtf?! Ja viime vuonna ne ajatteli että se on ollut aikaisemmin liian pieni, niin ne päätti korottaa sitä!

En tiiä saitko kiinni tästä mun ajatusvirrasta (harhaili, kun oli lapsen kakkapyllyn pesukin tässä välissä :D) mutta pointti, että allekirjoitan täysin tuon sun tekstin.

Anna (Ei varmistettu)

Joo, siis mä nään punaista aina tän asian kohdalla :D Meinasin kirjoittaa tästäkin, mutta totesin, että menee yhden kirjan mittaiseksi kohta postaus :D
Mä en nyt perkele tajua mikä siinä on, että yrittäjä ei saa itse päättää milloin tekee töitä :D Pitäkööt sitä salonkiaan auki vaikka 24/7 jos jaksaa. Siitähän se sitä veroakin sitten maksaa. KUKAAN ei hyödy siitä, että näitä rajoituksia on ja jos joku vetää tähän nyt jonku Jumalan päivän, niin ehkä se Jumalakin haluaisi, että me voitaisiin auttaa niitä syyrialaisia, kun saatais enemmän verorahoja. Sitä tuskin vituttaisi se, että tehtäisiin töitä sitten muutamana pyhänä. On se vittu kumma että vielä 2015 mietitään jotain ikivanhan kirjeen lausetta ja pitää pyhänä olla tekemättä töitä. Nyt oikeesti valoja valoja kiitos :D

Tinde (Ei varmistettu)

No niinpä! Kyllä mullakin taas otsasuoni sykki siihe malliin että poksahtaa ku näitä alkaa miettimään. Joo meillä on pääosin asiat täällä ihan hyvin, mutta kyllä nää säännöt ja verot on jotain niin älytöntä.
Aurinkoista syksyä Sulle! :) (ehkä se aurinko joskus paistaa tänne meidän yrittäjienkin risukasaan :D)

Hanna (Ei varmistettu)

Aivan mahtava kirjoitus! Täysin samaa mieltä! Anna eduskuntaan!

Tiia A (Ei varmistettu)

Tää oli aivan mielisairaan hyvä postaus! 100% asiaa, ja kerrankin voin sanoa olevani samaa mieltä joka ainoasta pointista. Tuli melkeinpä turhautumisen kyyneleet itsellenikin silmiin tätä lukiessa.

Anna (Ei varmistettu)

Voi ei, pahoittelut turhautumisen lisäämisestä ja kiitos :D

Taija (Ei varmistettu)

word.

Anna (Ei varmistettu)

:)

noora (Ei varmistettu)

Anna todella hyvä kirjoitus!!!!!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

Satu (Ei varmistettu)

Kiitos Anna! Vihdoinkin joku puki sanoiksi sen, mitä olen itse miettinyt tästä velloneesta maahanmuuttokeskustelusta. En ole esimerkiksi Facebookissa ole viitsinyt ottaa kantaa keskusteluihin, koska tuntuu että yksinkertaisesti tästä aiheesta ei vaan voi aikuismaisesti keskustella. Olen täysin samaa mieltä sun kanssa!

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia ja kiva tietää, että samalla tavalla ajattelevia on näinkin palojn :)

Karolinnas

Jep hae eduskuntaa, äänestän sua - toki pitää eka vissiin muuttaa perässäsi samalle vaalialueelle :D Mutta olen täysin samaa mieltä kansanedustajien määrän ja osaamisen suhteen - tulen vain vihaiseksi kun ajattelenkin asiaa!!! Koulutus asiaa en ollut aiemmin noin miettinyt, mutta aivan totta - vaaaltavat säästöt ja opintosuunnitelmia tehostamalla saisimme ihan samat taidot sieltä kuin tälläkin järjestelmällä.. C'moon Suomi, tsemppaa nyt vähä!!

Anna (Ei varmistettu)

Hahaha, ei mulla ole älyä, tietoa ja osaamista läheskään tarpeeksi kuin sinne pitäisi olla vaatimuksena.. Nykyisellään tuskin ihan huonoin kansanedustaja olisin :D Mutta ei tarvetta muutolle ainakaan vielä ;D

Eveliina (Ei varmistettu)

Millä tavalla kansanedustajien määrän rajaaminen siis oikeastaan hyödyttää mitään?
Eduskunnan on tarkoitus kuitenkin edustaa kansaa - eli olla sosioekonomisesti ja mm. alueellisesti koko maata edustava. Eikö rajaaminen tai määrän noin raju lasku toimisi juuri itseään vastaan kun yhä eduskuntaan pääsisivät vaikuttamaaan ensisijaisesti he, joilla on rahaa päästä läpi tai tulevat sellaiselta vaalialueelta, jossa ihmisiä on eniten? Eikö tämä ole hieman demokratiaa halventavaa, jos todella haluaisimme määritellä näin tarkasti sen, että kenellä on mahdollisuus edustaa kansaa. Tarkoitus kuitenkin on luoda mahdollisimman kattava ja samalla monipuolinen otos kansasta, jotta demokratia toimisi tavalla joka ylläpitää yhteiskunnan koheesiota?

Kirsikka (Ei varmistettu)

ERITTÄIN hyvä kirjoitus!! *high five*

Kyllä itsekin muistan kulmiani kohotelleen, kun ystäväni seurusteli maahanmuuttajapakolaisen kanssa ja heillä oli mm. kymmenen kertaa arvokkaampi auto kun itselläni (ei, ystäväni ei ole varakkaasta perheestä).. Ja ei, hän ei edelleenkään 10 vuoden jälkeen puhu yhtään suomea..
Mutta ei, en ole siltikään rasisti, vika on systeemissä (ja tässä tapauksessa todennäköisesti myös hänen asenteessaan).

Anna (Ei varmistettu)

Niin, eihän tuotakaan tilannetta sen tarkemmin tiedä, mutta tuollaiset asiat aiheuttaa tosi paljon närää ja inhottavia ajatuksia varsinkin näin tiukassa taloudellisessa tilanteessa :(

mä en tiennytkään, että sisällissotaa ja kriisiä pitää aina edeltää nälänhätä ja teknologiavaje, jotta meidän länsimaalaisten näkökulmasta ihminen olisi avun tarpeessa. jos suomesta pitäisi nyt paeta, niin varmaan ottaisin oman läppärini ja puhelimeni mukaan. ei se silti tarkoita, ettenkö olisi apua tarvitseva. tällainen paikoillaanjunnaava ajatusmaailma on varmaan yksi syy sille, ettemme osaa samaistua ja ymmärtää tämänhetkistä tilannetta.

Sunna (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/alpenglow

Valtio-opin opiskelijana vituttaa ihan armottomasti tuo eduskunnan halvaantuneisuus ja se, millaista sakkia sinne valitaan. Ei todellakaan ole yhteiskunnan aivot, uudistusmieli ja päätäntätahto siellä! Ja ne vähät uudistukset, mitä kaavaillaan, kosahtavat siihen, ettei puolue X halua tehdä poliittista itsemurhaa tekemällä jotain ikävää (veronkorotusta, tuen laskemista, jonkin infran lakkauttamista). Väännellään vaan käsiä ja valitetaan. Anteeks nyt vaan, olen sen verran koulutuselitisti, että minusta sahurit ja tehdastyöläiset ei kuulu eduskuntaan. Sinne kuuluu ne, jotka ymmärtää valtion ja yhteiskunnan rakenteista pitkällä tähtäimellä ja syvällisesti.

Anna (Ei varmistettu)

Mä en välttämättä lähtis rajaa sitä vaan tietyn koulutuksen saaneille, että moni ryhmä saisi edustusta, mutta ehdottomasti sinne tarvittas älykkäämpää sakkia ja ymmärtävämpää sakkia ja ennen kaikkea sellasta porukkaa, joka saa jotain aikaiseksi :D

Tau (Ei varmistettu)

Nyt oli täyttä asiaa alusta loppuun, olen täysin samaa mieltä ihan joka kohdasta! Hienoa, että uskalsit ottaa kantaa ja ilmaista mielipiteesi.

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia, kiva, että on samoin ajattelevia :)

Ava (Ei varmistettu)

Kiitos aidosta postauksesta, jonka jokaiseen pointtiin yhdyn! Plussaa myös kirosanoista, eipähän ainakaan oo mitään turhanpäivästä miellyttämisenhaluista lätinää :D

Anna (Ei varmistettu)

Hahah joo ei :D

Iina (Ei varmistettu)

Allekirjoitan 110% tän tekstin! Amen. Word. Ja piste. :)

Anna (Ei varmistettu)

:)

i believe.

Huippu kirjoitus!! Oon siis jokaikisestä asiasta aivan samaa mieltä. Monesti jonkun kysyessä mun mielipidettä näihin yllämainittuihin asioihin en oo osannu muotoilla sitä niin etten vaikuttais sydämettömältä rasistilta jota ei kiinnosta mikään muu kun oma tulevaisuus. Käskenpä heidän jatkossa lukea tämän :D

Anna (Ei varmistettu)

Haha, kiva kuulla, kiitoksia :)

Pamu (Ei varmistettu)

Go pamu :D

Anna (Ei varmistettu)

:D

Niina (Ei varmistettu)

Tämä kirjoitus on ehdottomasti kaikkein paras mitä oon tästä aiheesta lukenut. En voisi olla enempää samaa mieltä! :)

Anna (Ei varmistettu)

Kiitoksia :)

Vau, tää oli ihan mieletön teksti! Niin täynnä asiaa ja oikeasti paljon tärkeitä pointteja, joita ei edes itse ole osannut ajatella saati sitten kirjoittaa näin hyvin ylös. :D Oon jopa vähän sanaton ja sitä harvoin tapahtuu! :D Itse työttömänä ihmisenä oon tyytynyt ajattelemaan että noo, on mulla asiat ihan hyvin verrattuna niihin, jotka tänne pakenee, vaikka kai mullakin on oikeus ajatella omaa elämäänikin. Helposti sorrun ajattelemaan että en sais huolestua omasta tulevaisuudestani, vaikka kyllähän mulla siihen on oikeus. Tää työttömyystilanne on Suomessa kuitenkin tällä hetkellä aika jäätävä ja kieltämättä mietityttää koskahan sitä mahtaa itse enää työllistyä, vaikka todellakin tänne saa mun puolesta tulla kaikki, jotka oikeasti turvapaikkaa tarvitsevat. Silti sitä jotenkin alkaa miettiä liikaa että ei itse sais yhtään huolestua tai valittaa, vaikka ei sekään hyvä ole. Vaikeita juttuja kyllä nää!

Anna (Ei varmistettu)

Tätähän tämä yleinen asenne helposti aiheuttaa, että ihmiset ajattelevat, että eivät enää saa edes ajatella omaa elämäänsä tai omia subjektiivisia ongelmia.

http://deleted

multa tulee nyt näemmä vastakommenttia moneen lähtöön :D

tietenkin jokainen ihminen ajattelee omaa tilannettaan ja kantaa eniten huolta itsestään ja läheisistään. tässä keskustelussa olisi kuitenkin tärkeää miettiä sitä ketä syyttää; ei ole syyrilaisen pakolaisen syy, että Nokian Salon tehdas suljettiin. kun europpassa on kriisi, jotain on tehtävä. raja-aitojen rakentaminen ei auta, vaan tarvitaan solidaarisuutta ja rakentavia tekoja tilanteen parantamiseksi. selän kääntäminen ja kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaaminen ei ole kenenkään edun mukaista tässä tilanteessa.

Elina Virtanen (Ei varmistettu)

Sä oot kyl aivan mahtava kirjoittaja!!!! Täysin samaa mieltä. Huhhuhhhh!!! Voisitko sä hakea seuraavaks eduskuntaan?!?

Pages

Kommentoi